Σελίδες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2006

PET SHOPS, ZΩA, ΣOYΒΛAKIA KAI ΓΡHΓΟΡEΣ ΤΑXYTHTEΣ

Αδιαμφισβήτητα μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εικόνες της πόλης που ζούμε, είναι αυτή των νεκρών ζώων, που κείτονται εδώ και κει σε διάφορες στάσεις, άλλα ξεκοιλιασμένα με τα έντερα και τα συκώτια χύμα, κάποια άλλα πιο splater με πολύ αίμα τριγύρω, μερικά έχουνε μείνει πολύ καιρό στο ίδιο σημείο, έχουν πατηθεί ξανά ξανά, ήρθαν κι οι βροχές και τώρα μοιάζουν με πολύ μεγάλες τσίχλες. Έχω συναντήσει πολλές γάτες σε αυτή τη φάση, πολλά περιστέρια και νομίζω δυό σκύλους στην εθνική οδό. Μια φορά γυρνούσαμε από το ψάρεμα με τον πατέρα μου, ψαρόβαρκα ξύλινη, 5 μίλια maximum την ώρα και για κάποιο λόγο η απόχη σηκωμένη.. Καλή η ψαριά, λίγοι χάνοι, 2-3 λιθρίνια, μπαρμπουνάκια, κανένας κολιός (ναι ήταν Αύγουστος) και ξαφνικά ΤΣΟΥΠ ένας γλάρος καρφώνεται μέσα στην απόχη, πέφτει ξερός πάνω στη μηχανή, τον παίρνουν τα πετρέλαια, φορτώνει ο πατέρας μου, του κάνει μια με τη βέργα γιατί θα μπούκωνε η εξάτμιση, τρομάζει ο γλάρος φεύγει μέσ την θάλασσα από την πίσω πλευρά, πέφτει μες στα απόνερα, τον παίρνει η προπέλα από κάτω ... Πολύ κακές συγκυρίες εκείνη τη μέρα για το γλάρο, που ήταν λίγο σε Finding Nemo κατάσταση, δε το συζητάω .. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι το κάθε τσαλαπατημένο αδέσποτο κρύβει μια ιστορία, άλλες για γέλια άλλες για κλάματα και ότι στο μυαλό μου έρχεται συνέχεια η εικόνα του Άι Δημήτρη, να καρφώνει με εκείνη την ξυφολόγχη το Δρακο στα πλευρά και να το στέλνει στον Κάτω Κόσμο..

Πρώτη φορά όμως βρέθηκα μπροστά σε μία τόσο φρέσκια κατάσταση, σχεδόν πιάστηκα κορόιδο. Έβγαινα από το σουφλατζίδικο, μάλλον όχι, πήγαινα στο σουφλατζίδικο και είδα τη γατούλα ξαπλωμένη λίγο δεξιά από τη ρόδα του παρκαρισμένου αυτοκινήτου στην πλέυρά του δρόμου. Κοιμόταν, είχε κλέιστά τα μάτια. Στην κίνηση πάνω, της κάνω πσι πσι πσι πσι να ξυπνήσει, η ψιψίνα δεν ξύπνησε. Παρατήρησα τα ποδαράκια της ελαφριώς πατημένα σχεδόν στα νύχια από εκείνο το αυτοκίνητο, αμέσως τινάχτηκα και σχεδόν άλλαξα πεζοδρόμιο. Στην ουσία του ο Θάνατος είναι άλλη μια κοινωνική κατασκευή, μία απίστευτα δυναμική έννοια που προσδιορίζεται με βάση το νόημα που του αποδίδουν. Ο Θάνατος δεν αφορά το νεκρό, αφορά αυτούς που μένουν πίσω ζωντανοι. Τη στιγμή που αντιλήφθηκα το νεκρό της κατάστασης και τη δική μου απότομη αντίδραση και αφού είχα απομακρυνθεί λίγο, σταθηκα να δω τις αντιδράσεις των υπολοίπων. Μια κοπέλα περπατούσε προς τα εκεί ευθεία με τη γάτα. Στο μισό μέτρο καταλαβαίνει και τινάζεται δεξιά. Το ίδιο και η επόμενη. Σκέφτηκα να βάλω κάμερα και να καταγράφω τις αντιδράσεις. Σκέφτηκα να ανεβάζω posts κάθε μέρα, που να περιγράφουν την κατάσταση της γάτας, μαζί με φωτό που θα δείχνουν τη σταδιακή σήψη. Ηλίθιες, αρρωστημένες, ανθρώπινες σκέψεις. Θάνατος... το τελευταίο ταμπού της Δύσης, αυτό και η παιδεραστία.

