Σελίδες

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Φυγή = Λύση (?)

«Νομίζω ότι ετοιμάζεται ένα καινούργιο κύμα μετανάστευσης, μόνο που αυτήν την φορά δεν θα είναι κάποιοι που δεν έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, όπως το 1960, αλλά άνθρωποι νέοι και δημιουργικοί που θα εξαναγκαστούν από τις συνθήκες να φύγουν στο εξωτερικό. Εκεί θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν καλύτερα, να εργαστούν σε πιο υγιές περιβάλλον, να απολαύσουν τους καρπούς των μόχθων τους. Ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον θα αναζητήσει την τύχη εκτός συνόρων.»
Λέει ο Γιάννης Μπουτάρης (και παραθέτει ο ngeor) σε καποιο post που τσίμπισα από το buzz. [ευγε ΑρχΜεδ τώρα μόνο αρχίζω και συνηθίζω τη χώνεψη τόσης πληροφορίας]

Ο τίτλος είναι 'Ντρέπομαι για την γενιά μου' ψάξτε το αν θέλετε.. (τρώνε στο celier και τα λένε με δημοσιογραφο της Καθημερινής)
Διάβασα με μια δόση προαταβολικής ηρεμίας θεώρησα οτι αυτόματα θα απευθύνεται στη γενια της μεταπολίτευσης , που για μένα είναι αυτοί που χαλάσανε το παιχνίδι. Έλα όμως δεν μπορώ να αποφύγω την ανησυχία οτι η καμπάνα χτυπάει και για τη γενιά των μεσονεολαίων που στις μέρες μας , από τα 700 ευρώ και τα παπάκια μέχρι την αρχι(δια)συνταξία σε φρι φυλλάδες και τα μαστερ ντιγκρις ΜΒΑ δεν έχει καταλάβει πως να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.
Σε αυτό θα μπορεί να δει κανείς το σπόρο του να πιάνει, το ονειρό του να ταιριάζει με το πραγματικό και τη ζωή του με λίγη προοπτική . η εστω θα μπορεί να μη βρίζει και να δυσανασχετεί ανήμπορος.

Ανήμποροι λοιπόν είμαστε (?) μια τάξη ανθρώπων με μοντέρνα βιώματα και cutting edge όσο και οι Ευρωπαίοι 'φίλοι' ή οι Αμερικανοί ξάδερφοι- ίσως και περισσότερο μιας και θεωρώ πλεονέκτημα να είσαι από μια χώρα που έχει θέση μέσα στα πραγματα αλλά είναι και από έξω, γιατί βλέπεις καθαρά!
Και αναγκάζεται κανείς να σκέφτεται τη φυγή στα ξένα μετά. Το ταξίδι που εκανα πρόσφατα με έκανε να το σκεφτώ κ γω, το ομολογώ.
Η πλάκα είναι οτι πριν και από την κρίση διαπίστωνα οτι είναι κορεσμενη η χώρα μας σε πολλούς τομείς και μάλλον ένα μπραφ θα (έπρεπε να) γινόταν, να πάνε κάποιοι στην άλλη άκρη της Γης ξερω γω και να γίνουμε ξανα Δίκτυο το γένος και να μπορέσουν να κάνουν πράξη όσα σπούδασαν και να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινότητα. Αλλά με θλίβει να το βλέπω ως ανάγκη λόγω της κατάστασης εδώ..

Δεν ξέρω αν η φυγή είναι η γενναία λύση βέβαια.
Σε κάποια φάση πριν καμποσα χρόνια αποφάσισα οτι θα μείνω συνειδητά να 'αποτελέσω την αλλαγή που θέλω να δω' (α λα Γκάντι) αλλά ορθή λογική πλεόν με κάνει να αμφιβάλλω και το θίγω το θέμα γιατί με απασχολεί.

