Σελίδες

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2006

Free Piece of Tape@Μικρο Μουσικό Θέατρο (Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 06)

Αυτούσιο κείμενο απο e-mail :

Small Music Cinema
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 06
imaginary soundtracks
Στη σειρά αφιερωμάτων-προβολών με τίτλο smallmusicinema το Μικρο Μουσικό Θέατρο εγκαινιάζει τη σειρά με τίτλο ‘imaginary soundtracks’.
Live μουσικός αυτοσχεδιασμός και ηχητική επένδυση της ταινίας του Stan Brakhage με τίτλο Dog Star Man (1961-1964) από τους Free Piece of Tape.

H ταινία Dog Star Man (1961-1964) αποτελεί για πολλούς το magnum opus και ταυτόχρονα ένα από τα πιο γνωστά έργα του σημαντικού –για πολλούς σημαντικότερου- κινηματογραφιστή της αμερικανικής avant-garde. Αποτελούμενη από πέντε διακριτά μέρη τα οποία μπορούν να ιδωθούν και ως αυτοτελή, είναι ένα μη αφηγηματικό έπος πάνω στον άνθρωπο, τη φύση και τη δημιουργία.
Επιλογή του Brakhage ήταν τα περισσότερα έργα του να μην έχουν ήχο, αποτέλεσμα της επιθυμίας του να καταργήσει κάθε αφηγηματική διάσταση του κινηματογραφικού μέσου. Μια παρόμοια αντι-αφηγηματική πρόθεση βρίσκουμε στις μουσικές θεωρίες του La Monte Young, όπου μέσα από την ατέρμονη παραμονή του, ο ήχος αποκτά τη δική του υπόσταση, αποδεσμευμένος από τον χρονικό άρα και αφηγηματικό του χαρακτήρα.
Free Piece of Tape θα επιχειρήσουν μια ηχητική προσέγγιση στο Dog Star Man, της οποίας η “παρτιτούρα” δεν είναι παρά μια αντίστοιχη αντι-αφηγηματική επιθυμία: το πέρασμα από τη μουσική (κινηματογραφική) στην ηχητική (οπτική) εμπειρία. Δε θα πρόκειται, ωστόσο, για μια μουσική συνοδεία ή ερμηνεία της βουβής προβολής, όπως την έχουμε ίσως συνηθίσει, αλλά μάλλον για μια προσπάθεια να επιτευχθεί η παράλληλη λειτουργία ήχου και εικόνας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας της εν λόγω ταινίας, σε πραγματικό χρόνο.

Mε απόλυτο σεβασμό στην επιθυμία του σκηνοθέτη, το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν συνιστά σε καμία περίπτωση προβολή της ταινίας. Θα συνιστούσαμε σε όποιον θα ήθελε να δει την ταινία, να την δει ακριβώς όπως θα ήθελε και ο σκηνοθέτης της, BOYBH και ει δυνατόν προβεβλημένη σε φιλμ.

Stan Brakhage (1933-2003)
O Stan Brakhage είναι ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές του πειραματικού κινηματογράφου διεθνώς και μία από τις εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία της Αμερικάνικηςavant-garde. Σύγχρονος των Maya Deren, Jonas Mekas, John Cage, Kenneth Anger, πρωτοστάτησε στην γέννηση του Nέου Aμερικάνικου κινηματογράφου και των εναλλακτικών δομών παραγωγής και διανομής της κινηματογραφικής avant-garde. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του αποτελείται από κυρίως βουβές, μη αφηγηματικές ταινίες, με έντονο το ποιητικό στοιχείο. Οι κινηματογραφικές τεχνικές του ήταν μοναδικές, με χαρακτηριστικότερη αυτή της ζωγραφικής και του κολάζ απευθείας στο φιλμ. Ο Stan Brakhage πέθανε το 2003 από καρκίνο, αφήνοντας πίσω πάνω από 200 ταινίες και μια σημαντική κληρονομιά για τον κινηματογράφο.

Free Piece of Tape
Οι Free Piece of Tape δημιουργήθηκαν το 2001 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα αυτοσχεδιαστικό μουσικό σχήμα που οικειοποιείται ηλεκτρονικά αλλά και ακουστικά μέσα, έξω από τις συμβατικές τους χρήσεις και συμφραζόμενα, επιχειρώντας έναν επαναπροσδιορισμό του ήχου, πάντα σε πραγματικό χρόνο. Εκτός από ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, οι δραστηριότητες των F.P.T. φανερώνουν τη μεγάλη τους αγάπη για τις κινούμενες εικόνες, καθώς περιλαμβάνουν οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις (Synch Festival, VideoDanceFestival) που εκκινούν από την ιδέα του αυτοσχεδιασμού και επιδιώκουν τη διάδραση με το κοινό/δέκτη, αλλά και ζωντανές ηχητικές επενδύσεις σε οπτικά έργα.

Έναρξη 9.30 - Είσοδος ελεύθερη
Βεϊκου 33 Kουκάκι, 117 41 Αθήνα, Tηλ./ Φαξ 210 92 45 644,
info@smallmusictheatre.gr
http://www.smallmusictheatre.gr

6 σχόλια:

psarras είπε...

Aααα sehr gut.. και πάνω που αναρωτιόμουν τι να κάνω σήμερα!!

cracked είπε...

(Με μια μέρα καθυστέρηση σαν βλάκας...)Γενικά ο Brakhage είναι ψιλοθεός.Αρκετά δύσκολος ακόμα και για την avant garde σκηνή κυρίως γιατί είναι αρκετά πρώιμη και μινιμαλιστική η λογική του.Πάντως αξίζει σίγουρα να δείτε έργα του, καθώς έχει επηρεάσει πάρα πολύ κόσμο κυρίως στη βιντεοκλιπίστικη αισθητική της σκηνοθεσίας(τρελό μοντάζ, πολλά "κοντινά" πλάνα).Επίσης το Μικρόμουσικόθέατρο κάνει συνέχεια ενδιαφέροντα πράγματα...αλλά πρέπει να είσαι κ λίγο τυχερός.Μπορεί να δείς απο το έπος μέχρι και τη χειρότερη μαλακία.Ευχαριστουμε ελέφαντα για την ενημέρωση!(αν πήγε κάποιος θα ήθελα να μάθω πως ήταν)

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να έχω πάει(θέλω τη γνώμη κάποιου που το έχει κάνει) μου έχουν πεί ότι σαν χώρος (απο άποψη ακουστικής) είναι πολύ χάλια. ?

cracked είπε...

γενικά παλιόγατα δεν έχεις πολύ άδικο...Δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζεις κλασσικό συναυλιακό χώρο(κυρίως λόγω ηχείων).Πάντως για πιο ακουστικά,ηλεκτρακουστικά πράγματα είναι ίσως ιδανικό.

Ανώνυμος είπε...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. zocor is advanced is advanced Sears 18 inch dishwasher business card create own Dealer lexus Woodforest national bank merchant accounts 3 muvo sport Xenical weight loss products mortgage refinance loan6692446450 Cheap vacuum cleaners dyson hoover panasonic paxil drug interaction Subaru sti engine failures Gang bang prego sex pictures Information on all of the american football teams

Ανώνυμος είπε...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Acura air cylinders northwest indoor soccer Local running clubs and teams in wolverhampton soccer boys in their underwear irish soccer player heart attack 1980's soccer volvo 850 turbo side moulding Ghana soccer Table top hockey arcade Sports running waches Used land rover discovery parts Canuck the big paintballing game Canada 1500 loan bad credit Hate mail santa ana kia Free delete spyware