Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ξυπνήσαμε;




Μετά τα τελευταία κινήματα, κινητοποιήσεις και λοιπές πολιτικές κινήσεις στην ελλάδα του μνημονίου, αλλά και την υποθετική διάχυτη απογοήτευση των πολιτών προς τα κόμματα εξουσίας, αλλά και το σύνολο των πολιτικών που κατοικοεδρεύουν στη βουλή «των ελλήνων», περίμενα πως στις επόμενες εκλογές θα καταγραφόταν αυτό στις κάλπες με υψηλά ποσοστά συνειδητής εκλογικής αποχής που θα έδειχναν αυτήν την απογοήτευση προς το σύνολο του πολιτικού, αλλά και οικονομικού συστήματος τοπικά και παγκόσμια. Που θα έδειχνε πως δεν είναι το Πασοκ ή η ΝΔ που φταίνε, αλλά όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι που λέγεται αντιπροσωπευτική δημοκρατία που ποτέ δεν μου έδωσε την ευκαιρία να αποφασίσω κάτι ο ίδιος που να αφορά τη δική μου ζωή και τη ζωή των ανθρώπων για τους οποίους νοιάζομαι και τους οποίους πονάω. Το μόνο για το οποίο έχω το δικαίωμα να αποφασίσω είναι για το ποιος θα με κυβερνήσει, ακόμα και αν θεωρώ πως ο ίδιος ο τρόπος διακυβέρνησης είναι σάπιος και βρομάει από την κορφή ως τα νύχια.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες με έκπληξη ακούω φίλους και συντρόφους να μου λένε το αντίθετο, δηλαδή πως ακριβώς: «σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε»...

Γνωρίζω πολύ καλά πως έτσι όπως έχουν φτιάξει τον εκλογικό νόμο τα περιθώρια είναι λίγα. Είτε απέχεις, είτε ψηφίσεις λευκό ή και μικρά κόμματα, πάλι με κάποιον (μαγικό?) τρόπο επωφελούνται τα μεγάλα κόμματα και συγκεκριμένα αυτό που θα έρθει πρώτο, το οποίο και πριμοδοτείται με επιπλέον έδρες για να καταφέρει, παρά ίσως το μικρό πραγματικό ποσοστό αυτών που θα το ψηφίσουν, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεν βρίσκω διαφορά στις επιλογές που μου δίνουν. Δεν πιστεύω πως έχει διαφορά αν το κόμμα που ζητά την ψήφο μου έχει «δεξιά» ή «αριστερή» πρόσοψη. «Φιλελεύθερη» ή «εναλλακτική» λογική, αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι συμμετέχει σε αυτό το πολιτικο-οικονομικό σύστημα το οποίο ζει από τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εκμετάλλευση και τη φτώχια, τους πολέμους και την κυριαρχία των τραπεζών και των πλουσίων. Δεν μπορώ ηθικά, πλέον, να στηρίξω ένα τέτοιο σύστημα που βασίζεται σε «ρυθμούς ανάπτυξης», «αξιοποίηση» και «ανταγωνισμό», που εντείνει την αλληλοσφαγή και την απανθρωπιά.

Εγώ θέλω να συμμετέχω σε μια κοινωνία ή καλύτερα πολλές κοινότητες που στο πρότυπο των διεθνών ομοσπονδιών θα στηρίζονται σε αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η υπευθυνότητα, που θα συμβάλλουν στην πανανθρώπινη πρόοδο, που θα δείχνουν το δρόμο προς τη συνολική απελευθέρωση από τις τεχνικές και πρακτικές της εξουσίας τύπου «διαίρει και βασίλευε». Προσπαθώ, και θέλω να συμβάλλω στη δημιουργία αυτόνομων κοινωνιών και κοινοτήτων που τα μέλη τους ισότιμα θα αποφασίζουν για τις ζωές τις δικές τους και των συνανθρώπων τους εντός και εκτός «συνόρων», χωρίς διαχωρισμούς, μισαλλοδοξία και (φυλετικές, πολιτισμικές, οικονομικές, επιστημονικές και τεχνολογικές «ανωτερότητες».

