Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Μια ματιά στη Λευκωσία: Κύπρο.

Μετά τα, 'του Δεκέμβρη' παρατηρείται κινητικότητα και στη διπλανή πρωτεύουσα…

Πέρα από τις διαδηλώσεις-εκδηλώσεις συμπαράστασης (1 και 2) στον ελληνικό δεκέμβρη, τα θέματα των τελευταίων μηνών που αξίζουν να αναφερθούν είναι:

- Αντίδραση στην ανέγερση νέου καθεδρικού ναού  9 εκατομυρίων ευρώ στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας με προφανείς επιπτώσεις στον αστικό ιστό και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής. Επίσημη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σχετικά με τους λόγους ανέγερσης του νέου ναού: «Ντρέπομαι να δείχνω στους ξένους ως τον καθεδρικό μας τον μικρό ναό του Αγίου Ιωάννη» (καθεδρικός ναός από τα τέλη του 1600 μέχρι σήμερα). Αντιδράσεις:  facebook group πάνω από 6.000 μέλη.
- Αστυνομία συλλαμβάνει γκραφιτά για «παράνομη» καταστροφή ξένης περιουσίας και αφού του παίρνουν κατάθεση στην οποία υποστηρίζει το καλλιτεχνικό του έργο την επόμενη μέρα τον καλούν για δεύτερη ανάκριση στην οποία τον ρωτάνε τις σχέσεις του με τους κύπριους και έλληνες κουκουλοφόρους και τα γεγονότα του δεκέμβρη!!
- Δικοινωτική διαδήλωση - πορεία της νέας δικοινοτικής ομάδας-πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών «Πλατφόρμα: Ενωμένη Κύπρος» που δεν θέλουν να λένε πια ψέματα για την ιστορία του νησιού στα παιδία!! Αλλά και νέες πρωτοβουλίες και συζητήσεις για το πρόβλημα μεταξύ ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων φοιτητών και πολιτών.
- "Επιχείρηση σκούπα" στην παλιά πόλη ενάντια σε μετανάστες μετά τα ρατσιστικά παράπονα πολιτών και καταστηματαρχών για την παρουσία τους.
- Διαδηλώσεις και κινητοποίηση για την αθώωση 10 αστυνομικών ενάντια στην κατηγορία ξυλοδαρμού δύο φοιτητών ενώ υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται καθαρά το περιστατικό, αλλά δεν έγινε δεκτό στο δικαστήριο λόγω μη απόδειξης της αυθεντικότητάς του!!
  ...και όλα αυτά ενώ οι άμεσες διαπραγματεύσεις για το κυπριακό συνεχίζονται (εδώ διάφορα πρόσφατα άρθρα), έρχονται εκλογές τον Απρίλη στη βόρεια πλευρά και νέες παρατάξεις εμφανίζονται, σύνεχίζονται και οι έρευνες για την εύρεση "αγνοούμενων" , αλλά και οι αποκαλύψεις για εκτελέσεις μετά την ομολογία του ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: