Σελίδες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Ιstanbul : Η Πόλη


(photoreportage here)

Ιstanbul, Κωνσταντινούπολη ή απλά Πόλη. Το όνομα Istanbul προέρχεται από τα ελληνικά όπως συμβαίνει και με άλλες πόλεις (πχ. Σμύρνη->Ismir, Νίκαια->Iznik κ.α.) όπου οι Τούρκοι βάζουν ένα πρόθεμα στην ελληνική ονομασία για να την οικιοποιηθούν και σημαίνει λέει "εις την πόλη" ή "προς την πόλη", άρα το δίλημμα Ιstanbul ή Κωνσταντινούπολη αποσαφηνίζεται.

Κωνσταντινούπολη ονομάστηκε χάριν του Βυζαντινού αυτοκράτορα που την κυρίεψε και έμεινε παγκοσμίως γνωστή στην ιστορία ως Constantinople. Οι Τούρκοι βέβαια ποτέ δεν τη φώναζαν έτσι (ούτε πριν την άλωση) και βέβαια δε θα περίμενε κανείς να χρησιμοποιούσαν το όνομα του χριστιανού αυτοκράτορα (που χρησιμοποιείτε βέβαια από μας για ευνόητους λόγους κυρίως όμως συνήθειας και μνήμης). Εδώ και αρκετές δεκαετίες επισήμως έχουν ζητήσει από τις διπλωματικές αρχές όλου του κόσμου να αναφέρονται σε αυτήν ως Istanbul και βέβαια αν δεν το κάνεις κάτι τους βρωμάει και ορθώς.Το θέμα όμως είναι ότι αυτη η πόλη από όποιον και αν την κατέλαβε ή την κατοϊκησε ή αναφερόταν σ΄αυτήν ονομάζεται «Η ΠΟΛΗ» και αν κανείς την επισκεφτεί μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Πρόκειται για μια πόλη 17.000.000 αυτή τη στιγμή, λόγω μιας απίστευτης εσωτερικής μετανάστευσης που πήρε γιγάντιαιες διαστάσεις μόλις από τη δεκαετία του ’80 επομένως στους δρόμους της πόλης γίνεται κυριολεκτικά το έλα να δεις. Ο γεωγραφικός χώρος πάνω στον οποίο εκτείνεται είναι μοναδικής ομορφιάς και παρόλη την οικιστική της ανάπτυξη, λόγω του Βοσπόρου και του Κεράτειου κόλπου (ο Βόσπορος χωρίζει ευρώπξ και ασία, ενώ ο κεράτειος είναι ένας στενός και βαθύς κόλπος στην ευρωπαϊκή πλευρά που γύρω του είναι το κέντρο-κέντρο) που τη χωρίζει με νερό και λόγω διάφορων λοφίσκων που υψώνονται εδώ κι εκεί μπορείς από πολλά σημεία της -σχεδόν από παντού- να προσανατολιστείς έχοντας μια επισκοπική θέα της πόλης. Πολύ ψηλά κτίρια και πολυκατοικίες δεν έχει στο κέντρο της πολλά ελάχιστα και η office περιοχή με τους ορανοξύστες της είναι πιο πέρα ( άπειρες εργατικες πολυκατοικίες, block of flats με όλη τη σημασία έχει στα προάστια για να στοιβάζονται οι νεοερχόμενοι). Μυρίζει παντού μπαχαρικά, ισλάμ και εμπόριο ενώ είναι πάμπολλα τα διατηρητέα κτίριά της που στέκονται σχεδόν ετοιμόροπα «βρωμίζοντας» μεν την πόλη, δίνοντας σου τη δυνατότητα όμως για πολύ γερά flashback. Και οι εικόνες των flashback είναι απερίγραπτης ομορφιάς.

Με λίγα λόγια η πόλη είναι καλυμένη από πάμπολλα στρώματα ιστορίας και πολιτισμών που περιμένουν να τα ξεσκεπάσεις , ενώ η επιφάνειά της είναι μια τρελή επιμιξεία νομαδικού ισλάμ και εξευρωπαισμένης αστικότητας, χαμάμ, σουτζουκάκια, σαλέπια, αργιλέδες, παστουρμάδες, λαχματζούν, μύδια, τζαμιά, δορυφορικά πιάτα, βρωμιά, εμπόρους που σου τα παίρνουνε μέχρι να πεις κίμινο (μάλλον από κει βγήκε η έκφραση), ιμάμηδες και τούρκικες σημαίες παντού. Η ανατολίτικη μαγεία δηλαδή σε όρους μητρόπολης. Παζάρι. Πραγματικά το να αφήσεις διωγμένος την Πόλη το ’50 και να έρθεις στην Αθήνα πρέπει να ήταν μεγάλη ήττα, πόσο δε μάλλον όταν την εποχή εκείνη ήταν μια πραγματική παγκοσμιοπιημένη, διαπολιτισμική πόλη Τούρκων, Εβραίων, Ελλήνων και Αρμενίων με ήδη ανεπτυγμένη αστική τάξη.

