Σελίδες

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

MEΣ ΣTOY AIΓΑΙΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ

Χρόνια τώρα παρατηρώ μία ελίτ επιβατών, ντόπιοι ως επί το πλείστον, άνω των 50, με πολλά μπαγκάζια και πολλά παιδιά, να ξεπερνούν με χαρακτηριστική ευκολιά τα μέτρα προτεραιότητας και να μπαστακόνονται προκλητικά στο σαλόνι της τρίτης θέσης στον καναπέ που προοριζόταν για μένα, που στην τελική είχα φτάσει και στο λιμάνι μισή ώρα πριν από αυτούς. Δεν αντιδρούσα, γιατί δεν υπάρχει λόγος να αντιδράς. Αυτή τη φορά όμως η δικαιοσύνη ξέσπασε. Έμπειρες ομάδες γενναίων λιμενικών έκλεισαν εγκαίρως τις τρύπες από τις οποίες αυτά τα ποντίκια της κουτοπονηριάς συνήθιζαν να μας χλευάζουν, αποσπώντας ένα δυνατό χειροκρότημα από όλους εμάς τους νομοταγείς πολίτες. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και μετατροπή τους σε ήρωες της ημέρας.

Απίστευτη μπούρδα αυτές οι αριθμημένες θέσεις στα καράβια. Τα πλοία δεν είναι αεροπλάνα, είναι ελεύθεροι cool χώροι με απεριόριστη θέα και δικό τους μικροκλίμα. Δε χωράνε νούμερα και δικό μου δικό σου. Ένα σωστό πλοίο οφείλει να είναι υπερφορτωμένο, γεμάτο τσιγγάνους και να μην πηγαίνει παραπάνω από 20 μίλια την ώρα. Οτιδήποτε άλλο είναι βλαχώδεις απόπειρες μεταμοντερνισμού μίας κοινωνίας που χωρίς να έχει περάσει Διαφωτισμό και δίχως να αντιληφθεί την ύπαρξη της δεκαετίας του 60 επιχειρεί τώρα να το παίξει προοδευτική.
Μεγάλη βλακεία αδερφάκι μου επίσης ο φραπές γλυκός με γάλα σε πλαστικό ποτήρι, τη στιγμή που είσαι αραχτός στο πλάι του καταστρώματος χαζεύοντας το γκομενάκι απέναντι με τη ρόγα τίγκα και το πιο εμφανές δε γίνεται μαύρο στριγκάκι να διαγράφεται απαλά μέσα απ το λευκό κολλάν. Το πιο πιθανό είναι, ότι ένα απαλό αεράκι θα φυσήξει, το ποτήρι θα τον πάρει και εκείνος ο φραπές γλυκός με γάλα με όλα του τα συστατικά σε εκγρήγορση θα απλωθεί πανηγυρικά στο καβάλο σου, με αποτέλεσμα να περάσεις το υπόλοιπο της διαδρομής μέσα στο sleeping bag ντροπιασμένος, προσποιούμενος ότι κοιμάσαι.

Ήρθε η ώρα να τελείωνουμε με όλα αυτά τα θλιβερά κατάλοιπα του παρελθόντος. Τύποι που παίζουν τα ίδια και τα ίδια στην κιθάρα, σκυλιά που κατουράνε παντού, ψυχοπαθείς ιδιοκτήτες που επιμένουν να τα αποκαλούν χαριτωμένα, εκείνος ο τρομακτικός ήχος από τη mona lisa κάθε φορά που πιάνουμε λιμάνι. Επίσης όλα τα καζανάκια που πατούνται με το χέρι πρέπει επιτέλους να αντικατασταθούν από νέα που θα πατούνται με το πόδι. Έχει καταντήσει αηδία Ένας νέος κόσμος ανατέλλει και εμείς είμαστε οι προπομποί του. Ρίψη στη θάλασσα και ισόβιος εγκλεισμός στο θερμοκήπιο πισω από την πλώρη ντάλα μεσημέρι 2 Μαίου 2008 θα είναι η απάντηση από δω και μπρός.

