Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Αυγή της Οδύσσειας

Αν μη, τί άλλο; Οι στρατοκράτορες ξέρουν πάντα να διαλέγουν εύστοχους τίτλους στις επιχειρήσεις τους και ξέρουν καλά και από αρχαιοελληνική μυθολογία (σίγουρα οι Βελόπουλοι και Άδωνηδες θα φωνασκούν πανηγυρικά ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα έδωσε τα φώτα). Την τωρινή φορά, για τη Λιβύη, εκεί κάπου είχε φτάσει ο "δικός μας" Οδυσσέας, αφού πονηρά είχε μηχανευτεί το Δούρειο Ίππο με τους άλλους ιππότες ψάχνωντας το χαμένο δισκοπότηρο, έχουν δώκει τίτλο λαμπρό. Ποία η αποκωδικοποίηση όμως; Οι λωτοί; Οι λαιστρυγόνες; Οι κύκλωπες; Πιο σωστά θα μας απαντήσει για αυτά ο C.P.Cavafy.

Στο μεταξύ, εμείς παρακολουθούμε μόνο από οθόνες και μόνιτορ, όπως μας επέβαλε ο πρώτος πόλεμος του Ιράκ...σιωπηλοί...όλοι μας...όπως άλλωστε και τα κόμματα και οι παρατάξεις, που κόπτονται πιότερο για την τσέπη, παρά για χαμένα κορμιά σε ερήμους...που το μόνο που μας φέρνουν στο νου η τελευταία λέξη είναι εσταντανέ μπροστά από καμήλες και βεδουίνους, ντυμένοι με ρούχα όπως ο Λόρενς.

Τί ξέρω από τη Λιβύη; Τί με νοιάζει; Γιατί ο πόλεμος; Πού η χαραυγή;
Δεν ξέρω. Δε με νοιάζει. Αλλά δίκαιος πόλεμος δεν υπάρχει. Και η αυγή είναι μακρυά. Γιατί ο Οδυσσέας έκανε χρόνια να γυρίσει πίσω στην Πηνελόπη του. Και ο δικός μας γυρισμός από αυτή τη νέα επιδρομή, μακάρι να είναι σύντομος.

Πληροφορίες λένε ότι ο Γκανταϊφι έχει την πλειοψηφία του λαού και των φυλάρχων με το μέρος του. Επίσης ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν είναι ενιαία μάζα, δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους και παρασσάγκας απέχουν από μία οποιαδήποτε συνέχιση καθεστώτος αλά Αίγυπτος, όταν ο στρατός είπε: "Εγώ είμαι εδώ"...και τελικά η κύρια πιθανότητα που θα μας προσφέρει η αυγή είναι η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου...εκτός αν περιμένουν οι γραφειοκράτες ένθεν κεκείθεν του Ατλαντικού να πει ο Μουαμάρ: σόρρυ γκάις, μι φάουλ. Γιου τέικ λίμπια, μι τέικ πλέιν γουίθ λοτ ο μόνι...νόου ένι νάις πλέις φορ βακασιόνες? Μι τάιρντ άφτερ μένυ γίερς Δικτάτωρ (yeah right dude)

Μήπως για αυτή την οδύσσεια αναφέρεται τελικά και η επιχείρηση; Αφού αδιαφορήσαμε επί δεκαετίες για τις δικτατορικές διαθέσεις του Δικτάτορα, αφού τον αφήσαμε να στήσει σκηνές στα Λόνδρα και στα Αμστερλόδαμα, αφού σ-κόπρισε δις σε Γιουβέντους (φόρτσα), Fiat και Unicredit, τώρα μας έπιασε η κολοπιλάλα να του δείξουμε τι σημαίνει αστική δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου;

Κάποιοι (διπλωμάτες, πολιτικοί, στρατιωτικοί)...ή δεν γνωρίζουν και παίρνουν άστοχες αποφάσεις που πλήττουν όλους μας, φροντίζοντας στο μεταξύ να λερώσουν τα χέρια τους με κόκκινο αίμα...ή κάποιοι γνωρίζουν και έχουν όρεξη να θέσουν νέες Οδύσσειες...

Όμως ο Οδυσσέας, όταν κίνησε είχε στόχο την Ιθάκη. Μπορεί να μην είχε GPS και να έκανε ορισμένες μαλακίες στο διαβά του, του ρθε να ξενογαμήσει και λίγο (μετά από τόσα χρόνια στην Ανατολία με την τρελή την Κασσάνδρα που του έβγαλε την ψυχή με τα μαγικά της), του πεσε βαρύς και ο Λωτός, αλλά την Ιθάκη σκεφτόταν, τη γυναικούλα του και το σκύλο του τον Άργο, που περιμένει ακόμη καρτερικά. Οι κύριοι της νέας οδύσσειας μπορούν να μας πουν που είναι η Ιθάκη και τι σημαίνει/συμβολίζει για όλους μας;

55 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο εμφύλιος είχε ξεκινήσει πριν την Αυγή και οι πιθανότητες να συνεχίσει είναι μάλλον οι ίδιες. Τώρα το ότι μάλλον δεν θα καταφέρουν τίποτα άλλο από το να σκοτώσουν τον Καντάφι και να αφήσουν ένα μπουρδέλο είναι σχεδόν σίγουρο. Δεν νομίζω ότι η Αυγή είχε στόχο την επιβολή της δημοκρατίας στη Λιβύη αλλά το να αποφύγουμε (ως δυτικός κόσμος) μια μελλοντική ενοχή τύπου Ρουάντας και για να λέει και ο ΟΗΕ ότι δεν πληρώνονται τρελά λεφτά άδικα ενώ δεν κάνουν τίποτα για να κάνουν τον κόσμο a better place. Εγώ πάντως χαίρομαι που κάτι έγινε και που δεν άφησαν τον τρελάρα να σκοτώνει ανεξέλεγκτα. Αυτό πάντως που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ως ανθρωπολόγος, είναι το ότι οι υπερασπιστές του Καντάφι λέει είναι και μαζί του και εναντίον του- το διάβασα σε χθεσινό άρθρο των New York Times.

Xana

chaca-khan είπε...

θα διαφωνήσω (έεελα!) και θα συμφωνήσω με xana

κι εγώ ρε παιδιά έχω βαρεθεί την αφήγηση πετρέλαια, ιράκ κτλ

τόσον καιρό δε βλέπετε τί γίνεται, τώρα ξυπνήσανε όλοι οι αντι-αμερικάνοι;

δε βλέπουν όλοι αυτοί κανένα δομικό shift να συντελείται εκεί κάτω (μιλώ για όλον τον αραβικό κόσμο και ως εκ τούτου κ τις σχέσεις του με τη Δύση και άρα και της Δύσης προς τον αραβικό κόσμο)

Ας πάμε λίγο παρακάτω, επιτΕΛΟυς! βαρέθηκα.

Θα παραπέμψω και πάλι σε αυτήν εδώ τη συζήτηση (you: dytisniptirwn, me: tanevramou). Αντιγράφω από εκεί και το comment μου:

όλοι οι αραβικοί λαοί που εξεγείρονται δουλεύουν μια μετα-στάση σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με τη "δύση" και τις ΗΠΑ : απεγκλωβισμένη από τις αντι-αμερικανικές αγκυλώσεις του παρελθόντος αλλά και φουλ ψιλλιασμένη. το ίδιο δουλεύουν και οι δυτικοί. το πώς θα ναι πάλι μέσα με άλλους τώρα όρους. μεγάλο κεφάλαιο άνοιξε, εξού και "αυγή οδύσσειας" σκέφτηκα(!)

Tic Tac είπε...