Και ξέρετε κάτι; Αυτά δεν τα βλέπω να γίνονται μέσα από αυτές τις εκλογές. Αλλά ακόμα ξέρω πως ούτε και εσείς τα βλέπετε να γίνονται μέσα από αυτές τις εκλογές, αλλά πολλοί από εσάς θεωρείτε λύση το «μη χείρον βέλτιστο»... ή ακόμα θεωρείτε τα παραπάνω «ουτοπία»... λέτε πως με την αποχή δεν κερδίζουμε κάτι, ότι η συνειδητή αποχή δεν ξεχωρίζει από την σταρχιδιστική αποχή, ότι θέλει βήμα, βήμα, ότι με την αποχή θα μπει στη βουλή η ΧΑ, ότι... ότι, ότι, ότι... εγώ λέω βαρέθηκα...

Θα ρίχνω την ψήφο μου στον κάδο των αχρήστων!


και θα τη ρίξω έγκυρη μόνο όταν αποφασίσουμε να κατευθύνουμε την ενέργεια, τους πόρους μας και τη σκέψη μας προς μια κατεύθυνση διαφορετική ή όπως λέει το παρακάτω απόσπασμα:


...Όταν τοπικές κοινότητες δρώντας συνολικά –στο πρότυπο των διεθνών ομοσπονδιών– αποφασίσουν την αυτοδιαχείρισή τους και εξετάσουν:

–Με ποιο τρόπο θα προωθηθεί η δημιουργία μορφών δωρεάν ενέργειας προς χρήση όλων.

–Πώς θα ιδρυθεί ένας επενδυτικός συνεταιρισμός που θα χρηματοδοτήσει την οικοδόμησή της.

–Πώς θα τεθεί σε λειτουργία η συλλογική διαχείριση ενός επενδυτικού ταμείου συγκροτημένου με τέτοια χρηματοδοτική συμμετοχή που να καθιστά δυνατή την άρνηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να καταβάλλουν τους δασμούς και τους φόρους που επιβάλλει το Κράτος-μπάνγκστερ.

–Πώς θα γενικευθεί η κατάληψη των εργοστασίων και η διαχείρισή τους από τους εργαζόμενους σε αυτά.

–Πώς θα οργανωθεί μια τοπική παραγωγή που θα προορίζεται για κατανάλωση από τις τοπικές και τις ομόσπονδες κοινότητες, ώστε να γλιτώσουμε από τις κομπίνες της αγοράς και να εξασφαλίσουμε σιγά σιγά τη δωρεάν διάθεση των αγαθών επιβίωσης, που καταργεί το χρήμα. (Μην πείτε πως είναι ουτοπία! Αυτό ακριβώς έκαναν το 1936 οι ελευθεριακές κοινότητες της Καταλονίας και της Αραγoνίας, πριν να τις συντρίψουν οι κομμουνιστές.)

–Πώς θα διαδοθεί η ιδέα και η πρακτική αυτού του δωρεάν που είναι το μόνο απόλυτο όπλο απέναντι στο εμπορευματικό σύστημα.

–Πώς θα ευνοηθεί η εξάπλωση των λεγόμενων βιολογικών αγροκτημάτων και η διείσδυσή τους μέσα στις πόλεις.

–Πώς θα πολλαπλασιαστούν μικρές σχολικές μονάδες γειτονιάς, απ’ όπου να έχουν εξοριστεί οι έννοιες του συναγωνισμού, του ανταγωνισμού και της αλληλοσφαγής. Ουτοπικό; Όχι. Στο Μεξικό, στο Σαν Κριστομπάλ, το Πανεπιστήμιο της Γης προτείνει μια δωρεάν εκπαίδευση στους πιο διαφορετικούς τομείς (συν τους παραδοσιακούς: εργαστήρια τσαγκαράδων, μηχανικών, ηλεκτρονικών, σιδηρουργίας, φυσικής καλλιέργειας, μαγειρικής, μουσικής, ζωγραφικής κτλ). Η μόνη απαιτούμενη ιδιότητα είναι η επιθυμία για μάθηση. Δεν υπάρχουν διπλώματα, αλλά ζητιέται από αυτούς «που ξέρουν» να μεταδίδουν δωρεάν και παντού τις γνώσεις τους.

–Πώς θα προικιστούν οι τοπικές κοινότητες με υγειονομικούς σταθμούς, όπου θα μπορεί να εξασφαλίζεται η βασική περίθαλψη με τη βοήθεια αγροτικών και συνοικιακών γιατρών.

–Πώς θα οργανωθεί ένα δίκτυο δωρεάν μεταφορών, που να μη μολύνει.

–Πώς θα τεθεί σε λειτουργία μια ενεργή αλληλεγγύη με στόχο τα παιδιά, τους γέροντες, τους αρρώστους και τους αναπήρους, τα άτομα με νοητικές δυσκολίες.

