Σελίδες

Δευτέρα 3 Απριλίου 2006

ΣNIΦ ΣNOΥΦ


Μακάρι να ήξερα τι στο διάολο αναπνέω. Μια βόλτα έκανα από το Μοναστηράκι στο Σταθμό Λαρίσης κι ένιωσα σαν να βούτηξα γυμνός στον τοπικό θάλαμο αερίων. Αθήνα- Άουσβιτς.. Για κάνα δίωρο περπατούσα πραγματικά μέσα σε ένα εξαιρετικά λεπτό και διάφανο πέπλο καπνού. Δεν ήταν άσχημα. Τσάμπα ήταν. Στο τέλος έγινα τελείως λιώμα, μα πάνω που είχα αρχίσει να το απολαμβάνω, η θέα μίας γιαγιάς με μάσκα χειρούργου που βγάζει βόλτα το σκυλάκι της και το κινηματογραφικό πέσιμο δύο αλλοδαπών σε μια άλλη παρέα αλλοδαπών (που περιελάμβανε πλαγιομετωπικό φρενάρισμα του Golf και κλείσιμο της παράλληλης στην Αχαρνών) για τα μάτια μιας ξανθιάς σαβούρας, με έκαναν να καταλάβω πως, μακροπρόθεσμα, η φάση δεν αποδίδει. Η έννοια του μη καπνιστή στην Αθήνα άλλωστε δεν έχει νόημα. Είμαστε παθητικοί, όλοι μας γαμάνε..

Μετά άρχισε να βρέχει και ήταν λες και όλη αυτή η συσωρρευμένη ατμοσφαιρική μπίχλα, κόλλησε στο προσωπό μου και άιντε μετά να τη βγάλω. Κινδύνεψα να ξεκολλήσω και τη μύτη μου μαζί. Κάπου διάβασα, ότι το μεθάνιο βλάπτει σοβαρά το όζον. Λες; Λες να είναι έτσι; Λες όλο αυτό να συμβαίνει, επειδή τελικά έχουμε κλάσει όλοι πάνω μας; Θα μπορούσε.. Το Βατραχοκόριτσο μίλησε για αυτό και τα είπε σωστά!

Μια ανοιξιάτικη συννεφιά είναι σαν τα πυροτεχνήματα το βράδυ της Ανάστασης. Σκάνε στον αέρα και φωτίζουν το σκοτάδι γύρω μου. Και τότε η Αθήνα γίνεται αυτό που πάντα ήτανε. Αυτό που όλοι έχουμε μέσα στο μυαλό μας για αυτήν, ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι. Μία βρώμικη, σκοτεινή, παρακμιακή πόλη. Αθήνα- Κάιρο, Αθήνα- Νέο Δελχί, Gotham City. Το τέλειο μέρος να ζεις.. Εσύ, ο Τουταγχαμών, ο Γκάντι και ο Batman ή καλύτερα ο Ρομπιν, που είναι και ψιλοgay!

Το ξέρω, ότι όταν ανοίξει για τα καλά ο καιρός, θα βγούμε όλοι στους δρόμους με τα κοντομάνικα και οι γκόμενες με τα λευκά αμάνικα και τις τουρλωμένες ρώγες και θα ψάχνουμε απεγνωσμένα να πηδηχτούμε μεταξύ μας, τάχα μου δήθεν πως κοιτάμε τις βιτρίνες. Και όταν καλοκαιριάσει, τότε ΓΙΟΥΧΟΥ!! θα φορέσουμε και τα σανδάλια και θα το παίζουμε flower power σε κάποια παραλία. Είναι μαλακία όμως, γιατί μετά το Σεπτέμβρη έρχεται ο Οκτώβρης και μετά ο Νοέμβρης και τότε τα ξεχνάμε όλα. Σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μην καταλάβαμε τίποτα. Μία απλή ανάμνηση που όλο και ξεθωριάζει, ώσπου κάποια στιγμή σβύνει. Μία νέα χειμερία νάρκη θα τυλίξει τότε το λαό της Αθήνας και όλοι θα αρχίσουμε να γκρινιάζουμε, να ντρεπόμαστε, να κλαίμε και να κριτικάρουμε με πάθος το πρόγραμμα της τηλεόρασης εγκλωβίζοντας τη σκέψη μας σε αυτό, αποδεχόμενοι ουσιαστικά ότι η Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Πραγματικότητα είναι αυτή, εκεί μέσα..

"Μιλάμε, και δεν καταλαβαινόμαστε.."

Έχω κυκλοφορήσει τελευταία ανάμεσα σε τόσα μαγαζιά με στρατιωτικά είδη, που είμαι έτοιμος να ντυθώ Ράμπο, να φορέσω ένα αυτόματο, να καβαλήσω μια πυξίδα και να πάρω τα βουνά.. Από κει και πέρα το κυνήγι πρέπει να κάποια στιγμή να απομυθοποιηθεί.. Αυτό που πρέπει να απαγορευτεί είναι οι μεγάλες βιομηχανίες κρέατος, που παράγουν φιλετάκια κοτόπουλο και ζαμπόν ομωπλάτη, (ας αφήσουμετο σαλάμι αέρος έξω από αυτό το παιχνίδι). Επίσης ήρθε ο καιρός να δεχτούμε το κάψιμο της σημαίας ως την πλέον ριζοσπαστική πολιτική κίνηση ή έστω ως την επιτομή του avant gard..



"Mιλάμε, και δεν καταλαβαινόμαστε.. για αυτό κοιταζόμαστε.. συχνά.. και πολύ ώρα"

13 σχόλια:

Μαρκησία του Ο. είπε...

αδιαμαρτύρητες γλώσσες χωρίς γεύση
ομοιόμορφες αδιάβροχες φωνές
σε ποτ πουρί εκατομμυρίων χιτ
πάνω στο ίδιο μπιτ
...

Chaca-Khan είπε...

ωπα παιδιά ,το χαώσαμε. (τρελό κομμάτι by the way). μη σας παίρνει από κάτω. έρχεται ο ήλιος..

kanaka makua είπε...

άλλα πράγματα πρέπει να κάψουμε πριν κάψουμε σημαίες.
εδώ να σκεφτεί κανείς, το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό; το λέω αυτό για τα κόμματα, που έχουν κι αυτά σημαίες.
η σημαία δεν ανήκει στο λαό ή μήπως ανήκει; για πείτε μου. Γιατί αν ανήκει τότε μπορεί και να την κάψει αλλά όχι πριν δεν κάψει όλες τις άλλες που του ανήκουν επίσης. αν δεν του ανήκει και αν ο λαός ανήκει στην σημαία τότε όσες φορές και να την κάψει τα χέρια του θα τσουρουφλίσει.
έχω την άποψη ότι οι κομματικές και ποδοσφαιρικές σημαίες είναι οι μόνες που ανήκουν στο λαό. Κι όμως! ο λαός κατέληξε να είναι κτήμα των κομμάτων και των ομάδων ποδοσφαίρου και Κύριος οίδε άλλων τινων πραγμάτων "λαϊκών".
εδώ υπάρχει κάτι το παντελώς αντιφάσκον.
προσωπικά δεν θα έκαιγα τη σημαία κανενός κράτους, ούτε θα περπάταγα επάνω της αλά κεμάλ ατατούρκ. ευχαρίστως όμως να έβαζα κι εγώ σπίρτα, πετρέλαιο και ό,τι άλλο χρειάζεται για γίνει μια καλή φωτιά να καούν τα σαββατόβραδα ερμ, σορρυ, ξεσοβάρεψα, να καούν οι λαοπλάνοι εννοούσα.

ΚΜ

kanaka makua είπε...

σβήστε αυτό το 'δεν' κάπου εκεί πάνω..

kanaka makua είπε...

πάντως το ποστ του psarras είναι λίαν καλό! ειδικά αυτά με τα κοντομάνικα.. και το flower power.. :)

Kyrios Elefantas είπε...

you are the man , man

CD είπε...

apolafstiko..;]

unpause είπε...

ωραια ολα αυτα, και κολα το κειμενο, αλλα ειναι μεχρι που να ζεισεις καπου χειρώτερα... τοτε ειναι που θα σου λειψει αυτη η Αθήνα.. αυτη που περιγράφεις!!

unpause είπε...

ωραια ολοα αυτά και "καλο"....

mindstripper είπε...

Ωραίο κείμενο Ψαρρά, πολύ ωραίο.

Και καταλήγω: γουι μπιλτ δις σίτι ον ρον εν ρολ. ;-)

mindstripper είπε...

(ρον, ροκ, κατάλαβες... δυσλεξική έχω γίνει εδώ μέσα γμτ)

neraida είπε...

Εγώ νόμιζα ότι κοιταζόμαστε γιατί η εικόνα ανταποκρίνεται σε κάποιο ενδιαφέρον που προκαλεί την αίσθηση της όρασης. Και ο χρόνος απαιτείται για τους απαραίτητους συνειρμούς. Γιατί να πρέπει να καταλάβουμε κάτι? Μήπως δεν το ξέρουμε ήδη αυτό που νιώθουμε/ αισθανόμαστε?

vatraxokoritso είπε...

κοιταμε αλλα δεν βλεπουμε..
απλως κοιταμε..