Η απουσια μιας εσωτερικης εναλλακτικης λυσης στη Λιβυη ειναι που κανει το μελλον πιο θολο και, ενδεχομενως, να παρατεινει χρονικα την ξενη επεμβαση. Για μενα η επεμβαση ηταν καταρχας θετικη ( αν πρεπει να δωσω προσημο ) αλλα θα ηθελα να τερματιστει οταν οι επαναστατημενοι παρουν κεφαλι και δεν υπαρχει πλεον ο συσχετισμος κανταφικο καθεστως ( με σαφεστατη υπεροπλια ) - επαναστατημενοι εις βαρος των τελευταιων.

Σκατογραμματικη αλλα βλεπω και για τον Εμπειρικο ντοκ.

chacakhan είπε...

Δηλαδή ρε mrT, ιδεατά, για μια παγκόσμια κοινότητα, ο κυβερνήτης μιας χώρας που αποκαλεί τον εξεγερμένο λαό του -που κατέχει τα 2/3 της χώρας- "ποντίκια" και κάνει λόγο για νέους που παίρνουν ecstasy και βγαίνουν στο δρόμο σε κάποιου είδους ντελίριο και που ανοίγει τα όπλα (του) στους υπόλοιπους καλώντας σε συμμόρφωση από πόρτα σε πόρτα, αυτός δλδ που κάλεσε σε εμφύλιο, είναι ή δεν είναι εγκληματίας πολέμου κατ΄εσέ;

Θα είχες πιο ήσυχο το κεφάλι σου αν ο Καντάφι by now, κατέπνιγε τη Βεγγάζη και άρχιζε το re-establishment of the order?

chacakhan είπε...

επίσης μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα καταλήξει στο Ιραν και το κυριώτερο: ότι από εκεί ξεκίνησε, με την Green revolution, λιγότερο από πριν 2 χρόνια. το ίδιο ακριβώς νήμα είναι. εκεί απλά είναι ο κόμπος. και το λέω αυτό καθαρά σκεφτόμενος ωσάν να ήμουν Ιρανός. Θα είχα μπουκώσει με την αντι-δυτική, θεοκρατική, μιλιταριστική, αναχρονιστική, σκοταδιστική, πνιγηρή, ρητορεία της κυρίαρχης ιδεολογίας της πατρίδας μου. Διεκδικώ ότι δεν είμαι ούτε γιεγιές , ούτε θεούσος. είμαι άραβας, πολίτης του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

τσάκα λεβέντη μου,
απο αραβία δεν ξέρω και παίρνω ως αυτά που ακούω από ανθρώπους που υποτίθεται ξέρουν 5 πράγματα παραπάνω (δηλαδή το να εμπιστευτώ τον χαρίτο που είναι στη μέση ανατολή τόσα χρόνια για το τί έγινε, γίνεται και κυριότερα τι πιθανότατα θα γίνει στη Λιβυή είναι το πιότερο που μπορώ να κάνω)...σίγουρα πάντως δε θα έκανα σύγκριση ένα κράτος με 500 φυλές βεδουίνων με ένα κράτος-έθνος με μακρά παράδοση και ιστορία.

τώρα για τα άλλα (και απαντώ και σε τικ, χανα σε αυτό), ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα κατά μίας ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ξένης επέμβασης σε επαναστάσεις ενός λαού ή μίας χώρας. πιο τρανταχτό νομίζω παράδειγμα από την ιστορία της ελλάδος, που απελευθερώθηκε μόνο έπειτα από τη στήριξη ξένων δυνάμεων και παρέμεινε πάντα υπό κηδεμονία (με εξαίρεση λίγες μόνο περιόδους) δεν υπάρχει. μία ματιά στην Ιστορία του Ραφαιλίδη θα πείσει.

ο λαός και κάθε λαός έχει τους κυβερνήτες και δικτάτορες που του αρμόζουν. χωρίς να θέλω ο κάθε γκαντάφι να είναι κυβερνήτης, δεν είναι τυχαίο που κυβερνά τόσο καιρό. όπως και ο δικός μας παπαδόπουλος. περιμένουμε από τη μέρκελ να μας σώσει από το κακό μνημόνιο, όταν εμείς βγάζαμε τα μάτια μας τόσα χρόνια και δεν έχουμε τα αρχίδια να κρεμάσουμε στην πλατεία του χωριού όλους τους δοσίλογους. έχουμε το μνημόνιο που μας αρμόζει.

η λογική του ας φύγει ο δικτάτορας και ας δούμε, είναι μακρυά από εμένα. κάθε πράξη, πόσο μάλλον επαναστατική, θέλει μία θεωρία από πίσω, ένα πλάνο. αυτή η λογική (ας φύγει και να δούμε) έχει γεμίσει τον τόπο με προκεκτοράτα (κόσοβο, ιράκ, κουβέιτ, βοσνία).

μπορεί ο κάθε γκαντάφι να είναι εγκληματίας, σούπερ διεφθαρμένος κλπ και λυπάμαι για αυτά που τραβά ο κάθε λαός, αλλά δεν μπορώ για χάρη της δημοκρατίας να συμφωνήσω με κανένα πόλεμο, πόσο μάλλον όταν η μετά γκαντάφι κατάσταση είναι ανύπαρκτη. για χάρη της δημοκρατίας, μόνο η επανάσταση υπάρχει. εκεί θα χυθεί πάλι αίμα. αλλά, άλλο πόλεμος και άλλο επανάσταση.

και οι δυτικοί που δεν θέλουν να επαναλάβουν ρουάντα, καλό θα είναι να έχουν στο νου τους ότι ανθρωπισμός με βόμβες είναι ένα σχήμα εξαιρετικά οξύμωρο - και πρέπει να βρουν αυτούς τους άλλους τρόπους, αντί να καταλήγουν πάντα στη διαχρονική μπανάνα του πολέμου...

μίστερ φόρτε

Ανώνυμος είπε...

MrT, η Κασσάνδρα ήταν Τρωάδα, κόρη του Πρίαμου. Μάγισσα ήταν η Κίρκη (που μεταμόρφωσε τους συντρόφους σε γουρουνια), αλλά εσύ μάλλον εννοείς τη νεράιδα Καλυψώ, στο νησί της οποία ο Όδυ έκατσε 7 χρόνια.

Τσάκα, τα λες πολύ καλά (για το πού άρχισε το νήμα) και συμφωνώ σε όλα, εκτός από το ότι οι Ιρανοί είναι άραβες...

ΒΒΒ

chacakhan είπε...

ναι αυτό το τελευταίο το σκεφτόμουν κι εγώ την ώρα που το έγραφα :-)

- ισλαμική παράδοση να το πούμε;

Ανώνυμος είπε...

BBB, το ότι η Κλασσάνδρα είναι Τρωάδα, δε νομίζω να πτόησε τον Οδυσσέα να την κουτουπώσει. μπορεί ο Ομηρος να μην μας τα είπε όλα, αλλά κάτι ξέρουν οι Πύθωνες. όπως και το ότι η προφήτισσα, είναι και ολίγον μάγισσα. αλλά για αυτά θα σου μιλήσει ειδικά ο ειδικός προφήτης.

μίστερ φόρτε

psarras είπε...

χ

chacakhan είπε...

χού

psarras είπε...

Ωχ άκυρο το από πάνω!!

Συμφωνώ (εννοείται) με mr T. Τι θα γίνει επιτέλους με αυτά τα διλλήματα? Ούτε με τον Καντάφι ούτε με το ΝΑΤΟ. Αμάν πια!!

