Σελίδες

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Όρος Αιγάλεω

Αχ, πόσο δύσκολο είναι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα. Έρχεται η ώρα που οφείλεις, απέναντι στον εαυτό σου πρωτίστως, να ζυγιστείς και να σημειώσεις τα αποτελέσματα στη μνήμη σου. Αδύνατον να ξεφύγει κανείς από την ίδια του τη μνήμη και την εσωτερική του αξιολόγηση. Το ζητούμενο είναι να θέσεις το πεδίο της μεγάλης μάχης, εκείνη την πεδιάδα ή τις ρεματιές όπου οι δυο στρατοί που σε υπακούουν θα τουφεκιστούν, θα στήσουν παγίδες και θα ξεκοιλιάσουν αλλήλους. Μου θυμίζει κάποια παιχνίδια στρατηγικής για τα οποία γνωρίζω ελάχιστα. Επιλέγεις τον τύπο του στρατιωτικού σώματος, την αρματωσιά, τις θέσεις, την τακτική, τι έφαγαν χτες και άλλες σπουδαίες παραμέτρους για την κρίσιμη στιγμή και αφήνεις το μοντελοποιημένο από τους προγραμματιστές παιχνίδι να "τρέξει" την εξομοίωση. Κάπως έτσι φαντάζομαι να εκτυλίσσεται μέσα μου η διαδικασία επιλογής αποφάσεων.

Από τη μία μάχονται οι ιδεολογικοί σχηματισμοί σου. Απότοκα βαριών αλυσίδων σκέψης, αιτιακές αλληλουχίες που αν αναζητήσεις τις απαρχές τους σε βυθίζουν στα σκοτάδια της προσωπικής σου μεταφυσικής. Ψηλά κάστρα που, άλλοτε κρυμμένος στις επάλξεις τους από ισχνή αβεβαιότητα κι άλλοτε όρθιος και περήφανος πολεμιστής των ιδεών σου, σου παρέχουν την οπτική του κόσμου σου. "Αυτός είμαι", ψιθυρίζεις, μήπως σε ακούσουν κατά λάθος άνθρωποι στους οποίους δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τις επιλογές σου. "Αυτός είμαι", βροντοφωνάζεις, όταν κρατάς γερά στα δυο σου χέρια την αναγκαιότητα των συνειρμών σου.  "Είμαι αυτός;", αναρωτιέσαι ακούγοντας την εσωτερική σου φωνή. Και κάπως έτσι αποβλέπεις στο είδωλο της προσωπικής σου ταυτότητας, μέχρι αποδείξεως του επόμενου "εναντίου".

Από την άλλη μάχονται οι πολεμιστές της εφαρμοσμένης ηθικής σου. Η οδυνηρή διαδικασία της διακύβευσης που ενώ διαρκεί ελάχιστα, μα πόσο κάνει ένα ζάρι να σταματήσει την κατρακύλα του (;), φαίνεται χρόνος πολύς και δύσκολος να αντέξεις. Το ερώτημα στέκει σε κατάσταση πλήρους εξάρτυσης, με όλο το μεγαλείο της επιτακτικότητάς του. Αριστερά του φέρει τον υπασπιστή με το όνομα Εδώ και δεξιά του αυτόν με το όνομα Τώρα. Η τριανδρία κατέχει μια μαγική δύναμη που ομοιάζει στο απείκασμα έντονων εικόνων. Όπου κι αν γυρίσεις τα μάτια σου, όση ώρα κι αν τα κλείσεις για να αποφύγεις την εικόνα, αυτή εμμένει να γράφεται μέσα σου. Διαρκώς, σταθερά και με μια επιμονή ψυχαναγκαστικής υφής. Αρχαία τραγωδία για έναν μονάχα θεατή, κι εσύ να κινείς απλά τον Χορό σαν το μπουλούκι του θρυμματισμένου εγώ σου, νομίζοντας εσφαλμένα ότι πράγματι συμμετέχεις. Φενάκες, σου λέω.

