Σελίδες

Δευτέρα 3 Απριλίου 2006

Σχετικά με την τέχνη 2

(το παρακάτω είναι ο πρόλογος απο το Πορταίτο του Ντόριαν Γκρέυ , του Όσκαρ Ουάιλντ)



Ο καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός ωραίων πραγμάτων.
Σκοπός της τέχνης είναι να αποκαλύπτει τον εαυτό της και να κρύβει τον καλλιτέχνη.
Κριτικός είναι αυτός που μπορεί και μεταφράζει με έναν άλλον τρόπο ή σε ένα νέο υλικό την εντύπωση που του δίνουν τα ωραία πράγματα.
Η υψηλότερη , όπως και η κατώτερη , μορφή κριτικής είναι η αυτοβιογραφία.
Εκείνοι που βρίσκουν άσχημα νοήματα σε ωραία πράγματα είναι διεφθαρμένοι χωρίς να είναι γοητευτικοί. Αυτό είναι κακό.
Εκείνοι που βρίσκουν ωραία νοήματα σε ωραία πράγματα είναι καλλιεργημένοι. Για αυτούς υπάρχει ελπίδα.
Υπάρχουν οι εκλεκτοί για τους οποίους τα ωραία πράγματα σημαίνουν μόνο Ομορφιά.
Δεν υπάρχουν ηθικά ή ανήθικα βιβλία. Τα βιβλία είναι ή καλογραμμένα ή κακογραμμένα. Αυτό είναι όλο.
Η αντιπάθεια του 19ου αιώνα για το Ρεαλισμό είναι η λύσσα του Κάλιμπαν που βλέπει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.Η αντιπάθεια του 19ου αιώνα για το Ρομαντισμό είναι η λύσσα του Κάλιμπαν που δε βλέπει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.
Η ηθική ζωή του ανθρώπου αποτελεί μέρος του υλικού που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, αλλα η ηθικότητα της τέχνης , συνίσταται στην τέλεια χρήση ενός μέσου το οποίο δεν είναι τέλειο.Κανένας καλλιτέχνης δεν επιθυμεί να αποδείξει κάτι. Ακόμα και τα πράγματα που είναι αληθινά , μπορούν να αποδειχτούν.
Κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ηθικές συμπάθειες.Μια ηθική συμπάθεια σε έναν καλλιτέχνη αποτελεί ασυγχώρετη επιτήδευση ύφους.
Ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί ποτέ να είναι νοσηρός.Ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράσει τα πάντα.
Η σκέψη και η γλώσσα είναι για τον καλλιτέχνη εργαλεία για την τέχνη του.
Η κακία και η αρετή είναι για τον καλλιτέχνη υλικό για την τέχνη του.
Απο την άποψη της μορφής , ο τύπος για όλες τις τέχνες είναι η τέχνη της μουσικής.Απο την άποψη του αισθήματος , πρότυπο είναι η τέχνη του ηθοποιού.
Όλη η τέχνη είναι συγχρόνως επιφάνεια και σύμβολο.
Εκείνοι που προχωρούν πέρα απο την επιφάνεια , τό κάνουν με δικό τους κίνδυνο.
Εκείνοι που διαβάζουν το σύμβολο, τό κάνουν με δικό τους κίνδυνο.
Είναι ο θεατής , και όχι η ζωή, αυτό που αντικαθρεφτίζει στην πραγματικότητα η τέχνη.
Ο διχασμός των αποψεων πάνω σε ένα έργο τέχνης , δείχνει οτι το έργο είναι νέο , σφριγηλό και πολυσύνθετο.
Όταν οι κριτικοί διαφωνούν ,ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε συμφωνία με τον εαυτό του.
Μπορούμε να συγχωρήσουμε έναν άνθρωπο γιατί έκανε ενα χρήσιμο πράγμα, στο βαθμό που δεν το θαυμάζει.Η μόνη δικαιολογία για να κάνει κάποιος ένα άχρηστο πράγμα , είναι οτι το θαυμάζει απεριόριστα.
Όλη η τέχνη είναι εντελώς άχρηστη.

12 σχόλια:

cracked είπε...

Εκπληκτικό κείμενο.Είναι πρόλογος του ίδιου του Όσκαρ Ουάιλντ ή της ελληνικής έκδοσης?

Chaca-Khan είπε...

του ίδιου

dgalanis είπε...

επιτέλους ... :)

kanaka makua είπε...

