Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006

RUN......JUMP......FEEL GOOD.

Ένα κυριακάτικο, ανοιξιάτικο, ηλιόλουστο πρωινό, ξυπνάς και ντύνεσαι για να κατέβεις να πάρεις την κυριακάτικη εφημερίδα σου (DVD κι έτσι). Βγαίνεις έξω από τη πολυκατοικία σου και κοντοστέκεσαι. Ανοίγεις σιγά σιγά τα μάτια για να συνηθίσουν το φως. Αποφασίζεις πως μια τέτοια μέρα πρέπει να περπατήσεις λίγο. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις την εφημερίδα από το κοντινότερο περίπτερο. Ξεκινάς λοιπόν χαμογελαστός και πηγαίνεις.
Στο δρόμο σου βρίσκεται ένα κάγκελο. Ένα από αυτά τα διάσημα κάγκελα του Αβραμόπουλου. Αρχίζεις και σκανάρεις ασυναίσθητα τη περιοχή για να βρεις το άνοιγμα που θα σε οδηγήσει στο απέναντι πεζοδρόμιο και μόλις το βρίσκεις χαράζεις πορεία προς αυτό. Από πίσω σου ακούς ποδοβολητά να έρχονται κατά πάνω σου. Δε προλαβαίνεις να γυρίσεις. Το μόνο που κάνεις ενστικτωδώς είναι ένα βήμα προς τη μέσα μεριά του πεζοδρομίου. Σε προσπερνάει ένα τυπάκι με απίστευτη ταχύτητα, πηδάει, πατάει πάνω στο κάγκελο και κάνοντας μία κωλοτούμπα προσγειώνεται πάλι στο έδαφος και συνεχίζει να τρέχει. Πριν όμως ολοκληρωθεί αυτή η σκηνή και όσο ο τύπος είναι στον αέρα, σε προσπερνάνε άλλοι τρεις τύποι. Ο ένας πατάει σε ένα δέντρο, πηδάει, γυρνάει 360 μοίρες και προσγειώνεται 2 μέτρα μετά το κάγκελο. Ο δεύτερος πατάει πάνω στο κάγκελο και ακουμπώντας μόνο τα χέρια του στην οροφή, περνάει πάνω από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και ο τρίτος πατάει στο κάγκελο και εκεί που νόμιζες ότι θα πετάξει κι αυτός, γυρνάει ολόκληρος τούμπα και προσγειώνεται εκεί από ‘που πήδηξε. Ξαναπιάνει το κάγκελο, το πηδάει κι αυτός και συνεχίζει να τρέχει μαζί με τους άλλους, ώσπου κάποια στιγμή χάνονται από τα μάτια σου μέσα στη πόλη.
Παγωτό!
Η πρώτη ερώτηση που σου περνάει από το μυαλό είναι «Τι έγινε τώρα?».

Θα σου απαντήσω εγώ λοιπόν, μιας και ήμουνα ο δεύτερος από αυτούς που περάσανε από δίπλα σου πριν από λίγο. Αυτό που μόλις είδες λέγεται parkour. Γεννήθηκε στη Γαλλία πριν από 10 χρόνια από τους David Belle και Sebastien Foucan. Είναι ένας αχταρμάς από ενόργανη γυμναστική, πολεμικές τέχνες και ακροβατικά. Αλλιώς λέγεται και free running. Οι traceurs (έτσι λέγονται αυτοί που εξασκούν το άθλημα) εκμεταλλεύονται τα «φυσικά» εμπόδια της πόλης για να τρέχουν και να κάνουν άλματα. Ειλικρινά δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται και σίγουρα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Το γαμάτο είναι ότι το μόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις parkour είναι μία φόρμα, ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και μια πόλη.

Όταν ξεκινήσεις, η πόλη αλλάζει. Δεν έχεις πια μπροστά σου κάγκελα και τοίχους. Έχεις πίστες. Κάθε μία διαφορετική. Πότε είναι ένα κάγκελο, μία σκάλα ή ακόμα και η ταράτσα της πολυκατοικίας σου. Τα βλέπεις όλα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Κάθε μέρα ξεπερνάς κι ένα διαφορετικό κόλλημα του εγκεφάλου σου και νοιώθεις τέλεια γι’ αυτό. Κάθε μέρα ένα καινούριο άλμα, μια καινούρια πίστα. Και πιστέψτε με, υπάρχουν άπειρες πίστες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://www.parkour.com/
www.le-parkour.com

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα videάκια για να πριζωθείτε.

