Σελίδες

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ισοκράτης

Λοιπόν είδα αυτο


που το έχει πεί ο Ισοκράτης ας πούμε (δες εδώ) και με έπιασε μια βαθυά θλίψη , εκείνη που σε πιάνει όταν αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα μιας εποχής και το βλέπεις να το χρησιμοποιεί κάποιος με τρόπο που δείχνει πόσο ελάχιστα το έχει κατανοήσει και πόσο μακρυά απο την αλήθεια είναι. Εκείνη τη θλίψη δηλαδη που θα ένοιωθε ο Νίτσε αν έβλεπε τον Υπεράνθρωπο που προσπαθούσε να γαλουχήσει ο Χίτλερ. Και μετά σκέφτηκα οτι στην Αθήνα γεννήθηκε η Δημοκρατία. Και μετά θυμήθηκα οτι στην Αθηναϊκή Δημοκρατία μέχρι το 418 πχ εφαρμοζόταν ένα μέτρο απο την Πολιτεία όπου όλοι έπαιρναν απο ένα κεραμμύδι που το έλεγαν όστρακο (ή όντως ήταν όστρακο, δεν θυμάμαι) και έγραφαν πάνω σε αυτό το όνομα εκείνου τον οποίο θεωρούσε ο καθένας πιο επικίνδυνο για την πολιτεία. Εκείνος που είχε τις περισσότερες ψήφους εξοριζόταν απο την πόλη. Το μέτρο αυτό λεγόταν Εξοστρακισμός.

Σκέφτομαι λοιπόν οτι τότε τουλάχιστον δεν είχε κανείς αμφιβολία για το αν ήταν όντως εξοστρακισμός και το βασικότερο όλων , το κάνανε όλοι μαζί και το ξέρανε.



["Ω ναί. Αυτή η κούπα θέλει πάλι να αδειάσει κι ο Ζαρατούστρα θέλει πάλι να γίνει άνθρωπος."
Έτσι ξεκίνησε η κάθοδος του Ζαρατούστρα] Φρ.Νίτσε , Τάδε έφη Ζαρατούστρα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι το είπε ο ισοκράτης;

http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/12/blog-post_11.html

Spikon είπε...

Συμφωνώ με τον ανώνυμο. Δες κι αυτό:
http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

mindstripper είπε...

Ελέφαντα, σ' αγαπάω.

Kyrios Elefantas είπε...

παιδιά πριν με παραπέμψετε αλλού να κοιτάζετε τα λίνκ που έχω ήδη βάλει , κάτω απο τη φωτό γράφει "που έχει πεί ο Ισοκράτης ΑΣ ΠΟΥΜΕ (δες εδώ)" το εδώ είναι λίνκ , πατήστε το το ρημάδι. yo σε όλους\\