Σελίδες

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

ΛΑΟΣ και Άνθμος η μόνη ελπίδα...

Εν όψει της προοπτικής μιας πεντακομματικής βουλής δεν είναι λίγοι αυτοί που φρίττουν με την ιδέα της παρουσίας του ΛΑΟΣ στο κοινοβούλιο, παρουσία την οποία ταυτίζουν με έναν άνευ προηγουμένου ξεπεσμό της Ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (sic). Κατ' αρχάς να ξεκινήσω δηλώνοντας την αυτονόητη απέχθεια που μου δημιουργεί ο οπισθοδρομικός, ξενοφοβικός και νεοορθόδοξος λόγος του ΛΑΟΣ, ένας βδελυρός λόγος καρμπόν με τα υπόλοιπα ακροδεξιά του αδερφάκια στην Ευρώπη.
Όσο μεσαιωνικά και υπερσυντηρητικά να ακούγονται σε κάποιον οι προτάσεις και τα επιχειρήματα του Καρατζαφέρη δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι εκφράζουν ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας το οποίο διακατέχεται από προδημοκρατικά, ρατσιστικά και θεοκρατικά σύνδρομα. Αυτό το τμήμα κινείται ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και φυσικά ΚΚΕ και αυτό είναι απόρροια της μπασταρδοποίησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ιδεολογική σύγκρουση αντίστοιχη με άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να σχηματιστούν σαν επακόλουθο της σύγκρουσης σοσιαλδημοκρατικά, φιλελέυθερα, χριστιανοδημοκρατικά κλπ. πολιτικά σχήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα τραγελαφικά που εμφανίζονται στις κοινωνικές έρευνες (π.χ. το 38% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ θέλουν άρση μονιμότητας στους δημοσίους υπαλλήλους ή ότι το 74% όσων θεωρούν εαυτούς "πολιτικά φιλελεύθερους" θέλει αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες).
Αυτη η αναντιστοιχία κομματικού λόγου και ψηφοφόρων καλύπτεται σήμερα από τη συναίνεση του Λούλη, το πολιτικό κέντρο και τα ¨όλοι ενωμένοι" που εκστομίζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός προπαγάνδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα γνωστά απολιτίκ αποφθέγματα τύπου "κόκκινο-πράσινο-κίτρινο-μπλέ όλοι ίδιοι είναι" τα οποία ενισχύουν τα δυο μεγάλα κόμματα λέγοντας πράγματα στα οποία όλοι συμφωνούν ("δίκαιη κοινωνία" vs. "αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και προχωρούμε ενωμένοι στο μέλλον") απονευρώνοντας πλήρως τον ούτως ή άλλως εμβρυακό ελληνικό πολιτικό λόγο. Αν όντως μπει ο Καρατζαφέρης στη Βουλή οι προτάσεις-εκτρώματα θα πέφτουν η μία μετά την άλλη. Ο 'Φερης είναι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρει ότι αυτό που θα πετάξει θα έχει λαϊκό έρεισμα. Κάποιοι θα βγουν να συμφωνήσουν με την ακραία ρητορική του. Τότε τα κόμματα θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση και να αφήσουν την καραμέλα της συναίνεσης. Πολιτική δεν σημαίνει "όλοι συμφωνούμε", η πολιτική υποτίθεται πως είναι σύγκρουση ιδεολογιών και αξιακών συστημάτων. Και αυτό ευελπιστώ πως θα φέρει ο Καρατζαφέρης στη βουλή.
Ακόμα, με ΛΑΟΣ στη Βουλή παίζει και να ξυπνήσουν οι απολιτίκ φοιτητές-φοιτήτριες της αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών κτλ. που μιας και καλλιτεχνικοί και υπερευαίσθητοι τύποι είναι υπεράνω πολιτικής προτίμησης και αγωνιούν μονάχα για την πτυχιακή τους πάνω στην "έννοια του λευκού στην αμέσως προηγούμενη ύστερη προνεωτερικότητα της εποχής των Ρομανόφ". Η παραλίγον τραγωδία με το Λεπέν στη Γαλλία ωφέλησε την πολιτικοποίηση και ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές με διάθεση αριθμού-ρεκόρ πολιτικών προγραμμάτων και όχι συζητήσεις για ομόλογα και κανακάρηδες.
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους θέλω να βγει ο Άνθιμος αρχιεπίσκοπος. Αν εκλεγεί (αλήθεια εκλέγονται οι τραγοι?) κανένας γεράκος τύπου Σεραφείμ ζήτω που την κάτσαμε!!! Θα κυλάει το χρήμα από κάτω και η είδηση θα γίνεται μονόστηλο στην Ελευθεροτυπία. Αν μπουκάρει όμως ο Άνθιμος όντας αρχιεπίσκοπος σε συνέδριο εξωτερικής πολιτικής ακάλεστος (όπως είχε κάνει πριν 2-3 χρόνια) να δεις για πότε ξεκινά ο προβληματισμός "Μήπως τελικά έχουμε γίνει Ιράν;"
Λέτε να πιάσει;

11 σχόλια:

? είπε...

