Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2007

ΠΥΡ KAI KINHΣΗ

Κάποιες χρησιμοποιούν τις σκάλες του μετρό αντί για τις κυλιόμενες θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο πράττουν κάτι το επαναστατικό. Είναι όμως έτσι? Η απάντηση είναι προφανώς όχι, διότι η έννοια του επαναστατικού δεν βρίσκεται πλέον στην έννοια της κίνησης (σε οποιαδήποτε μορφή της) αλλά σε αυτή της ακινησίας. Συνεχίζοντας την προσπάθεια διάχυσης της νέας θεωρίας της "Μεγάλης παύσης" στις μάζες, οφείλουμε να δώσουμε ένα τεράστιο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους αυτούς που εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν την έκθεση στίχων+ art του Εγγονόπουλου στος χώρους του μετρό. Από μικρός διαλογιζόμουν στο Μετρό. Είναι απίστευτη η δυναμική και η ομορφιά της ποίησης, ίσως μία αρκετά παραμελημένη έκφανση λογοτεχνίας, που ύστερα όμως από φάσεις σαν την παραπάνω επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο δίνοντας μια γερή γροθιά στη ρουτίνα του βλέμματος και της σκέψης. Το τριολέ ΈΡΩΤΑΣ ΠΟΙΗΣΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ μπαίνει ξανά στη ζωή μου. Στα τρένα παίζει φάση τώρα και αυτό το συνειδητοποίησα σε ένα ψυχεδελικό δρομολόγιο Αθήνα Κόρινθο, όπου για να περάσει η ώρα τσίμπησα από το διπλανό μου τα άπαντα του Σολωμού. Τι γραφή!!!! Κάποιοι κάποτε αναρωτιότουσαν κατά πόσο είναι ηθικό οι άλλοι να κάνουν ηρωική έξοδο και αυτός να γράφει από απέναντι για το νεαρό Απρίλη και τη μάνα που λαλεί πουλί.. Υπάρχουν άκόμα αυτοί οι τύποι? Και αν ναι τι θέλουν από εμάς? Η εξέγερση είναι εσωτερική, η μάχη είναι αλλού και η πολιτική είναι τώρα για τον πούτσο πιο πολύ από ποτέ..

Το ζητούμενο είναι στην κίνηση και στον τρόπο με τον οποίο "στεκόμαστε" (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα) μπροστά από τα τσιτάτα του Εγγονόπουλου, (χα χα ο οποίος λέει σε θεατρικά της εποχής σατιριζόταν ως "δισεγγονόπουλος"). Η όλη εικόνα-νόημα-αυτό που θέλω να πω, συνοψίζεται στο "2" και στον τρόπο με τον οποίο ο... ξέχασα το όνομά του, παρουσιάζει την προσπάθεια 2 ανθρώπων να ανάψει ο ένας το τσιγάρο του άλλου. Έτσι κινούμαστε πλέον. Πάνω σε ένα κυλιόμενο ιμάντα, που όταν δεν είναι κάτω από τα πόδια μας είναι μέσα στο μυαλό μας. Θέλω κάποια στιγμή, να φτάσω στο σημείο να κάνω στοπ μπροστά από τις αφισάρες του Εγγονόπουλου και να αράζω διαβάζοντας την ποίησή του. Αυτός είναι ένας ωραίος στόχος.. Πραγματικά δε θυμάμαι το σκηνοθέτη του 2. Αισθάνομαι ντροπή.

Αυτά και άλλα πολλά εμπεριέχονται στη νέα μεγάλη θεωρία της "Μεγάλης Πάυσης", που δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα στην τεμπελιά. Είνα άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Στο σημείο αυτό θα ήθαλα να σας παρακαλέσω, να μου δώσετε ιδέες για βιβλία λογοτεχνίας που θα μπορούσα να διαβάσω όσο καιρό το ξύνω στο στρατό, υπηρετώντας όπως πολύ ωραία το είχε πει κάποτε ο κιθαρίστας των misuse, σε ένα πολύ περίεργο live, την "μητριά πατρίδα". Προσοχή όχι πολύ φιλοσοφικά όχι πολύ ερωτικά, όχι Τομ Ρομπινς οχι "Οι πύλες της Φωτιάς" που το διαβάζω τώρα (ξέρω ξέρω κράξιμο). Για αντάλλαγμα σας προσφέρω μια ωραία γραμμή, που διάβασα στο Χριστό που ξανασταυρώνεται του (μεγάλου) Καζατζάκη "Ο Γρηγόρης εγρηγόρει κι ο Μελέτης εμελέτα, του την πήρε ο Γρηγόρης του Μελέτη τη γυναίκα". Απλά μπροστά παντού..