11 σχόλια:

psarras είπε...

Εναλλακτικά το λένε και ΜΠΑΚΟΥΡ!!

Ανώνυμος είπε...

chaka khan που ειναι το μειλ σου γμτ.
Περνα μια βολτα και αστο απο το μπλογκ μου η στειλε καμμια αναπαντητη.
Θελω κατι ..γι'αυτο!

Chaca-Khan είπε...

Πρόκειται για το πιο σοβαρό urban αντάρτικο των ημερών μας. Φαντάζομαι ραντεβού τέτοιων ομάδων που κανονίζονται μέσα από blogs και γενικά το internet σε φάση 12:00 στην πλατεία Ομονοίας. Από εκεί (και αφού θα έχουμε εξετάσει όλα τα νομικά για να είμαστε οκ) , ξεκινάμε ένα τρελό running διαπερνώντας όλο το κένρο της Αθήνας. Ακόμη καλύτερα την ώρα του lunch break!! Εκπαιδευτείτε/εξοπλιστείτε όσο είναι καιρός με breakdance, capoeira, kung-fu, χορό, πολεμικές τέχνες, ακροβατικά κτλ ,και σε λίγο θα οργανώνουμε τα δικά μας street running στην Αθήνα ντυμένοι με παράξενες στολές, ξυπνώντας την Αθήνα αλά fight club..
YO!

thebigbip είπε...

diete k afto to video safto to link ...:)http://www.metacafe.com/watch/7203/matrix_for_real/

psarras είπε...

Γαμώ τα βίντεο!!!

Kyrios Elefantas είπε...

είμαι πολύ χοντρος για αυτό το αντάρτικο. Αμα χοροπηδάω επιτόπου , θεωρείται καπουρ ?

Ανώνυμος είπε...

Το parkour δεν πονάει. Τουλάχιστον, όχι περισσότερο από άλλες τέχνες, ειτε πολεμικές είτε αθλητικές. Το θέμα είναι να πλησιάσεις την τέχνη όπως πρέπει: με ταπεινοφροσύνη. Αν, από τη δεύτερη μέρα, αρχίσεις να πηδάς από ταράτσες δε σου φταίει κανείς...

Ανώνυμος είπε...

ayto to sabatokyriako yp[arxei to festival grafity sti thessaloniki.
an kaneis asxoleitai me parkour kai anevei me aformi to festival as steilei kana e-mail gia na treksoume mazi.
an episis yparxei kaneis pou asxoleitai me parkour sti thessaloniki as me enimerwsei giati mexri twra nomizw oti eimai monos mou.

e-mail:xalaraxalara@yahoo.com

Ανώνυμος είπε...

Το παραράνω άρθρο είναι παραπλανητικό.
Αυτό που περιγράφει ο συντάκτης του είναι το Free-Running, όχι το Parkour.
Μπορεί κάποτε (πριν από δεκαετίες) οι δύο αυτές έννοιες να αφορούσαν την ίδια τέχνη, αλλά το Free-Running μετεξελίχθηκε από το Sebastien Foucan σε αυτό που είναι σήμερα: Η τέχνη της ομαλής κίνησης και της χάρης.
Το Parkour αποτελεί επέκταση της Methode Naturelle του Georges Hebert. Δεν έχει να κάνει με extreme sports, ούτε με ακροβατικά. Αποτελεί την τέχνη της γρήγορης και αποτελεσματικής κίνησης από το Α στο Β. Συνεπώς, "περιττές" κινήσεις όπως τα flips που δείχνει η φωτογραφία, δεν αποτελούν Parkour. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τέχνη αυτή πηγαίνετε στο parkour.net. Προς Θεού, όχι στο UrbanFreeFlow.com!!!

Ανώνυμος είπε...

Looking for information and found it at this great site... backstreetboys-wich one is gay Start an insurance business slot machine banks Katrina emergency tax relief act 2005 Barand faucets

Ανώνυμος είπε...

Where did you find it? Interesting read The best online slots up to Erectile dysfunction treatments 2004 porsche Acyclovir experience didrex bontri Search california superlotto http://www.weight-loss-treatments-cellulite-body-shape.info/acuvue-2-acuvue-contact.html Wallpaper photo pamela anderson what is topamax Seimens circuit breaker 5sm1342-6 alvar aalto furniture designs Large floor mats Pregnant amputees porn pics Ohio state university basketball topamax and binge eating disorder Dental insurance quote online uk drugs that work with topamax dkny blue jean jackets New jeep will concept theme