Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

23 Απριλίου

(Ισημερία ±40 ημέρες)

Όπως και να το δει κανείς, εφόσον βρισκόμαστε πάνω στη γη, απ' εδώ μόνο μπορούμε να μιλάμε. Αν υποθέσουμε ότι παίρνουμε ένα διαστημόπλοιο και πάμε μια καλή βόλτα στο σύμπαν, εκεί δε θα βρούμε ούτε ισημερίες, ούτε ηλιοστάσια, ούτε άλλες κοσμολογικές συγκυρίες. Δεν υπάρχουν σπανιότητες, δεν υπάρχει μια θέση για να βλέπεις τον κόσμο.

Για μας όμως υπάρχει. Κι έτσι οι παλιοί άνθρωποι, αφού παρατήρησαν τις κανονικότητες του κόσμου μας, άρχισαν να ορέγονται μεταφυσικές γεύσεις, τελετές, θρησκείες και άλλα τέτοια όμορφα πράγματα. Σαν σήμερα, λοιπόν, μερικοί πρόγονοι της ανατολικής Ευρώπης και της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, ορέχτηκαν να γιορτάσουν την επιστροφή της άνοιξης. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η  ομοιότητα στον εορτασμό μεταξύ τους προκύπτει από τη μεγάλη παραμονή της οθωμανικής κυριαρχίας στα μέρη αυτά. Διατηρείται σε όλο το σλαβικό στοιχείο, τους Ρομά (όπου κι αν βρίσκονται), τους Τούρκους, τους Νεοέλληνες, τους Βούλγαρους και άλλες εθνοτικές ομάδες. Επειδή όμως ριζώνει πολύ πιο παλιά, θα ήταν ασφαλές να πούμε απλά ότι μοιράζονται μια κοινή αρχή.

Hidirellez είναι η τούρκικη λέξη που παράγει τις διάφορες εκδοχές στις άλλες γλώσσες, Ederlezi, Herdeljez, Erdelezi. Προκύπτει ετυμολογικά από την ένωση των δύο ονομάτων των προφητών Hizir και Ilyas, τη στιγμή που συναντήθηκαν πάνω στη γη. Μα αυτό θυμίζει έντονα μια άλλη συνάντηση σε μια άλλη μυθολογία. Είναι η συνάντηση της μητέρας Δήμητρας με την κόρη της Περσεφόνη όταν η Κόρη επέστρεψε από τον κάτω κόσμο για να σηματοδοτήσει την άνοιξη. Είναι συναρπαστική η ομοιότητα των πολιτιστικών καταβολών όταν ξύσεις λίγο την επιφάνεια των διαφορών τους.

Σε όλους τους πολιτισμούς η έλευση της άνοιξης προσδιορίζεται από την κίνηση του ήλιου και τον χρόνο παραμονής του πάνω απ' τον ορίζοντα, δηλαδή από τη διάρκεια της ημέρας. Στα μέρη που γιορτάζουν το Ederlezi, αυτό γιορτάζεται με λουλούδια, με την καθαριότητα των σπιτιών εν αναμονή της "επίσκεψης" του προφήτη, με τη χρήση νερού, με παιχνίδια τύχης για τα κορίτσια, και φυσικά με μουσική, με χορό και με εορταστικό φαγητό.

Οι περισσότεροι από μας, μάθαμε το τραγούδι Ederlezi από την ταινία "Ο καιρός των τσιγγάνων" του 1988. Παρόλ' αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ψυχή του τραγουδιού φτερουγίζει σε μια βουλγάρικη ζωντανή εκτέλεση, που ήδη -ενώ την ακούω τώρα- μου έχει κάνει τα μάτια υγρά. Τέσσερα κορίτσια με τις παραδοσιακές φορεσιές, με χρώματα γόνιμα, με ταπεινό παράστημα, όσο κι αν o όρος φάινεται αντιφατικός εν τοις όροις, υμνούν την άνοιξη.

