Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

ART-ATHINA : βία στη βία της λογοκρισίας


[τελευταίο update: το blog που στήθηκε για την υπόθεση της λογοκρισίας στην art-athina έκλεισε τα σχόλιά του και εξαφάνισε και τα περίπου 200 που υπήρχαν.. Τί να λέμε τώρα;;;]

UPDATED



Μόλις γύρισα από την Ίο και τo 1o "συνέδριο" για τα social media στην Ελλάδα αλλά το θέμα είναι άλλο : Μετά την -στα όρια του σουρεαλισμού για την πραγματικότητα αυτής της χώρας- επερχόμενη δίκη της 21ης Ιουνίου για την υπόθεση λογοκρισίας στο Internet (Λιακόπουλος Vs blogme.gr) , τώρα (λίγα χρόνια μετά την outlook) και η επερχόμενη την Τετάρτη δίκη για την υπόθεση λογοκρισίας της τέχνης (ανώνυμη καταγγελία στην οποία μάλον εμπλέκεται άνθρωπος του ΛΑΟΣ Vs Art Athina). [αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελές έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητη η παρουσία του στην κατάσχεση και έστειλε του μπάτσους μόνους τους]. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση κινδυνεύουν οι 2 πιο αισιόδοξες και προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας (internet και τέχνη) από τα κατάλοιπα εξουσίας των πιο αναχρονιστικών, συντηριτικών, φασιστικών δυνάμεών της (σκοταδιστικό φασισταριό). Αν δεν έχετε πληροφορηθεί τα της υπόθεσης μπορείτε να το κάνετε στα links που ακολουθούν (διαβάστε και τη δήλωση του υπουργού πολιτισμού "bob βουλγαράκη")

Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα (για την ώρα) είναι :


1) Συλλογή υπογραφών στο artlogokrisia@gmail.com που υποστηρίζουν το κείμενο που θα βρεις εδώ
2)Έκθεση χωρίς τίτλο εναντίον της απαράδεκτης λογοκρισίας που σημειώθηκε στην Art Athina 2007 από Δευτέρα 4 - Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007 : Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο. Το λογοκεκριμένο έργο θα εκτεθεί εκεί με τις υπογραφές όλων όσων έχουν απαντήσει στο παραπάνω e-mail + τις υπογραφές που έχουν μαζευτεί με άλλους τρόπους. (κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει εκεί- εγώ λέω να πάω)-->[είδα μερικές από τις υπογραφές που είχαν ήδη συλλεχθεί. Δε φαντάζεστε για τί ονόματα συζητάμε]
3)On-line έκθεση έργων που σχετίζονται με το ζήτημα εδώ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ :


[το site πολύ ύποπτα και φοβιστικά δε λειτουργεί πια]-->Το video που ανέβασε το περιοδικό fantomas (που στα πρώτα δευτερόλεπτα δείχνει το έργο χωρίς τη μουσική υπόκρουση του loopαρισμένου εθνικού ύμνου, στη μέση διάφορα και στα τελευταία δευτερόλεπτα τη σύλληψη)
Το video [κατόπιν του ύποπτου κλεισίματος του fantomas σκόπιμο είναι όσοι περισσότεροι να κατεβάσετε το video και να το ανεβάσετε εκ νέου στο youtube] όπως εκτιθόταν στην αντι-έκθεση που λαμβάνει χώρα στην προαναφερθείσα αποθήκη του Μεταξουργείου (δηλαδή με τον αληθινό ήχο κ εικόνα αλλά πολύ γύρω-γύρω θόρυβο)-->
Επίσης μια photo από μερικούς απο τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία αυτή-->



ON-LINE ΔΡΑΣΕΙΣ :

Το blog που δημιουργήθηκε για την ενημέρωση επί του θέματος και συλλογή υπογραφών
Το blog που δημιουργήθηκε για on-line έκθεση έργων σχετικών με το ζήτημα

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ :

Το πρώτο άρθρο του in.gr
Tο 2ο άρθρο του in.gr το οποίο πλέον έχει αντικατασταθεί από το μήνυμα : "H είδηση αυτή δεν είναι διαθέσιμη πλέον ή είναι προσωρινά υπό διόρθωση..." (????)
Το άρθρο των νέων (πρωτοσέλιδο)
Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας (πρωτοσέλιδο)
To άρθρο του ελεύθερου τύπου
To άρθρο του ΣΚΑΙ
Το άρθρο του flash
Το video από το ρεπορτάζ του ANT1(sorry)

ANTAΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ Κ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ :

To thread του indy.gr
To thread του athens.indymedia.org

Το post του vlemma
Το post του futura
To post του Διαγόρα
Το post του έντεκα
To 1o και το 2ο post του socio thoughts
To post του Art-attack
To post των e-roosters
To post του Λαπούτα
Το post του vague tourist
To post του oberon


OΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ BLOGOΣΦΑΙΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ SEARCH TOY SYNC (61 RESULTS) KAI STO SEARCH TOY MPOULIGATOR (64 RESULTS)

VIDEO RESPONSES :

video 1
video 2

24 σχόλια:

Urfurslaag είπε...

Γειά χαρά!

Χαίρομαι που το ψάχνεις το ζήτημα, το κάνεις με την σοβαρότητα που του αρμόζει. Ψάχνω και εγώ για αντιδράσεις στην ελληνική μπλογκόσφαιρα και έχω βρεί αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες.
Ρίξε μια ματιά.

Εεε...και θα σου βουτήξω μερικά λινκ να κάνω update το δικό μου ποστ.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Στα θετικά του θέματος με τα art athina η άμεση και μεγάλη αντίδραση η οποία φαίνεται και από τις απόψεις των χρηστών του in.gr. Πιστεύω ότι πριν 10 χρόνια οι αντιδράσεις αυτές θα ήταν πολύ λίγότερες. Σιγά σιγά με αμαλίες και λιακόπουλους κλπ. συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι τόσο μόνος ιδεολογικά όσο νόμιζα. Ντου!!!

Μια μικρή διόρθωση: το ΛΑΟΣ δεν έχει βουλευτές (ακόμη).

mao tse tung είπε...

geia sou re chaka roiter! lypiro to thema pantws... h mallon perfect! (na peftoun kai oi maskes. na xeroume kala me ti skoulikia exoume na kanoume. ase pou den mporo na fantasto kalytero impact for any work of art)

Chaca-Khan είπε...

indeed. to artwork to eida k den einai tpt idiaitero. opws eida k tin kallitexnida (i opoia parepitwntos einai kathigitria panepistimiou k voithos epimelitis tis ellinikis apostolis για τη μπιενάλε της Βενετίας) η οποία είναι ένα κανονικό , πάνγλυκο κορίτσι. Το ακριβώς αντίθετο από όλους αυτούς τους φασίστες δηλαδή. Βάζω και μια photo από το παρεάκι που ήταν μαζεμένο στην αντι-έκθεση τη στιγμή που πέρασα.
learning is earning : να ρωτήσω κάτι; τί έχει γίνει με το account σου επιτέλους?? πες μου να σου στείλω μια νέα πρόσκληση ρε μλκ αν είσαι τόσο μάπας κ τα χεις ξεχάσει όλα.. ήμαρτον! τόσος καιρός..

enteka είπε...

πάντως την παραδέχομαι απόλυτα την ελευθεροτυπία για το πρωτοσέλιδό της. θυμάμαι τη μέρα μετά το outlook (για την υπόθεση του οποιου, να το πούμε κι αυτό ΑΘΩΟΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ - αλλά τα έργα είχαν ήδη κατέβει, η Ελευθεροτυπία είχε ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο που έδειχνε αρχαία ελληνικά έργα τέχνης κι έγραφε "ΑΣΕΜΝΑ - ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΑ!".)

Urfurslaag είπε...

Γεια χαρά πάλι, μόλις είδα ότι το βίντεο που είχα ανεβάσει, μου το κατέβασαν από το you-tube.
Αλλά βλέπω το δικό σας υπάρχει ακόμα...
...και έχει και πιο καθαρή εικόνα.
γκρρρρρ

Ανώνυμος είπε...

