Σελίδες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Debtocracy






S H A R E


[chaca-khan] : 
Η δημιουργία του Debtocracy κόστισε 8.000e τα οποία και καλύφθηκαν στη συνέχεια από  εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» που προσκαλέστηκαν να συνεισφέρουν. Μέσα σε μισή μέρα (νύχτα για την ακρίβεια) οι online θεάσεις του ξεπέρασαν τις 100.000. O καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το ντοκιμαντέρ με όποιο τρόπο θέλει αρκεί να αναφέρει την πηγή

Από τη μια:
Debt-o-Choice - nikangr
Debtocracy  Υποκειμενικά - ellinaki

Από την άλλη:
 Δεν είμεθα έθνος ανάδελφον - oldboy



*To πιο πλήρες mash-up των αντιδράσεων που προκάλεσε το debtocracy μέσα από tweets και blog-posts από τον orestisf  ΕΔΩ

40 σχόλια:

fayk είπε...

Αυτο ηταν ενα άκρως στρατευμένο ντοκιμαντερ. Aς βαλουμε τον ΓΑΠ στο ελικόπτερο, ας κάνουμε μερικές ακόμα απεργίες κ όλα θα φτιάξουν. Συμφωνώ για την ΕΛΕ και μερικά ακόμα σημεία. (όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό απο την ΑΔΕΔΥ κ τον Κούλογλου...)

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Προτιμώ πάντως να βλέπω τον καθένα μας να προσπαθεί να κοιτάξει τι κάνει ο ίδιος για την βελτίωση της οποιασδήποτε κακής κατάστασης παρά να είναι πάντα έτοιμος να κριτικάρει τι κάνει ο διπλανός του.

chaca-khan είπε...

επιτρέπεις να βάλουμε λινκς κ τέtoia μέσα στο ποστ ή στα σχόλια;

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Εννοειται
Δεν ειναι συγγραφή αυτό που ποσταρα..

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Μεγάλη απορία πάντως μου δημιουργεί το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου..Με ρωτάς αν μπορείς να βάλεις λινκ στα ΚΟΜΕΝΤΣ???
Πλάκα μου κάνεις ρε φίλε?Απο πότε ρωτάμε για το τι θα γράψουμε στα κόμεντς?Δηλαδή ο οποιοσδήποτε ανώνυμος ή μη θα πρέπει να ρωτάει πριν σχολιάσει?

chaca-khan είπε...

ρώτησα αν επιτρέπεται μέσα στο ποστ ή αν θα περιοριστώ στα κόμεντς (...)

fayk είπε...

@salami φυσικά, αλλά η λύση κατά το ντοκυμαντέρ είναι να διώξουμε την κυβέρνηση (με ελικόπτερο), να βγούμε απ την Ε.Ε. κ να κυρήξουμε τους δανειστές μας persona non grata. Δεν λέει τίποτα για το ΜΕΤΑ. Το χειρότερο είναι ότι μας συγκρίνει συνεχώς με το Εκουαδόρ, ενώ δεν έχουμε καμία βιομηχανία, δεν έχουμε εξαγώγιμο προιόν, δεν έχουμε πετρέλαιο, ούτε καν πολιτικό με @@ σαν τον Correa για να βάλουμε στη θέση αυτών που θα διώξουμε! Αnyway, για μένα το χειρότερο είναι ο αυτός ο προπαγανδίστικος τρόπος που τα παρουσιάζει.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Ειναι λιγο αστείο να λες οτι σου προτεινει να διωξεις τους πολιτικους με ελικοπτερο..Επισης δεν συγκρινει με το Εκουαδορ.Απλα το αναφερει σαν περιπτωση και το πως δρασανε.Ουτε σωστο ουτε λαθος.Αυτο για το χρεος που αναφερει ειναι απολυτα ευλογο,καθως σαν μαλακες,12 εκατομμυρια ποσοι ειμαστε ποτε δεν αναρωτηθηκαμε αλλα ουτε και διεκδικησαμε να μαθουμε που χρωσταμε και τι....

fayk είπε...

Εσύ το είδες ότι δεν "προτίνει" τίποτα κι ότι απλά αναφέρει το εκουαδόρ σαν fact? Ούτε σωστό ούτε λάθος? Το είδαμε εντελώς διαφορετικά τότε. Για την ΕΛΕ κ λοιπά ερωτήματα κ πράξεις που πρέπει να γίνουν από εξωκοινοβουλευτικούς θεσμούς, (μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικαστικές έρευνες κλπ) προσυπογράφω αμέσως!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστούμε σαλάμι
θα το δω και θα σου πω
ένας θαυμαστής σου

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Καλύτερα νεκρός ,παρά Πασόκος βαμένος,μπλιαξξ

http://javapapo.blogspot.com/2011/04/debtocracy-internet.html?showComment=1302210055036#c3870173482470125882

chaca-khan είπε...

Ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω προς τί η επίθεσή σου στο ποστ του παραπάνω λινκ που παρέθεσες.
Εδώ και μια σχετική άποψη: Τι ζόρι τραβάτε με όσους δεν πείστηκαν απ’ το #Debtocracy (και γιατί;)- Aris Dimokidis

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

πρώτον δεν έκανα επίθεση.
Δεύτερον,αδυνατώ να καταλάβω γιατί το προτείνεις στο τουίτερ
Τρίτον,τους απάντησα ανάλογα.Όταν γράφεις με αρνητική προδιάθεση και αυτό φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει κάτι που πραγματικά μας πήγε έστω ένα βήμα μπροστά και απο το πως αποκαλεί το ντοκιμαντέρ,τότε τέτοια σχόλια να περιμένεις από ανθρώπους που μάλλον ειναι πιο αντικειμενικοί..
Τέταρτον,πολύ ζόρι τραβάς και συ ρε αδερφάκι μου..

Tic Tac είπε...

Μονο και μονο η υπαρξη του ντοκυμαντερ, αποτελει θετικο σημαδι για την πολυφωνια στο χωρο της ενημερωσης, ιδιαιτερα σχετικα με το ζητημα της οικονομικης καταστασης στη χωρα και των εναλλακτικων που υπαρχουν για την αλλαγητης υπαρχουσας καταστασης. Τουτο ειναι αδιαπραγματευτη, για μενα, διαπιστωση.

Ο τροπος παραγωγης και διαθεσης που ακολουθησε το ντοκυμαντερ ειναι, επισης, αξιεπαινος. Αν σε αυτο ορισμενοι δεν αναγνωριζουν μια νεα προταση για πολιτιστικη παραγωγη και ενημερωση, εθελοτυφλουν.

Η αισθητικη του ντοκυμαντερ, λογω του οτι επαφιεται στις ατομικες προσλαμβανουσες του καθενος γυρω απο το θεμα της τεχνης, μπορει να χαρακτηριστει ποικιλοτροπως, χωρις να αλλοιωνει την ουσια του.

Το περιεχομενο του ειναι που δικαιουται να παραξει μια διαλεκτικη. Ανεξαρτητα, λοιπον, απο ποια θεση παιρνει ο καθενας απεναντι σε αυτα που ειδε, μονο το γεγονος οτι παραγει διαλεκτικη, πριμοδοτει το εγχειρημα με πολλους ποντους. Δηλαδη, η κινητοποιηση ραθυμων τηλεθεατων εως εντεταλμενων σοσιαλιστων του κυβερνωντος κομματος, ειναι απο μονη της μια νικη, ειτε αυτη παραγει ουσιαστικο διαλογο ειτε παραγει τρολιες. Κατι κινειται, κι ομως.

Εχοντας σπουδασει οικονομικα, μπορω να σας διαβεβαιωσω οτι η πλειοψηφια των συναδελφων μου, γνωριζουμε οσα και οι υπολοποι για τις πραγματικες συνιστωσες του συνθετου προβληματος των μακροοικονομικων. Πολλω δε μαλλον για τις υποψηφιες λυσεις. Επομενως, το να επιλεγεις τη μια ή την αλλη πλευρα, ειναι, επι της ουσιας, μια επιλογη στρατοπεδου με συναισθηματικα κριτηρια και οχι με επιστημονικα.

Υπαρχουν επιστημονικα κριτηρια, θα ρωτησει κανεις.

Οχι, ειναι η απαντηση. Η οικονομικη επιστημη δεν ειναι επιστημη, παρα μονο κατ´ επιφαση. Δεν εχει τα στοιχειωδη χαρακτηριστικα της επιστημης : πειραμα, επαληθευση, επαναληψη, νομο.

Συνεπως, για να μη σας πω πώς ακριβως λειτουργει ο σχεδιασμος μακροοικονομικων θεωριων και πεσετε απο το μπαλκονι, ας αρκεστουμε στο οτι δεν υπαρχει συνταγη. Αυτο ειναι και το πιο γοητευτικο σε αυτη την επιστημη, το ανεξελεγκτο του πραγματικου αποτελεσματος.