πάρτε το βιβλίο "Ο Άνθρωπος χωρίς Ιδιότητες" Ρομπερτ Μουζιλ, κεφάλαιο 84 σελίδες 425-433 από τον πρώτο τόμο, λέει κάπου στο κεφάλαιο ότι η Τέχνη δεν υπάρχει στην τέλεια ζωή, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει, φαντάζομαι επειδή κι ο τίτλος του κεφαλαίου είναι "Η θέση ότι ακόμη και η κοινή ζωή έχει ουτοπική φύση" όπως και αυτό που λέει ο Ούλριχ ότι: οι μέτριοι άνθρωποι που το πνεύμα τους είναι διεγερμένο χωρίς όμως να μπορούν να δημιουργήσουν κάτι έχουν την επιθυμία να απεικονίσουν τον εαυτό τους. Και τι είναι η τέχνη τελικά αν δεν είναι το αποτέλεσμα (λέω εγώ) ανθρώπων που δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους πρακτικά και καταφεύγουν σε ζωγραφική και ποίηση και μουσική (η πιο ανεφάρμοστη τέχνη στην ζωή γιατί είναι άκουσμα όσο κι αν αυτό επηρρεάζει και τις περισσότερες φορές ανυψώνει το πνεύμα) για 'δημιουργήσουν' αυτό που δεν μπορούν να εφαρμόσουν; Επίσης λέει ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να μαγειρέψει μόνο με αλάτι, προφανώς υπονοώντας ότι όλα τα άλλα είναι άχρηστα.

kanaka makua είπε...

περιττό να σας πω ότι θα σας μαγέψει το βιβλίο που μάγεψε μεγάλα πνεύματα πηγαίνετε στην wikipedia και ίσως εκεί δείτε το λόγο που πρέπει να το διαβάσετε:

http://en.wikipedia.org/wiki/Musil

kanaka makua είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Man_Without_Qualities


μην το διαβάσετε όλο το άρθρο εκτός και αν δεν σας πειράζει να μάθετε το τέλος.. βέβαια κανείς δεν μπορεί να μάθει το τέλος γιατί στο δεύτερο τόμο (που μετράει πολλές σελίδες κι αυτός) η τελευταία σελίδα δεν είναι η τελευταία αλλά αυτό που πρόλαβε να γράψει ο Μουζιλ, η ιστορία τελειώνει με ένα κόμμα αν δεν απατώμαι στη μέση μιας σελίδας.. μετά έπεσε ξερός ο συγγραφεύς...

kanaka makua είπε...

ο Ούλριχ για να διευκρινήσω είναι ο ήρωας του βιβλίου... για μένα τόσο δυνατός ήρωας είχε να εμφανιστεί από τον Ρασκόλνικοφ (Έγκλημα και Τιμωρία)

kanaka makua είπε...

εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ.

πάω να γράψω καμιά μπούρδα τώρα γιατί με ξενερώνει όταν σοβαρεύω.. αλλά ήτο αναγκαίο.

Gourouna είπε...

Αφού μιλάτε για τέχνη, γλυκά μου αρχιδάκια, ήρθε η ώρα να σας δώσω τις προσκλησούλες σας για το μεγάλο GourounART event!! Τα αποκαλυπτήρια του πορτραίτου μου, δια χειρός Αλεξανδρουλινίου. Περισσότερες πληροφορίες για την Think Pink Week, την εβδομάδα όπου τιμάται η Γουρούνα και η Τέχνη, στο υπέροχο ροζ blog μου και στο υπέροχο -και προσφάτως ροζ- blog του Αλεξανδρουλινίου. (onedrawingperday.blogspot.com)

Αρχιδάκια μου, ειδικά ChacaKhanούλη, Ψαρουλίνι, Ελεφαντίνι και γλυκιά Ariel σας θέλω κοντά μου τη μεγάλη βραδιά.

Jamella είπε...

σο, ιτς αλλ σπιριτσουλ ανν σιτ.
αει, το φχαριστηθηκα!

Jamella είπε...

σπιριτσουαλ [η ανεπροκοπη]

Ανώνυμος είπε...

best regards, nice info Brainiac babe Stop smoking retreat http://www.honeywellhepafilters.info/Zoloft-and-wellbutrin-side-effects.html Home elegance furniture Reverse mortgage counselor training Hair regrow after accutane benchcraft sleeper sofa Popup stopper virus scanner firewall Chair puzzle patterns Domain internet Mens narrow width sandals Names of animals homes Pear wedding invitations paint leather sofas Moving company cincinnati bc moving company moving company http://www.plastic-surgeons-2.info/Dr-michael-gray-plastic-surgeon-in-michigan.html