Με θλίβει λίγο αυτή η εύκολη αποδοχή του πολέμου, ειδικά τη στιγμή που διαπράτεται από τους συνήθεις υπόπτους, που έχουν βομβαρδίσει το μισό πλανήτη για "ανθρωπιστικούς" πάντα λόγους. Δεν υπάρχει ανθρωπισμός σε αυτά. Συμφέροντα και κόντρα συμφέροντα είναι όλα. Δεν είναι δυνατόν να σνομπάρουμε τα πετρέλαια και τα ενεργειακά, αν θέλουμε να έχουμε μία βαθύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις συρράξεις. Δηλαδή υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι όταν (και άμα) πέσει ο Καντάφι και λήξει ο πόλεμος θα πει το ΝΑΤΟ οκ εμείς φεύγουμε τώρα, εσείς κάντε ό,τι γουστάρετε? Τέτοια αφέλεια? Ύστερα από τόσα παραδείγματα?
Μακάρι οι άνθρωποι να κρατάγαν και να νικάγαν, αλλά από τη στιγμή που σπέυδει η Δύση να τους βοηθήσει, η εξέγερσή τους χάνει όλα τα εξεγερσιακά της χαρακτηριστικά. Μία νέα υποτέλεια πρόκειται να γεννηθεί βούτυρο στο ψωμί των Δυτικών.

Από κει και πέρα (και επιμένω σε αυτό) απαιτείται βαθιά γνώση της εκάστοτε κοινωνιολογίας προκειμένου να μπορούμε να εκφέρουμε συγκροτημένη άποψη. Κάτι είχα ακούσει για τη σημαία που χρησιμοποιούν που ήταν σημαντικό, αλλά δεν το θυμάμαι. Και δε συμφωνώ με chaka όταν λέει "το λέω αυτό καθαρά σκεφτόμενος ωσάν να ήμουν Ιρανός. Θα είχα μπουκώσει με την αντι-δυτική, θεοκρατική, μιλιταριστική, αναχρονιστική, σκοταδιστική, πνιγηρή, ρητορεία της κυρίαρχης ιδεολογίας της πατρίδας μου. Διεκδικώ ότι δεν είμαι ούτε γιεγιές , ούτε θεούσος. είμαι άραβας, πολίτης του κόσμου." Δεν μπορούμε να σκεφτούμαι σαν Ιρανοί αν δεν είμαστε Ιρανοί (και κάθε Ιρανοί). Στην Ελλάδα ζούμε και κρίνουμε υπό ένα θολό, ελεγχόμενο, παραμορφωτικό πρίσμα. Είναι λίγο στο φαντασιακό δηλαδή όλο αυτό.

Τέλος πάντων. Οικονομική κρίση, σεισμός, τσουνάμι, πυρηνική έκρηξη, πόλεμος, μόνο οι εξωγήινοι λείπουν.

chacakhan είπε...

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

- Ιστολόγιον: Περί Λιβύης, Καντάφι, αεροπορικών επιθέσεων -

___________________________________

Η ανάμνηση της περιόδου αυτής, με τις συμμαχίες και τις επαφές που καλλιέργησε σε μέρος του κινήματος, τότε των Αδεσμεύτων και στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα πάσης φύσης, είναι κυρίως αυτό που κάνει τον Φιντέλ και τον Τσάβες να λένε σιχαμένες ανοησίες περί Καντάφι σήμερα. Πρόκειται για αναχρονισμό όμως, ακόμα και για το μικρό πεδίο ισχύος μιας τέτοιας αναγωγής...

___________________________________

Ας το σημειώσουμε αυτό: όλες οι Βορειοαφρικανικές τουλάχιστον εξεγέρσεις εξελίσσονται μέσα σε πλαίσιο διογκούμενης ανεργίας, ειδικά των νέων, που συχνά έχουν πανεπιστημιακή ή τεχνική μόρφωση και μηδενικές δυνατότητες αξιοποίησής της.
___________________________________

Επίσης έχει μάλλον σημασία να σημειώσουμε την έκθεση των Λίβυων πολιτών στον υπόλοιπο κόσμο και στην επικοινωνία από τα μέσα του 1990 και μετά, με την δορυφορική τηλεόραση, το Αl Jazeera, και μετά με τα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας, που διευκόλυνε το ίδιο το καθεστώς . Πέρυσι τέτοια εποχή, η Λιβυκή κυβέρνηση είχε πάντως μπλοκάρει το youtube, αλλά ο έλεγχος της διαδικτυακής επικοινωνίας (όπως θα σας δείξει μια βόλτα στο twitter) ήταν πέρα από τις δυνατότητές της...

___________________________________

Η κατάσταση ήταν ασταθής ως έχει. Αν και μεγάλο μέρος της "οργισμένης" Δύσης θα μπορούσε να ζήσει εύκολα με τον Καντάφι, όπως ζούσε τόσα χρόνια μετά το 2003 εν αγαστή συνεργασία, δεν θα μπορούσε να ζήσει εύκολα με τον Καντάφι - "θριαμβευτή επί πτωμάτων", που θα έφταναν σε αναλογία πληθυσμού καμποτζιανά επίπεδα κάτι που έμοιαζε να καλλιεργεί και ο ίδιος ως ορατό ενδεχόμενο. Πολλώ δε μάλλον που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την ήττα του και έσπευσαν, πρόωρα όπως αποδείχθηκε για την παραδοσιακή realpolitik, να τον καταγγείλουν με μη-αντιστρεπτό τρόπο. Έχοντας καταστρέψει την εικόνα του μεταμεληθέντος Καντάφι που η ίδια εξέθρεψε, η Ευρώπη έψαξε την λύση στους εξεγερμένους.
Λέω η "Ευρώπη", παρά την στρατιωτική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην επέμβαση, γιατί είναι μέχρι τώρα εμφανές πως οι ΗΠΑ θέλουν να εμπλακούν όσο γίνεται λιγότερο βαθιά σε περιπέτεια στην Λιβύη. Όλη η πολεμική ρητορική τις τελευταίες ημέρες δείχνει απόλυτη έλλειψη ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος, αντίθετα με τις επεμβάσεις των ΗΠΑ το 1999 στο Κόσοβο και στο Ιράκ το 2003... στην πραγματικότητα η Λιβύη δεν έχει ψωμί για τις ΗΠΑ: φίλες και σύμμαχες χώρες της εκμεταλλεύονται και είναι αποδέκτες του ορυκτού της πλούτου...


Ανώνυμος είπε...

Τσάκα, μου φαίνεται ότι γευματίζεις με το Δρούτσα και τον Παμπούκη...δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο, έτσι όπως υπερασπίζεσαι το ΓΑΠ

θα δανειστώ λόγια της Αλέκας από σήμερα: δεν πήγατε στην Αίγυπτο, γιατί οι εξεγέρσεις εκεί έχουν ξεκινήσει από το 2007...στη λιβύη δεν υπάρχει λαϊκή εξέγερση...ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ...

μήπως η συντρόφισα ξέρει κάτι παραπάνω από λαϊκές κινήσεις που δεν το ξέρουμε εμείς ;

chacakhan είπε...

and another one:

Sraosha - εκ Δυτικής Λιβύης

chacakhan είπε...

ανώνυμε τελυταίε: ΠΟΙΟ ΓΑΠ;! και ποιο Παμπούκη, Δρούτσα, Παπαρήγα μου τσαμπουνάς; από ποιο έργο είσαι; σίγουρα όχι το δικό μου

psarras είπε...

Η πρώτη παραπομπή στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ είναι εξαιρετική. Υπάρχει ακριβώς αυτή η κοινωνιολογία που είναι απαραίτητη για την κατανόηση των πραγμάτων. Κρατάω τα αποσπάσματα που παρέθεσες και προσθέτω και ένα άλλο
"Θα είναι καταστροφικό για την εξέλιξη των αγώνων και στην Λιβύη και στην υπόλοιπη εξεγερμένη Μέση Ανατολή και Β.Αφρική, η σύνδεση των Δυτικών παρεμβάσεων με τα κινήματα εκδημοκρατισμού."
Αν και καλό είναι να διαβαστεί όλο το κείμενο και όχι αποσπασματικά.

Η δεύτερη παραπομπή στη SRAOSHA είναι πλήρως αδιάφορη. Λόγος αντιεπιστημονικός και στο γάμο του καραγκιώζη.

Προσοχή!! Κανένας μας δεν υποστηρίζει τον Καντάφι, ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό..

chacakhan είπε...

