Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

6 + 1 θέσεις για την πληροφόρηση


- αναδημοσίευση / radicaldesire -

1. H πληροφόρηση δεν είναι δωρεάν, όπως διατυμπανίζουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις ΜΜΕ και οι μιμητές τους. Είναι ακριβή. Χρειάζεται διαρκώς εντεινόμενη εξιδείκευση σε μια σειρά διαφορετικών πεδίων, δηλαδή μη αμειβόμενο χρόνο και εργασιακό κόπο.

2. Η φτηνή πληροφόρηση λέγεται παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση είναι η πληροφόρηση αυτών που δεν έχουν τον χρόνο και το χρήμα που απαιτούνται για να πληροφορηθούν, αλλά και το μέσο που τους κρατάει υποτελείς. Ο λαϊκισμός και η συνωμοσιολογία είναι κυριολεκτικά "η γνωστική χαρτογράφηση του φτωχού" (Jameson).

3. Η πληροφόρηση δεν είναι χόμπι αυτών που μπορούν να παίξουν παραγωγικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας. Είναι πολιτικό χρέος και αναγκαιότητα.

4. Η πληροφόρηση δεν είναι ατομικό εγχείρημα. Είναι συλλογικό.

5. Η πληροφόρηση δεν χρειάζεται αλάνθαστες αυθεντίες. Χρειάζεται την ενεργή και διαδραστική συμμετοχή της γενικής ευφυίας.

6. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η "εθνικά ιδιοσυγκρασιακή" πληροφόρηση σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Κάθε πληροφόρηση που υποτάσσεται αμαχητί στον συρμό των "τοπικών ιδιομορφιών" είναι παραμορφωτική της αλήθειας και εκπορεύεται εκ του πονηρού.

7. Το πεδίο της άγνοιας μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο σε μια κοινωνία όπου η ισχύς στηρίζεται στην φρενήρη αύξηση των πεδίων γνώσης. Εξέλαβε λοιπόν ως δεδομένη την άγνοιά σου. Δεν υπάρχει "υποκείμενο που γνωρίζει". Υπάρχουν υποκείμενα που αλληλοβοηθιούνται στον αγώνα κατά της κοινής τους άγνοιας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poly dynato post


apo ta liga teleftaia, tolmw na pw

Tic Tac είπε...

wicked-nomics

stassa είπε...

Τελείως πληροφοριακά, η προστακτική δεν παίρνει αύξηση (το "εξέλαβε" είναι αόριστος).

ιδεαληστης είπε...

^ με το σχόλιο αυτό πάει έκλεισε - είναι πλήρες τώρα.

:)

Chaca-Khan είπε...

μη βιάζεστε #

sleep on it είπε...

euge!!