Σελίδες

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΔΝΤ Καστελόριζο

Όλα ξεκίνησαν με ΑΥΤΟ το βίντεο που αρνούμαι να αναπαράγω γιατί φοβάμαι.

Εν έτη 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου, εγγονός του ομώνυμου και υιός του Ανδρέα Παπανδρέου(ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο), ως πρωθυπουργός σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο υποτίθεται δεν έχει σχέση με ολιγαρχικές και βασιλικές πρακτικές εξουσίας που προωθούν την εμπιστοσύνη και εξουσία σε γόνους και απογόνους και παράλληλα ως εκπρόσωπος μιας ιδεολογίας που υποτίθεται δεν συμμερίζεται πολιτικές άκρατου νεοφιλελευθερισμού (βλ. ΔΝΤ) προβαίνει στην εξής πράξη στην ανακοίνωσή του για τα μέτρα του ΔΝΤ:

Τοποθετημένος στο Καστελόριζο, το πιο μακρινό σημείο της Ελλάδας (πας κολυμπώντας στην Τουρκία), σε πλάνο με φόντο τη θάλασσα, δηλώνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί», ενώ παράλληλα στο φόντο περνάει απαλά, τρυφερά, αναταρράσσοντας τα πρασινογάλαζα νερά ένα καϊκάκι και αυτός φορώντας ένα μακριμάνικο σοβαρό κουστούμι δηλώνει ότι «Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα», για να καταλήξει, πάντα με φόντο το ήρεμο πια (από την αναστάτωση που προκάλεσε πριν το καϊκάκι) λιμανάκι του Καστελόριζου, ότι «θα μας παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά» και «μία νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό, αλλά ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

Πριν ξεκινήσω να ξεδιπλώνω την αναλυτική μου προσέγγιση περί εφαρμογής του μέτρου ΔΝΤ και των δύσκολων ημερών που έρχονται, θα ήθελα πρώτα με δημοκρατικές πάντα διαδικασίες να καταλήξω σε έναν χαρακτηρισμό της παραπάνω κατάστασης που μόλις περιέγραψα, με την απλή αυτή ερώτηση:

-Πως θα χαρακτήριζες το σκηνικό που περιέγραψα παραπάνω και που με την δική μου οπτική γωνία αντιλαμβάνομαι ως τέτοιο?

Α. μεταμοντέρνο

Β.σουρεαλισμός + νταντά

Γ.όσκαρ σκηνογραφίας

Δ(ΝΤ).κωμικοτραγικό

υγ. η βοήθεια σας είναι απαραίτητη για την ψυχική μου υγεία

10 σχόλια:

Xana (Ζάνα) είπε...

hm...

E. non of the above

tha dialega kai tha ithela na xediplwseis tin analytiki sou proseggisi giati den borw na katalavw pws sou fanike kai nomizw oti to set-up dexetai polla diaforetika 'readings' kai berdepse polu kosmo apo'ti eida.

Auta pou skeftomai ws pros to ti tous odigise s'auti tin epilogi einai:

1. to na ginei mia tetoia anakoinwsi apo kapou ektos athinwn dilwnei to urgency tis ypothesis (opote kai kata kapoio tropo prowthei tin apofasi ws 'we had no other choice' gia tous egxwrious

2. nomizw oti eipe to CNN pws epikoinwniaka den itan kalo setting giati meiwne tin sovarotita tou thematos (twra to na meiwsoun to megethos tou thematos einai kalo gia autous tous ellines pou den katalavainoun kai polu to ti simainei IMF opote den tous xalas kai polu to savatokuriako)

3. dedomenou oti to video tha pextei san prwti eidisi stis diethneis eidiseis around the world (toulaxiston itan prwti eidisi stous NYT) , borei na ithelan na thumisoun stous touristes auta pou oneirevontai gia tin ellada- ilio, thalassa, ta varkakia... kai na dwsoume kai ena boost ston tourismo epi ti eukairia

4. twra ta peri vuthismenou ploiou, odiseias ktl... borei na ithele na milisei stin 'psixi' tou ellina... i dont know... itan periergo giati o ilios ekane to skiniko polu xaroumeno

auta pros to paron.

ps. I apologise for my syntax

Fade είπε...

@xana Ομολογουμένως ανακουφίστηκα με το σχόλιο, ουφ!
"to set-up dexetai polla diaforetika 'readings' kai berdepse polu kosmo apo'ti eida."
Εννοείται μπέρδεψε κόσμο, αφού επικοινωνιακά είναι αντιφατικό.
Εγώ θα έδινα όσκαρ σκηνογραφίας!

Πέρα από οποιαδήποτε ερμηνεία για το κάτω από ποιες συνθήκες έγινε ένα τέτοιο βίντεο-ανακοίνωση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, εμένα με "χτύπησε" αισθητικά, μου τίναξε το μυαλό, μου τέντωσε τα νεύρα και μου έδωσε την εντύπωση της έναρξης του καλοκαιριού που φανερά επηρέασε όλο το team της αποστολής στο Καστελόριζο.
Σίγουρα χρονικά η ανακοίνωση συνέπεσε με την ατζέντα(sic) επισκέψεων και ΙΣΩΣ να μη γινόταν αλλιώς.
Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, ίσως κανά ουζάκι λίγο πιο πριν, κανά μεζεδάκι και λίγο η αναχρονιστική αισθητική περί κάδρου των τηλεοπτικών συνεργείων συνέθεσαν αυτό το κομψοτέχνημα που θα αποτελέσει video installation σε μελλοντικά χρόνια όταν πια θα καταλάβουμε τι πραγματικά εννοεί ο ποιητής με αυτή την ανακοίνωση υπό το ηλιόλουστο φως.
Φυσικά το ίδιο ισχύει και για εμένα και όλους, το καλοκαίρι έρχεται, χαλαρώνει ήδη η φάση και η αντίληψη για αυτό που συμβαίνει.
Προσωπικά δεν είμαι απαισιόδοξος, δεν μπορώ να πω και να κρίνω με σιγουριά ότι αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά τόσο κακό, αλλά μπορώ να δω με σιγουριά ότι η γκρίνια και η μιζέρια θα ξεκινήσει μόλις μπει ο Σεπτέμβρης με οδηγό τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Και στην τελική όντως γιατί να χαλάσουμε τόσο την διάθεσή μας για κάτι εν δυνάμει καταστροφικό που δεν φαίνεται, που δεν είναι απτό?
Όταν όμως η μιζέρια και το αδιέξοδο χτυπήσουν κόκκινο, όπως ετσι κι αλλιώς συμβαίνει σταδιακά τα τελευταία χρόνια τι θα συμβεί?
Ένα ακόμα μπάχαλο?

Προσωπικά θα τασσόμουν υπέρ ης λύσης πτώχευσης στο μοντέλο που θέσπισε η Αργεντινή με αποτέλεσμα την αυτόματη διαγραφή του 80% των χρεών της, αλλά αυτό σημαίνει ότι για λίγο τουλάχιστον ή για πάντα ξαναγυρνάμε στη δραχμή και τρομάζει πολλούς η αποκοπή από το ευρώ, γιατί δεν νοεί κανείς να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν έχει καμμία σχέση με την υπόλοιπη ορθολογιστική Ευρώπη, αλλά είναι ένα μείγμα βαλκανικής, μεσογειακής και ανατολικής κουλτούρας που πραγματικά κανένα κοινό σημείο δεν έχει με γαμημένα πολύπλοκα μοντέλα διαχείρισης οικονομικών πακέτων ανάπτυξης, αλλά μόνο με πλοία, ελιές, μυζήθρα, και τουρισμό.
Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό!

χελώνα είπε...

λοιπον..κοιτα...καταρχην ψυχραιμια (ως προς την ψυχικη υγεια)...κατα δευτερον σουρεαλιστικο+νταντα δεν ειναι με τιποτα..(θα πρεπε να είναι σε ένα λιβάδι και τα λέει πάνω σε ένα άλογο-ρομποτ ή τελος πάντων να κάνει κάτι άλλο)- ...μεταμοντέρνο.. δεν το λες..με τιποτα (και πάλι θα πρεπε να ειναι μπροστα απο μια τράπεζα και στο background να φαινονται ευδιάκριτα αναρχικα συνθήματα ή ..μπούρδες..ξερω γω ..να κανει κάτι άλλο)... τώρα μας μένει το οσκαρ σκηνογραφιας και το κωμικοτραγικο..μμ..νομιζω οτι παιζει αναμεσα στα δυο..με δυνατότερη περίπτωση το κωμικοτραγικο..αν και για μενα η προσέγγιση είναι μελό-προσκοπική (με λίγο κράσι λίγη θάλασσα και το αγόρι μου ή χωριάτικη σαλάτα και καρπούζι).. αλλα επι της ουσίας τραγική..το κωμικό δυσκολευομαι να διακρινω..

chacakhan είπε...

χελώνα for contribuort!

bip είπε...

keraki stin panagia na mas voithisei, kai h pita ston agio fanourio piannei kapoies fores
http://www.youtube.com/watch?v=vKFiqO5GtlE

ιδεαλ είπε...

contribuort

συμφωνώ αργά

Νίκος είπε...

Δηλώνω αναρμόδιος για να επιλέξω μεταξύ των Α,Β,Γ,Δ αλλά συμφωνώ με την ανάλυση του βίντεο :)

Xana (Ζάνα) είπε...

http://community.nytimes.com/comments/www.nytimes.com/2010/04/24/business/global/24drachma.html

New York Time readers' opinions on Greece and the IMF-

some say good choice of scenery for tourism...

What's interesting is that a few of them are referring to an article Krugman had posted a few weeks ago as to what the USA can learn from the Greek debt crisis since, as some analysts have been saying, unless the USA takes appropriate measures, it will fall 'as an empire' in the next 15-20 years

Tic Tac είπε...

Δ. Δαγκωτο Δελτα

MrT είπε...

Gama (to) dagoto episis