την κάνουμε δηλαδή? αυτό είναι? παραπάνω απο καναδυο άτομα που ξέρω, στο δημιουργικό χώρο μου, ανακοινωσαν οτι φεύγουν απο Σεπτεμβρη.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1) ζωή κοντά στη φύση
2) μείωση των "αναγκών"
3) μείωση των ωρών εργασίας
4) στροφή στα πνευματικά αγαθά
...
αυτή την ποιότητα ζωής μπορεις να την βρεις σε οποιοδήποτε τόπο...
και την υστερία που γεννά η καριέρα, ο άκρατος καταναλωτισμός - δηλαδή η κατανάλωση για την κατανάλωση και το φαίνεσθαι, το lifestyle, το άγχος, οι ψυχασθένειες κλπ κλπ μπορείς να τα βρεις επίσης σε οποιοδήποτε τόπο...

μίστερ Τ

idealhsths είπε...

έλα ρε Τ

δεν είναι αυτό το μόνο επίπεδο ανάλυσης ξεκόλλα.
θέλω ισονομία, χαμόγελο, Συνταγματική δικαιοσύνη, αποδοτικότητα (ενεργειακή πως-το-λένε)λιγότερη γραφειοκρατία και μία αίσθηση ότι μένει αυτό που κάνω.

είμαι ούφο? μη με γειώνεις

ποια πνευματικά αγαθά έχει η Ελλάδα? αναρωτιέμαι

και αν είσαι αισιόδοξος και 'φτιάχνεσαι' με το τι σου δίνει ΑΛΛΟ το μέρος η αλήθεια παραμένει, δεν αλλαζει(ς) τίποτα ουσιώδες


στην τελική
έχει πάει να σπουδάσει το ένα τρίτο των Ελλήνων στο εξωτερικό για μαστερ και του λες τώρα να αναζητήσει μια καριέρα χωρίς στόχους? τι σημαίνει πιο λιγες ανάγκες? αφού ΗΔΗ έχει γίνει αυτό. είναι imminent να πιέσει ως τάση στη ζωή.

λες εσύ στον άνεργο για 'μείωση ωρών εργασίας'??
εγώ νομίζω πλέον το θέμα είναι πως διαφυλλάσεις ισορροπία . πως κάνεις το transition σε ένα τέτοιο τόπο με τέτοιο τρόπο..

idealhsths είπε...

..και λιγότερο ρατσισμό! και περισσότερη ανοχή στο 'άλλο'. καινοτομία! και συλλογικότητες ΜΕ ΙΣΧΥ (οχι μικιο που είναι παραρτήματα του κεφαλαίου) και γενικότερη έκφραση (καλλιτεχνική) και διάθεση να ακούσουμε τους νέους..
τέτοια πράματα λέω- δεν είμαστε δα και Θεοί σε αυτά στο μέρος μας.

ΚΑΙ σε αυτά που λες μεσα, σε νιώθω μίστερ Τ, αλλά επέστρεψα να προσθέσω

πως τα αλλάζεις όλα αυτά? μια ζωή έχει ο καθένας

Ανώνυμος είπε...

man eimai apo aytous toys sxedon anergous, pou gyrisan stin ellada epeita apo spoudes kai douleia (kali) sto eksoteriko, me tin elpida oti kanti tha ginei, me ti gnosi oti kai sto eksoteriko to idio paramithi zoun

meiosi anagkon einai apo anagkes pou exeis idi
meiosi oron simainei na douleveis alla oxi me agxos kai soxo tin polipothiti kariera
pneunatika agatha yprxoun alla einai krimmena
kai episis zoi sti fisi

syntagmatikh dikaiosini den yparxei...min psaxneis na tin vreis

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Ε άμα φύγουν όλοι αυτοί που λες τότε θα μειωθούμε και θα βγαίνει η φάση...
Στο "στους τυφλούς βασιλεύει και ο μονόφθαλμος" μου κάνει λίγο το μέλλον του τόπου..

Tic Tac είπε...

Ολοι εδω να μεινετε. Τους ρωτησατε τους αλλους αν σας θελουν;