Καλή δουλειά, τα δίνεις όλα έτοιμα.. Να υποθέσω ότι βοήθησε το μετ.?

unpause είπε...

apla mazeuontai ypografes kai sto asmassilavounolous@yahoo.gr

i kinitikotita einai megali kai nai leo na pao kai go stin nea ekthesi toy ergou.

i eva stefani einai arketa axiologi kai ta teleutaia erga tis (opos kai ayto) milane gia tin somatikotita kai ton akampto thesmiko logo paragontas mia xehoristi aisthisi!

Ανώνυμος είπε...

Είναι ο υπουργός gay;
Δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού για την αποκαθήλωση του έργου της κυρίας Στεφανή "το συγκεκριμένο έργο δεν είναι σύμφωνο ούτε με την αισθητική ούτε με τις αρχές μου".

Και τι δεν είναι μωρά μου σύμφωνο με την αισθητική και τις αρχές του Κρητικού; Ένα ένα μουνάκι αυνανιζόμενο ηδυπαθώς, άθλια κινηματογραφημένο μέσα από μια κλειδαρότρυπα, και μια στροφή απ' τον εθνικό ύμνο...

Πονάνε τα παλλικάρια βρε Γιωργάκη;

Μαζευτήκανε και μια τριανταρία αποτυχημένες καλλιτέχνιδες (ανάμεσα τους κι ένας διευθυντής λέμε τώρα Μουσείου) να αντισταθούν με γραπτή επιστολή και υπογραφές στην αντικαλλιτεχνική δι-υπουργική σκευωρία. ήτοις...το μουνάκι μέσα από την κλειδαρότρυπα και μια στροφή από τον εθνικό ύμνο.

(Οι ίδιοι πριν από μερικές μέρες ήταν καλεσμένοι "Ακαδημαϊκοί", συνδημιουργοί δήθεν πολιτιστικής κυβερνητικής πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου.)



Μωρές Λοβοτημένες Παρθένες...την απαγόρευση της δωρεάν διανομής της υψηλοτέρου καλλιτεχνικής αξίας τσόντας του Rocco Siffredi που μοίραζαν η Βραδυνή κι όλες οι έντιμες αθλητικές εφημερίδες της χώρας γιατί δεν την καταγγείλατε; Σας κόμπλαρε το μέγεθος της τέχνης του Ιταλού;

Βρε ούστ ψευτοεστέτ της Τέχνης (που χεσμένη την έχετε εδώ που λέμε την Τέχνη, γιατί δεν μπορείς δίπλα στον Dreyer αγαπητέ κύριε σκηνοθέτα μου να βάζεις την όποια κυρία Στεφανή και κατ' επέκτασιν το πιθηκοειδές τσίρκο της κυρία Πάνια)...που η αποκαθήλωση της 40λεπτης μαλακίας της κυρία Στεφανή (ποιός την ξέρει και ποιός την έχει χεσμένη επίσης την "πανεπιστημιακό" κυρία Στεφανή )σας θύμησε τους καθρέφτες του σπιτιού σας... (που πάει να πέσει δηλαδή και φοβάστε μην σας πλακώσει τη συγκεκριμένη δύσκολη ώρα)...

Κι επειδή θυμήθηκα σπίτι και διάβασα κάτι για την 25η Ιουνίου πάλι σε σχέση με την Αμαλία (Καλυβίνου) και μια πορεία διαμαρτυρίας στην Βασιλίσσης Αμαλίας που επιθυμούν οι άνθρωποι bloggers να μετονομαστεί Αμαλίας Καλυβίνου... Παιδιά, μπήκε καλοκαιράκι. Άντε κανά μπανάκι σε καμιά παραλία... Να πήξει ο εγκέφαλος...

Ποιός ΕΝΤΙΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ θα κλείσει όλα τα φαγάδικα με τη ζωντανή μουσική κι όχι μόνο πάνω απ' την Πλατεία Μοναστηρακίου και την Αδριανού;

Βλάπτουν σοβαρά το Πολιτιστικό Περιβάλλον ή αλλιώς


ΌΞΩ ΠΟΥΣΤΗ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ

Chaca-Khan είπε...

