Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2006

There's more to digital than this

Κατα μέσο όρο κάθε μέρα περνάω τουλάχιστον 6-7 ώρες σε βαθύ interaction με computers,
και άλλες 3-4 ώρες σε πιο χαλαρά επίπεδα όπου ο computer λειτουργεί στο background. Αυτές μου οι επιδόσεις νομίζω με καθιστούν σε αυτόν τον χώρο του blog τουλάχιστον ως το no1 technofreak, εξάλλου πόσο συχνά με βλέπετε στον πραγματικό χώρο?.
Αυτή την στιγμή λοιπόν υπάρχει ένα ενδιαφέρον πάνω στο θέμα του digital και ενώ έιμαι σε χαλαρό interaction γραφω τις σκέψεις μου. Καταρχήν ναι συμφωνώ στο οτι οι δυνητικές κοινότητες διακρίνονται απο ανοχή, πως δεν υπάρχουν εν γένει στο εσωτερικό τους αποκλεισμοί και ναι πάνω απο όλα όπως λέει ο Chaka υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών ταυτοτήτων klp, klp, klp.... . . . . .
ΑΛΛΑ
η κάθε δυνητική κοινότητα είναι σαφέστατα η πιο ερμητικά κλειστή κοινωνία που υφίσταται, ή μάλλον δεν ''υφίσταται'' καθώς υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή. Τα σύνορα της είναι απροσπέλαστα καθώς μιλάμε για τις νοητές γραμμές που χωρίζουν την πραγματικότητα απο την ψηφιοποιημένη αναπαράσταση της. Μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια προβλέπω οτι η έλευση του digital θα προκαλέσει τον σοβαρότερο, καθολικότερο και εκτεταμένο αποκλεισμό στην ανθρώπινη ιστορία:
Αυτούς που έχουν πρόσβαση απο αυτούς που δεν έχουν. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απόλυτος, δεν τίθεται θέμα ανοχής ή ελαστικότητας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα καθώς η κάθε γέφυρα έχει το χαρακτηριστικό να στηρίζεται σε χώρο με ίδιες ιδιότητες αλλιώς το ονομάζουμε portal που σημαίνει πρόσβαση και που στον διαχωρισμό που συζητάμε δεν έχει να προσφέρει προφανώς τίποτα.
Επιπλέον η κάθε κοινωνική σχέση για εμένα προσωπικά βασίζεται στην εμπειρία, και το θέμα της ψηφιακής εμπειρίας είναι πολύ αμφιλεγόμενο.

Ψηφιακή εμπειρία λοιπόν, ψηφιακή επανάσταση, οικονομία, κοινωνία, ψηφιακός κόσμος. Όλα γαμώ και ωραία αλλά τί εν τέλει μπορεί να θεωρηθεί ψηφιακή εμπειρία?
Ειναι μήπως η πλοήγηση στο κυβερνοχώρο εν μέσω ενός στατικού και a priori καθορισμένου interface που δεν διαφέρει και πολύ απο αυτό ενός κοινού cd-player εμπειρία?
είναι μήπως η ασυγχρονη ουσιαστικά (και αναπόφευκτα) ανταλλαγή μηνυμάτων όπως αυτό το blog εμπειρία? και αν είναι σε τι ακριβώς διαφέρει απο ένα sms? και αν δεν διαφέρει γιατί οι θεωρητικοί του cyberspace δεν αναφέρονται στις τηλεπαρέες ως δυνητικές κοινότητες?
Είναι μήπως τα videogames εμπειρία? Είναι εμπειρία τα media player, τα video, τα animation, τα forum?
το πάτημα των 114 κουμπιών του πληκτρολογίου ή το clic στο mouse αποτελούν εμπειρία?

Σίγουρα είναι πολύπλοκο το να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αλλά ένα είναι σίγουρο. Ολα τα παραπάνω οριοθετούν την εμπειρία του ψηφιακού και όχι την ψηφιακή εμπειρία.
Οσο συνεχίζει αυτό το post, το interaction με το computer γίνεται όλο και πιο βαθύ και αναρωτιέμαι μήπως τώρα αυτή την στιγμή αρχίζω να βιώνω εγώ μία ψηφιακή εμπειρία?
Ισως τώρα ζω μια εμπειρία, τώρα που μπαίνω σε βαθύτερες σκέψεις και δημιουργώ κάτι που οδηγείται αποκλειστικά από εμένα, με ελευθερία, χωρίς νόρμες πέρα απο τα περιθώρια αριστερά και δεξιά της σελίδας. Ισως είναι εμπειρία επειδή συνδέονται νευρώνες στον εγκέφαλο μου που θα συνεχίσουν να είναι μαζί μου μετά απο μια αναπάντεχη διακοπή ρεύματος. Είναι ισως μια εμπειρία επειδή εμπεριέχει συναίσθημα? Είναι εμπειρία επειδή παρόλο που έχει ψηφιακή μορφή πηγάζει και αναφέρεται στον πραγματικό κόσμο?