–Πώς θα φτιαχτούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας ανοιχτά σε όλους.

–Πώς θα μετατραπούν τα σουπερμάρκετ σε αποθήκες, όπου τα προϊόντα, τερπνά και ωφέλιμα, θα ανταλλάσσονται με πράγματα ή με υπηρεσίες, με στόχο να εξαφανιστεί το χρήμα και η εξουσία.

Τότε θα ψηφίσω. Με πάθος!!!

Αναδημοσίευση από το κείμενο του Raoul Vaneigem στο http://classwar.espiv.net/?p=3022

11 σχόλια:

Νίτσα Μαρούδα είπε...

Όταν ήσουν μικρός και δε σου άρεσε (με όσα μπορούσες να καταλάβεις τότε) το εκπαιδευτικό σύστημα είπες στους γονείς σου "Εγώ δε θέλω να πάω στο σχολείο" ?
Όχι. Έκανες τουμπεκί και πήγες γιατί δεν ήξερες ότι μπορείς να επιλέξεις να μην πας, για το λόγο ότι απορρίπτεις καθολικά αυτό το πατόκορφα σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Καταλαβαίνω ότι ίσως τώρα, ως σκεπτόμενος ενήλικας έχεις μπουχτίσει από νόρμες και δομές που σου επιβλήθηκαν και σου επιβάλλονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και δε μπορείς να συνεχίσεις
αλλά
αυτό είναι το σύστημα
έτσι λειτουργεί
και το εργαλείο και εφόδιο μέσα σε αυτό το σύστημα κατ'εμέ είναι η ψήφος.
Όσο ουτοπικός μπορεί να σου φαίνεσαι και να σου ακούγεσαι, τόσο ουτοπική μπορεί να είναι η σκέψη κάποιου που θέλει να πιστεύει ότι μπορεί ψηφίζοντας οικολόγους πράσινους να τους φέρει στην εξουσία και να αλλάξει κάτι.
Για μένα το ζήτημα δεν είναι καν να δω αν ερχόμενο ένα από τα μικρά κόμματα της αριστεράς-οικολογίας στην εξουσία θα αλλάξει κάτι δραστικά.
Για μένα το ζήτημα είναι να το δω να γίνεται. Να μην πηγαίνω να ψηφίσω ξέροντας ότι αύριο θα βγει πάλι το πασοκ ή η νεα δημοκρατία. Τότε νιώθω εγώ ανίσχυρη μειοψηφία.

Να δοκιμαστούν όλα τα κόμματα στη διακυβέρνηση κι αν δούμε ότι- ναι παπάρια κι αυτό- τότε να διαλυθεί το σύστημα και το σύμπαν ολόκληρο.

Υπάρχει βέβαια η αρχή που λέει ότι η εξουσία διαφθείρει τον άνθρωπο λιγότερο ή περισσότερο κι ότι πολλές φορές το σύστημα έχει δομές που μπορούν να καταπιούν ακόμα και τα λαμπρά πνεύματα που θέλουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα.
Και εν πάσει περιπτώσει είναι κοινό μυστικό ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική είναι ή εξουσιομανής, ή πειραγμένος ή τρομερά ιδεαλιστής και σίγουρα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια σε ασυνείδητο επίπεδο.
Αλλά και τί να κάνεις?
εμένα η στάση συνειδητή αποχή μου ακούγεται σαν το παιδάκι που λέει
"αα δε μου παίρνεις παγωτό? κι εγώ θα κάτσω στο δωμάτιό μου να κλαίω!"
λίγο υπερβολικά εκφράζομαι
πάνω από όλα συμμερίζομαι την απογοήτευση αλλά παλεύω να μη μετατραπεί σε απόγνωση...
Η μη αποδοχή του συστήματος και των δομών του επίσης κρύβει και πολλά ναρκισσιστικά στοιχεία. Δε με εκφράζει- είμαι πάνω και πέρα από αυτό.

Πρέπει πάντως μονίμως να σχολούμαστε με ένα διχασμό. Διχασμένη η αριστερά, διχαστικό και το δίλλημμα αποχή ή όχι. Αναρωτιέμαι λοιπόν πότε οι προοδευτικοί άνθρωποι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη?

Chacakhan είπε...

Think about... scale

Tic Tac είπε...

Κατανοώ τη βασική γραμμή υπεράσπισης της εκλογικής αποχής, άλλωστε πολλάκις κι εγώ ο ίδιος την έχω χρησιμοποιήσει για τους ίδιους λογους.