Για να ερθουμε τωρα στο ντοκυμαντερ, η προταση που ακουστηκε περι ΕΛΕ με βρισκει συμφωνο, οπως παντα με εβρισκαν συμφωνο, εξωθεν ελεγχοι αυτου του σαπιου κρατιδιου που λεγεται ελλαδιτσα. Δεδομενου οτι δεν εχουμε πληρη εθνικη κυριαρχια απο... ποτέ, τι καλυτερο απο το να δωσουμε τον ελεγχο σε πιο καθαρα χερια, οχι απαστραπτοντα, αλλα πιο καθαρα σιγουρα.

Οσον αφορα τη λυση του επαχθους χρεους και αλλες πρακτικες, με περισση ειλικρινια σας λεω οτι το πιο πιθανο για μενα ειναι να εμπιστευτω ανθρωπους που εκτιμω γενικα στον κυκλο μου και συναμα γνωριζουν οικονομικα, και να υποστηριξω ο,τι μου προτεινουν αυτοι, αφου, βεβαια, τους ακουσω, με οσα γνωριζω απο τα φοιτητικα χρονια να χορευουν στο κεφαλι μου.

Ξαναλεω οτι οι ιδιοι οι οικονομολογοι παραδεχονται οτι δεν υπαρχει μια συνταγη για τετοιες περιπτωσεις. Αρα το ζητουμενο ειναι πως οποια ειναι η αποφαση, πρεπει να υποστηριχτει με σθενος, αν θελουμε να μεγιστοποιησουμε τις πιθανοτητες βελτιωσης.

Η αλλαγη της οικονομικης καταστασης βρισκεται στον ορυμαγδο των ατομικων συμφεροντων του καθενος μας. Ενα ειναι το πλοιο αλλα ολοι θελουμε να λουφαρουμε απο το κουπι. Η τραγωδια των κοινοκτητων πορων κυριευει.

Στην τελικη, αψηφοντας την επιστημονικη οπτικη, θα προσεγγισω το θεμα αισθητικα. Προτιμω μια κοινωνια που εκπλησσει τον εαυτο της και τους αλλους, μια κοινωνια που τεμνει την ιστορικη της πορεια με ενα σαλτο μορταλε εναντι μιας κοινωνιας υπνωτισμενης και στατικης, μιας κοινωνιας προβλεψιμης και χειραγωγουμενης. Η ιδια η πραξη αυτη, ανεξαρτητα απο το τελικο αποτελεσμα στην οικονομικη πραγματικοτητα, αφηνει την πολιτικη παρακαταθηκη, που οι κατοικοι αυτου του τοπου, ισως, μια μερα την ανακαλεσουν ως συλλογικο ιστορικο παραδειγμα για κατι πραγματικα σπουδαιο. Γιατι φοβαμαι οτι οι ηρωες που παντα περιμενουμε δε θα ερθουν ξανα, ουτε ως βαρβαροι, ουτε ως ομοιοι.

unpause είπε...

Άντε... ήρθε και η σειρά μου να στρώσω σε σεντόνι μερικά πραγματάκια:

Πρώτ' απ' όλα, θα συμφωνήσω με τον τικ τακ ότι μόνο και μόνο το ότι γυρίστηκε αυτό το "ντοκυμαντέρ" (και μάλιστα αφού το παρακολουθήσανε και αρκετές χιλιάδες μέσα σε μερικές μέρες) είναι θετικό ως προς την πολυφωνία της ενημέρωσης για την παγκόσμια και τοπική οικονομική κατάσταση...

Είναι αλήθεια πως τέτοιου τύπου "ντοκυμαντέρ" γυρισμένα στο εξωτερικό έχουμε όλοι παρακολουθήσει κατά καιρούς και έχουμε μάθει πολλά τόσο για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όσο και για τα αποτελέσματά του σε διάφορες "αναπτυγμένες" και "υπανάπτυκτες" γωνιές αυτού του κόσμου. Κάποια τα γουστάραμε και κάποια τα απαξιώσαμε ως λαϊκιστικά ή ότι άλλο (βλέπε Μάικλ Μουρρ κ.τ.λ.), όμως από όλα πήραμε πληροφορίες και ίσως ακόμα και να βοηθηθήκαμε προς μια καλύτερη κατανόηση των περίπλοκων καταστάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή... ήρθε μάλλον ο καιρός να γυρίσουμε και εδώ στην ελλάδα μερικά...

