Σελίδες

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

The uprising in Egypt


The Pharaoh Must Fall (insight article)
Από την ανάστροφη: chasing the Egyptian riot police (video)
Twitter: "We can confirm that Twitter was blocked in Egypt around 8am PT today"

2 σχόλια:

unpause είπε...

Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι “δεν θα επιτραπεί καμία προκλητική ενέργεια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πορεία ή διαδήλωση”. Το “Κίνημα της 6ης Απριλίου” που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, είχε καλέσει το πρωί τους Αιγύπτιους να βγουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας “το δικαίωμα να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια”. “Θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε” παραβιάσει την απαγόρευση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι “οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε ένας δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Οι προσπάθειές του να εξηγήσει στους αστυνομιούς ότι είναι ξένος δημοσιογράφος, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξυλοκοπηθεί ακόμη πιο άγρια.

Από το απόγευμα της Τρίτης, το Twitter είναι μπλοκαρισμένο στην Αίγυπτο, αφού, όπως συνέβη και στην Τυνησία, μεγάλο μέρος των διαδηλωτών, κυρίως των νέων, οργανώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Στο Facebook της Αιγύπτου, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι δήλωσαν έτοιμοι να κατέβουν σε διαδηλώσεις.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=245226

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herdict.org που ειδικεύεται στην καταγραφή της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, οι Αιγύπτιοι ήταν αδύνατον σήμερα να συνδεθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Την Τρίτη είχε διακοπεί και η λειτουργία του Twitter στην Αίγυπτο. Τα δίκτυα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί, ιδίως από τους νεαρούς Αιγύπτιους, για την οργάνωση των διαδηλώσεων.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε σήμερα ότι εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, τονίζοντας ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και επιδιώκει την προστασία της, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση δεν θα κατέφευγε σε τέτοιες μεθόδους», δήλωσε ο Μάγκντι Ράντι, μετά τις καταγγελίες πολλών Αιγύπτιων ότι έχει διακοπεί η σύνδεσή τους με τα δίκτυα Facebook, Twitter και άλλες ιστοσελίδες ενώ παρουσιάζονται προβλήματα και με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Κέντρου Μπέρκμαν για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που επιβλέπει την υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο Herdict δήλωσε ότι μία ημέρα μετά το Twitter, και το Facebook διέκοψε σήμερα τη λειτουργία του στην Αίγυπτο. «Έχω επιβεβαιώσει από τους χρήστες στην Αίγυπτο ότι το Facebook έχει μπλοκαριστεί», ανέφερε ο Τζίλιαν Γιορκ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο Ρόιτερς
.http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/01/2011_375134

Ανώνυμος είπε...

great video