Δε θα πω περισσότερα, είναι ένα ταξίδι που προτείνω στον καθένα ανεπιφύλακτα να κάνει. Από ΕΔΩ περνάτε για να δείτε ένα slideshow των όσων αποτυπώσαμε (Chaca-Khan & Konnia) στις μόλις 2.5 μέρες διαμονής μας και από ΕΔΩ (3ΜΒ) για να κατεβάσετε λίγους τούρκικους δρόμους μουσικής. Από ΕΔΩ (37ΜΒ) για ολόκληρο το δίσκο του Saadettin Doan (μάλλον όνομα θα είναι) που αυτοσχεδιάζει σε ανατολίτικους δρόμους με το ζουρνά του (fade άμα λέω καμιά πατάτα διόρθωσέ με), πράγμα που βρέθηκε στα χέρια μας λόγω του Τσίκο, φίλο του fade, από τον οποίο έχετε και χαιρετίσματα. Enjoy..

15 σχόλια:

Fade είπε...

σχετικά με την ονομασία της Πόλης χωρίς να γίνω ελληνάρας ή κάτι τέτοιο, το όνομα Istanbul προέρχεται από το ''Εις την Πόλη'', έκφραση η οποία ήταν πολύ κοινή πριν την κατάληψη της Πόλης από τους τούρκους οι οποίοι οικιοποιήθηκαν το ''εις την Πόλη'' που ακουγόταν σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο, της τότε εποχής...
Δοκιμάστε να πείτε ''εις την Πόλη'' με την ανάλογη χωριάτικη προφορά...
Την άποψη αυτή σχετικά με την ονομασία παραθέτουν σε βιβλία τους διάφοροι λαογράφοι, μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Πετρόπουλος...
Επίσης μια παροιμία που μόλις μου ρθε...''Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή καν έλα''...δηλαδή έρχομαι από την Πόλη και καν(αν μπορείς) ανέβα στην κορφή να με δεις που έρχομαι και ΟΧΙ κανέλα(το γνωστό μπαχαρικό)...
Anyway δεν έχω πάει αλλά με μαγνητίζει αυτό το μέρος και είναι ένα από τα άμεσα ταξίδια που θα κάνω σύντομα(no money)...
Istanbul ή Πόλη μου αρέσουν πιο πολύ σαν ονομασίες και όχι Κωνσταντινούπολη με τον παπάρα τον Κωνσταντίνο που κατέσφαξε το λαό στο όνομα του Θεού για να τρώει με χρυσά κουτάλια στους ναούς του...ουφ!
'Αντε και πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα είναι...Πλάκα κάνω μην πετάτε ντομάτες

Chaca-Khan είπε...

Καλά, εσύ θες να μας τρελάνεις μου φαίνεται.. Παρόλα αυτά, αυτό για την καν-έλα δεν το ξερα

Chaca-Khan είπε...

*το αν λέω πατάτα πήγαινε στη μουσική

thebigbip είπε...

was also nominated best city for 2006 from wallpaper magazine best everything awards

MåvяiÐåliå είπε...

chaca-khan έχω γεννηθεί κι έχω ζήσει στη Πόλη, οι γονείς μου μένουν ακόμα εκεί και πηγαίνω πολύ συχνά. Ωραίο ποστ! και ναι Saadettin Dogan είναι όνομα.

switters είπε...

Τρομερες αντιθεσεις (πορσικα διπλα σε αστεγους), εκνευριστικα πολλοι μπατσοι και στρατος, αλλα απολαυση. Χαμαμ εκανες;

monospace είπε...

einai oraio na phgeneis se merh kai na gemizeis me eikones kai skepseis. fenetai na perases poly oraia kai na katalabes pou brhskosouna ;)
nice, very nice

Chaca-Khan είπε...

χαμαμ εκανα ναι, έφαγα κ το ξύλο μου κ ηρέμησα

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Για αλλη μια φορα απεδειξες το οτι θα μπορουσες να εργαζοσουν σαν φωτορεπορτερ καθως διακρινεσαι απο την απαραμιλη διαυγεια της ενεργειας της εκαστοτε τοποθεσιας που επισκεπτεσαι..
με την βοηθεια παντα μιας βορειας υπαρξης που σε συνοδευσε και που ελπιζουμε να σε ξανασυνοδευσει στο εγγυς μελλον

monospace είπε...

efages ksylo? giati? :))

N.I.T. είπε...

to ksylo tha to efage mallon sto xamam.. den einai kai toso xalarotiko..
se denoun ligo fiogko, meta proskopiko kompo.. ap oti mou exoun pei filoi..
meta mazeveis to esorouxo pou den exeis katalavei kala kala pote sou vgike.. kai fevgeis

Chaca-Khan είπε...

όχι αυτό το τελευατίο nit, αλλά πράγματι το turkish massage δεν έχει και μεγάλη σχέση με ενέργεια, πνευματισμό και λοιπές αδερφίστικες κατ΄αυτούς αηδίες. Θα σε πατήσουνε χάμω μέχρι να βογγήξεις..

N.I.T. είπε...

pros apofygi perixigiseon...otan leo sou fevgei to esorouxo den ennoo oti fevgei gia kapoio logo..apla mesa stin oli diadikasia synevei se enan gnosto..
se syndiasmo me ta akatalavistika tourkika pou akouge apo ton xontrouli pou ton eixe perilavei..

sourfou είπε...

xaxa!
τις εφαγες ρε?? OoooK! :p
Αντε καλως όρισες!

switters είπε...

ακριβως οπως τα λετε. Με παρελαβε και εμενα ο Αχμετ και μεσα απο ακαταλυπτα τουρκικα "ΑΑΑ ΓΙΟΥΝΑΝ" με χτυπησε στο ξυλο. Μετα χαλαρωσα βεβαια, αλλα πηρα τρομαρα.