Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαΐου 2006

Anti-Comment


Σε μια εποχή που η γη ήταν το κέντρο των πάντων 2, 3 10 τύποι έσκασαν και μόνοι εναντίον όλων μας έβαλαν στη θέση μας. Μέσα στη έπαρση τους θεώρησαν πως το σύμπαν είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή και έθεσαν τα θεμέλια της μηχανικής. Αυτή η μηχανική αντίληψη κυριάρχησε στην καρδιά τους και θεώρησαν πως τα πάντα είναι αμφιμονοσήμαντα, πως υπάρχει η δυνατότητα να εξουσιάσουμε το σύμπαν μέσω ενός απόλυτου νόμου. Αυτή η ρομαντική εποχή της κλασσικής εποχής έδωσε την θέση της στην κβαντομηχανική όπως οι μηχανές και τα ρομπότ στα i-pod. Η γραμμικότητα δεν υπάρχει, είναι μια σύμβαση, μια προσέγγιση, μια υπεραπλούστευση. Τίποτα δεν είναι γραμμικό, αλλά πάλι αυτό το έχουμε νιώσει όλοι μας στην ζωή μας. Αλλά η γραμμικότητα είναι ένα φάντασμα που επιμένει και που για κάποιο λόγο έχει στιγματίσει το πώς βλέπουν την φυσική οι άνθρωποι που έχουν μια επιδερμική σχέση μαζι της.
Όμως εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια κανένας φυσικός δεν ισχυρίστηκε πως μπορεί να βρεί την αλήθεια, και μάλιστα χωρίς να νιώθει κανένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσουμε την απόλυτη αλήθεια, αυτό το ξέρουμε πλέον. Η περίφημη απροσδιοριστία δεν είναι ένα ψεγάδι ούτε του ανθρώπινου νου ούτε του πολιτισμού του. Υπήρχε και θα υπάρχει για πάντα καθώς είναι μια εν γένει ιδιότητα του σύμπαντος και χωρίς αυτήν ο κόσμος θα είχε άλλη όψη. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η φυσική απέτυχε, απεναντίας η αποδοχή την απροσδιοριστίας είναι ίσως η μεγαλύτερη υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος καθώς αντιβαίνει μέ ό,τι θέλαμε να επιτύχουμε. Είναι γνωστό πως το πιο εύκολο θύμα για να εξαπατήσουμε είναι ο εαυτός μας και όλοι οι ανα τον κόσμο φυσικοί αναζητούν την απόλυτη αλήθεια οπότε η ποσοτική τεκμηρίωση της αδυναμίας τους δείχνει την συστηματική διαφοροποίηση την φυσικής απο τις υπόλοιπες επιστήμες. Και πάλι όμως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την θεολογία καθώς η δεύτερη δεν αναφέρεται ποτέ σε μετρήσημες ποσότητες οπότε και είναι αδύνατο να ελεγθεί. Μετρήσιμες όχι ορατές γιατί ορατή είναι μόνο η ύλη, όλα τα άλλα είναι αφαίρεση. Ο R.Feynman σε κάποια διάλεξη είχε πει πως δεν έχει σημασία πόση όμορφη είναι η θεωρία σου, ούτε πόσο έξυπνος είσαι, ή πόσο cool ή πόσο επαναστατικός ήταν ο τρόπος που έφτασες σε μια αποδειξη, εάν η θεωρία σου διαφωνει με το πείραμα είναι λάθος και αυτή η μικρή διατύπωση είναι το κλειδί της επιστήμης.

Αυτή είναι η τεράστια διαφορά των φυσικών επιστημών, είναι αυτο-ελεγχόμενες σαν τα μαθηματικά. Πέρα όμως απο το επίπεδο της αυστηρότητας κάτω απο την οποία ένας φυσικός καλείται να ''βιώσει'' το σύμπαν τα ''δόγματα'' της φυσικής απαιτούν ένα απίστευτα βαθμό αφαιρετικότητας και αυταπάρνησης που παραπέμπουν άμεσα στο φαινόμενο της θρησκείας. Ένα όμορφο παράδειγμα είναι η θεώρηση του ανθρώπου όπως και κάθετι του υλικού σαν την στατιστική απεικόνηση του μέσου μιας σύνθεσης άπειρων ουσιαστικά σφαιρικών κυμάτων ή ακόμα η αποδοχή του παρόντος ως την γενέτειρα ενός ριμάνειου κώνου στο χωροχρονικό συνεχές. Τέτοιου είδους συνειδητοποιήσεις άνετα συγκρίνονται με την θρησκευτική ευλάβεια ενός πιστού μπροστά στο δημιούργημα του θεού του, με μόνη διαφορά την πλήρη αποτυχία τους να δίνουν λύσεις στη καθημερινή εμπειρία του ''πιστού''. Όμως απο την άλλη η φυσική είναι σαν το sex, μπορεί να έχει κάποια πρακτικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το κάνεις. Για να τελειώνω, τελικά μπορείς να πεις πως η φυσική είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της θρησκείας. Πού θα αναζητούσες τον θεό σου? Σε ένα σύμπαν κέντρο του οποίου είσαι εσύ ή σε μια άδεια γειτονιά ενός αχανούς γαλαξία κάπου ανάμεσα σε 1000000000000000000000000000000000000000000 άλλους.

8 σχόλια:

Chaca-Khan είπε...

"οπότε η ποσοτική τεκμηρίωση της αδυναμίας τους δείχνει την συστηματική διαφοροποίηση την φυσικής απο τις υπόλοιπες επιστήμες"
"η θεώρηση του ανθρώπου όπως και κάθετι του υλικού σαν την στατιστική απεικόνηση του μέσου μιας σύνθεσης άπειρων ουσιαστικά σφαιρικών κυμάτων ή ακόμα η αποδοχή του παρόντος ως την γενέτειρα ενός ριμάνειου κώνου στο χωροχρονικό συνεχές."

ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ???

ρε πούστη μου είναι δυνατόν να συζητάμε τέτοια ζητήματα στο blog? Δηλαδή πόσο χαμηλά θα φτάσουμε? χαχαχαχαχα. Δεν πάμε κανά πλυσταριό λέω γω να τα μιλήσουμε? έλεος.

σόρρυ 8-bit, αλλά είναι 4, έχω πιει μερικές ρακές, άφησα κι ένα σεντόνι ως comment κάπου λλού πριν κ γενικά δεν το χω καθόλου. ίσως αύριο. ωστόσο ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΥΛΗΚΑΝΤΕΡΕΣ ΣΑΣ ΞΕΡΩ ΑΠ ΕΞΩ

Li@kos είπε...

θα διαφωνήσω ως προς την αυταπάρνηση του αιτιοκρατικού σύμπαντος από τις σύγχρονες επιστήμες. Εναγωνίως προσπαθούν οι φυσικοί να καταλήξουν στην οικουμενική θεωρία της σχετικότητας, ενοποιώντας με αυτό τον τρόπο, τόσο τον μακρόκοσμο, όσο και τον μικρόκοσμο.

Μία παρατήρηση ακόμα. Δεν μπορεί η θρησκεία να δράσει σαν υποκατάστατο της φυσικής, ούτε η φυσική σαν υποκατάστατο της θρησκείας. Το ορθότερο κατά την άποψη μου είναι ότι και τα δύο είναι άριστα υποκατάστατα του sex.

Όσο για τον αγαπητό Chaka-khan, έχει κερασμένες από εμένα τις ρακιές όποτε μας επισκεφτεί στο Ηράκλειο. ;-)

Kyrios Elefantas είπε...

man έχεις πολύ δίκιο , το point μου βέβαια (οτι η θεολογία είναι επιστήμη) δεν μπορεί να στέκει αν απαραίτητο χαρακτηριστικό για την επιστήμη είναι η απόδειξη της γνώσης με πειραματισμό. Υπάρχουν επιστήμες που η γνώση τους δεν αποδεικνύεται εκ των πραγματων. Η νομική πιστέυω οτι ειναι επιστήμη. όπως και οι ανθρωπιστικες επιστημες.
Μονο με το ίδιο σκεπτικό (οτι η θεολογία γνωρίζει καλά το αντικείμενό της) μπορούμε να πούμε οτι είναι επιστήμη. Ο όρος είναι μια σύμβαση θελω να πω. κατα τα άλλα ταυτίζομαι και χαίρομαι που συνεχιζουμε αυτή τη παράδοση >comment που έγιναν ποστ.
ΚΑΝΕ ΚΑΝΑ ΠΟΣΤ ΡΕ ΜΛΚ

αυτός ο σαχλαμπούχλας he gives me the creeps...

8-bit είπε...

Ποιός είναι τελικά ο σαχλαμπούχλας? 5$ πως είναι γκομμενάκι. Πάντως το όλο ποιντ ήταν πως εν τέλει ανακαλύπτουμε μόνο αυτά που μας αποκαλύπτονται. cheers

Ανώνυμος είπε...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Book credit credit credit creditelf.net repair score tent rental fort campbell

Ανώνυμος είπε...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! famale body building http://www.adultwebcams0.info http://www.awning-7.info Message post tamiflu tamiflu Ohio frigidaire refrigerator part Boating colorado state Realtime conferencing http://www.assfucking6.info/desi-urdu-sex-story.html Top ten supplements Minas constantinides rhinoplasty canada Roll up car cover car insurance

Ανώνυμος είπε...

That's a great story. Waiting for more. Francl cosmetics bookkeeping job parttime Protonix drug screening Marple newtown recreational sports Player dvd gratis Looking for foot pain relief Teen model sarah http://www.generic-zyban-9.info/gmc-safari-voltage-problems.html Pearl choker necklaces

Ανώνυμος είπε...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! »