Εν κατακλείδη θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους γράφουν δημοσίως και ειδικά αυτούς που είναι και φιλαράκια μας, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φράσεις όπως "value for money", "talk of the town" και άλλη μια που την ξέχασα. Αν το ξανακάνουν πραγματικά θα προσευχηθώ να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην κρεαταγορά χωρίς καθόλου αντιλιακό..

*Παπαϊωάννου.... ΚΛΙΚ*


19 σχόλια:

thebigbip είπε...

erotas poiisi eksegersi -greekish version ...teleio mr doc-fisherman

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Δεν ξέρω τι θα σου "καθόταν" καλύτερα...
Εγώ πάντως την έβγαλα με Ρώσους κλασσικούς!...
Ενοιωθα ότι έτσι ξαφεύγω απόλυτα...
(λες να εναρμονιζόμουν;...)

psarras είπε...

Δεν ξέρω,, Έχω ξεκινήσει 3 φορές το "έγκλημα και τιμωρία" και τις 3 το έχω αφήσει..
Κάτι άλλο μήπως?

Ανώνυμος είπε...

...κάτι με γέλιο;

ή μήπως το αγαπημένο των μεσαίων χρόνων μου
(μη με βαρέσεις...)
"Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις" του Μπουσκάλια;....

Chaca-Khan είπε...

"ο θειος χάρης" - κλέων αρζόγλου. (ότι πρέπει για την περίπτωση σου)
τα credits στον Λουκά..

Fade είπε...

το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γιάννη Ζουγανέλη, "Ο ήχος της σάλπιγγος",...όχι ο γνωστός φαλακρός, αλλά ο κορυφαίος έλληνας πνευστός μουσικός(τούμπα) που πέθανε αυτό το καλοκαίρι...είχε περάσει πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στο στρατό κάνοντας διάφορες μαλακίες(πχ.οδηγούσε στρατιωτικά φορτηγά χωρίς να ξέρει να οδηγεί και πάντα τράκαρε)...φοβερός μουσικός, φοβερή ζωή, κωμικοτραγικός τύπος,το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα,το είχα διαβάσει κάποτε στο ΝΗΣΙ...
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αποτελείται από 2 τόμους με διαφορετικό όνομα

Rasko είπε...

"Katw ap'to hfaistio" h th "Saga"

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε και λέμε :
Περί τυφλότητας του Ζοζέ Σαραμάγκου
Η καρδιά του σκότους του Κονραντ
Το τούνελ του Ερνέστο Σαμπατο
Κι ο ήλιος ανατέλλει του Χέμινγουεϊ
Όμορφοι και καταραμένοι του Φιτζέραλντ
Ανδριανού απομνημονεύματα της Γιουρσενάρ
Όλους τους κλασικούς και πάρα πολλά άλλα...Άρχισε, θα την βρεις την άκρη.
Μακριά από τους μοδάτους σύγχρονους και φυσικά τους έλληνες
Θα κερδίσεις, δεν θα χάσεις ...

Άβατον είπε...