Από κει και πέρα καλό είναι να ενθαρρύνουμε 2-3 πράγματα, που συναντάμε στο δρόμο, αντί να κάνουμε πως δεν υπάρχουν και πως δεν έχουν καμία σημασιά. Όλα εκείνα τα συγκροτήματα πιτσιρικάδων που παίζουν ελληνική παραδοσιακή μουσική. Μίας εξαιρετικής μουσικής που στο αποκορύφωμά της μπορεί να προκαλέσει ρίγη έκστασης και πόνου. Τίποτα πιο σπουδαίο από το να προβάλλεις στο Κάβο Ντόρο με ένα κατάστρωμα να σιγοψιθυρίζει "μες στου Αιγαίου τα νερά" συνοδεία από κανονάκι, λαούτο και νέι. Τα νέα παιδιά που επιστρέφουν στα χωριά τους και καλλιεργούνε τη γη, αντί να δηλώνουν παραίτηση κυνηγώντας το ελληνικό όνειρο μέσα από μια θέση στο δημόσιο. Και όλους εκείνους που αντί να το ξύνουν μερονυχτίς, ρωτάνε, μαθαίνουν και εφαρμόζουν τις τεχνικές των παλαιοτέρων, διατηρώντας όσο γίνεται ζωντανή, μία πάνσοφη παράδοση που σβύνει σιγά σιγά υπό το βάρος του πολιτισμού της τηλεόασης και της ταχύτητας, πέρνοντας μαζί της ότι πιο ωραίο έχει αναδείξει αυτή η χώρα.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γαμάτο ποστ!

Ανώνυμος είπε...

"Και όλους εκείνους που αντί να το ξύνουν μερονυχτίς, ρωτάνε, μαθαίνουν και εφαρμόζουν τις τεχνικές των παλαιοτέρων, διατηρώντας όσο γίνεται ζωντανή, μία πάνσοφη παράδοση που σβύνει σιγά σιγά υπό το βάρος του πολιτισμού της τηλεόασης και της ταχύτητας, πέρνοντας μαζί της ότι πιο ωραίο έχει αναδείξει αυτή η χώρα."

Εγραψε! Δεν έχω να πω τίποτ'άλλο!

Ανώνυμος είπε...

i emmoni stin arithmisi ton theseon einai aparadekti kai sto treno.
eidika otan oloi xorame giati prepei kapios na se sikosei gia na pas meta tria bgonia piso sernontas mia terastia balitsa kai tsoygkrontas me kapoion allon poy episis sikosane?

Giousurum είπε...

Se poion den exei tyxei na exei kathisei katakalokairo se mia thesi pou vrike mprosta tou sto ploio kai na erhtei o typas kai na sou pei "megale kathese stin thesis mou" kai na se koitaxei me to yfos tou "edo kano koumanto ego". Fantastite tora augoustiatika na erxisei o kathenas mesa se ena plio tiga ston kosmo na anazitei kai na apaitei tin thesi tou. Ena ploio me to eisitirio sto xeri na leei "mporeite na sikothite einai i thesi mou" kai meta "to xero kai emena me sikosan apo tin diki mou omos". Panzourlismos. Kai synithos einai oi idioi typoi pou pianoun kai mia diplani thesi gia na einai pio anetoi. re megale oloi mas C class exoume plirosei.

Ανώνυμος είπε...

aspogo. kairo eixe na anevei toso kalo post.

Ανώνυμος είπε...

Ψιλο-off topic:
Επειδή κανείς Έλληνας δεν αναζητεί ποτέ τη θέση του Αυγουστιάτικα (σιγά τον μπελά...) κάθε κόπανος πιάνει με τη φαμίλια του 25 θέσεις και οι υπόλοιποι κάθονται αναγκαστικά όρθιοι 5 ώρες.
Γιατί να σε σηκώσει κάποιος αντί να πας στη θέση σου μόνος σου;
[Βαρέθηκα να θεωρούμε τον τραμπούκο μάγκα και τον σεβασμό ξενέρωμα]

Χαζό Κορίτσι είπε...

to thema eimaste emeis oi M...S pou ntrepomaste na poyme kati i na sikosoyme kapoion poy exei piasei 5 theseis akoma k an i mia einai pragmatika i diki mas..,,,

Ανώνυμος είπε...

εμένα πάντως μ αρέσει ο φραπέ σε πλαστικό ποτήρι . και αντε ξύπνα μαλάκα να πάμε για κανα καφέ

N.I.T. είπε...

hahahahaha..akou tigka..
hahaha

Alexandra Tzavella aka chicumita είπε...

poly wraio keimeno!

Ανώνυμος είπε...

ela entaksi...
den mporeis omws na les bravo sto plhrwma pou diwxnei ths oikogeneies apo to saloni kai meta na krazeis thn arithmish twn thesewn.... apofasise...h apodexesai to xima genika h oxi... allwste sthn ellada ws gnwstwn h tou ypsous h tou vathous, that's tha fucking situation...gia'mena to xeiristo einai oi eksupnoi blakes pou pane na sou paroun thn seira otan perimeneis otidhpote........... KAI EINAI PANTOU