Συγκεκριμένα τώρα ως προς το "Χρεοκρατία": Θα έλεγα πως ήταν καλογυρισμένο και πως ακολουθεί μια αισθητική παράδοση που έχουμε δει σε άλλα ανάλογα του εξωτερικού και τείνουμε πια να συνηθίσουμε (π.χ. κινούμενα σχέδια, πλάνα αρχείου, συνεντεύξεις και γρήγορες κινηματογραφικές εικόνες από την καθημερινότητα πόλεων κ.α.). Αυτό δεν το λέω ως κακό, τουναντίον, εννοώ πως είναι σύγχρονο, βλέπεται άνετα και δίνει αρκετές (όχι τόσες όσο άλλα) τουλάχιστον ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός πως μέσω του "ντοκυμαντέρ" αυτού οι δημιουργοί του παίρνουν πολιτική θέση και κάνουν καθαρά μια πρόταση στήριξης μιας ΕΛΕ - κάτι που νομίζω οδήγησε κάποιους, υπερβολικούς κατά τη γνώμη μου, να πουν μέχρι και ότι γι' αυτό το λόγο δεν είναι "ντοκυμαντέρ".

Θα ήθελα έτσι και βάσει της πρότασης αυτής να σχολιάσω λιγάκι τις συζητήσεις που έγιναν διαδικτυακά και πραγματικά με αφορμή το "ντοκυμαντέρ" (κάτι που κι εγώ θεωρώ πως είναι προς τιμήν του).
Θα ήθελα να παρουσιάσω όπως εγώ τις καταλαβαίνω τις δύο πλευρές αντιπαράθεσης που είδα να διαμορφώνονται και οι οποίες μάλιστα νομίζω πως εκφράζουν και την πιο γενική διαφωνία μεταξύ αυτού που λέμε "η αριστερά" και του περισσότερο ριζοσπαστικού πολιτικού χώρου.

Αφήνω εκτός απόψεις του στυλ "είναι μονόπλευρο" ή δεν δείχνει την άλλη άποψη" τις οποίες θεωρώ σχεδόν εκτός συζήτησης γιατί σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως ένα ντοκυμαντέρ πρέπει να είναι μια "αντικειμενική" έρευνα -άσε που δεν πιστεύω καν πως υπάρχει κάτι τέτοιο- απλώς λέω κι εγώ σε αυτούς που θέλουν την "άλλη" άποψη απλά να ανοίξουν την TV τους.

unpause είπε...

Δύο πλευρές λοιπόν: 1. Την πιο "αριστερή", αυτή που θεωρεί την πρόταση σωστή και ότι προσφέρει μια λύση (βλέπε ισημερινό) και δυνητικά θα την στήριζε ακόμα και στον δρόμο και με επιθυμητό αποτέλεσμα να φύγει ο ΓΑΠ με το περίφημο πια ελικόπτερο.

Είναι προφανές πως σε αυτήν την πλευρά βρίσκονται πρώτοι οι συντελεστές του "ντοκυμαντέρ" και βέβαια και όλοι οι θιασώτες του που συμφωνούν και γουστάρουν την πρόταση αυτή. Αυτοί που αφού μας έδειξαν τα facts και μας έδειξαν ακόμα και τη λύση με το παράδειγμα του ισημερινού πείστηκαν πως με αυτόν τον τρόπο θα τελειώσουν τα δεινά μας...

2. Η άλλη πλευρά είναι αυτή που λέει πως κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανώφελο και ίσως ακόμα και επικίνδυνο γιατί δεν προσφέρει τίποτε άλλο παρά μια εκτόνωση της οργής του κόσμου που έχει συσσωρευθεί και θα συνεχίσει να συσσωρεύεται με άγνωστα αποτελέσματα. Μια ασπιρίνη που ακόμα και αν βρεθεί αυτός με την "αξιέπαινη" πολιτική βούληση και πετύχει (όπως στον ισημερινό) δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή ανακούφιση από τα δεινά του παγκόσμιου οικονομικού-καπιταλιστικού συστήματος αφού ο επόμενος θα μας ξανακυλήσει στην πρέζα των δανείων αν όχι από τα ίδια βαποράκια (π.χ. Goldman "Sucks") από κάποια άλλα. Αυτή η άποψη που θεωρεί πως μόνη λύση είναι η ανατροπή του συστήματος.

Τη δική μου άποψη θα την περιορίσω παρ' όλ' αυτά στο τι μας έδειξε το "ντοκιμαντέρ". Συγκεκριμένα με ενόχλησε πολύ το ότι μέσω τις δραματοποίησης εξιδανικεύει την περίπτωση του ισημερινού και πλάγια μας καλεί να βρούμε κι εμείς με την σειρά μας το δικό μας ηγέτη-ήρωα που θα αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους δείχνοντας πυγμή για την σωτηρία του λαού, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια από όλες αυτές τις απεχθείς βρωμοδουλειές των σάπιων πολιτικών μας που πήραν τις μίζες τους και τα φόρτωσαν στους φορολογούμενους και δίνοντας στην παιδεία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωραίο ακούγεται δε λέω, φάνηκε ωραίο και στην ταινία όταν με τα χαρούμενα τραγούδια για τον Ραφαέλ Κορρέα έδειχνε τον λαό στο δρόμο και τον πρωθυπουργό στο ελικόπτερο...

unpause είπε...