1. Οτιδήποτε από Castaneda...απόδραση από την στρατιωτική χαβούζα.
2. Λένος Χρηστίδης (Τα Χαστουκόψαρα)...εκτός του ότι θα "σπαρταρίσεις" στα γέλια θα σου πηγαίνει μιας και πλέον είσαι στην ψαρο οικογένεια.
3. "Ο Κήπος της Ποιήσης", Γιάννης Υφαντής...ποιητική ανθολογία από όλες τις γωνιές της γης.
4. "Σιντάρτα", Έρμαν Έσσε...γιατί δικαιούμαστε να σκεφτόμαστε και να ονειρευόμαστε ακόμα και μέσα στον στρατό.
5. "Ιστορία Χωρίς Τέλος", Μίχαελ Έντε...το πιο όμορφο παραμύθι που έχω διαβάσει για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Καλή ανάγνωση και περιμένω εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

στο ύψος των περιστάσεων, του Χωμενίδη. είναι και στρατιωτικό το θέμα του....ότι πρέπει

Martina είπε...

Πάρε και διάβασε όλα τα βιβλία του Νίκου Βασιλειάδη..μην τρομάζεις, δεν είναι πολλά...

switters είπε...

συγγραφεας Paco Ignazio Taibo II
Πολιτικοποιημενα αναρχοfriendly αστυνομικα από μεχικο.

Kyrios Elefantas είπε...

θέλω να πώ κατι άσχετο.
γαμιέσαι πούστη.



(ξέρεις τώρα, ξέρεις)

mao tse tung είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mao tse tung είπε...

λίγο πεσσόα. λειτουργεί και ως αντιφλεγμονώδες για τις πληγές που αφήνουν τα καραβάνια. και στο θαλαμοφυλίκι (ή στο ιατρείο γιατρέ) λίγο καλβίνο για να ίπτασαι των περιστάσεων.

Misirlou Oubliez είπε...

Λοστρε-Λενος Χριστιδης (για ενα μαλακισμενο λογο ειχα γραψει Ρενος Χαραλαμπιδης και δεν μπορουσα να θυμηθω τον Λενο)

Πατατρακ- Τζουζεπε Κουλικια- εκδοσεις Περουτζια (αχαστο, σος οπωσδηποτε)

Μιντλσεξ- Τζεφρι Ευγενιδης

Ταιμπο οπωσδηποτε που προαναφερθηκε και τα σπαει ομορφα.

Επισης κανοντας ενα γρηγορα σκρολαρισμα στα σχολια σε αυτο το χρονικο σημειο του σχολιου μου, μηπως εχει γραψει καποιος αλλος αυτα που γραφω εγω και ξεφτιλιστω, πρεπει να πω πως οι δυο Ζουγανεληδες εχουν σχεση συγγενικη.

Α ωραιο ηταν και η...

...Η μανα του σκυλου του Ματεση...

...για το οποιο βιβλιο οποτε το αναφερω σε καποιον του λεω την εντελως μουφα ιστορια μεσα απο το μυαλο μου πλασμενη οτι ειναι το βιβλιο που γυριζει ταινια ο Κουστουριτσα (εδω και 8 χρονια, ουτε ο Οθελλος του γουελς να ηταν)

Αυτα ρε συ. Οτι μου ερθει αλλο θα στο πω.

psarras είπε...

Πολύ χαίρομαι για την ανταπόκριση!! Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα σκοπεύω μόνο να διαβάζω.. Θέλω να μορφωθώ, θέλω να ανοίξω το μυαλό μου.. Συνεπώς θέλω προτάσεις επί προτάσεων.. Ακόμα και όταν εξαφανιστεί το ποστ προτείνετε στο cbox.. Μόλις τελείωσα τις "Πύλες της φωτιάς".. Αρκετά καλό θα έλεγα, ναι το προτείνω, αλλά μάλλον δεν παίζει να ξαναδιαβάσω κάτι αντίστοιχο για τα επόμενα 15 χρόνια.. Στη φάση που είμαι μάλλον για χέμινγουέι με βλέπω και ίσως πιο μετά λίγο Μπουκόφσκι%#$&^%#&#&^

psarras είπε...

Δε με ψήνουν οι Έλληνες ρε γαμώτο.. Μου δημιούργησε τραύμα το "φάδερ ημών" που είναι ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΠΑ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΜΟΥ

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

Sou protinw to "ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Σ' ΕΝΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ" του Πάμπλο Τουσέτ, πολύ καλό, όποια και να είναι η διάθεσή σου θα διασκεδάσεις πολύ.