ούτε κ εμείς βέβαια ότι άκριτα και ανιστόριτα πριμοδοτούμε τη νατοϊκού τύπου επέμβαση από εφηβικό ενθουσιασμό (..)

συνεχίζω:

Καθημερινή - Η Λιβύη ως καταλύτης

(Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία)

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά τσάκα, τα σχόλια σου παραπέμπουν στην δικαιολόγηση του ΓΑΠ εψες στη βουλή...ξεκολλάτε εσείς οι αριστεροί από το πατροπαράδοτο ΗΠΑ-πετρέλαιο-συμφέροντα κλπ κλπ και δείτε τις νέες εξελίξεις

είμαστε όλοι κατά του Γκαντάφι...ωραία
είμαστε όλοι κατά των επεμβάσεων (εκτός αν είναι ανθρωπιστικές...ωραία)
είμαστε όλοι υπέρ της δημοκρατίας...ωραία
είμαστε και υπέρ των εξεγερμένων ενάντια σε ένα δικτάτορα...ωραία

και τότε πως διάολο είμαστε σε αυτή την κατάσταση; δεν υπάρχει καμία νέα εξέλιξη. ολα όσα συμβαίνουν στη λιβύη είναι γελοίοι καιροσκοπισμοί και μικροσυμφέροντα της πλάκας. εξεγέρσεις που αντέχουν με στήριξη ξένων δυνάμεων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και να γίνουν έρμαιο σε μερικά χρόνια των βοηθών-επεμβασιούχων.

λυπάμαι, αλλά αν η εξέγερση δεν είναι ισχυρή, για να διώξει από μόνη της τον Γκαντάφι και περιμένουν ξένη επέμβαση, μάλλον δύο τινά συμβαίνουν: ή είναι ακόμη ισχυρός ο Γκαντάφι (για κάποιους μυστήριους για εμάς, ομολογουμένως, λόγους) ή είναι αδύναμοι οι εξεγερμένοι

να θυμήσω πόσες εξεγέρσεις έκαναν οι έλληνες στα 400 χρόνια και πόσες απέτυχαν; να θυμήσω γιατί και πως πέτυχε η τελευταία;

λυπάμαι - και το ξαναλέω - αλλά αν ο λαος δεν είναι δυνατός να τα βγάλει πέρα μόνος του, μπορεί μεν να φαίνεται ότι σώζεται πρόσκαιρα με τη βοήθεια ξένων από διωγμούς και θανατώσεις, όμως αυτή η ξένη βοήθεια δεν είναι καθόλου ανθρωπιστική και δεν είναι δωρεάν - άλλοι διωγμοί, άλλες δικτατορίες, άλλοι θάνατοι και άλλες υποδουλώσεις θα στηθούν...να είσαι βέβαιος

ο μίστερ ο φόρτε

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Παιδιά εδώ να πω οτι η μέση οδός απο τις δύο "παρατάξεις" που εκφράζουν απόψεις είναι αυτή που επικρατεί και στέκει.Αλλά,Τσάκα,δείχνεις να ξεχνάς το ποιός γαμημένος φτιάχνει τα όπλα σ'αυτόν τον κόσμο και το ποιός σπρώχνει για να ξοδεύονται.ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,μία συνηθισμένη λέξη που σου προκαλεί κοινοτυπία αλλά αυτός ήταν και ένας από τους ρόλους της...Το να βαριέσαι να την ακους και να την λες.Είναι ηλίου φαεινότερον το γιατί ο Σαρκοζί κωλοτρίβεται και στέλνει τα Μιραζ.Είναι κακά παιγμένος ρόλος το να μένει λίγο πίσω ο αμερικάνος.Είναι ρόλοι.Δείχνεις συνεχώς μία τάση να θες να κάθεσαι έξω απο την αίθουσα στην οποία παίζεται παράσταση που σε αφορά.Και δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί...

Chaca-Khan είπε...

salami, είναι γελοίο αν πιστεύεις ότι στην εξίσωσή μου δεν περιλαμβάνω τη λέξη συμφέροντα. δεν έχω να πω κάτι άλλο.

MrT, ας ξεκινήσω από το γεγονός ότι ούτε έχω δει ούτε έχω διαβάσει τί ειπώθηκε στη βουλή και τί είπε ο ΓΑΠ. αυτό αρκετό σαν εξήγηση για μια σειρά από πράμματα. Από εκεί κι έπειτα, νομίζω πως you made yourself clear. καταλαβαίνω αυτό που πρεσβεύεις. και δεν είναι παρΑλογο. το νοιώθω -ειδικά σε αυτήν την τελευταία διατύπωση και με τη μακροσκοπική χρονικά διάσταση που βάζεις. η διαφωνία μας είναι καρμπόν με αυτή στα της αιγύπτου. και πάλι έτυχε να παρακολουθώ από τη day1, κι αν έχω διαβάσει κι αν έχω δει (σσ. psaras, με τη βασιλική σημαία!). Την άλλη φορά με είχατε βγάλει ότι την έχω ακούσει από τα social media..

Χωρίς να θέλω να δώσω δραματική διάσταση, πραγματικά πιστεύω ότι όλοι βρίσκονται σε terra incognita. εκτός φυσικά από σας..

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Τι να πω,το είπες μόνος σου άλλωστε..."κι εγώ ρε παιδιά έχω βαρεθεί την αφήγηση πετρέλαια, ιράκ κτλ.Ας πάμε λίγο παρακάτω, επιτΕΛΟυς! βαρέθηκα."

Σκοπός λοιπόν δικός τους ήταν να βαρεθείς φίλε μου.
Ανθρωποι που σκέφτονται το πως επηρεάζουν τα παγκόσμια συμφέροντα τον λαό και ανάλογα προχωρούν, έχουν σπουδάσει αυτά που σπούδασες και 200 άλλα.Αφού λοιπόν βαρέθηκες τους τρόπους τους και ψάχνεις αλλού,ψάξε.
Και άμα το βρεις πήγαινέ μας και εμάς μπροστά.Περιμένουμε με αγωνία...

Chaca-Khan είπε...

♬ ♫♬ ♫

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

αϊ γκοτ ιτ
Σιγουρα η φαση εκει κατω ειναι τρελη και ολοι το ξερουμε φιλοι μου..Σιγουρα εχρηζε παρεμβασης..οκ
Απλα θελω να δω "βοηθειες" και σε αλλα μερη του κοσμου οπου πολυς κοσμος πεθαινει αδικα και κανενας απο αυτους δεν παρεχει αυτο που μπορει..
σορι αν ξεφυγε η κουβεντα εξαιτιας μου εδω..
καληνυχτα

chaca-khan είπε...

οπορτουνισμός
http://www.rednotebook.gr/details.php?id=2140

Fade είπε...

Εγω να καταθεσω οτι βλεπω επιφυλακτικα τη φαση στη Λιβυη οσον τουλαχιστον αφορα το επιπεδο συγκρισης με Αιγυπτο, Τυνησια και υπολοιπα αραβικα κρατη στα οποια κυριαρχουσε ενα ευρυτερο λαικο κινημα.

Και επιπλεον με αφορμη την δυτικη παρεπεμβαση στη Λιβυη με αφορμη το γεγονος οτι ο Κανταφι σκοτωνει πολιτες και αμαχους, ισως ειναι ευκαιρια να διεκδικηθει/διεκδικησουμε την αποχωρηση των στρατεζματων απο Ιρακ , Αφγανισταν στο οποιο αποδεδειγμενα(wikileaks) τα δυτικα στρατευματα ευθυνονται για το θανατο περισσοτερο απο 2000 αμαχων αντρων, γυναικων και παιδιων καθε χρονο.

Ανώνυμος είπε...