το παν είναι η μη αυτοδυναμία της ΝΔ γιατί διαφορετικά θα έχουμε νέα κρούσματα Γιαννάκου & ΣΙΑ.Ας είναι ο Καρατζαφέρης.Σωστό αυτό που λες για τον Άνθιμο(ακόμα και με αυτά τα επιχειρήματα)

Mantalena Parianos είπε...

Μόνο 'μπράβο' έχω να πω.

Ποστς σαν κι αυτό, προσελκύουν σχόλια σαν και το προηγούμενο του Νίκου Κ. ("Ας είναι ο Καρατζαφέρης").

psarras είπε...

Learning έχεις εξελιχθεί σε μέγα πολιτικο αναλυτή αυτού του blog και γουστάρω πολύ.. Στο free νεοpress που ετοιμάζουμε αδιαμφησβήτητα θα αναλάβεις την πολιτική στήλη..
Νομίζω κι εγώ ότι τα άκρα μας βοηθούν να δούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και ξεδιαλύνουν τη σκέψη μας. Δε θα τρελαθούμε και τελείως όμως, γιατί οκ το απολιτίκ ενοχλεί κάποιους, αλλά σε κάθε περίπτωση το βρίσκω απείρως καλύτερο από το υπερπολιτίκ.

Ανώνυμος είπε...

Enw profanws kai summerizomaste oloi emeis oi aristerwn pepoipthisewn kai oxi toso kallixtexnikwn enasxolisewn osa les
(giati einai ola polu logika kai sxedon autonoita)
Wstoso,wpa,katse,mprrrrrr
To epixeirima auto (fasi-to-apoluto-kako-tha-mas-ksupnisei-apo-to-lithargo) to elegan,ouuu,poios na prwtothumithw,mi na tan proodeutikoi kikloi stin Germania sta teli tou 20-vlepe Hitler?mi na tan proodeutikoi kikloi stin Ellada sta teli tou 60-vlepe xounta?kai,entaksei,stin Gallia,kali fasi,ontws,i vraxuprothesmi anodos tou Le Pen,alla pisteveis oti allakse rizika to skiniko ektote wste n apozitame kati tetoio?
Thelw na pw
Dikio exeis
An vgei,mporei kai kapws na tarakounithoume ki osa les nasumvoun
Alla min to travame kiolas
Thanx gia tin prosoxi sou

Ps:den diafwnw profanws apla sou tin peftw prin tous kallotexnites kai tous arxitektones,giati meta tis fwties polu sumfwnoume oloi edw mesa kai ligo parakei,ki einai kapws vareta,ν'εσ'πα?

Ανώνυμος είπε...

wraia ta les, kai sumfwnw gia tin apolitik fasi pou exei exelixthei se kuriarxousa ideologia eis baros olwn mas, alla re su den nomizw oti mporei na sugkrineis tin anodo Le Pen kai tin sunakolouthousa mazikotati prosfugi stis kalpes, sti Gallia, me ton "diko mas" (sic) Karatzaferi.

Oi galloi exoun megalo thema me ti metanasteutiki politiki Chirak, tous kaiei kai tous koftei olous, i anergia exei auxithei, sti monmarti anti gia kallitexnes mono gketa maurwn sunantas pia, kalws i kakws, den to krinw, apla thewrw oti den einai sugkrisima me ta dika mas megethi. lew twra..

opws episis lew oti an exoume ftasei sto simeio na mas xreiazetai enas karatzaferis gia na skeftoume ligo politika, zitw pou kaikame (sic! ki auto)

learning is earning είπε...

