Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2006

Γκουστάβ Ρενέ ή μια νουβέλα για τον ελιτισμό (κεφάλαιο 7)







συνέχεια απο κεφάλαια
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6







Κεφάλαιο 7




"Κάτι έπρεπε να είναι πρώτο..." σκεφτόταν ο Ρενέ όσο έκανε τον πρωινό περίπατό του στην έρημο μαζί με το Αστρικό κουνάβι.

-λοιπόν ,καλό μου Κουνάβι,μερικά πράγματα απλά δεν έχουν νόημα όσο βρισκόμαστε στην πραγματικότητα....

-τι όμορφα (είπε το κουνάβι)

-ναι,δηλαδή , θέλω να πώ, τί πάει να πεί κάτι έπρεπε να είναι πρώτο? μιλάμε δηλαδή για την κατεξοχήν παράλογη τακτική να βάλουμε τάξη στο χάος. Το πρώτο προυποθέτει μια αρχή , έτσι δεν είναι ? ναι, αλλα αυτό σημαίνει οτι πρίν την αρχή δεν υπήρχε κάτι ανάλογο αυτής της αρχικής ποιότητας , διαφορετικά δεν θα ήταν αρχή η αρχή για την οποία μιλάμε, θα ήταν απλά μια αλλαγή.Επομένως πώς γίνεται να υπάρχει αρχή για την ύπαρξη ας πούμε ? θα έπρεπε να μην υπάρχει τίποτα ωστε να γίνει μια αρχή και να έχουμε έτσι κάτι που υπάρχει.Υπάρχει..... Τι σημαίνει υπάρχει? Και πώς το ξέρω οτι υπάρχει? οτι υπάρχει τι? πώς ξέρω τι? τι σημαίνει ξέρω? πώς το ξέρω οτι ξέρω ? αν δεν ήξερα οτι δεν γνωρίζω ,θα το ήξερα οτι δεν γνωρίζω? πώς ξέρω οτι εγω γνωρίζω? εγώ ποιός είμαι? ποιό είναι το αγαπημένο μου φαγητό? και τελος πάντων που στο διάολο είμαι?

Αν δίπλα στον Ρενε περπατούσε ο Καταμαράν και όχι το Αστρικό κουνάβι , είναι βέβαιο οτι θα τον χαστούκιζε φωναζοντάς του "ΣΥΝΕΛΘΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ" πράγμα που ίσως κάποιους τους κάνει να καταλάβουν ποιά είναι η φύση του Καταμαράν. Αντίθετα το Αστρικό Κουνάβι επειδή του άρεσε πολύ η βόλτα πάνω στην άμμο που ζέσταινε ο ήλιος και ο αέρας που του φύσαγε την ουρά, δεν χαστούκισε τον Ρενε και τον άφησε να συνεχίσει λέγοντας του μόνο

-τι όμορφα

-ναι δηλαδή εγώ τώρα ας πόυμε είμαι όντως στην έρημο.Οκ, το δέχομαι αυτό γιατί δέχομαι οτι υπάρχει, γιατι αν δεχτώ οτι δεν υπάρχει τώρα που πατάω πάνω της ,θα έχω κάνει μια πολύ κακή αρχή, ότι και αν σημαίνει αυτό.Αρα δεχόμαστε οτι η έρημος υπάρχει . Ωραία. Αλλα δεν υπήρχε ανέκαθεν η έρημος , έτσι δεν είναι? θέλω να πώ έγινε κάποτε μια αρχή για την έρημο και έτσι είχαμε μια μικρή έρημο στην έναρξη της καριέρας της , πιθανότατα ένα κόκκο άμμου. Πριν όμως απο το γαμημένο κόκκο άμμου τι είχαμε? Προφανώς καθόλου κόκκο άμμου , αυτό εννοώ και επιμένω οτι όσο βρισκόμαστε στη γνωστή πραγματικότητα τότε όλα είναι μια σύμβαση που δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε νόημα ,δεν υπάρχει νόημα , το μόνο νόημα είναι οτι εγώ βρίσκομαι στην έρημο και ανακαλύπτω ένα νέο τόπο , εγώ ο άλλος Κολόμβος ,που παρεπιπτόντως είχε φάει και εκείνος το ίδιο σκάλωμα .Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα?