τσάκα, δεν την άκουσες στην Αίγυπτο με τα social media...την έχεις ακούσει εδώ και χρόνια με τα social media...και καλά κάνεις...αν δεν έκανες καλά...το social media που όλοι εδώ μέσα γράφουμε, δεν θα υπήρχε

άκου όμως το σαλάμι όταν μιλά για ρόλους. κάτι ξέρει. δουλεύει τριγύρω από ανθρώπους που παίζουν ρόλους. και εσύ παίζεις ρόλο. και εγώ. και το σαλάμι. και φυσικά ο Γκαντάφι και ο Σάρκο.

αυτοί οι ρόλοι είναι που για πολλοστή φορά επιβεβαιώνονται. θα ήθελα πολύ να δω να γίνεται...να μπορούσαμε να βομβαρδίσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και να διώχναμε έτσι τυράννους και αυτό το οξύμωρο να είναι και αληθινό...αλλά οι χιλιοπαιγμένοι ρόλοι είναι αυτοί τελικά που δεν θα κάνουν πραγματικότητα το ονειρό μας. και αυτό το περι ρόλων ξεπερνά διαχωρισμούς αριστερά και δεξιά, πετρέλαιο και παλαιολιθικές αφηγήσεις που προτείνεις. είναι πέρα από αυτά...

άλτιους, φόρτιους, σίτιους

Ανώνυμος είπε...

tha ta grapsw greeknglish giati viazomai

Diakrinw sti suzitisi polla refined, binary opposites pou den nomizw oti tairiazoun stin pragmatikotita kai idiaitera autou tou intervention pou opws kathe alli politiki apofasi vasizetai se polles parametrous kai einai poluploki.

Auti ti stigmi kai to Cote d'Ivoire exei terastio anthrwpistiko provlima, kai to Bahrein kai i Yemeni. Den thewrw oti epelexan ti Lybia giati tous agapame perissotero. Einai gnwsto oti exei to 'sweet oil' opws to apokaloune, kai itan mia polu kali eukairia na xefortothoune ton trelara pou to exei. Aptin alli omws isws itan tuxeroi giati den tous afinoume na pethanoun for no reason (like its happening in all the other countries)

Ektos apo auto omws, o anthrwpismos einai mia parametros pou mertaei. Den metraei epeidi o Obama agapaei tous VoreioAfrikanous. Metraei epeidi oi politikoi to vlepoun ws tropo na kerdisoun psifoforous. Vlepe Sarkozy o opoios exane stin koini gnwmi apo olous tous antipalous tou. Episis, den einai tuxaio to oti poloi apo tin omada tou Clinton tote me to Kosovo, einai oi idioi me tou Obama. An mi ti allo oi epemvaseis tis Amerikis tupou Kosovo, Libya einai diaforetikes apo tous polemous sto Afghanistan kai sto Iraq.

Telos, kai ta 'sumferonta' einai poluploka kai den simainei to oti pairneis auto pou thes i pou itheles otan xekinises enan polemo. apo tin enarxi tou mexri to telos allazoun polla. I ameriki exei terastio provlima xreous exaitias twn polemwn Iraq/Afghanistan, o Obama den pire tin egkrisi tou congressou giautin tin Odysseia kai polloi amerikanoi thewroun oti i Libya, mazi me tous allous duo ongoing wars of the U.S. against Muslim nations are only causing more hatred against America.

Finally, because the conversation has placed me in the 'pro' camp, I will repeat that i do not think that binary opposites represent reality and I want to claim an inbetween ground. Can you please place me in a suspension bridge?

Xana

chaca-khan είπε...

mrT,

δεν αμφισβητεί κανείς τα ενεργειακά, την επιρροή, τα γεωστρατηγικά, την κοινή γνώμη σαν παράγοντες. για την ακρίβεια τον "ανθρωπιστικό" παράγοντα θα τον ενέτασα μέσα στην επιρροή & την κοινή γνώμη και καθόλου σε συναισθήματα.

όμως δε γίνεται να μην αναγνωρίζετε ότι (και) αυτή η εξέγερση προέξυψε απρογραμμάτιστα και ασφαλώς με το momentum των υπόλοιπων στην περιοχή. ότι τις πρώτες μέρες το παιχνίδι τον ισορροπιών παιζότανε στον πόντο από όλους τους παίκτες. ότι η πλευρά καντάφι ξέφυγε σε σημείο που θα φαινόταν ασύμφορο για τους δυτικούς να επιστρέψουν στη "γνώριμή τους σχέση μετά από ένα απλό κενό αέρως". ότι εξετέθησαν όλοι. ότι το τελευταίο που διανοούντουσαν ήταν να βάλουν τέτοιο χέρι και in fact ήθελαν να το αποφύγουν. ότι οι εξελίξεις on the ground ήταν αποκαρδιωτικές. ότι μέναμε/νε όλοι παρατηρητές μέχρι την ύστατη στιγμή. και οτι κατάφεραν να πάρουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή την απόφαση ή το καταπίνουμε αυτό που πρόκειται να συμβεί και άντε πιάστο ή υπο-βοηθάμε λίγο την ιστορία κι ο θεός βοηθός. έγω daybyday όλα αυτά τα είδα να συμβαίνουν.

Chaca-Khan είπε...

Έλα κ βρήκα κ συνάδελφο μωρή αρρώστια!
is.gd/lDhFRI

(αύριο ένα contextual λινκ για τη Συρία να ετοιμάζεστε)

chaca-khan είπε...

αυτό:

News Analysis: Unrest in Syria and Jordan Poses New Test for U.S. Policy http://nyti.ms/hVvsIG

Ανώνυμος είπε...

εεχχχμμμ...χμμμεεε...μουμπλε μουμπλε
θα απαντήσω όπως αρέσκονται να απαντούν κάποιοι άλλοι άνθρωποι για το παραπάνω λινκ

γενικόλογες πούτσες

υγ: αν αυτός που τα έγραψε, είναι αξιοπρεπής, που μάχεται να καταστρέψει την ιδεολογία...φέρτον μου να τον φιλήσω. η ιδεολογία είναι όντως μία πούτσα, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ιδεολογία (το οξύμωρον που λέμε ναουμ)

ο μίστερ γενικώς και αορίστως

chacakhan είπε...

έχει αρχίσει να μου τη δίνει η αυτοκρατορική θέση από την οποία μερικοί κατακεραυνώνετε συλύβδην χρησιμοποιώντας το blog. επιτέλους δλδ!

MrT είπε...

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Chaca-Khan είπε...

ναι ρε φίλε. ο άνθρωπος του λινκ είναι από τους ανθρώπους του ας πούμε αντιεξουσιαστικού χώρου που σέβομαι αρκετά το λόγο τους. μέρος της κοινότητας πολύ καιρό έχει δώσει πολλαπλές εξετάσεις από τοποθετήσεις του αλλά και από ενέργειες.

από κ ως που αφορίζεις με αυτόν τον τρόπο; στην τελική εκεί είναι το blog του να το ψάξεις πριν ρωτήσεις αν αυτός που το έγραψε είναι αξιοπρεπής.

και συγχώραμε. εσύ ποιος είσαι εκτός από αλλαζόνας, εμπαθής που ασκεί αντιπολίτευση από το hub αυτού εδώ του blog;

btw έχεις προσβάλλει πάνω από μία φορά τον αγώνα και τη νοημοσύνη ανθρώπων που παλεύουν για την ελευθερία τους. ως τί;

Chaca-Khan είπε...

ΚΑΙ τις 2 φορές, έχεις σπεύσει να μιλήσεις, όχι από προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά σαν αντίδραση στο δικό μου, προωθώντας επί της ουσίας συγκεκριμένη, αμετακίνητη, ιδεολογική σου αντζέντα. με συγχωρείς, δεν το βρίσκω και πολύ γαμώ

chaca-khan είπε...

και συνεχίζει (με μεγάλη επιείκεια):

Η Λιβύη και τα περί ηθικής διλήμματα - Αυγή, 27/3

Ανώνυμος είπε...

