Σελίδες

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

O OΛOKΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ THΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓNΩΜHΣ

Βρισκόμαστε τώρα σε μία πολύ άγρια πλευρά της ιστορίας, όπου οι δημοσιογράφοι πρωτοστατούν. Το σύνθημα "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" είναι μακράν το πλέον σοφό και είναι διαρκώς επίκαιρο και αναγκαίο στην κατανόησή του. Μία μικρή καθημερινή ματιά στα δελτία ειδήσεων με καθαρό μυαλό και κριτική διάθεση αρκεί για να πείσει. Οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν ενημέρωση, ασκούν μία διαρκή προπαγάνδα, εξυπηρετούν τώρα πιο ξεκάθαρα από ποτέ τα συμφέροντα των εκδοτών, των μεγαλοεταιρειών και των κομμάτων που στηρίζουν. Βρισκόμαστε στην αρχή μίας ενορχηστρωμένης απόπειρας ισοπέδωσης των πάντων, εγκαθίδρισης του φόβου, της ανασφάλειας. Οι δημοσιογράφοι θέλουν να δουν το "Μεγαλο Αδελφό" εγκατεστημένο εδώ και τώρα. Θέλουν κάμερες, θέλουν μπάτσους, συλλήψεις, πιο πολλούς νόμους, θέλουν αυστηρότητα. Μιλούν εκ μέρους της κοινής γνώμης λες και είναι εκλεγμένοι. Επικαλούνται γκάλοπ και απαιτούν, δημιουργούν εντυπώσεις, χρησιμοποιούν την εικόνα, παίζουν με τα χρώματα και τη μουσική, φοβίζουν, αναστέλουν την κοινή λογική. Οι δημοσιογράφοι είναι πραγματικά οι τρομοκράτες της εποχής μας. Χρησιμοποιούν την τηλεόραση και εισβάλλουν στα σπίτια μας και σφυροκοπούν ανελέητα εν μέσω διαφημίσεων, εν μέσω εκατομμυρίων ευρώ. Είναι τόσο καθάρματα. Συνεχίζουν και προκαλούν, διαρκής προπαγάνδα εκ του ασφαλούς, μιας και στην τηλεόραση, στο δελτίο ειδήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος. Αυτοί λένε και εμείς ακούμε, αυτοί λένε και εμείς ακούμε.... Αυτοί είναι η πραγματική εξουσία και το ξέρουν και όσο πάει εκτραχύνονται όλο και πιο πολύ. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι μπάτσοι.

Όλοι οι δημοσιογράφοι είναι για τον πούτσο, αλλά μερικοί είναι πιο για τον πούτσο από τους άλλους. Ειλικρινά ποιος τον γαμάει τον Ευαγγελάτο? Ο τύπος είναι πλέον γραφικός, είναι καλτ. Ο Ευαγγελάτος είναι πλέον μια φάση σαν τον Κούγια, δεν του δίνεις σημασία, είναι νούμερο. Όμως ήταν τρομακτικό να παρουσιάζει δελτίο ειδήσεων με μπαζούκα και γιατί δε συνελλήφθει για αυτό? Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Alpha. Υπάρχουν πραγματικά σοβαροί άνθρωποι που βλέπουν δελτίο με Τράγκα, Κακαουνάκη, Κύρτσο κτλ? Δε νομίζω.. Ένα μεγάλο respect στο star που το χει πιάσει το νόημα, τους έχει γράψει όλους στα αρχίδια του, βλέπει ότι δεν μπορεί να τους συναγωνιστεί και απλά παρουσιάζει αντί για ειδήσεις μια κουτσομπολίστικη εκπομπή, που έχει σταθερό κοινό που γουστάρει. Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με το star, η φάση είναι trash tv και αυτό είναι οκ. Τουλάχιστον στο star δεν υποκρίνονται τους σοβαρούς. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, εκεί που συμβαίνουν παιχνίδια με τη νοημοσύνη μας, εκεί που υπάρχει κίνδυνος είναι στο δελτίο του mega. Και αν αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τριάδα έτοιμη για πολύ γιαούρτι, τότε αυτή απότελείται από τους Καψή, Πρετεντέρη και αυτή την ψώλα ανάμεσά τους. Βασικά όταν έγραφα την πρώτη παράγραφο αυτούς είχα στο μυαλό μου..