-τι όμορφα (είπε το αστρικό Κουνάβι σφίγγοντας τα χείλη μιας και ήξερε την απάντηση αλλα η φύση του τού απαγόρευε να πεί οτιδήποτε άλλο,απαγόρευση που πρέπει να πούμε οτι δεν την εκλάμβανε καθόλου ώς απαγόρευση αλλα ώς απόφαση)
-ναι ,ξέρεις ,δε βοηθάς και πολύ είναι η αλήθεια, αλλα φαντάζομαι οτι μάλλον θα πρέπει να το βρώ μόνος μου ε? λοιπόν πρίν την κότα πρέπει να υπήρχε ένα αυγό για να εκκολαυθεί το περι ου ο λόγος πτηνό ,το οποίο εν συνεχεία θα έκανε ένα αυγό κτλ κτλ. Αρα αυτό σημαίνει οτι θα έπρεπε να υπάρχει μια Πρώτη Κότα που δεν θα χρειαζόταν ένα αυγό να τη γεννήσει ,γιατι αυτή η πρώτη κότα θα υπήρχε ανέκαθεν , τόσο ανέκαθεν (που λέει ο λόγος) που ουσιαστικά δεν θα υπήρχε και κάποια στιγμή αναδυόμενη μέσα απο την άβυσσο της ανυπαρξίας της έκανε μια αρχή και γέννησε ένα αυγό.Επομένως αυτό το πράγμα ,η Πρώτη Κότα ,που ήταν πρίν την πρώτη αρχή και έτσι ουσιαστικά δεν υπήρχε ,δε θα μας δημιουργούσε τύψεις να πούμε οτι μιας και δεν υπήρχε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και αυγό.Αρα απο όσο μπορούμε να ξέρουμε ,η Πρώτη Κοτα θα μπορούσε να είναι και απλώς ένα Πρώτο Αυγό παρότι πρίν απο λίγο δεχτήκαμε οτι πρίν την αρχή δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αυγό γιατι το αυγό κάποιος θα έπρεπε να το έχει γεννήσει. Τα πράγματα θα ηταν πολύ πιο εύκολα αν οι οι κότες απλά γεννούσαν άλλες κότες χωρις να μεσολαβούν τα ηλίθια τα αυγά. Βέβαια αν υπήρχαν μόνο κότες δεν θα είχαμε ομελέτες .Αν δεν είχαμε ομελέτες δεν θα είχαμε ποικιλία στο πρωινό γεύμα και αν δεν είχαμε ποικιλία στο πρωινό γεύμα , οι εγγλέζοι θα είχαν χαθεί γιατι θα είχαν αυτοκτονήσει όλοι. Αρα απο την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος , ότι και να ήταν αυτό το πρώτο πράγμα που τα ξεκίνησε όλα ,κότα ή αυγό,το σίγουρο είναι οτι ήξερε πολύ καλά τι έκανε γιατι και οι Άγγλοι μπορεί να έχουν κακό χιούμορ και οι Αγγλίδες να έχουν χάλια μάπα αλλα δεν είναι αυτός λόγος να τους στερήσουμε την ομελέτα και να τους αναγκάσουμε να εξαφανιστούν απο τη γή.

-τι όμορφα (είπε το κουνάβι)

- η έναρξη λοιπόν δηλώνει ενέργεια, δημιουργία. Η κότα δρά. Κάθε δράση έχει αντίδραση και έτσι στην περίπτωση της κότας έχουμε ως αντίδραση το αυγό. Η κότα έλκεται προς το αυγό και το αυγό προς την κότα. Δεν τελειώνει όμως εκεί, πραγμα που εξηγεί γιατί υπάρχει αυγό και δεν γεννάει η μία κότα την άλλη κατευθείαν . Η εκνευριστικά παράλογη , αν και λογικότατη, αντίθεση διαιωνίζεται σε βάθος χρόνου δίνοντας ελπιδες σε όλους τους Άγγλους. Στην περίπτωση της κοινής κότας που όλοι γνωρίζουμε (είναι το ηλίθιο οικιακό πτηνό που δεν ξέρει να πετάει ,εκτός κι αν μας το φυλάει για έκπληξη) η δράση είναι ο κόκκορας και η αντίδραση η κότα.Ο κόκκορας τον μπήγει στην κότα, η κότα τον παίρνει. Έτσι έχουμε το αυγό που ενώνει τις κότες και φαντάζομαι θα μπορούσαμε να πούμε οτι το αυγό είναι η αγάπη μια και αυτό κάνει η αγάπη, ενώνει.

-τι όμορφα

-ναι αλλα βλέπεις δεν τελειώνει εκεί. Το αυγό σπάει και έχουμε ενα κοτοπουλάκι. Είναι το τέταρτο πράγμα που συμβαίνει σε αυτή την ιστορία.Κόκκορας, κότα, αυγό, κοτοπουλάκι. Έτσι με το κοτοπουλάκι ξεκινάνε πάλι όλα.Το κοτοπουλάκι θα γίνει ένας κόκκορας που θα τον δίνει ή μια κότα που θα τον παίρνει και τα λοιπά και τα λοιπά.. Η πιθανότητα το κοτοπουλάκι να μη γεννηθεί και να γίνει ομελέτα δε νομίζω οτι δημιουργεί πρόβλημα στο νόμο γιατι και ομελέτα να γίνει, πάλι κάποιος θα τη φάει οπότε έχουμε ομελέτα = δράση , κατάποση=αντίδραση, πεψη=αγάπη, χέσιμο=μια καινούργια αρχή μια και το σκατό το δέχεται η γή ,το κάνει λίπασμα και απο το λίπασμα κάτι φυτρώνει. Θέλω να πώ, σκάτο και Αρχή είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα ,έτσι δεν είναι Αστρικό Κουνάβι?

Το Αστρικό Κουνάβι όμως δεν ήταν πιά εκεί.Δεν υπήρχε πια λόγος να συμβαδίζει με τον Ρενέ, ο οποίος έκπληκτος έβλεπε τώρα δίπλα του στη θέση του Αστρικού Κουναβιού να κάθεται ο Καταμαράν που κοιτάζοντάς τον με χαρακτηριστική αλλαζονία είπε

-Γκουστάβ Ρενέ είσαι πολύ μεγάλος μαλάκας αγόρι μου , πρέπει να βρούμε γρήγορα χαμπουργκερ γιατι νυχτώνει


....συνεχίζεται

3 σχόλια:

psarras είπε...

We are leaving in a yellow submarin, a yellow submarin, a yellow submarin!!!

Chaca-Khan είπε...

Ναι ναι. Κ εγώ

Idάκι είπε...

Elefanta, έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα ο ελιτισμός μου από τα χάμπουργκερ, ελπίζω να το σώσεις. Γιατί δεν περιοριζόσουν στις κοτομπουκιές;

Κατά τα άλλα, ήμουν σίγουρη πως το Αστρικό Κουνάβι έκρυβε μέσα του έναν Καταμαράν και τούμπαλιν. Φως φανάρι, αλλά έλεγα να μην χαλάσω τη συνέχεια και στους άλλους.

:P