Σελίδες

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

2009 Music Zeitgeist


Blogs, sites και media παντός είδους, παραδοσιακά στο τέλος κάθε χρονιάς επιδίδονται στην εκπόνηση κάθε λογής top-λίστας για τη χρονιά που πέρασε (2009) -ή εκτάκτως φέτος και καταχρηστικά για τη δεκαετία (2000-2010). Μια δοκιμή θα σας πείσει..

Το arxediaMEDIA από την άλλη τηρεί μια άλλη παράδοση που εδράζει στην εδώ και καιρό παραίτησή μου από την προσπάθεια της cutting-edge παρακολούθησης των εξελίξεων στο χώρο της μουσικής. Η μέθοδος που έχω διαλέξει είναι -περίπου- να περιμένω την απολογιστική διάθεση που με αυτόν τον μεταφυσικό τρόπο κατακλύζει τους ανθρώπους στις γιορτές και να περιμένω τους καρπούς της. Το φιλτράρισμα τη σήμερον ημέρα είναι κάτι παραπάνω από crucial όπως και το πού ή ποια μέθοδο θα εμπιστευθείς για αυτή την τόσο καθοριστική λειτουργία -αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, στους καρπούς είχαμε μείνει γαμώτο, ξεκόλλα!

Οι καρποί λοιπόν της ελληνικής μουσικής μπλογκόσφαιρας που παραδοσιακά στηρίζουμε κάθε χρονιά -αφού μας έπρηξαν τα rss για 1 μήνα με το ψυχαναγκαστικό καθημερινό τους countdown- απέδωσαν στο κοινό τα Top 40 Albums του 2009 (1-20, 21-40)
#

Φέτος όμως αυτό που μου άρεσε είναι τα Top 50 Albums του hype machine. Εκεί "
..the top 50 Albums of 2009 sourced from 550 bloggers personal top 10 lists weighted according to their ranking". Internationally speaking..

Έχει μεγάλο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον γιατί κάτι τέτοιες μέθοδοι και στη μία και στην άλλη περίπτωση καταγράφουν αυτό που και η ίδια λέξη λέει : Αφενός το τί είναι hype αποτελεί τεράστιο και συμπυκνωμένο πληροφοριακό πλούτο για τον κόσμο που σε περιβάλλει, αυτήν τη στιγμή, αφετέρου σίγουρα εκεί μέσα θα βρεις αυτά που σε περιμένουν να τα βρεις.

Και για να ολοκληρώσω : Χρησιμοποιήστε την πορτοκαλί μπάρα για να πλοηγηθείτε στις δεκάδες του Top50 και ακούστε επί τόπου με ένα click ..ολόκληρα τα albums! A-yeah!

Καλή -στρογγυλή- χρονιά!

2 σχόλια:

a.brakatsoulas είπε...

den travane oi listes me ta top mou fainetai...

idealhsths είπε...

kati h8ela na grapsw edw

mou fainetai