Ξέμεινα χθες και μετά τον εξαιρετικό Εξάντα, είδα την εκπομπή του Πρετεντέρη για τα πανεπιστήμια. Έχω φρικάρει τόσο πολύ με τη φάση του στο δελτίο, που από κοινωνιολογικό ενδιαφέρον ήθελα να δω τι θα παρουσίαζε στο talk show. Ο Πρετεντέρης στην εκπομπή του δε ήταν ένας απλός συντονιστής, δημοσιογράφος που κάνει ερωτήσεις και σπρώχνει το διάλογο μπροστά, αφήνοντας τους καλεσμένους του να κάνουν το παιχνίδι ως πιο ειδικοί. Είχε συγκεκριμένη άποψη για τα πράγματα, αμετάβλητη, την οποία και προσπαθούσε να επιβάλλει σε όλους, κάνοντας κατάχρηση του ρόλου του ως συντονιστή ειρωνευόμενος τους υπόλοιπους και κόβωντας όποιον έλεγε κάτι διαφορετικό ή βάζοντας διαφημίσεις όποτε τον στριμώχνανε. Και αυτό είναι τρομακτικό και επικίνδυνο. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για άλλους δημοσιογράφους, απλά επικεντρώθηκα στο mega και τον Πρετεντέρη, γιατί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τους θεωρούσα σοβαρούς.

Η δημοσιογραφία που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει για επίκεντρο το δημοσιογράφο αυθεντία, απευθείας συνδεδεμένο με όλους τους μεγαλοκαρχαρίες της κοινωνίας μας, φερέφωνό τους, που επιχειρεί να πλασάρει τον εαυτό του ως ανεξάρτητο ερευνητή που έχει απηυδήσει από την κατάσταση εκεί έξω. Μαλακίες. Χτυπάνε το μυαλό μας και μας φτύνουν στη μάπα, νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι. Οι δημοσιογράφοι είναι τελείως παπάρες. Αυτό φάνηκε και στην ελληνική bloggοσφαιρα. Οπουδήποτε αναμείχθηκαν τα κάνανε σκατά. Δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αν δεν κάνανε κατάχρηση του ρόλου και της εξουσίας τους για να δημιουργήσουν συνειδήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους Αν η φάση συνεχιστεί ως έχει, οδηγούμαστε προς έναν ολοκληρωτισμό, τον ολοκληρωτισμό της κοινής γνώμης. Μόνη ελπίδα το internet, οι παρέες και τα καλά πάρτυ. Εκεί θα παιχτούν όλα, έχει ήδη ξεκινήσει. Τα μεγάλα media πρέπει να χάσουν το κύρος τους. Αυτοί έχουν την τηλεόραση και την εξουσία, εμείς έχουμε το δίκτυο, τη νύχτα και το χιούμορ..

Ζήτω ο Μαραντόνα!

Υ.Γ. Πραγματικά ψάχνω συνεργάτη για γιαούρτωμα του Πρετεντέρη..!!

23 σχόλια:

PiKei είπε...

Εγώ ευτυχώς γλίτωσα τον Πρετεντέρη μετά...
Αλλά δυστυχώς περιμένοντας τον -πολύ καλό, συμφωνώ μαζί σου - Εξάντα έφαγα μία από τα ίδια (ακόμα και στο θέμα cory-paste, για τα Πανεπιστήμια κανιβάλιζε κι αυτός τους καλεσμένους του) στην ΝΕΤ από τον Πολίτη. Και πριν από αυτό που περιμένεις έτσι όπως έχουνε γίνει τα προγράμματα σαλάτα δεν γίνεται να τους γλιτώσεις τους... (διαγράφονται λέξεις)

ONOMATODOSIA είπε...

απαραδεκτα τα ελληνικα δελτια ειδησεων.
υπαρχουν κι αλλου πορτοκαλιες που εχουν κανονικες ειδησεις...!

switters είπε...

ιδια σκεψη εκανα. Το να βλεπεις Εξαντα, Μεξικο, revolution και στα καπακια Πρετεντερη ειναι σαν κανεις σεξ με Αντζελινα Τζολι και μετα με τον Ψωμιαδη. Μεσα για την φαση ΜΕΒΓΑΛ.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω (με εξαίρεση την αθυροστομία).

Ομολογώ ότι υπήρχαν στιγμές που προσπαθούσα να ακούσω αυτήν την κακομοίρα την Κούρτοβικ, που προσπαθούσε να εκφέρει μια άποψη διαφορετική από την 'γραμμή' της εκπομπής, και την καπέλωνε (επίτηδες, ΙΜΟ) αυτή η 'χαύρα των Ιουδαίων'.

Η ουσία όμως του κακού είναι αλλού. Ότι λέμε θα αλλάξουμε το κανάλι, θα κλείσουμε τις τηλεοράσεις, ακόμα και ότι θα τις σπάσουμε... (μήπως καταφέρουμε να γλιτώσουμε από τέτοια ποιότητα) αλλά παραδόξως, πάντα οι 'τελευταίοι έσσονται πρώτοι'.