κάποιο παραλήρημα αλλά βγάλτα από μέσα σου, καλό κάνει

mao tse tung είπε...

rock on NPL!!!

unpause είπε...

δεν ξέρω τι συζηταμε εδω τελικά!
το αν αρεσε ή οχι το έργο και το αν επρεπε να το βαλουνε διπλα σε οποιον νομιζω δεν ειναι το θεμα! οποιος τωρα δεν το καταλαβαινει και λεει διαφορα περι μουνιων, χεσιματων κ.τ.λ. απλα δεν εχει καταλάβει οχι μονο το εργο αλλα ουτε την συζήτηση, ουτε το τι ειναι τεχνη, ουτε τι σημαινει πανεπιστημιακός, ουτε που του παν τα τεσσερα.

δεν πειράζει ομως έχει δικιο ο Chaca... βγαλτα παιδι μου από μεσα σου μπας και καταφερεις τιποτα, να δεις λιγο παραπέρα ας πουμε, να δεις το δευτερο επιπεδο που υπάρχει σε πολλα πραγματα γύρω μας, να διαβάσεις πέρα από τις εικόνες...

peace!

mao tse tung είπε...

εδώ τρίτο επίπεδο: σας περιμένω παρά ταύτα.

peace indeed...

Ανώνυμος είπε...

μια μικρή διόρθωση pause:
Η Στεφανή με τα έργα της και δη με το επίμαχο δεν αναφέρεται στην σωματικότητα αλλά, μέσω της επεξεργασίας παλαιότερου κινηματογραφικού υλικού σχολιάζει τη διάδοση της πορνογραφίας στον ελληνικό κινηματογράφο κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 ως διέξοδο των καταπιεσμένων ενστίκτων. Επίσης, με το έργο της προσπαθεί να αφυπνίσει το ευρύ κοινό αναφορικά με τις τσόντες και τα κάθε λογής πορνίδια (με γραβάτα ή χωρίς, με ντεκαπάζ ή χωρίς), που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και μας εμποδίζουν να δούμε αυτό το δεύτερο ή το οποιοδήποτε τελοσπάντων επίπεδο...
P.S.1 Εσύ Π. άρχισες να βλέπεις πίσω από τις εικόνες;Γιατί πριν κάποια χρόνια..αλλά κι ακόμη πριν λίγους μήνες..
P.S.2 Ελπίζω, να κάνεις επιτέλους, όλα εκείνα που από πάντα ονειρευόσουν να κάνεις..
a*a

unpause είπε...

Βέβαια έτσι είναι, χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα για να πετύχει αυτά που λες. Είμαι ενήμερος για το «πλαίσιο» των έργων της Στεφανή.
Αλλά εγώ μίλησα για την αίσθηση που τα έργα αυτά βγάζουν.
Δεν νομίζω να μην είναι προφανές πως υπάρχει μια ιδιαίτερη αίσθηση, όπως και δεν νομίζω να μπορείς να αρνηθείς την έκδηλη σωματικότητα του έργου αυτού, αλλά ούτε και την ανάγνωση του εθνικού ύμνου ως ένα δυνατό σύμβολο του εθνικού-θεσμικού λόγου· σε όλη του την ακαμψία!

Δεν βλέπω που με διόρθωσες με το σχόλιο σου!
Αυτό που βλέπω είναι μια συγκαλυμμένη επιθετική διάθεση. Μάλλον έχεις τους λόγους σου. Κανείς δεν είναι τέλειος!
Πάντως αν θες να μου πεις κάτι επικοινώνησε μαζί μου. Μάλλον θα μπορείς να βρεις mail ή τηλέφωνο.