Ας αρχίσει η μάχη, λοιπόν. Ό,τι επιλογές έκανες, έκανες. Τώρα δεν υπάρχει για σένα παρά μια θέση στο όρος Αιγάλεω για να δεις τη μάχη σου. Να θαυμάσεις τον εμφύλιο που έστησες εντός σου για να δεις τι τελικά θα έπρεπε να είχες επιλέξει από την αρχή, χωρίς να χρειάζεται να σφαχτούν τα μέλη σου. Η μάχη είναι βίαιη και συ πονάς για κάθε χτύπημα ανεξάρτητα από το ποιος το δέχεται. Πονάει το χέρι σου που σηκώνει το βαρύ σπαθί της ιδεολογίας για να κόψει το κεφάλι του καλού σου σύμβουλου Και-αύριο-τι-θα-ξημερώσει. Πονάει το κεφάλι που κόβεται και αφήνει έναν γδούπο ικανοποίησης για την ακεραιότητά σου, ο Αυτή-είναι-μια-βασική-αρχή-μου χαμογελά. Η μάχη συνεχίζεται, κεφάλια κυλάνε, χέρια και σώματα φυτρώνουν στο χώμα, ο ήλιος δύει και είναι η ώρα να μαζέψεις τα πτώματα. Όλα δικά σου, όλα έχουν το πρόσωπό σου και το βάρος σου. Όλα θάβονται μαζί στον τύμβο που πάνω του θα ρίξεις μια πλάκα με τη σημερινή ημερομηνία για να θυμάσαι άλλη μια μάχη που έχασες ή που κέρδισες ή που έστησες για να παρακολουθήσεις με ασφάλεια. Είσαι ο νεκρός ήρωας, είσαι ο μαρμαροτεχνίτης που σκαλίζει από πάνω σου το μάρμαρο (λευκό για να θυμίζει πάν΄ απ΄ όλα την αγνότητα των κινήτρων σου), είσαι το παιδί που αφήνει στεφάνι.

Ποιος νίκησε; Τι θα κάνεις;






8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας αφήσουμε την πολιτική και ας πάμε να ψηφίσουμε..

Ανώνυμος είπε...

εγραψα το παραπάνω σχόλιο έχοντας στο μυαλό μου αυτό: http://img152.imageshack.us/img152/8598/montemouseai3.png
αμέσως μετά όμως, οι δύο τελευταίες παράγραφοι του αρθρου
http://pitsirikos.net/2012/05/%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B9/#more-19231
συμπληρωσαν τη σκεψη μου.
:/

chaca-khan είπε...

Απολαυστική γραφή, μπράβο :-)
Εγώ θα σημειώσω κάτι που παρέλασε μόλις σήμερα από μπροστά μου, δεν ξέρω πόσο relevant μπορεί είναι:

"Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in a while, or the light won't come in." - Isaac Asimov

:-D

Tic Tac είπε...

@ Ανώνυμος

Κάθε πράξη, ακόμα και η ίδια η ύπαρξη χωρίς δράση, είναι πολιτική εκδήλωση. Η ατάκα σου εννοεί κάτι πρακτικό με το οποίο συμφωνώ. :)

@Chaca-Khan

Θα έλεγα ότι η θέση δίπλα στο παράθυρο από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο είναι αντιστροφή της πραγματικότητας.

Αν πλησιάζουμε το παράθυρο, αυτό γίνεται από τον κόσμο προς το εσωτερικό του δωματίου που κατοικεί η ουσία μας. Το περίεργο είναι ότι αφού ακουμπήσουμε το μέτωπο στο τζάμι, θα δούμε μόνο την πλάτη μας να έχει σκύψει σε ένα τζάμι και να κοιτάει κάπου. Infinite regress.

Tic Tac είπε...

Λίγο επιθετικά τελειώνει το ποστ και ο κόσμος που το διαβάζει έρχεται - υποθέτω - αντιμέτωπος με το ερώτημα.

Παιδιά, it's ok. Μπορείτε να πείτε τι θα κάνετε για να δούμε αν βγαίνει κάτι απ' όλο αυτό.

Ή θεωρείτε ότι ειναι κάτι τόσο βαθύ που δεν μοιράζεται;

chaca-khan είπε...

Παιδιά εγώ σας το έχω πει αλλά ας το ακούσει και το κοινό: αυτές τις εκλογές, σκέψου καθαρ... εε.. θα ψηφίσω οικολόγους :-)

Ευτυχώς χωρίς πολλές πολλές μάχες, κομμένα κεφάλια και άλλες thriller σκηνές, δεν είχα τέτοια προβλήματα αυτή τη φορά αλλά και γενικά η αλήθεια είναι πως δε φτάνω μέχρις αυτού του σημείου (μόνο για τα ερωτικά μου και για μερικά ακόμη πεδία της ζωής περισσότερο πολιτικά από τις εκλογές:-)

se ligo tha sas to proxwrisw toso polu pou tha sas pw kai stavrous :-D

chaca-khan είπε...

Η πρότασή μου για Α΄Αθηνών.. Ζωή Βροντίση

Η πρότασή μου για Β'Αθηνών.. Τάσος Κρομμύδας, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος

Τους γνωρίζω και τους 3

chaca-khan είπε...

Α. Και μια μικρή τεκμηρίωση του από πού και ως πού:

Ελληνικό εκλογικό σύστημα - Βικιπαίδεια

Εκλογές 2012 - Online Υπολογισμός. Εδρες, ποσοστά, αυτοδυναμία