Ένα σχόλιο που βρήκα πιο κάτω από το βίντεο μου θύμησε λίγο τις ιδέες του Ρήγα για τη βαλκανική ένωση των λαών της χερσονήσου. Δε βαριέσαι, το θέμα είναι να ενώσουμε τα πλήθη των κρατών κι όχι τα κράτη. Το σχόλιο τα λέει καλά:


Enough with the nationalistic crap. Serbian, Greek, Bulgarian, Turkish, Albanian, Gipsy, whatever. All Balkan. This is a great song. You cry when you listen to it, it reminds you where you came from. So enjoy!!!









7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κομμάτι αυτό είναι πολύ μεγάλο.
Σε Μακεδονία και Θράκη είναι από τα πρώτα στη λίστα, ίσως γιατί ξυπνάει κάτι από το πνεύμα του σχολίου που παρέθεσες. Κάτι που εδώ πάνω ήταν και είναι μια διαρκης πραγματικότητα, που στη Νότια Ελλάδα προσπαθούν επιμελώς να μας αποκρύψουν.

Από κει και πέρα κι εμένα με ψήνει η ιδεα μίας Βαλκανικής ένωσης- ομοσπονδίας. Θα την προτιμούσα βέβαια από τον Όλυμπο και πάνω, αλλά επειδή κι εγώ χαμουτζής είμαι, δε γαμιέται, βάλε και την Ελλάδα μέσα.

Psarras

ksiggi είπε...

Ωραίο κομμάτι και χρόνια πολλά ψαρρά!

Ανώνυμος είπε...

"σιγά που σου 'χει κάνει τα μάτια
υγρά", είπα, αλλά όταν είδα το
βίντεο σφούγκιξα κι εγώ δάκρυα!

Πολύ ουσιαστικό το ποστ, που ξεκινά από στιβαρή ανθρωπολογική αφετηρία και αποπνέει ένα διαπολιτισμικό αεράκι που φρεσκάρει την κρίση. το βίντεο και οι στίχοι όλα τα λεφτά

θενκς!

ΥΓ. Μόνο ως τροφή για σκέψη: Έκανα τσατ μέναν κροάτη μετά από παρτίδα σκάκι. Κάποια στιγμή του λέω για ενωμένα βαλκάνια. Και στη Γιουγκοσλαβία αυτό πήγαν να κάνουν, μου λέει, και είδες τι έγινε.
Δυσκολεύομαι, μάλλον το θεωρώ απρέπεια, να διαφωνήσω με μια άποψη αμάχου που διαμορφώθηκε σε συνθήκες πολέμου.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Φοβερό το κομάτι και πολύ καλή η αναφορά στις πολιτισμικές «διαφορές» που στην ουσία θα έπρεπε να είναι ενώσεις.

Tic Tac είπε...

@psarras

Η χερσόνησος φτάνει μέχρι το Γαϊδουρονήσι. :Ρ

@ ksiggi

Αρχετυπικό θα προσέθετα.

@ Ανώνυμος

Άμα διαβείς κι άλλα ποστς μου θα δεις ότι ούτε βίντεο προτείνω αλλά ούτε και είμαι συναισθηματικός παρά θα έλεγα κυνικός. Χαίρομαι που κατάλαβες από τη δική σου αντίδραση ότι εννοούσα ό,τι έγραφα. [Η πλήρης αλήθεια είναι ότι μου συνέβη και τις τρεις φορές που το άκουσα.]

Συμπονώ τον Κροάτη όμως η ένωση είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που διαλυθούν οι διαφορές μας. Σε αυτή την καταστροφή πρέπει να επικεντρωθούμε. Να καταστρέψουμε τις διαφορές για να αναδυθεί η ένωση.

:)

@salami

Είδες, έβαλα και το νησί στη Χάρτα. Για να μη λες.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Δεν λέω, ναι

ksiggi είπε...

Βεβαίως, αρχετυπικό, υπέροχο...Στις ειδήσεις τις προάλλες μια χαζή σχολιάζει "θέλουν να μας κάνουν βαλκάνια". Μα αφού είμαστε και Βαλκάνια, πότε θα αποδεχτούμε πια την περίπλοκη ταυτότητά μας και θα σταματήσουμε να παριστάνουμε κάτι άλλο δυτικευρωπαρχαιοελληνικαμερικανικο;...