τσάκα μαν μου έχεις ξεφύγει τελείως.
ποίος προσβάλλει, ψάξε να το βρεις σε πάμπολλα σχόλιά σου που έχεις κάνει κατά καιρούς σε ανθρώπους για διάφορα σχόλιά τους...
μην επιθυμείς να ανατρέξω και να σου δώκω παραδείγματα. στο νετ, δεν σβήνεται τίποτις.
σου θυμίζω ότι σε μία συνάντησή μας κάποτε, είπες ότι προτιμάς να διαβάζεις σχόλια παλιού καιρού, όπως "τον πούλο".
σου απαντώ λοιπόν με αυτό τον τρόπο, για να σου δείξω, τελικά, ότι σχόλια τέτοιου τύπου, όταν θίγουν πράγματα που σου ταιριάζουν, τελικά δεν τα γουστάρεις και τόσο. προτιμάς μόνο να τα χρησιμοποιείς σε ανθρώπους και μάλιστα πολλές φορές φίλους σου, όταν τα πράγματα δεν σου ταιριάζουν.
και τις λοιπές δικηγορίστικες μαλαγανιές, άστες στην άκρη. στην πουτάνα πουτανιές, δε νομίζω ότι χωρούν.
ο πατρονάιζινγκ πατέρας σου

chaca-khan είπε...

Δεν κόλλησα στο "πούτσες" όσο στο "αξιοπρεπής". και το πρόβλημά μου είναι ότι στο ίδιο μου το blog σύρομαι σε συζητήσεις που κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο αναμεταξύ μας. ίσως έξω -αλλά και πάλι δε θα ασχολούμουν.
καταβάλω φοβερές προσπάθειες λοιπόν να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ψάχνω να βρω "αριστερές" προσεγγίσεις που στοιχειωθετούν τα λεγόμενά μου και παρόλα αυτά τίποτα δεν είναι αρκετό για τους αβάδιστους αφορισμούς σας τύπου salami.edafous αλλά κα τη δική σου "αντιπολίτευση". Εσύ θες κάθε φορά που προκύπτει να ορθώνεις τη θέση σου. ε κ εγώ λέω πως στην τελική με ξενερώνει να υπάρχει τέτοια ασυμφωνία σε θεμελιώδη κατά τη γνώμη μου -ίσως να μην πρέπει να είμαστε ομάδα αν δε διαπνεόμαστε από ορισμένα κοινά θεμελιώδη. δεν ξέρω αλλά πάντως με κουράζει και με ενοχλεί και σαν εικόνα του blog για την οποία δουλεύω χρόνια

MrT είπε...

δικό σου το μπλόγκ
ότι θέλεις κάντο...

Tic Tac είπε...

Παιδια, ας ηρεμησετε λιγακι, παρακαλω.

Το ζητουμενο ειναι να καταλαβουμε τις θεσεις και των δυο και οχι να γινει προσωπικο το θεμα. Αρχιζοντας απο το τελευταιο σχολιο του Τ, θα ηθελα να απαντησω οτι :

Το μπλογκ δεν ειναι καποιου περισσοτερο απο οτι ειναι ολων μας. Γιατι αυτη ειναι μια ιδιοκτησιακη προσεγγιση που αναιρειται απο την ιδια τη φυσιογνωμια του μπλογκ, τη συλλογικη. Το ΑΜ εχει τα πλεονεκτηματα ενος ομαδικου βηματος εκφρασης και τα μειονεκτηματα επισης. Θελω να πιστευω οτι και ο Τσακα οσες φορες γλιστραει σε προσωπικες διενεξεις το κανει λογω της μεγαλυτερης συναισθηματικης αναμιξης του κι οχι λογω κοντρας για το γαμωτο. Για εμενα το θεμα της διαφωνιας καθεαυτο δεν αποτελει προβλημα, οσο φυσικα δεν αντικειται σε ηθικες αξιες που ειναι αδιαπραγματευτες για ολους μας ως ανθρωπους. Απο κει και περα το προβλημα ξεπηδαει οταν οι αποψεις δεν βασιζονται σε ενα σκεπτικο και οταν αυτες δεν παραγουν διαλεκτικη για να μας κανουν και μας πιο σοφους. Οποιος πιστευει οτι ανηκει σε αυτη την κατηγορια ως συγγραφεας ποστ, τοτε απλα δεν ειναι για μενα χρησιμος, ουτε εδω ουτε στην πραγματικη ζωη, οχι σα φιλος, βεβαια, αλλα σα συνομιλητης. Εφοσον τα σχολια εχουν φυγει απο το θεμα του ποστ, ας μιλησουμε δημοσια για αυτα που μας απασχολουν, την ποιοτητα του ποστινγκ και σχολιαζειν και ο,τι διαολο μας προβληματιζει δω μεσα.

Παρακαλω για συνεση. Η επιχειρηματολογια να μενει σε διανοητικο επιπεδο κι οχι συναισθηματικο, χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν αναγνωριζω, απο ολες τις πλευρες, την υπαρξη του.

Οριστε μας, ηρθα για ενα καφε και κανω .... αλλα.

chacakhan είπε...

MrT, αυτή ήταν η απάντησή σου;

tictac, νωρίς θυμήθηκες κ εσύ να παρέμβεις..

νομίζω ότι το παραπάνω σχόλιό μου απαντάει με σαφήνεια στην αναδιατύπωσή σου tictac: "το πρόβλημά μου είναι ότι στο ίδιο μου το blog σύρομαι σε συζητήσεις που κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο αναμεταξύ μας. ίσως έξω -αλλά και πάλι δε θα ασχολούμουν."

στην περίπτωση της Αιγύπτου, είχαμε μια αλλαζονική κατά τη γνώμη μου συμπεριφορά του τύπου ότι πράκτορες των δυτικών σύρουν τους εξεγερμένους στην εγκαθίδρυση μιας (εύκολα& γνώριμα ελέγξιμης από τη δύση) αστικού τύπου δημοκρατίας ενώ φυσικά η επανάσταση θα έπρεπε να περάσει στο άλλο, το καινούργιο μοντέλο -ποιο; ρώτα τον mrT.
δλδ ο λαός είναι τα πρόβατα, ο MrT ο φωτεινός παντογνώστης και η επανάσταση κάτι το όχι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο ας πούμε. Να σημειωθεί επίσης πως αίσθησή μου mrT, η παρέμβασή σου εκκινά σαν προσπάθεια "εξισορρόπησης" των δικών μου χρωμάτων που μοιραία χρωμάτισαν το blog και όχι από πηγαίο ενδιαφέρον -αφού άλλωστε δεν είναι και κάτι αξιομνημόνευτο. Εκεί έγινα αυτός που την έχω ακούσει με το twitter & το Fb αν θυμάστε.

και στην περίπτωση της λιβύης πως έχουμε πάλι μια από τα ίδια: παρέμβαση του ΟΗΕ (δλδ της θεσμικής μάσκας των ισχυρών) για έλεγχο των πετρελαίων και ως εκ τούτου πολύ κακώς γίνεται, 1000 φορές να σφαγιασθεί η Βεγγάζη, μια από τα ίδια και εκεί, το χουμε δει το έργο, φέρτε κανένα σοβαρό θέμα όπως το μαζί τα φάγαμε.