Παρόλ' αυτά, επειδή ζω στην ίδια κοινωνία με σας, βλέπω επίσης ότι η διάθεσή της για ανατροπή του συστήματος δεν έχει αγγίξει ούτε το ελάχιστο σημείο από το οποίο θα μπορούσαμε να ελπίσουμε για κάποια ουσιαστική αλλαγή.

Μακάρι να πέφτω έξω. Αλλά μέχρι τότε (;) θέλω να προσπαθώ για μια λίγο καλύτερη αυριανή μέρα.

Αν η τάση του εκλογικού σώματος ήταν η αποχή σε βαθμό πχ 80%, αυτό είναι κάτι που ποτέ δε θα δούμε να πραγματοποιείται. Διότι αν η τάση που λέμε είναι π ρ α γ μ α τ ι κ ή , το εκλογικό υποκείμενο ως σώμα αφενός θα έχει επίγνωση της κατάστασής του, αφετέρου θα έχει εξεγερθεί π ρ ι ν την κάλπη.

Άρα, αν δεχτούμε τις παραπάνω σκέψεις ως αληθείς, η μετάβαση από τη μια κατάσταση (εκλογές-μέτρια συμμετοχή-κυβέρνηση) στην άλλη (εξέγερση του υποκειμένου/πλήθους-ανατροπή του αντιπροσωπευτισμού-νέα πολιτική) θα είναι κουνιανού τύπου "αλλαγή παραδείγματος". Προσοχή: δε μιλώ για τη συνειδησιακή διαδικασία του καθένα από μας , ούτε για την εφαρμογή των νέων δομών στην καθημερινότητα. Συμφωνώ ότι αυτά απαιτούν χρόνο. Αναφέρομαι μ ό ν ο στον τρόπο που θα τελεστεί η μετάβαση στο επίπεδο του συλλογικού φαντασιακού.

Για να παραφράσω ένα μότο της αριστεράς, δε θα είναι * ένας άλλος κόσμος * εφικτός αλλά ο άλλος κόσμος θα είναι * ο μόνος εφικτός *.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Είναι αλήθεια αυτά που αναφέρεις, ειδικά στην αρχή.
Το θέμα είναι όμως πως η ιστορία μας έχει διδάξει πως η καταπολέμηση του συστήματος που μας κατατρώει ενίοτε μπορεί να γίνει μόνο με τα ίδια μέσα που χρησιμοποιεί εκείνο.Τα έχουμε μπροστά μας.Είναι κάπως αισιόδοξο αλλά πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα.Αυτοί οι καιροί που ζούμε μας δείχνουν έναν φανερό κορεσμό σε όλους τους τομείς.Αυτοί οι καιροί φωνάζουν πως πρέπει να ξυπνήσουμε.Ίσως να μην είναι η ώρα τώρα, αλλά πλησιάζει.Το έδαφος γίνεται όλο και πιο γόνιμο.Οι σπόροι σιγά σιγά δημιουργούνται.Υπάρχει βέβαια και το σκουλήκι που τους κατατρώει.Ας το πολεμήσουμε με κάθε μέσο και αξία.Ένα μικρό κομάτι αυτής της προσπάθειας κατ εμέ είναι και το να δείξουμε με την ψήφο μας περίπου τι πιστεύουμε σαν λαός την δεδομένη αυτή σάπια πολιτική στιγμή.Το μήνυμα αν μη τι άλλο θα το πάρουν αυτοί που το περιμένουν.

unpause είπε...

ειναι αλήθεια πως η "ταση" του σώματος δεν είναι προς τα εκεί, όσο και αν θα ήθελα ή θα περίμενα μετά τα τελευταία. παρόλα αυτά δεν πιστευω πως αυτό είναι αρκετό για να πειστώ να ψηφίσω ιδιαίτερα τώρα.

νομίζω πως με τις εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. και όχι δεν είμαι διατεθημένος να περιμένω να δοκιμάσω όλα τα κομματα, αν η βασικές γραμμές του συστήματος παραμένουν οι ίδιες. θεωρώ πως θα ήταν καλά να ζητούσαμε αλλαγή εκλογικού νόμου και αλλαγή συντάγματος ως προυπόθεση για να κατέβουμε να ψηφίσουμε, ίσως αυτό θα ήταν κάτι που θα κινητοποιούσε ένα συνείδητό κίνημα εκλογικής αποχής.

δεν έχω αποφασίσει ακόμα, έχω χρόνο άλλωστε... γι αυτό και έκανα και το πόστ να ακούσω όμορφα και ψύχραιμα και τις αποψεις των φίλων εδω μέσα...

πέρα από αυτό όμως, η δική μου λογική είναι προς την κατευθυνση της δημιουργίας διαφορετικών και πιο αυτόνομων δομών και συστημάτων - κοινοτήτων προς μια πιο αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση... σε αυτό πιστευω και αυτό θα προσπαθώ ψηφίσω δεν ψηφίσω σε αυτές και όποιες άλλες εκλογές

Ανώνυμος είπε...

Απαντω κι εγω στις σκεψεις σου ως καποια που τριάντα χρονια τωρα ζει σε αυτο το συστημα, και δεν εχει δει τι θα πει καλπη.
Αυτη τη φορα όμως το βλεπω έτσι: Θα κανω στην ακρη για λίγο την ιδεολογία μου, για το κοινο καλό. Και θα ψηφίσω. Και οριστε γιατι:

Νιωθω αυτή τη φορά σαν κάποιος που δεν του αρέσουν τα όπλα, έχει αρνηθει να ακουμπήσει όπλο και είναι ηθικα αντίθετος με αυτά.
Όμως εδώ και λίγες μέρες έχει μπει στο σπίτι μου μια ομαδα πολύ κακών ανθρώπων που, οπλισμένοι σαν αστακοί, με αναγκάζουν να κάνω διάφορα.
Αν χρειαζόταν ένα όπλο για να τους διωξω, και ειχα μπροστα μου ένα μπουκάλι με φωτιά, θα ήταν ώρα να κρατήσω χαρακτήρα;

Όσο όμορφος είναι ο κόσμος που φαντάζεσαι - φανταζόμαστε, τόσο δυσκολο μου φαίνεται να πραγματοποιηθεί όταν η κοινωνία βρίσκεται σε τέτοια κατρακύλα. Το θεωρώ αμεσότερο στόχο να σταματήσει ο μισθος και η σύνταξη να πεφτει -πράγματα που υπάρχουν και καίνε τώρα- και άλλωστε, δε βρίσκω γιατί το ένα να αναιρεί το άλλο.. στη δεδομένη στιγμή.

Εννοώ οτι, θα έχεις μυριστεί κι εσυ, ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι αθώα σπορακια που μπορούν να μεγαλώσουν και να γίνουν ένα ομορφο παραδεισένιο χωράφι. Η βλακεία του ανθρώπου πάει σύννεφο και, όπως είπε και ο Αϊνστάιν, είναι το πιο βέβαιο πράγμα στον κόσμο. Έχοντας αυτό το δεδομένο να αποδεικνύεται απο την αρχή της ιστορίας μεχρι σήμερα και καθημερινά, δεν κρατάω και την αναπνοή μου για έναν δικαιότερο κόσμο.. Όχι οτι θα σταματήσω να προσπαθώ, όμως παράλληλα μου φαίνεται εξωπραγματικό να μην αντιδράσω, με τον τροπο που μου δίνεται, σε αυτο που συμβαίνει τώρα, περιμενοντας τον δικο μου καλύτερο κόσμο..

Ακόμα, σε σχέση με την πρώτη σου παραγραφο, εγω θα έλεγα το εξής: είναι δυνατόν με αυτα που έγιναν ο κόσμος να διαλέξει πάλι τις ίδιες ακριβως εξουσίες; Ναι, μου φαίνεται τώρα σουρεαλιστικό, αισθητικά απαράδεκτο, και θα ήθελα να δω ένα λαό, έστω κι έτσι, να αλλάζει τροπάριο. Έστω και μεσα απο τον συστημικό τρόπο που προσφέρεται τώρα. Θα ήθελα να δω μια τέτοια ανατροπή, που ουσιαστικά θα έχει επιτευχθεί κυρίως απο τους μπαμπαδες τις μαμαδες και τις γιαγιάδες μας, και θέλω να βοηθήσω κι εγω σε αυτό, έστω και αν μέσα μου πιστεύω ότι πολύ λίγα πραγματα ειναι πιθανο να αλλάξουν.

