Σελίδες

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

paraudiplomatik

Ο Σάρλ Μωρίς Ταλλεϋράν (Charles-Maurice de Talleyrand) ήταν Γάλλος διπλωμάτης. Εργάστηκε με επιτυχία κάτω από το καθεστώς του Λουδοβίκου ΙΣΤ', κατά την Γαλλική Επανάσταση, και υπό τους Ναπολέοντα, Λουδοβίκο ΙΖ' και Λουδοβίκο-Φίλιππο. Γνωστός από την αρχή του 19ου αιώνα απλά ως Ταλλεϋράν (ή Ταλλεϋράνδος), θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιό επιδέξειους και ισχυρούς διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής ιστορίας, παρ'όλο ότι ήταν γνωστό ότι δεχόταν δωροδοκίες από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ειδικά όταν υπηρετούσε υπό τον Ναπολέοντα.
Ενα κουτσό παιδί που η αριστοκρατική του οικογένεια έστειλε με το ζόρι να γίνει ιερέας αφού δεν μπορούσε να γίνει αξιωματικός κατάντησε ο μεγαλύτερος στην ουσία στρατηλάτης στο διπλωματικό πεδίο κι έμελλε να κερδίσει πίσω για την κατανικημένη Γαλλία του 1814, πολλά απ όσα ο Ναπολέων έχασε ή δεν κατόρθωσε να σώσει.
Ανέπτυξε μία θαυμάσια τεχνική παρασκηνίου που τον διαμόρφωσε για πάντα : Είναι με όλους τους εκάστοτε δυνατούς ενώ εργάζεται επίπονα για να προβλέψει, είτε και για να προκαλέσει την επόμενη διάδοχη κατάσταση στην οποία θα προσκολληθεί. Η ικανότητα του στη παρασκηνιακή δράση εντυπωσιάζει πολλούς πράγμα που τον κάνει απαραίτητο στα πολιτικά σαλόνια. Για την δράση του αυτή στο πολιτικό παρασκήνιο του αποδόθηκε το περίφημο ρητό :
"Αφού ο λαός είναι σε θέση να χάψει τα όσα του λέμε τότε και σε μάς δεν απομένει παρά να του κατασκευάζουμε τα γεγονότα".
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από την Wikipedia. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις- ΔΕΝ- είναι συμπτωματική.
Ο Ταλεϋράνδος παρότι θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και αποκρουστικός, είχε πολύ μεγάλη επιτυχία στο γυναικείο φύλο ενώ θεωρούταν Μέγας Γαστρονόμος.
Αυτός ο φοβερός ταξίαρχος του πνεύματος και της γαστρονομίας, βρέθηκε κάποια στιγμή προσκεκλημένος σε επίσημο γεύμα από την πρέσβειρα και τον πρέσβη της Αγγλίας στο Παρίσι. Στο τέλος του γεύματος η οικοδέσποινα τον ρώτησε: ¨¨Λοιπόν, Εξοχότατε, πώς βρήκατε, σεις, ο μεγάλος πρίγκιπας της γαστρονομίας, το γεύμα μας; ¨ Και η απάντηση του Ταλεϋράνδου:
"Λαίδη μου, θαυμάσια, θαυμάσια! Όλα ήταν κρύα, εκτός από το παγωτό!"
Έτσι ακριβώς περιγράφεται το πολιτικό γίγνεσθαι
το μιντιακό κατεστημένο
και η ζωή μου

8 σχόλια:

8-bit είπε...

λίγο νερο, γρήγορα!!!!!!!

Νίτσα Μαρούδα είπε...

ξαφνικά μετά τη Δευτέρα, σ α ν α εμφανίζεσαι και λίγο περισσότερο. Τελικά .

Νίτσα Μαρούδα είπε...

kai giati ligo nero re paidia??telospantwn, sou fere kaneis telika h sepniksa kai 8a to xw varos sth syneidhsh mou?

psarras είπε...

Μάλλον ζήλεψε και θέλει να βγει στην τηλεοραση και αυτός.

Chaca-Khan είπε...

Παρεπιπτώντος, το ντοκυμαντέρ το βλέπετε εδώ

Νίτσα Μαρούδα είπε...

Παρεπιπτόντως

Νίτσα Μαρούδα είπε...

μη τσινάς
για το καλό σου το κάνω

Chaca-Khan είπε...

όντως..