Πέρα απο εμένα που με λένε 8-bit ή όπως αλλιώς με λένε, εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις λέξεις νιώθεις αυτό που λέω? νιώθεις την εμπειρία? πιστεύεις πως εγώ και εσυ αυτή την στιγμή ζούμε μια κοινή στιγμή? ερχόμαστε μήπως πιο κοντά? είμαστε μια κοινωνία? είμαστε καλύτεροι φίλοι?

Το digital έχει έρθει να αλλάξει την ζωή μας όχι επειδή μας προσφέρει εμπειρίες αλλά επειδή μας απελευθερώνει στο να δημιουργούμε τις δικές μας. Οι δυνατότητες έκφρασης είναι ειλικρινά απεριόριστες, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που μας παρέχονται και να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να κλαψουμε, να αναρωτηθούμε, να δημιουργήσουμε, να πειραματιστούμε, να καταστρέψουμε.
Χωρίς τα παραπάνω είμαστε μέσοι χρήστες που καταναλώνουμε ψηφιακά προιόντα, χάφτουμε την έξυπνα διαφημισμένη και κακώς νοούμενη ψηφιακή εμπειρία στα πρότυπα WinXP και sony playstation, αναλώνουμε τον χρόνο μας μπροστά απο μια οθόνη τελευταίας τεχνολογίας άσκοπα, κάνουμε chat αντι να επικοινωνίσουμε με τους φίλους μας πρόσωπο με πρόσωπο και σε λίγο καιρό οι κινήσεις μας στον ψηφιακό κόσμο (που παρεμπιπτόντως είναι ασυμβατος ακόμα με τον πραγματικό) θα περιορίζονται στον αριθμό κουμπιών που έχει το κάθε interface και μόνο.

Cheers...





12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

einai empiria epeidi se ena kyvernoxoro mporeis na vioseis ta panta ,na epikoinoniseis pio poly eisvathos me kapoious anthropous... KAI se epipedo syzitisis(epeidi apla den tous vlepeis sta matia k fevgoune nero oi lexeis-tis pio polles fores ine san na ta les ston idio sou ton eafto)alla kai se epipedo drasis (epeidi apla exeis aperioristo pedio kai den se periorizei i pragmatikotita tou aplou xwrou).To diktyo episis einai enas xwros telios afirimenos k telios akanonistos,ine mia maza mesa stin reustotia pou o kathenas apo mas tin diamorfonei opos den mporei na diamorfosei tin kathimerinotita tou....alla.....epidi ta panta exoun na kanoun me tin EFTYXIA kai tin AGAPI mi ksexnate na pinnete polli nero na min trote metallagmena,na koimaste arketes ores,na prosexete tous eaftous sas kai na isaste panta erotevmenoi........(bip)

Kyrios Elefantas είπε...

jesus christ superstar το ξέρεις οτι σε αγαπάω και οτι το πάσχα τη μεγάλη βδομάδα δεν τρώω κρέας αλλα πρέπει να σου πώ οτι το mοναδικό που σε περιορίζει στην πραγματικότητα είναι η έννοια του απλού χώρου που της δίνεις.
Τα πάντα είναι μέσα στη ρευστότητα ,και (λυπάμαι φαντάζομαι) δεν έχουν να κάνουν τα πάντα με την ευτυχία, ούτες κάν μόνο με την αγάπη.Ο Jesus δε θα το έλεγε ποτε αυτό. Παρότι θα έλγε όντως να μην τρώμε μεταλλαγμένα. Καλημέρα ,πάω να δώσω Δογματική Α.

psarras είπε...

Λοιπόν αυτό το post, το πήγα από δω το πήγα από κει σε κάποια φάση γύρισα και την οθόνη ανάποδα για να το δω και αλλιώς και τελικά κατέληξα: EINAI ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ!!
Σωστό ως προς τον ψηφιακό διαχωρισμό που προβλέπει και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ως προς το ότι αν δημιουργείς κτλ είναι super, αλλιώς απλώς καταναλώνεις.. Μπράβο, θα μου δώσεις τώρα το acid και το premier να κάνω κι εγώ κάτι;

psarras είπε...

κάποια... παρεξήγηση!

unpause είπε...

loipon: AN einai Empeiria? Fysika kai einai oso periorismeni kai an einai se opoia posa koumpia, pontikia kai gates. Einai mia empeiria opos empeiria einai kai oi tileparees alla kai i "fysiki" empeiria tis diadrasis me allous anthropous "face to face"! To thema nomizw einai na min ginontai sygkriseis os pros to poia apo aytes tis diaforetikes empeiries einai kaliteri, alla na doume tin empeiria tou cyberspace os pros tis parametrous tis, to ti diaforetikes koinwnikes sxeseis kai allilepidraseis diladi anaptissontai sta nea ayta dedomena- sto neo ayto periballon pou fysika einai periorismeno se sxesi me to "fysiko". Akoma, to gegonos tou an "apla" katanalwnoume, tha prepei na min to blepoume panta ws kati to arnitiko i pathitiko, alla na exoume sto mialo mas kai oti i katanalwsi einai pia arketa energitiki diadikasia, afou mesw tis katanalwsis plewn sximatizoume toso tin eikona pou proothoume pros ta eksw, oso kai tin idia tin taytotita mas.

Chaca-Khan είπε...

παιδάκια, μην τρελένεστε..
αυτό στο οποίο αναφέρεστε καταρχήν ονομάζεται 'ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΣΜΑ' και πράγματι είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση με τρομερές συνέπεις στην ήδη ταξικά ιεραρχημένη κοινωνία μας. Έχουν να δουν πολλά ακόμα τα ματάκια μας.. (θα υπάρξει pοst αν ενδιαφέρεστε)
Δεύτερον : η ψηφιακή εμπειρία είναι κάτι. Αλλά δεν είναι όλα όσα κάνει κανείς με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας ένα και μόνο ένα (αυτό το κάτι).
Είναι πολλά. Ας μην υποτιμούμε τα πράγματα
Αν γουστάρετε προβληματική : α)Έχω πολύ υλικό κ βιβλιογραφία να ανοίξουν τα ματάκια, β)Τσιγκλίστε με κι άλλο..
Φιλούνια

Chaca-Khan είπε...

Eπίσης interface δεν είναι μόνο το hardware (τα τοσα κουμπάκια του keyboard) αλλά κυρίως τa interface των software

Ανώνυμος είπε...

εχεις ηδη 8 comments, γιατί με τρέχεις? τα κουμπάκια έιναι μόνο το μέσον, χρησιμοποίησε τα με σοφία...

Li@kos είπε...

Πιστεύω ότι όλη η ουσία του Post ήταν στο συμπέρασμα ότι "Το digital έχει έρθει να αλλάξει την ζωή μας όχι επειδή μας προσφέρει εμπειρίες αλλά επειδή μας απελευθερώνει στο να δημιουργούμε τις δικές μας".

Αν δούμε ανθρωποκεντρικά το όλο σύστημα, αυτή είναι και η σωστή αντιμετώπιση.

Kyrios Elefantas είπε...

Αδέρφια.
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το ποστ.
δηλώνει τον υγιή ενδόμυχο φόβο του ανθρώπου απέναντι στη μηχανή.
και στην αυτοματοποίηση της ανθρώπινης ζωής η οποία τείνει να μετατρέψει τον άνθρωπο απο βιωματικό συναισθηματικό όν σε λογαριθμικό άβουλο σκατό.
Η μέση οδός είναι ασφαλώς η λύση και όχι να κάψουμε τους υπολογιστές μας.
Ζήτω και παλι ζήτω.

Kyrios Elefantas είπε...

επίσης η αλήθεια είναι οτι το Πάσχα κατα κανόνα λυγίζω και τρώω σουβλάκια
sorry Jesus

8-bit είπε...

Ο όρος interface είναι το κατεξοχήν βασικό επίπεδο του Human to Computer interaction. Software και Hardware αναπαριστούν τον χώρο, υποκαθιστούν τις αισθήσεις και υποδηλώνουν τους βαθμούς ελευθερίας που έχουμε μέσα σε ένα ψηφιακό χώρο. Η ψηφιακή εμπειρία πρέπει να αναζητηθεί σε αυτό το επίπεδο γι'αυτό και η σημασία του είναι τεράστια. Ουσιαστικά ο τρόπος επικοινωνίας με τις μηχανές έχει μείνει απαράλαχτος εδώ και 50 χρόνια απο όταν δηλαδή αντικατέστησε τις διάτρητες κάρτες!!!!! ενώ όλα τα άλλα έχουν πλέον πάει σε ένα άλλο επίπεδο....