Ας είναι καλή η μη-ανεξάρτητη, μη-κρατική εταιρεία τηλεμετρήσεων.

Άβατον είπε...

Τα είπες όλα με 3 λέξεις:
ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Εννοείται πως προσυπογράφω με αθυροστομία.:)

Ανώνυμος είπε...

Με απασχολεί πολύ καιρό αυτό το θέμα και περισσότερο η πολιτική της "λεζάντας" που ισχύει και για εφημερίδες περιοδικά και τα λοιπά τα οποία θεωρούμε άλλα υποκινούμενα και άλλα πιό ελευθεριακά!Μα ποιόν νομίζουν ότι κορόιδεύουν τραγικοποιώντας και μεγαλοποιώντας τα πάντα ακόμα και τη γέννηση μιάς τρίποδης κότας πχ:"Πυθία με....πούπουλα!!!"?
Γι' αυτό γουστάρω τα μπλόγκς γιατί δεν παίζει λογοκρισία-κι αν παίζει στα αρχίδια μας!!!- .
Δημοσιογράφοι, τα στόματα σας ΒΡΩΜΑΝΕ!!

mao tse tung είπε...

efaga kai go ligo Politi sti mapa kai mou ekane entyposi h ysteria pou pathaine me to pigaine na anoixei to stoma tou kapoios kalesmenos tou kai na pei kati diaforetiko apo ayto pou ithle na akousei. Anevaze ton tono tis fonis tou san anapsokonismeni ystero kai me to vatraxisio stoma tou prospathouse na epivalei tis taxi. an to paizane slow motion tha kerdize sto video art festival...
Psara goustareis na pame na afisoume anoixta giaourtakia exo apo to grafeio tou Great Pretenter kai na afisoume mia tampela "prosoxi: giaourtopedio"? isos etsi glytosoume tin mynisi kai tin ekthesi sta media kai den tha ton kanoume kai iroa. ta fantazesai ti oraia pou tha einai kamia 20aria aplomena etoima na ta patisei? ;)

Chaca-Khan είπε...

εγώ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι μετά τον χθεσινό Εξάντα, αρκούσαν 20 δευτερόλεπτα Πρετεντέρη για να τον κλείσω μη μου χαλάσει τη γλύκα..

8-bit είπε...

Ζήτω ο μαραντόνα>

Rasko είπε...

True...

unpause είπε...

mesa se ola nai nai nai nai!!! alites, alites alites... exandas katapliktikos... ayti einai dimosiografia... alla re paidia tetoies ekpompes den einai tixaio pou ginontai gia themata makria apo emas.. themata sxetika asfali... tha mou arese na do mia ekpompi tetoiou stil gia ta exarchia... ti lete? analambanoume san arxidia media ena tetoio project? anexartiti ereuna?

to leo sovara!!!

cracked είπε...

Psarra το καλύτερο post σου νομίζω.Συμφωνώ απόλυτα με ότι γράφτηκε,το σχετικά σοβαρό δελτίο του mega μέχρι πριν μερικούς μήνες,ο Πρετεντέρης που έχει εξελιχθεί στον Μπαλάσκα της δημοσιογραφίας, ο Εξάντας κ η καημένη η Κούρτοβικ κ οποισδήποτε άλλος σοβαρός άνθρωπος που εμφανίζεται στην τηλέοραση κ μιλάνε κανονικά χωρίς να ουρλιάζουν κ που δεν τους δίνει κανείς σημασία ή απλά δεν μπορείς να τους ακούσεις.Αλλά μου φαίνεται τελείως άκυρη η όλη φάση που κυκλοφορεί στο blog τις τελευταίες μέρες του στυλ πάρτυ κ χιούμορ.Ουσιαστικά είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να αποφευχθεί νομίζω,γιατί η λογική τις αδιαφορίας είναι αυτή που έχει φτάσει τα πάντα σε αυτό το σημείο, απλά άλλοι βλέπουν τις "ειδήσεις" και γελάνε ή καταθλίβονται κ άλλοι τρομάζουν.Το θέμα είναι πως θα μπορέσεις να ακουστείς κ να φανείς σαν "ποσοστό" του πληθυσμού που είναι υπαρκτο κ ενεργό κ θολωμένο με την υπάρχουσα κατάσταση.Κ γι'αυτό είμαι σ'ένα βαθμό πολύ περισσότερο με τους κουκουλοφόρους παρά με τα πάρτυ.Απλά διαφωνώ στην μεθοδολογία.Θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό αν γινόταν κάτι χωρίς την κάλυψη της ανωνυμίας αλλά με παρόμοια δράση."Είμαι ο cracked/psarras/chaka κτλ και κατεβαίνουμε πορεία κ κάνουμε μπάχαλα και ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ.Είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι,πανεπιστημιακοί,καλλιτέχνες,φορολογούμενοι,νοικοκυρές κ θα μας ακούσετε γιατί θα τα γαμήσουμε όλα".Απλά μετά θα πάμε όλοι φυλακή...αλλά έτσι μπορεί να αφυπνίσεις και κανέναν ακόμη.Με τα παρτύ το πολύ να έχεις hangover.