Σημειωτέον πάλι δε ότι (αίσθησή μου) παρέμβαση MrT έχουμε μόνο στο σημείο της επέμβασης του ΟΗΕ -δλδ στα "ευκολάκια". Πρόβατα που λες πάλι ο λαός, πρόβατο κ ο chacakhan, πούτσες κ η Αυγή, ο Σεβαστάκης, ο inlovewithlife και πάει λέγοντας (εδώ διακρίνουμε την δική μου προσπάθεια να αντλήσω αντίλογο από τον "χώρο" από τον οποίο οσμίζομαι ότι προέρχεται η Τ-κόμπλα #δεν αναγνωρίζεται φυσικά)

ε σπΆζομαι και νοιώθω γενικά ένα disrespect που καθόλου δεν το δικαιολογώ (να μη μιλήσω για παρεμβάσεις τύπου salami_edafous)

εννοείται ότι μνημονεύω τον καιρό που αλληλοβριζόμασταν -γιατί είχαμε λυμένα όλα τ άλλα και δεν υπήρχε χώρος για παρεξηγήσεις- αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Το θέμα μου είναι ότι μέσα σε αυτό το blog θέλω διανοητική φρεσκάδα και προσωπική έκφραση που λογίζεται ταυτόχρονα και σαν contribution σε κάτι το συλλογικό.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Παρεμβάσεις δεν θεωρώ πως κάνω...Πρόκειται για καθαρή επίκριση αλλά και ασέβεια προς το ατομό μου και ό,τι αυτό σκέφτεται και ενεργεί λοιπόν..Κρίμα που έρχεσαι σε τέτοια θέση..Λύπαμαι αν σε ανάγκασα εγω να φτάσεις εκεί και δεν προσβλέπω σε επανάληψη αυτού του φαινόμενου.Δεν είχα σκοπό να σε διαβάλλω αλλά γενικότερα ενω σε θεωρώ άνθρωπο δίκαιο και ανθρωπιστή, πραγματικά λυπάμαι που σε θέματα που θεωρείς πως επίκεινται σε "ιντερνετικό" ντεμοντάρισμα λειτουργείς με μία άδικη και απόλυτη ασπίδα με αποτέλεσμα να φέρεσαι σαν ο απόλυτος άρχοντας αυτού εδω του δίκαιου ιστο τόπου.

chacakhan είπε...

τί λέτε ρε παιδιά θα με τρελάνετε, τί είναι όλοι αυτοί οι ψευτοσυναισθηματισμοί, ποια επίκριση και ασέβεια προς το άτομό σου salami;

μιλώ για κάτι συγκεκριμένο, δεν κάνω γενικεύσεις:

"Τι να πω,το είπες μόνος σου άλλωστε..."κι εγώ ρε παιδιά έχω βαρεθεί την αφήγηση πετρέλαια, ιράκ κτλ.Ας πάμε λίγο παρακάτω, επιτΕΛΟυς! βαρέθηκα."

Σκοπός λοιπόν δικός τους ήταν να βαρεθείς φίλε μου.
Ανθρωποι που σκέφτονται το πως επηρεάζουν τα παγκόσμια συμφέροντα τον λαό και ανάλογα προχωρούν, έχουν σπουδάσει αυτά που σπούδασες και 200 άλλα.Αφού λοιπόν βαρέθηκες τους τρόπους τους και ψάχνεις αλλού,ψάξε.
Και άμα το βρεις πήγαινέ μας και εμάς μπροστά.Περιμένουμε με αγωνία..."


και ερωτώ. έχεις εμένα που έχω καταναλώσει από τα 18 μου άπειρες ώρες, και εν προκειμένω στην παρακολούθηση των υπό αναφορά τεκταινομένων επίσης, ώρες διαβάσματος, ανάλυσης, διασταύρωσης, ψαξίματος, links τα οποία και μοιράζομαι εδώ. what for όμως θα μου πεις όταν έρχεσαι ασ πούμε εσύ (και σόρυ, σιχαμένα εμψυχωμένος κ αεράτος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μόνο) να ακυρώσεις με μια μονοκοντυλιά από το πούθε όλη αυτή τη δουλειά που στην τελική παραθέτω, νάτη, υπάρχουν τεκμήρια που απέναντί τους μπορείς να οικοδομήσεις τον όποιον αντίλογο.

αλλά όχι να μου λες ρε φίλε μετά από όλα αυτά τους τυφλοσούρτες. αυτΟ είναι ασέβεια. δλδ εμ δε διαβάζεις (δλδ δε μετέχεις του sharing του δίκαιου ιστο τοπου) εμ τραβάς και το ταρατατζούμ σου. αυτό είπα.

τώρα αυτά για το άτομό σου τα μοιραία που μου λες δεν τα καταλαβαίνω. μιλάω ευθέως σα φίλος.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Nαι ρε φίλος οκ,εσύ τα έχεις διαβάσει όλα και εγώ τίποτα.Και έρχομαι ετσι απλά "ο άσχετος"και λέω απλα κάτι που δεν στεκει.Για σένα στέκει οτιδηποτε αλλο εκτος απο τα κοινότυπα που συμβαίνουν αλλα τα βαρεθηκες...πολυ ωραια,αλλη μια προσβολη..Ψαξε οτιδηποτε αλλο εκτος απο αυτο που ειναι ντεμοντε να ακουγεται στο νετ και δειχνει οτι δεν εχεις διαβασει πολυ σαλτσα αμα το αναφερεις...Μα τι μου λες τωρα αραγε?Χανουμε την αληθινή ζωη εδω μεσα μου φαινεται..Ξεφευγουμε.Διαβασε εσυ και θα βγω εγω εξω να παρω αερα..

chacakhan είπε...

εσείς οι διανοούμενοι, χάνετε την ουσία με την υπερ-αναλυτικότητά σας. τα πράγματα είναι απλά.

chacakhan είπε...

κοιτάζω τη συζήτηση από την αρχή.

είναι τελικά μια ενδιαφέρουσα συζήτηση -που φυσικά κάποια στιγμή σπάει.

-έχουμε τοποθέτηση mrT με post.
-τα πρώτα σχόλια είναι κριτικά κ παραγωγικά
-1η απάντηση mrT "Τσάκα λεβέντη μου.."
-κάποια σχόλια
-psarras: "..Τι θα γίνει επιτέλους με αυτά τα διλλήματα? Ούτε με τον Καντάφι ούτε με το ΝΑΤΟ. Αμάν πια!!
Με θλίβει λίγο αυτή η εύκολη αποδοχή του πολέμου"
???????????????? οπότε???????
-κάποια links
-μετά κάτι παλαβά σχόλια ανώνυμου περί ΓΑΠ(!)
κάποια σχόλια με Links
-mrT από τα αποδυτήρια: "ναι αλλά τσάκα, τα σχόλια σου παραπέμπουν στην δικαιολόγηση του ΓΑΠ εψες στη βουλή"
-τέλοςπάντων, μετά έχει salami vs chaca " = "κι εγώ ρε παιδιά έχω βαρεθεί την αφήγηση πετρέλαια, ιράκ κτλ.Ας πάμε λίγο παρακάτω, επιτΕΛΟυς! βαρέθηκα." -> "Σκοπός λοιπόν δικός τους ήταν να βαρεθείς φίλε μου.",
-μετά υπέροχη xana και τέλοσπάντων εκεί που ήθελα να καταλήξω :

ένα πολύ δομημένο , απελπισμένο σχόλιό μου των 24/3/11 21:33, συνοδεία 2 λινκς και η απάντηση σου mrT, μετά από όλα αυτά, η 27/3/11 21:59 (!)
and then all hell breaks loose.
ντάξει, με το ζόρι δλδ!

sorry για την αναδρομή, οι ηλίθιες ανασφάλειές μου..

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Απολαυστική η αναδρομή σου..!
Βρήκαμε τα κοινά μας πάλι...!

peace...

Ενα μήνυμα της γης...

psarras είπε...

Χα χα!!! Της μουρλής γίνεται!!!!!

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Tο σχόλιό μου ήταν κυριολεκτικό...

Ανώνυμος είπε...