Peace…

thebigbip είπε...

otidipote k na dixnei opoiodipote video -pou pragmatika den xerw giati katheste k sxoliazete ti dixnei LEPTOMERWS-to thema mas einai i LOGOKRISIA ypo morfi VIAS stin eleftheria tis ekfrasis -na pa na gamithoun oloi osoi krinoun k epilegoun na katevazoun erga texnis kai na min tous xanasikwthei pote k na vgalei o kwlos tous aimorroides-i texni den exei oria mporeis na ekfrazeis oti malakia sou katevei sto kefali-se ola ta epipeda me opoiadipote thematologia-kai as einai k skata KAI poios eipe oti i texni prepei na dixnei petalouditses k louloudakia kai portraita????ama valeis tous athinaious na ftiaxoune ena video oi misoi tha vrizoune xristopanagies eimai sigouros

p.s o Maramanlis kanei visites sta grafeia tou LALAOS pigainei gymnos me ton kwlo xyrismeno -sto ena xeri vaselini sto allo kokaini!!!!!xaire

thebigbip είπε...

ekplissomai me tis lektikes sas dexiotexnikes manouvres pantws!!!

Ανώνυμος είπε...

1. Tο έργο δεν μου είπε τίποτα.

2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ!!! (Εδώ, συμφωνώ απόλυτα με μπιπ)

3. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με το ζήτημα το ότι η κ.Στεφανή είναι πανεπιστημιακός. Θα μπορούσε να μην ήταν, θα άλλαζε κάτι? Καταλαβαίνω την ιδιαίτερη εκτίμηση μερικών και μόνο λόγω τίτλου, αλλά δεν νομίζω ότι συμμερίζομαι αυτήν την άποψη, προτιμώ να κρατάω τις επιφυλάξεις μου ..

Au revoir

mao tse tung είπε...

πλαι ιτ αγκαιν κιαρα.

Ανώνυμος είπε...

@ pause:
Φυσικά! Αυτά στα οποία αναφέρεσαι είναι προφανή και ευκόλως εννοούμενα! Γιατί.. ποιες άλλες παραπομπές θα μπορούσε να έχει αυτό το έργο; Το θέμα είναι, να δει κανείς πίσω από την εικόνα, όπως ακριβώς μόνος σου προέτρεψες...

Λανθάνουσα επιθετική διάθεση; Όχι βέβαια! Κάθε άλλο!
Υπάρχει κάτι καλύτερο αλλά και πιο δύσκολα επιτεύξιμο; Να πραγματοποιείς τα όνειρα σου.. Δεν νομίζω..

Peace? Απλώς, κοίταξε ολόγυρά σου..

«Δεν μπορείς να πλησιάζεις πολύ κοντά σε κάποιον και να μην πεις ούτε μια λέξη..» είχε πει..

«Κι όμως..», ανταπαντάω εγώ.

a*a

unpause είπε...

Βλέμμα πίσω από τις εικόνες..? χρειάζεται, όπως προέτρεψα, αλλά μην ξεχνάμε και τα προφανή.

Αυτά που υπάρχουν πολλές φορές μπροστα στα μάτια μας, τόσο κοντά μας, δίπλα, τόσο όσο να μπορούμε να τα αισθανθούμε..
αλλά η σκέψη και η προκατάληψη ή ό,τι άλλο, να μην μας αφήνει... ούτε να τα δούμε!

peace!

Ολόγυρά μου? πολλές φορές πόλεμος, αλλά ναι peace!
αυτο πάντα θα ψάχνω, θα ζητώ, θα ονειρέυομαι.. για όλους, για μένα.. με όλους..

Ανώνυμος είπε...

α ρε πολίτες
εσείς εθνικό ύμνο
εγώ εθνικό λήμνο

Ανώνυμος είπε...

ferripin

Ανώνυμος είπε...

Το επιπεδο πολιτισμου μιας κοινωνιας αντικατοπτριζεται στην συμπεριφορα απεναντι σε μελη της κοινωνιας που παρεβησαν καποιους θεσμοθετημενους κανονες αυτης της κοινωνιας. Τη στιγμη αυτη, 3 πολιτες εγιναν θυματα ξυλοδαρμου απο αυτους στους οποιους η κοινωνια εχει αναθεσει το ρολο να διασφαλιζουν την ταξη, συμφωνα με το συνταγμα.
Συμπερασμα : Η λεξη πολιτισμος σε αυτη την κοινωνια ειναι ενα εφευρημα κενο νοηματος.
Εις υγειαν μας...