Αυτά που δεν μας είπε όμως το "ντοκυματέρ" είναι τι άλλο έκανε ο περίφημος εθνικός ήρωας του ισημερινού μετά που έδιωξε τα κοράκια του ΔΝΤ ή όποιου άλλου αποικιακού τύπου διεθνή οργανισμού που καταλήστευε το λαό.

Παραθέτω (από το AmazonWatch Supporting Indigenous Peoples http://amazonwatch.org/news/2009/1001-open-letter-from-the-confederation-of-indigenous-nationalities-of-the-ecuadorian-amazon-to-ecuador-and-the-world):

September 30, 2009

The Governing Council of Indigenous Nationalities of the Ecuadorian Amazon CONFENIAE, denounces and holds responsible the government of Rafael Correa Delgado before the national and international human rights organizations in witness of the grave violation of fundamental human rights of Indigenous Peoples and nationalities particularly the Shuar Nation of Morona Santiago.

This afternoon at 4:30 PM at the main bridge of the Upano River linking the provinces of Morona Santiago and Pastaza, law enforcement officers backed by a helicopter from the air brutally attacked demostrators with firearms, which resulted in two dead and 9 wounded, members of the Shuar nation, who are maintaining a peaceful resistance for life and protection of nature PACHAMAMA.

Today, the dictator President Correa declared a civil war against the original nationalities of the Ecuadorian Amazon, and therefore we demand that the OAS and the UN intervene with urgency before the government of Ecuador, to monitor and observe the blatant violation of the Indigenous Peoples' rights in accordance with all Treaties and conventions signed by our country such as ILO Convention 169 and the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.

Faced with this critical national reality in which we live today, we the marginalized and excluded Peoples of the country, Indigenous Nationalities of the Amazon, now declare a State of Emergency throughout our ancestral territories, without lifting the actions of indigenous uprising.

Αυτοί είναι οι Σωτήρες...
Να μου λείπουν οι Ηγέτες-Ήρωες νέοι δικτάτορες που θα σώσουν το Λαό!

Ας γίνει ΕΛΕ δε λέω καλό θα κάνει... αλλά μην έρχεσαι να μας παρουσιάσεις κύριε Χ'Στεφάνου δραματοποιημένους Εθνικούς Ήρωες που με την πρώτη ευκαιρία στέλνουν δολοφόνους με όπλα σε αυτούς που δεν είχαν την τύχη να είναι μέρος του όποιου λαού τους...

Eleni Bizas είπε...

Ως προς το περιεχόμενο και όχι την αισθητική, παραγωγή, dissemination,.... τι να πω, μου φαίνεται περίεργο που τόσος κόσμος θεωρεί ότι 'είδε' και πήγε μπροστά μετά από τη Χρεοκρατία.

Για μένα ήταν ένα απλουστευμένο 'ντοκυμαντέρ-σύνθημα' τύπου Michael Moore όπου εκτός από την ιστοριούλα χρέους του Εκουαδόρ και του Ιράκ, οι οποίες χώρες δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα ως προς τις σχέσεις τους με άλλες χώρες, τράπεζες, κτλ. και άρα ως προς τις δυνατότητες που έχουν να επικαλεστούν ίδιες λύσεις, δεν παρουσίασε τίποτα διαφορετικό από αυτά που γνωρίσαμε και ακούσαμε ξανά και ξανά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ίσως για αυτούς που περιμένουν να μάθουν για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση της χώρας από μονταρισμένες εικόνες με απλουστευμένο story-telling η Χρεοκρατία να είναι σημαντική. Για τους υπόλοιπους όμως είναι μάλλον περιττή.

Ζάνα

Tic Tac είπε...

Ζανα, πολυς κοσμος θα δει το ντοκυμαντερ που μεχρι σημερα ακουγε μοναχα τα κεντρικα ΜΜΕ και λιγα γνωριζε για πιθανες αλλες λυσεις. Αυτο, νομιζω, το επικροτουμε ολοι.

Το ενδεχομενο ντομινο που θα προκληθει στις πολιτικες συνειδησεις του καθενος, ειναι και η μονη σωτηρια.

unpause είπε...

@ζάνα αυτό έλεγα και πάνω... οτι πολύς κόσμος που θα το δει δεν έχει την κατανόηση του κόσμου που έχουν άλλοι και κατά τη γνώμη μου θα μάθει πράγματα...

όπως είχαμε κι εμείς μάθει από του Μουρρ όταν ήμασταν μικροί... :)

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις που απλώθηκαν στο δίκτυο βλέπω πάλι την αδυναμία του έλληνα να καταφέρει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του και να σηκωθεί ενάντια σε αυτά που τον κατατρώνε.Δεν λέω,παίζουν πολλά ρόλο σε αυτό.Υπάρχουν οι ομάδες ελλήνων που ακόμα η βασική τους αρχή είναι η μαγκιά και πιστεύουν πως μόνο με αυτή θα τα καταφέρουν στην ζωή τους.Υπάρχουν επίσης οι κλασικοί "αναλυτές",άνθρωποι διαβασμένοι αλλά με άγχος πάντα να αποδείξουν κάτι άλλο απο αυτό που πάει να εξαπλωθεί στην κοινή γνώμη.Υπάρχουν και άλλοι διάφοροι και άλλοι αδιάφοροι.Υπάρχουν πολλοί με λίγα λόγια και καταλήγουμε πάντα να αναλύουμε όλα αυτά και να μην κάνουμε τίποτα.Όταν είδα το debtocracy το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν πως να ένας τρόπος να ενωθεί ο λαός και να ξεπεράσει την σαπίλα.Ο τρόπος ειναι που παραδειγματίζει και όχι τόσο το ακριβές περιεχόμενο.Που στην προκειμένη εδώ που τα λέμε δεν απέχει από την αλήθεια.Η προσέγγιση του pause για το ποιόν του Κορέα είναι αληθής αλλά άστοχη όσον αφορά την προσπάθειά μας να πεταχτούμε επάνω και να ξυπνήσουμε κανονικά.Χωρίς καφέ και τσιγάρο και αναλύσεις.Σαν εικόνα είδα έναν απλό άνθρωπο να βλέπει το debtocracy και να πετάγεται επάνω απο τον καναπέ του ενοχλημένος αλλά ξαφνικά να ακούει πως ο Κορέα που έσωσε τον Ισημερινό είναι σκάρτος...και τότε, πάλι κάτω στον καναπέ του....Θέλω να πω εδώ πως ο λαός χρήζει ξυπνήματος πάνω από όλα και αν είναι να γίνει,ας γίνει και με κάτι που θα βασίζεται στην αλήθεια αλλά θα έχει και λίγο σάλτσα μέσα για να ψήσει..Τόση σάλτσα τρώμε τόσα χρόνια.Και σκέτη..

unpause είπε...

Καταλαβαίνω την σκέψη σου και το ξάναμμα που σου έκανε η σκέψη του να το δει κάποιος και να πεταχτεί από τον καναπέ του. Κι εγώ σκέφτηκα προς στιγμήν ότι κάνει καλά που προσφέρει μια πρόταση που μπορεί να δώσει κάποιον στόχο σε κινητοποιήσεις, που όπως άκουσα να λέγεται από κάποιους, λείπει κάποιος στόχος.

Όμως για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω να γούσταρα τελικά αν σηκώνονταν όλοι αυτοί από τον καναπέ και ακολουθούσαν κάποιον ήρωα έλληνα κορρέα, νομίζοντας ότι κάνει "επανάσταση" και δίνοντας του έτσι το ελεύθερο να καταστέλλει 2 χρόνια μετά μετανάστες, τσιγγάνους και όποιους άλλους δε χωράνε σε ότι έχει στο μυαλό του.

να μου λείπουν τέτοιες "επαναστάσεις"

fayk είπε...

Συμφωνώ με pause, είμαι δυσπιστη σε όποιους απο μηχανής θεούς τύπου Correa εμφανίζονται ξαφνικά στο προσκήνιο και υπόσχονται να γλιτώσουν τον κόσμο απ τα δεινά του. Είμαι δύσπιστη κ σε όποιες ξαφνικές κ απλοικές "λύσεις", τύπου απεχθούς/ επαχθούς χρέους. Ότι δηλαδή είναι τόσο εύκολο κ όλοι είναι ηλίθιοι κ δειλοί που δεν το σκέφτηκαν/ έπραξαν... Διαβάζοντας σχετικά με τον όρο απεχθές χρέος (μεταξύ άλλων κι εδώ http://www.stanford.edu/~jayachan/odious_debt.pdf ) εγώ καταλαβαίνω ότι έχει εφαρμογή (αν έχει όντως κ δεν είναι απλώς ευχολόγιο) σε χώρες που θέλουν να αποκυρήξουν χρέη που συνήφθησαν υπό προηγούμενα δικτατορικά καθεστώτα. Εμείς τι ακριβώς θα επικαλεστούμε? Ότι το Πασοκ κ η ΝΔ ήταν χούντα? Βρήκα βέβαια κ μια αντίθετη γνώμη η οποία όμως γενικά δεν είναι αποδεκτή: James M. Buchanan (1987) argues that even in democratic polities, future generations may not have an obligation to repay debts contracted by earlier generations if the debts were intended to support the earlier generation’s consumption rather than to provide lasting benefits, unless such debts might have been agreed to in a hypothetical contract entered into behind a veil of ignorance. Το θέμα είναι ότι ακόμα κ αν μπορούσαμε να αποκυρήξουμε το χρέος μας, πού θα βρίσκαμε την επόμενη μέρα τα λεφτά για συντάξεις/ μισθούς, κλπ αφού κανείς πια δεν θα μας δάνειζε/ούτε εμείς θα θέλαμε να μας δανείσει? Φυσικά το "ντοκυμαντέρ" δεν έδωσε καμία λύση σε περίπτωση που γινόταν πράξη η "πρότασή" του.

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Πραγματικά ρε παιδιά με εκπλήσετε..!Είναι σαν να μου λέτε οτι ο μόνος τρόπος για να ξεσηκωθούμε και να αντισταθούμε στο χάλι μας είναι να γίνει όπως έγινε στον Ισημερινό,με έναν αντίστοιχο Κορέα...Πολύ κλειστό σαν σκέψη δεν είναι?
Δεν έιδα να προκύπτει από κάπου στο ντοκιμαντερ οτι "δείτε,αυτός είναι ο μόνος τρόπος"... Και επίσης από όλα αυτά που μας δίνει εσείς αυτό κρατάτε?Δεν είναι κάπως άδικο αυτό?
Σκεφτείτε δίκαια και σοβαρά μπας και πάμε όλοι μπροστά και φτάσουμε επιτέλους σε μία κατάσταση όπου ο λαός θα έχει κάποια έστω και μικρή δύναμη η οποία και να επηρεάζει τις αποφάσεις γιαυτόν εδώ τον τόπο...

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Επίσης το απεχθές χρέος δεν προκύπτει μόνο όταν συναλλάχθηκε επι δικτατορικού καθεστώτος.Μία κλασική περίπτωση ,για εμάς,είναι αυτή όπου η καρασάπια χρηματολάγνα Χρυσός άνθρωπος sucks αφού πρώτα ενεπλάκη σε συνναλαγές ελληνικής δικαιοδοσίας ,βγάζοντας μίζα,μετά τοποθέτησε και ένα μεγαλομέλος της στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιτροπή να ρυθμίζει τα οικονομικά του χρέους κτλ.
Ακόμα ένα που πρέπει να ελεγχθεί είναι το θέμα των εξαναγκαστικών προμηθειών οπλικών συστημάτων από χώρες που ήδη τους χρωστάγαμε τα κέρατά μας..Ψάξε λαέ...

unpause είπε...

Παιδιά, εγώ σχολιάζω το παράδειγμα Κορρέα γιατί είναι τρανταχτό και όντως στο Ντοκ. το παρουσιάζει πάρα πολύ ωραία και ρομαντικά...
Τώρα περί χρέους είμαι σίγουρος πως αν όντως γίνει μια σοβαρή ΕΛΕ θα βρει μερικά δισεκατομμύρια τα οποία δεν θα πρέπει να πληρώσουμε για τον ένα ή τον άλλο λόγο (παράνομες δοσοληψίες, σκάνδαλα, πραγματικές χούντες κ.τ.λ.) και όπως καταλαβαίνω ακόμα και χωρίς να μην μας δανείζουνε...

το θέμα σαλάμι είναι πως θέλω να πιστεύω για τον εαυτό μου πως δεν περίμενα το dabtocracy να μου πει πως πρέπει να κάνω κάτι... και πίστεψέ με κάνω σχεδόν ότι μπορώ... και μέρος αυτού είναι και η κριτική...
τώρα τι να σου πω, αν κάποιοι διαβάζουν αυτά που γράφω εδω και μείνουν στον καναπέ τους τότε άστα!

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Εντάξει παουζ δεν σου λέει τι να κάνεις, μην τρομάζεις..Προσωπικά πιστεύω οτι δημιουργεί αφύπνιση.Αντίθετα η κατάσταση σήμερα μας ορίζει καθημερινά και εξαναγκαστικά και καλό θα ήταν να βγαίνει ένα debtocracy για κάθε κατάσταση υπεράδικη που συντελεί σ'αυτό μπας και αρχίσουν να κάνουν πίσω τα αδηφάγα...Αν όμως σε κάθε τέτοια προσπάθεια αρχίζουν πολλοί να ψάχνουν τα ψεγάδια και να τα χρησιμοποιούν σε διαλόγους που γίνονται επι της ουσίας και όχι επι του περιεχομένου ή της φόρμας π.χ. τότε θα είναι "άστα" που λες..Που περίπου ΕΙΝΑΙ εδώ που τα λέμε γιατί έτσι όπως μυρίζομαι την κατάσταση σήμερα στην ελλάδα ένα 25% ξύπνησε,άλλο ενα ξύπνησε και στράβωσε ψάχνοντας λάθη και στηρίζοντας τα με προσωπική καθαρά βλέψη και μετά μένει το 50άρικο που έχει μέσα πολλά "άστα"...Όπως κλασικούς "εντάξει μωρέ,εγώ τώρα ναουμ θα σώσω την φάση?" ή "ναι ,ναι φάτε τους ρε τα μουνιά, μπατσοι γουρουνια δολοφονοι" ή "Την κάνω,πάω Βερολίνο,βαρέθηκα τις μαλακίες,αμα διορθωθεί γυρνάω,...καλά ναι καλοκαίρι εννοείται,άλλο αυτό.."

Fade είπε...

Οι Ισλανδοί αποφάσισαν να μην πληρώσουν το χρέος

Ανώνυμος είπε...

http://pitsirikos.net/2011/04/ποιος-φοβάται-το-debtocracy/

Chaca-Khan είπε...

Μερικές ιδέες για να σκεφτούμε διαφορετικά την κρίση

Περιεχόμενα:
ΙστορΙες για γουρουνΑκια | Η κριση παραγει την περιγραφη της | Οι ενεσεις κορτιζονης | Γιατι χρωσταμε; | Για ποιες μεταρρυθμισεις μιλαμε; | Η κατεδαφιση του κοινωνικου κρατους | Η κριση ως το τελος της απο-αποικιοποιησης | Τι να κανουμε;

Το debate του debtocracy μπορεί να σταθεί μόνο ως φάρσα απέναντι σε αυτό το μικρό πανεπιστήμιο και να γίνει ένα μεγάλο μάθημα για όλες τις πλευρές. Αξίζει να διαβαστεί με 1000 παρά το μέγεθός του.

Αυτό που λείπει δεν είναι η "αντίθετη άποψη" αλλά ο αναστοχασμός.

chacakhan είπε...

http://techiechan.com/?p=968

chacakhan είπε...

τρθε απισισ
http://www.athinorama.gr/cinema/editorschoice/?edtId=12989

Ανώνυμος είπε...

Its like you read my mind! You seem to know
so much about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you could do with some pics to drive the message home a
bit, but other than that, this is magnificent blog.
A great read. I will definitely be back.
Look into my blog : make money online instantly

Ανώνυμος είπε...

I was very pleased to uncover this website. I wanted to thank you for your time just for this fantastic read!
! I definitely enjoyed every little bit of it and I have
you bookmarked to check out new information on your web site.
Here is my webpage - work from home scam

Ανώνυμος είπε...

Heya fantastic blog! Does running a blog like this require a great deal of work?
I have very little understanding of coding but I was hoping to start
my own blog in the near future. Anyway, if you have any recommendations or techniques for
new blog owners please share. I understand this is off topic
however I just needed to ask. Kudos!
My site cheap cash loans

Ανώνυμος είπε...

Asking questions are actually good thing if you are not understanding anything entirely, but this paragraph offers pleasant
understanding even.
Also visit my webpage : electronic cigaret

Ανώνυμος είπε...

Heya i am for the first time here. I found this board and I in finding It really helpful
& it helped me out much. I'm hoping to give one thing again and help others such as you helped me.
Here is my webpage - e cigarette kits

Ανώνυμος είπε...

I've read several excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create this type of excellent informative website.
Here is my site - walmart cash Advance

Ανώνυμος είπε...

It is not my first time to pay a quick visit this web site, i am browsing
this web site dailly and obtain pleasant facts from here
all the time.
Here is my blog ... faxless payday loans direct lenders

Ανώνυμος είπε...

Hey! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!
Also see my site > electronic cigarettes