βάζοντας ένα προσωπικό τέλος σε αυτό το ξεκατίνιασμα, κυρίως διότι το μπλογκ δεν είναι κρυφό και το βλέπουν και τελείως άγνωστοι μας, θέλω, πριν κλείσω, να αναφερθώ γενικά σε ορισμένα πραγματάκια.
τσάκα,
βρίζεις - κατά καιρούς και όταν σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι - διαφόρους ανθρώπους πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως.
βάζεις επίσης φορές-φορές λόγια και ιδέες στο στόμα μου (ψάξε σε παρακαλώ να βρεις πότε αναφέρθηκα σε πετρέλαια και θα σε χρυσώσω) με καπελώνεις για αριστερίζουσες ιδέες, με ταμπαλιάζεις και με κατατάσσεις (σημ: έχω παλέψει πολύ, έτσι ώστε να κρατήσω τη γνώμη μου και την προσωπικότητά μου όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη και να μην ταμπελιαστώ ως δικηγόρος, ΠΑΣΟΚΟΣ, Συριζα, αριστερός, αντισυστημικός και ότι μαλακία μου έχουν κατά καιρούς προσάψει, για να φτάσεις να οσμίζεσαι ότι ανήκω σε κάποιο - οποιοδήποτε - χώρο...ή η οσμή σου έχει πρόβλημα ή αλλουνού κλανιές μυρίζεις).
μιλάς ως γνώστης και καταναλωτής άπειρών ωρών, και θα σου πρότεινα να χαλαρώσεις λιγούλ.
τέλος φάσκεις και αντιφάσκεις σε πολλά πράγματα, για τα οποία όμως δεν θέλω να κάνω ανασκόπηση.
είναι δικαίωμά σου όλα τα παραπάνω.

από την άλλη πλευρά, θα μπορούσα όλα τα παραπάνω που λέω για σένα, να επιχειρηματολογήσω και αιτιολογήσω με περίσσια τέχνη. τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα άκουγα το χιλιοακουσμένο "έλα τώρα, κράτα το δικηγόρο μέσα σου" ή το άλλο το καλό "λες μαλακίες και με συκοφαντείς".
προτιμώ λοιπόν να μην κάνω τίποτα από τα δύο και το αφήνω έτσι, χωρίς από την άλλη να μην απαντώ και καθόλου.
σε οποιαδήποτε περίπτωση, πέρα από τις απόψεις μου για την Αίγυπτο και τη Λιβυή, για τις οποίες λίγα ξέρω και μπορεί μαλακίες να λέω, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί να είμαι ανίκανος να εκφραστώ...εξέφρασα ανάμεσα σε αυτά τα σχόλια και κάποιες άλλες - διαπροσωπικού χαρακτήρα - απόψεις, που όμως με ξεπερνούν, καθώς αποτελούν και μία συλλογική άποψη ορισμένων ατόμων για σε. ίσως αυτό να είναι και το "contribution σε κάτι το συλλογικό" που επιθυμείς...

τέλος των πάντων, μπορεί απλά να μιλάμε οι δύο μας όπως μιλάμε γιατί εσύ είσαι του Παντείου, ενώ εγώ της αγγλοελληνικής Νομικής... αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα κουραστείς πάρα πολύ μέχρι να καταφέρεις να αποδείξεις ότι ο λόγος μου είναι αλλαζόνας και εμπαθής. Γιατί προσπαθώ πάντα, χωρίς βέβαια να ξέρω αν και για πόσους και πόσο πολύ τα καταφέρνω, να περατώσω αυτό το θεμελιώδες, στο οποίο αναφέρεται ο ΤΤ, "... οταν οι αποψεις βασιζονται σε ενα σκεπτικο και οταν αυτες παραγουν διαλεκτικη για να μας κανουν και μας πιο σοφους..."
για αυτό το λόγο, διατηρώ αναφαίρετο το δικαίωμά μου, όντας συνάμα και ελεύθερο άτομο, να αντιπολιτεύομαι οποιαδήποτε γνώμη μου καπνίσει, με οποιαδήποτε ακλόνητη επιχειρηματολογία ή μη. οι θέσεις μου δεν είναι ποτέ σωστές ή λάθος, αλλά απλά οι θέσεις μου. ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος έχει το δικαίωμα να τις κρίνει σωστές ή λάθος. μπορεί όμως να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί τους. γενικόλογα ή μη. με επιχειρήματα ή μη. όπως επίσης και να τις βρει ότι συμβαδίζουν ή δεν συμβαδίζουν με την αισθητική ή/και τις θεμελιώδεις αρχές ενός μπλογκ, ενός κόμματος, μίας ομάδας ή του Δήμου Αθηναίων. στην τελευταία περίπτωση, η ομάδα πρέπει να βρει το καταστατικό της και επίσης το θάρρος να μου πει ότι δεν μπορώ να είμαι πλέον το πέμπτο μέλος της μπάντας των Pink Floyd και η Rolls-Royce δεν θα σταματά πλέον κάθε πρωί έξω από το σπίτι μου, για να με πηγαίνει στα Abbey road studios...

MrT

υγ στον ΤΤ: έχω εκφραστεί και για άλλες ομάδες, στις οποίες συμμετείχαμε και αποχωρήσαμε - εσύ διορατικά πιο νωρίς - ότι εντός κάποιων ομάδων, πολλές φορές, όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά - κάποιες στιγμές και σε κάποιες καταστάσεις - κάποια ζώα εμφανίζονται πιο ίσα από τα άλλα. υπό αυτή την έννοια, δεν ξέρω κατά πόσο "Το μπλογκ δεν ειναι καποιου περισσοτερο απο οτι ειναι ολων μας"...ίσως εσύ που είσαι του Οικονομικού να με καταλάβεις καλύτερα...μας συνδέουν άλλωστε κοινά κάτουρα σε γνώριμες τουαλέτες, διάολε...

chaca-khan είπε...

το σχόλιό σου για μένα mrT είναι κατώτερο των περιστάσεων -και κατώτερων αισθημάτων γενικώς.
και τέλος, εκτός θέματος με την έννοια ότι αποδεικνύει το παρακάτω:

ότι οχυρώνεσαι πίσω από τη "νομιμότητα" (συν-contributors είμαστε, δικαίωμά μου, πούλο) ενώ εγώ μιλώ για φιλότιμο, αίσθηση, αντίληψη, σεβασμό. Κάτι τέτοιο είδαμε από αλλού να συμβαίνει και στο άλλο εγχείρημα που αναφέρεις για το οποίο δε θα επέλεγα να πω περισσότερα εδώ.

αυτό μου υπενθυμίζει το πόσο detouched νοιώθω το λόγο σου από τον πυρήνα αυτού εδώ του εγχειρήματος.

το γεγονός ότι δεν είσαι σε θέση να το αντιληφθείς και να αναπροσαρμόσεις τη στάση σου (το posting σου δλδ), την παρουσία σου, αυτό είναι το bottom-line πρβλμ κατ΄ εμέ.

τί άλλο να πω δεν ξέρω.

Tic Tac είπε...

http://www.anarkismo.net/article/19112

Αγαπητε Mr T, εδω ειναι η επιχειρηματολογια που μαλλον ψαχνεις. Οχι στην επεμβαση απο την αριστερη πλευρα του σκηνικου.

Καλη σας νυχτα.

Ανώνυμος είπε...

τικτακ,
αυτή είναι η επιχειρηματολογία που ανέπτυξα, ακριβώς...με εξαίρεση εκείνο το κομμάτι για τον Λεβυ, τον οποίο άνθρωπα δεν ηξέρω...στα αγγλικά, γραμμένη από λίβυο, ο οποίος αυτοαναφέρεται ως αναρχικός

συμφωνώ μαζί του όσο δεν πάει για την κατάσταση στη Λιβύη...
ελπίζω όμως αυτή η συμφωνία να μη με ταμπελιάσει και εμένα ως αναρχικό (έχω πολλές αμφιβολίες και αντιθέσεις με αναρχικές θέσεις για να συμβεί αυτό)
ΜρΤ

chacakhan είπε...

"The good news is that this is the Arab 1989. The bad news is that we are the Soviet Union" - FinancialTimes http://bit.ly/g573bi