Αν λοιπον το μέσο για μια -συμβολικη εστω- αλλαγή, δεν είναι αυτη τη φορα η αποχή, αλλά μια ψήφος -γιατι εδώ που τα λέμε 80% αποχή γίνεται μόνο στα βιβλία και προϋποθέτει απροσδιορίστου προελεύσεως συλλογική φώτιση- ίσως αυτο είναι που χρειάζεται να κανουμε.
Και ελπίζω να μην ακούγεται σαν τις στρατηγικές των εξουσιαστών, που αλλάζουν γραμμή και ηθικες αξίες για πολιτικους σκοπους.
Αλλα ως στρατηγική επιβίωσης του ανθρώπου μεσα στον αγριο κόσμο..
(μελό)

Τέλος δε μπορω να φανταστω ενα λαό να εξεγείρεται με αυτοθυσία, όταν δε μπορεί να αλλάξει ούτε το κομμα που εκλέγει...

*συγνωμη για την καπως καρατζαφεριστικη δεύτερη παραγραφο, ηταν απλα ενα κακαισθητο σχημα λογου, ελπίζω η επιλογη του δικου μου οπλου να την εσωσε καπως

unpause είπε...

ανώνυμε/η,
ωραία και ευχαριστώ για τη συμβολή στη συζήτηση (όλους)

το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε (σε αυτή τη φάση) θα ήταν να μαλώνουμε για τις απόψεις μας περι εκλογών...

θα ήθελα πάντως κάποια στιγμή στη ζωή μου να δω ένα φοβερό ποσοστό αποχής, έτσι για να δώ τι θα γίνει... όπως φαίνεται όμως δεν θα γίνει τώρα...

Tic Tac είπε...

http://t.co/hCzA0XLW

Υπέρ συμμετοχής.

Mister T είπε...

pause,
τι περίεργο που συμφωνώ σχεδόν με όλους
το φοβερό ποσοστό αποχής που αναζητείς, το εξηγεί πολύ καλά ο τικτακ...αν η συνείδηση του λαού του ελλαδικού χώρου έφτανε να απέχει με ποσοστό 80% και βάλε στις εκλογές...δεν θα φτάναμε ποτέ στις εκλογές, αλλά χωρίς ακρότητες οι έχοντες την εξουσία θα παρέδιδαν τα κλειδιά στους επόμενους, όποιοι και να ήταν αυτοί

για την αποχή, τώρα ή πριν, πρέπει να σκεφτείς το εξής απλό...πάντα δίνεις δύναμη σε αυτά που δεν σε εκφράζουν...τέλεια ψήφος δεν υπάρχει ποτέ...ούτε τέλεια δημοκρατία...ούτε τέλεια επιλογή...όμως όταν στέκεσαι πάνω από το διδακτορικό που γράφεις και διαλέγεις παραγράφους και μοντέλα και βιβλία και παραπομπές και κάποια αφήνεις έξω και κάποια βάζεις μέσα...τότε επιλέγεις...είμαι σίγουρος κάποιες φορές επιλέγεις και από μέσα σου λες: γαμώτο δεν μου αρέσεις και τόσο, αλλά θα το βάλω...κάπως έτσι είναι και η ψήφος...δεν μου αρέσει που πρέπει να ψηφίσω ή ΛΑΟΣ ή ΣΥΡΙΖΑ...αλλά κάποιον από τους δύο πρέπει να ψηφίσω

θέλω δηλαδή να σου πω ότι η δικαιολογία της αποχής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την έλλειψη της τέλειας επιλογής...σπάνια στην ζωή μας έχουμε τέλεια επιλογή...εκτός αν σε εσένα η τέλεια επιλογή είναι η μη επιλογή ή η αποχή

υγ: υπάρχει πάντα και η επιλογή της προσωπικής καθόδου στις εκλογές και της ψήφισης της δικής σου πλατφόρμας...εκτός αν διέπεσαι από αυστηρές αναρχικές τάσεις που δεν δέχονται την ψήφο ως τρόπο λήψης αποφάσεων, αλλά τη συμφωνία του όλου...πράγμα όχι απλά ουτοπικό, αλλά στις μέρες μας και κάπως αστείο να το σκέφτεται κανείς...ειδικά σε μεγάλες κλίμακες όπως μία χώρα/επικράτεια

υγ2: από αυτά που ζητάς είσαι κοντά στους οικολόγους-πράσινους

Pele είπε...

Τα παιχνίδια που δε μου αρέσουν δεν τα παίζω, πόσο μάλλον τα στημένα. Θα έπαιζε κανείς "παπά" στο δρόμο, ζάρια στη λέσχη, ρουλέτα στο καζίνο?

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου Πελέ μόνο που τα συγκεκριμένα στημένα παιχνίδια που αναφέρεις δεν σε επηρεάζουν άμεσα αν ο οποιοσδήποτε άλλος που πάει και παίζει χάνει...