Έχω μια αίσθηση, ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που κατέχουν κάποιο κατοικίδιο, είναι το λιγότερο ψυχασθενείς, που χρησιμοποιούν το ζώο σα βιτρίνα προκειμένου να καλύψουν κάποιο βαθύ σύμπλεγμα ή μια μία υποβόσκουσα παράνοια. Όσοι έχουν πουλάκια σε κλουβιά νομίζω είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει για χελωνίτσες σε γιάλες, χαμστεράκια, χρυσόψαρα, ενυδρεία κτλ. Το ζήτημα με τους σκύλους έχει πολύ ζουμί. Οι μισοί εδώ είναι παρανοικοί, κάνουν κρα δηλαδή από μακρυά. Από κει και πέρα όμως είναι γεγονός ότι δημιουργείται μία interactive σχέση, κάποιο συναίσθημα και από την πλευρά του σκύλου, ένα βλέμμα που το κοιτάς και λες δεν είναι δυνατόν!! Είναι όμως αρκετό αυτό το vibe, για να δικαιολογήσει το κλείσιμο ενός σκυλιού και πόσο μεγαλόσωμο σε αστικό διαμέρισμα? Τα σκυλιά που κάθονται ήσυχα σε διαμερίσματα, είναι προφανές ότι έχουν φάει κάποιο πετσοκόψιμο των ενστίκτων τους, για να χρησιμοποιούνται τώρα ως αγχολυτικό στα στρεσομανοί αφεντικά τους. Οι γάτες από την άλλη είναι τόσο στα αρχίδια τους, που είναι ξεκάθαρο ότι αυτές μας χρησιμοποιούνε και όχι εμείς και πολύ καλά κάνουνε.. Τη φάση με τα ιγκουάνα δεν την έχω πιάσει ακόμα. Πιο μικρός είχα μια μαύρη γατούλα στο σπίτι που την είχαμε μαζέψει από το δρόμο "οι φιλόζωοι". Η γατούλα ήταν τόσο super που μέχρι και subutteo έπαιζε. Σε κάποια φάση την έκανε. Δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να βάλουμε αγγελία και φωτό στη γειτονιά. Τα ζώα πρέπει να είναι ελέυθερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει 2 μέρες ακόμα ζωή. Κάντε μια βόλτα από τa pet shop της οδού Αθηνάς και θα με θυμηθείτε..

22 σχόλια:

thebigbip είπε...

ti wraia pou grafeis re sy...

Chaca-Khan είπε...

Πω πω, πεθύμησα κανά σουφλάκι.
Ή καλύτερα κανένα από αυτά τα σοκολατένια σουβλέ..

psarras είπε...

Chaka Kan, είσαι και ΠΟΛΥ μάπας αδερφάκι μου!!

thebigbip είπε...

(6)

Chaca-Khan είπε...

ε αφού δεν είναι πάντα σε φάση να σχολιάσω την ουσία. Να μην πετάξω τη μαλακία μου μια και πέρασα;

Chaca-Khan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Thavmazo tous anthropous pou exoun to sthenos na vgoun apo to aytokinito kai na metaferoun tin pligomeni gata i skylo sto plai.
..kai idanika, an den simvei to moiraio..na tin/ton paei se ktiniatro.
Dioti to exo akousei kai ayto apo ena filo mou. Xtypise alepou, pire to kentro agrion zoon stin Aigina kai irthan tin idia mera kai tin piran. Eimai poli perifani.

Ανώνυμος είπε...

Τα ισοπεδώνεις όλα. Τρυφερότητα, ευγενή συναισθήματα, προσφορά αγάπης. Τα ευτελίζεις όλα αυτά, λεγοντας πως όσοι εχουν κατοικίδιο ειναι "στρεσομανοί αφεντικά".
΄Οχι φίλε/η μου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ στρεσομανή αφεντικά αλλά έχουν αποθέματα αγάπης. Διαθέτουν και χρήμα που όπως γνωρίζεις είναι ΑΡΚΕΤΟ και πολύτιμο χρόνο και προπάντων ΑΓΑΠΗ!
Αυτοι που βάζοιυν αγγελίες για την απώλεια του κατοικιδίου τους βρίσκονται σε απόγνωση για την τύχη του αγαπημένου τους ζώου. Φοβούνται τα χειροτερα, που περιγράφεις με τα ζώα "χαλάκια" στους δρόμους.
΄Αμβλυνε λίγο την ισοπεδωτική σου αδιαφορία. Κάνει καλό.....

Fade είπε...

Δεν θα ξεχάσω τη στιγμη που έντρομοι είδαμε το σκατζόχοιρο να διασχίζει σε πολύ cool φάση το δρόμο...σίγουρα είχαμε γουρλώσει όλοι τα μάτια και βγάλαμε άναρθρες κραυγές...περάσαμε από πάνω του προσπαθώντας να μην τον πατήσουμε με τις ρόδες(όλα αυτά σε 2 δευτερόλεπτα)...κατεβήκαμε και ο σκατζόχοιρος ήταν σε πολύ περίεργη φάση...η γλώσσα του κρεμόταν εξω...τον βαλαμε στην άκρη του δρόμου και τον κοιτάζαμε σαν παιδάκια και του ρίχναμε σταγόνες νερό στο στόμα, αλλά ήταν φανερό ότι θα ερχόταν το μοιραίο...ή μήπως όχι?
Τελικά φύγαμε και 1 ώρα μετά μας σταμάτησαν 2 πόρσε ασφαλίτικα και οι τύποι βγήκαν έξω με όπλα και ουρλιάζαν να κατεβούμε έξω από το αμάξι...ΜΠΟΥΧΟΥΟΥΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙ...κλαψ..λυγμ...σνιφ..
Τελικά έψαξαν όλο το αμάξι για drugs, τα άπλυτα σώβρακα μας, μέσα στις τρομπέτες, στη θήκη της κιθάρας, κάνανε ολόκληρο θέμα επειδή δεν είχα τσέπες στο παντελόνι μου όταν μου είπαν ''βγάλε ότι έχεις στις τσέπες σου φίλε'', με τα όπλα πάντα στο χέρι...Μόνο κάτω από το πατάκι του οδηγού δεν έψαξαν...χαχα τους ηλίθιους!!
Anyway φίλε άγριε σκατζόχοιρε είμαστε λίγο βλάκες όλοι εμείς με τα τουτού μας, sorry, rest in peace!

Kyrios Elefantas είπε...

πόσο μου αρέσουν αυτοί που σχολιάζουν τα τυπογραφικά λάθη. η αλήθεια είναι οτι είμαστε όλοι τυπογραφικά λάθη. κατα τα άλλα , το "τουλάχιστον οι μισοί" δεν είναι "όλοι".
Κάποια απουσία στα μαθηματικά της β δημοτικού.

και γενικά χάνουμε το πόιντ του πόστ που νομίζω οτι είναι το "Τα ζώα πρέπει να είναι ελέυθερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει 2 μέρες ακόμα ζωή" . Ευαισθησία δε σημαίνει πάντα να κάνεις γούτσου γούτσου

Kyrios Elefantas είπε...

πάντα φιλικά εννοείται

psarras είπε...

Το "ΣΟΥΦΛΑΤΖΙΔΙΚΟ" δεν είναι τυπογραφικό λάθος γαμώτι μου!!!!!

Chaca-Khan είπε...

Ευαισθησία δε σημαίνει πάντα να κάνεις γούτσου γούτσου

ωραία. εγώ δεν το πιάνω το γαμω-σουφλατζίδικο..

psarras είπε...

Έχω την εντύπωση, ότι κανείς μας πραγματικά δε λέει "σουβλατζίδικο", οι περισσότεροι λέμε "σουφλατζίδικο". Όπως δε λέμε "ΠΑΟΚ", λέμε "ΜΠΑΟΚ" και απλά θέλησα να το περάσω και αυτό στο γραπτό λόγο πιο πολύ για το fun.. Δεν καταλαβαίνω γιατί ξαφνικά στραβώσατε ΟΛΟΙ τόσο πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Έλα καλέ, παρεξηγήθηκες; Καλή τη προθέσει έκανα την επισήμανση (γμτ, το πλητρολόγιό μου έχει μονοτονική γραμματοσειρά και οι δοτικές βγαίνουν δράμα). Εμένα μου αρέσει να μαθαίνω, διότι γηράσκω αεί διδασκόμενος/η Είσαι να συνεργαστούμε; Εσύ μαθηματικά, εγώ ορθογραφία;
Καλό σου βράδυ

psarras είπε...

πως γράφεται?

s_k είπε...

η συστηματικη ενασχοληση με τα ζωα εκτιμω πως ειναι σπαταλη χρονου

κατι σαν να βλεπεις τιβι

η κατοχη οικοσιτου ζωου κατα τη γνωμη μου δρα ευεργετικα μονο σε περιπτωσεις μοναχικων ηλικιωμενων ανθρωπων κουρα(ζ)μενων απο τη ζωη

s_k είπε...

learning...

εχω την αισθηση πως ειρωνευεσαι αυτο που νομιζεις πως εννοω και οχι αυτα τα λιγα που γραφω

εχω μεγαλωσει εχοντας στο πατρικο μου σπιτι γατες και σκυλια

μην αγνοεις πως η προσκολληση στα ζωα και η υπερβολικη φροντιδα τους συνιστα ψυχολογικο προβλημα

πρεσβευω πως τα ζωα πρεπει να ζουν ελευθερα και να μην περιοριζονται σε λιγα τετραγωνικα η και εκατοστα που συνηθως τους αναλογουν

αγαπω τα ζωα αλλα αποστασιοποιουμαι απο αυτα

η ζωη ειναι μικρη και γεματη απο ανθρωπους

Fade είπε...

@learning ξερεις να πληγώνεις τον κόσμο...και επισκέπτες και contributors ii

8-bit είπε...

Λοιπόν εν ολίγοις, άλλο πράγμα να βλέπεις το παρατημένο ετοιμοθάνατο κουτάβι και να συνεχίζεις προς το πλησιέστερο bar, άλλο πράγμα είναι να μην γουσταρεις να έχεις την ευθύνη ενός ζώου, άλλο να έχεις 1-2 ζώα σπίτι σου και φυσικά άλλο να είσαι 16 χρονών και να έχεις σε ένα διαμέρισμα 15 γάτες, γεγονός που επιβεβαιώνω πως έχω δει με τα μάτια μου. Όποιος δεν γουστάρει ΟΚ, αλλά,
(1)ούτε τα σκυλιά ούτε τα γατιά είναι ζώα που ζούν ελεύθερα στην φύση, εξαρτώνται απο τον άνθρωπο αλλιώς εξαφανίζονται σύμφωνα με τον δαρβινο
(2)Φυσικά δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να βλέπεις tV!!!!!!!!!
(3)οτιδήποτε εκτός σκυλιά και γατιά είναι προσβολή
(4)Παίζει κόσμος που γουσταρει να βάζει φώλες, οπότε το να μιλάμε για την ψυχολογία του φιλόζωου είναι λίγο ηλίθιο.

Όλα αυτά με μια χαλαρή διάθεση. Γιοου

angeliki marinou είπε...

Απολύτως απόλυτο το άρθρο κι αυτή είναι η ομορφιά του. Φυσικά δε θα πει ότι τα πράγματα έχουν έτσι.

Το ότι ο θάνατος είναι πάντα θέμα των άλλων κι όχι του αποθνήσκοντος σωστό. Το θέμα είναι τί κάνουμε μέχρι να τα τινάξουμε και πως θέλουμε να διαχειριζόμαστε την αγάπη μας. Εχει τύχει να σε πάρει σκυλί από πίσω, και να σε κοιτάζει κατάματα, με την ελπίδα να το πάρεις στο σπίτι;

Αν σου συμβεί, τα ξαναλέμε.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα να μιλάει κανείς τόσο απόλυτα όντας τόσο μα τόσο άσχετος! Ο σκύλος δεν έζησε ποτέ μόνος του στην φύση, εδώ και χιλιάδες χρόνια ζει παρέα με τον άνθρωπο και αυτό είναι επιλογή του ίδιου του σκύλου ! Πριν αποφασίσει να ζήσει με τον άνθρωπο ήταν μάλλον κάτι άλλο και όχι ο σκύλος που ξέρουμε. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν άγρια σκυλιά που να ζουν μακριά και ανεξάρτητα από τον άνθρωπο. Ένας σκύλος στην "φύση" θα ζήσει δυστυχισμένος και θα πεθάνει πολύ σύντομα από τις αρρώστιες. Και τέλος, ψάξε λίγο την έννοια φύση. Και ο άνθρωπος φυσικός είναι, μην τα ξεχωρίζεις και τόσο.Όσο φυσική είναι η φωλιά μιας αλεπούς, φτιαγμένη όπως η φύση της την γουστάρει άλλο τόσο φυσική είναι και η κατοικία του ανθρώπου φτιαγμένη σύμφωνα με την φύση και τις επιθυμίες του ανθρώπου. Με ενοχλεί που παρατηρώ ότι όλοι όσοι μιλάνε με φετιχιστικό τρόπο για την φύση είναι αυτοί που την έχουν δει μόνο σε ντοκιμαντέρ και έχουν μεγαλώσει μακριά της, μακριά από την αλληλεπίδρασή της με τον άνθρωπο και, εν προκειμένω, μακριά από τα ζώα .