Chaca-Khan είπε...

ε ρε συ cracked, αφου ειναι ετσι γιατι δεν κανεις εσυ την παρεμβαση σ αυτην την κατευθυνση κ εξαφανιζεσαι αντ αυτου;

psarras είπε...

Cracked, αν είναι να λειτουργούμε χωρίς χιούμορ μας καλύτερα να κλειστούμε σπίτια μας και να μην ξαναβγούμε ποτέ.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από όλους αυτούς τους επαναστάτες, που συζητάνε για επαναστάσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις λες και τους έχουν σκοτώσει τη μάνα. Η έλλειψη χιούμορ που τους διακρίνει είναι ο κύριως λόγος, για τον οποίον δεν πρόκειται ποτέ να προσελκύσουν ευρύτερο αριθμό underground και μη νεολαίας. Αν χάσουμε το χιούμορ μας έχουμε νικηθεί.
Όσο αφορά τη φάση του πάρτυ τα τσιτάτα "A revolution without dancing is a revolution not worth having" και "If I Can't Dance, It's Not My Revolution" το λένε καλύτερα από εμένα.
Από κει και πέρα νομίζω δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε φυλακή, προσωπικά δε με ενδιαφέρει να αφυπνίσω κανέναν.

thebigbip είπε...

o pretenteris pou pairnei ton diavolo se performance mprosta apo to mega kai koino na xeirokrotei

thebigbip είπε...

i kati tetoio
http://www.youtube.com/watch?v=BCcztjtJsBg

cracked είπε...

@chaca: Όργανώνομαι σε τρομοκρατική...lol
@psarras: το χιούμορ μπήκε εκ παραδρομής παραπάνω,sorry δεν έχω τπτ μαζί του!Αλλά αν ο σκοπός σου(τα "σου" που ακολουθούν είναι για διευκόλυνση) ρε psarra δεν είναι να αλλάξεις με κάποιο τρόπο αυτήν την κατάσταση(ή το πως υπάρχεις εσυ μέσα σε αυτή) τότε γιατί συνεχίζουμε να ασχολιόμαστε με αυτούς τους τύπους,αφού έτσι κ αλλιώς απο τα 16-19 σου είσαι συνηδητοποιημένος προς τα γεγονότα και τα media αλλά και περνάς καλά και γουστάρεις...
Ας δουμε τώρα τον περιβόητο Lasse Gjertsen (thanks Γιάννη..)
http://www.youtube.com/watch?v=JzqumbhfxRo

thebigbip είπε...

please sxoliase me re cracked

mao tse tung είπε...

psarra tha ta pame ta gaiourtia h na ta fao? kanoun kalo kai sto hangover...

psarras είπε...

Μαο (και Pause) είμαι μέσα για όλα, απλά όπως θα καταλάβεις και στη συνέχεια, πρόκειται να κάνω ένα διαλειματάκι για κάνα χρόνο και θα επανέλθω δυναμικότερα από το 2008..!!

8-bit είπε...

Το videaki τα σπάει cracked

cracked είπε...

@thebigbip: χαχα δεν το είδα το κλιπάκι νωρίτερα...Οι τύποι south park την έχουν πιάσει τόσο καλά τη φάση φάτε σκατά κ γουστάρεται κιόλας...
@8bit: τα σπάει κανονικά...Έχει κ μερικά ακόμη σε αυτή τη φάση.

Ανώνυμος είπε...

μου έστειλαν το λινκ μέσω μεηλ και για αυτό σχολιάζω τόσες μέρες μετά. psarras, χωρίς την τελευταία φράση "προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να αφυπνίσω κανένα" θα πίστευα ότι κάποια στιγμή έχω γράψει στο blog και δεν το θυμάμαι.
Μέσα σε όλα.
Όλα αυτά που λέτε -λέμε πρέπει να φτάσουν σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται.
CU.