@ νοικοκυρα:

Το απόλυτο κακό ας το αφήσουμε στους παπάδες. Προφανώς το ΛΑΟΣ έχει ρεύμα, δεν είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη -ειδικά εμείς που το 2004 φωνάζαμε "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ"!!!- που δεν διακατέχονται απο ξενοφοβικά αισθήματα. Απλά όλα πνίγονται στο μύλο της συναίνεσης με όλα τα κόμματα να πηγαίνουν να ψαρέψουν στα θολά. Ας διαλέξουν στρατόπεδα, αυτό λέω. Και με το να διαλέξουν στρατόπεδα ενδεχομένως κάτι θετικό να φέρουν -σε κάποιο μικρό βαθμό, μη νομίζεις ότι ελπίζω καμμιά φοβερή αλλαγή.
Ένα παράδειγμα: την εκκλησία δεν θα μπορούνε να την χρησιμοποιούνε όλοι
αν μπει το ΛΑΟΣ μέσα, γιατί τα αιτήματά του θα είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις μπίζνες του Χριστόδουλου. Θα ασκείται πίεση μέσω αυτού. Ενδεχομένως π.χ. κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κλείνουν το ματάκι πολλές φορές με παροχές να μην μπορούν πλέον να το παίξουν διπλό ταμπλό. Και τότε να πανε να πιάσουνε προοδευτική θέση π.χ με φορολόγηση εκκλησίας ή κάτι αντίστοιχο, κάτι αυτονόητο που μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί από κόμμα εξουσίας αν και έχει σαφώς κάποιο ρεύμα στην κοινωνία. Να ξεδιαλύνουν οι γραμμές να δει ο καθένας από εμάς με ποιόν είναι στην τελική...

@ Κιάρα

Θα απαντήσω αύριο γιατί κουράστηκα και πάω για ποτάκι...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς όσα λες είναι σωστά. Αλλα γιατι μας κανουν εντύπωση όλα αυτά; Μήπως είχαμε διαμορφώσει ποτε στην Ελλαδα δημοκρατική συνείδηση; Μήπως δεν διατηρούμε με τα κομματα και την πολιτικη μια ακρως πελατιακή σχέση; Μας ενοχλούν οι πολιτικοί και οι ιδέες τους; Μα δεν κατεβηκαν απο τον Αρη όλοι αυτοι. Είναι ανθρωποι σαν και εμας.

Είναι αλλο πραγμα βεβαια που θελουμε να λεμε ότι είμαστε δημοκρατες, ότι ψηφιζουμε αξιολογικα και όχι στενα συμφεροντολογικα κλπ.

Ο κ. Αλαβανος δήλωσε ότι δεν θελει πεντακομματικη βουλη αν είναι να μπει ως πεμπτο κόμμα το ΛΑΟΣ. Δεν το βρίσκω καθολου σωστο και δημοκρατικό αυτό. Δεν με αντιπροσωπεύει το ΑΑΟΣ βεβαια, αλλα υπαρχει ενα κομματι της κοινωνιας που συμφωνει με την ιδεολογια και τις θεσεις του. Εαν οι λεγομενοι "αριστεροι", όπως ο κ. Αλαβανος, κανουν τετοιες δηλώσεις που καταργουν βασικες αρχες τις δημοκρατιες , ε τοτε τι περιμένουμε απο τους υπολοιπους.

Οσο για τις δημοσκοπήσεις, τι να πει κανεις; Υποτίθεται ότι καταγραφουν την ταση των ψηφοφορων! Ποια ταση ρε παιδια; Θυμαστε τοτε που οι μισοι ήθελαν κυβερνηση ΝΔ με προθυπουργό Σιμιτη; Ε, αν αυτο δεν είναι πολιτικη σχιζοφρένεια και έλλειψη πολιτικης σκεψης και κρισης τι είναι;

Rodia είπε...

Ε, χώρα κομπιναδόρων δεν είμαστε; Πώς αλλιώς να ψηφίσουμε; Με κομπίνες φυσικά. Συνδυάζουμε διάφορα με το μυαλό μας και όταν ανοίξει η κάλπη, μας ρίχνει μια μούτζα η συνείδησή μας.
Η συνείδησή μας, άραγε, πού κρύβεται ΠΡΙΝ μπούμε στο παραβάν..?

Kevin Hanes είπε...

Hello. I am a researcher with the University of Washington. I am currently studying in Athens in conjunction with the University of Athens. I was wondering if you might be available for an interview, either face to face, over the phone or via email. Please contact me @ spcialk@hotmail.com

learning is earning είπε...

Αντε, επιτέλους θα μου προσφέρουν έδρα!

mao tse tung είπε...

proteino na zitiseis 1,000,000$ kai parallili syndesi me larry king live