Σελίδες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2006

Ο Κωδικας Δεοντολογίας του E-Lawyer και η απάντηση της προβοσκίδας

O Ε-Lawyer σε πρόσφατο άρθρο του, μεσα στα πλαίσια του αιτήματος αυτορρύθμισης που έχει προκύψει εκ των πραγμάτων, προτείνει τη θέσπιση ενός κώδικα Δεοντολογίας που να αφορά όλους τους bloggers . Καλεί όλους τους κοινωνούς της blogoσφαιρας να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.
καλό θα ήταν να διαβάσετε όλο το κείμενο για να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη.

Ο Κύριος Ελέφαντας μετά απο μια συνεδρία με την προβοσκίδα του αποφάσισε να προβεί στις εξής δηλώσεις που εξηγούν για ποιό λόγο τίθεται κατά της πρότασης.

1)Ο κώδικας για τον οποίο γίνεται λόγος υπάρχει ήδη , απλά είναι άτυπος και η εφαρμογή του συνίσταται στη συνείδηση των bloggers οτι αποτελούν είτε το θέλουν είτε όχι μια εξελισσόμενη κοινωνία που δε σταματάει να πάλλεται.

2)Η ανάγκη εφαρμογής ενός Κώδικα με μορφή νομικού πλαισίου στην blogoσφαιρα θα δήλωνε την αποτυχία αυτής της κοινωνίας να ανταποκριθεί στο δώρο της ελευθερίας που της παρέχεται. Λίγο απλοικά θα λέγαμε οτι Χρειαζόμαστε σε μια κοινωνία τους θετούς νόμους όταν υπάρχει πρόβλημα στο interaction μεταξυ των μελών αυτής της κοινωνιας. Αρα το να εφαρμόσουμε νόμους στην περίπτωση της blogoσφαιρας θα σήμαινε οτι έχουμε πρόβλημα σοβαρό , πράγμα που δεν νομίζω οτι συμβαίνει προς το παρόν. Με λίγα λόγια η θέσπιση κωδικα για μια τόσο φιλελεύθερη κοινωνία όσο αυτή θα ήταν μια λύση απελπισίας. Απέχουμε πολύ απο την απελπισία (γεγονός που δεν ισχύει για την εξωψηφιακή κοινωνία) .

3)ενα νομικό πλαίσιο , εκ φύσεως διαχωρίζει εμμεσα αυτούς τους οποίους αφορά , (δηλαδή όλους) σε "νομιμους" και "παράνομους" . Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοιου είδους πόλωση σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία.

4) Έχουμε την ευκαιρία μεσα σε αυτή τη δυνητική κοινότητα να φανούμε πιο προνοητικοι απο τις απαιτήσεις αυτής της κοινωνίας αλλα όχι με το να θεσπίσουμε ένα Κώδικα που δεν τον χρειαζόμαστε ακόμα (και καλώς εχόντως των πραγμάτων, ποτέ). Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό? με το να αποκτήσουμε συνείδηση του δώρου αυτής της Ελευθερίας και της Ελευθεροστομίας που μας παρέχει η θέση μας. Με τον αλληλοσεβασμό και την εκτίμηση των προνομίων που δεν έχουμε στην εξωψηφιακή ζωή. Με το να καταλάβουμε οτι το blogging δεν είναι μόνο "γειά σας , σήμερα ξυπνησα το πρωί έφαγα πρωινό και έκοψα τα νύχια μου" (ύφος που είναι παραδοσιακό και εννοείται σεβαστό κατα τα άλλα) αλλα δύναμη εξελισσόμενη που ο καθένας απο εμάς την κάνει αυτό που είναι , δύναμη που αντλείται απο το σεβασμό της διαφορετικότητας του καθενός απο εμάς.

5)Η έννοια της αυτορρύθμισης θα πρέπει να ληφθεί λίγο πιο διευρυμένα : η αυτορρύθμιση δεν αφορά μόνο το σύστημα ολόκληρο (blogόσφαιρα) αλλα κυρίως τα μέλη της (bloggers) . Επομένως σημαντικό είναι ,όχι να κατασκευάσουμε ενα νομικό πλαίσιο που στην χειρότερη των περιπτώσεων θα επιβάλλει , αλλα να φροντίσουμε με την προσωπική μας δράση να λειτουργεί ομαλά αυτό το σύστημα που αναπόφευκτα υπάρχει όσο υπάρχουμε και εμείς. Νομίζω οτι ο Αριστοτέλης ήταν quite fucking clear όταν μίλαγε για χέρια και σύνολο ,παρότι παρέλειψε τις προβοσκίδες.

6)Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων που είναι ένας καλός λόγος να πυροδοτήσει μια τέτοια ενέργεια όπως τη θέσπιση νομικού κωδικα που θα αφορά όλους τους bloggers και όχι μόνο , πιστεύω οτι έχει ήδη καλυφθεί απο οργανισμούς όπως η Creative Commons που εκτός των άλλων προσφέρει και πολλους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης και όχι έναν μοναδικό και άρα περιοριστικό. Ο δε σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που μάς παραπέμπει σε μια κοινωνία με ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο, με πιο υπεύθυνα μέλη που σέβονται πρώτα το πνεύμα του άλλου και μετά το δικό τους Εγώ.

7)Αν η αναρχία ως ρεαλλιστικό α-πολιτικο συστημα μπορεί τελικά κάπου να εφαρμοστεί σήμερα , αυτό πιστεύω είναι η blogoσφαιρα.

8) δεν θα κάνω λόγο για τους κινδύνους που κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα (η θέσπιση δεοντολογίας), διότι πιστεύω οτι δεν είναι αυτό το ζήτημα . Το ζήτημα είναι να κατανοήσουμε , να εκτιμήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε σωστά τις δυνατότητες που μας προσφέρονται. Σεβαστείτε ρεαλλιστικά ή και σουρρεαλιστικά τον άλλον και δεν θα έχετε ανάγκη το Θετό Νομο.

Συμπερασματικά :
έχω εμπιστοσύνη στην blogoσφαιρα οτι μπορεί να λειτουργήσει με ένα τρόπο που η πραγματική κοινωνία δεν μπορεί. Θέλω μια blogoσφαιρα στην οποία τα μέλη της-κοινωνοι θα είναι υπεύθυνοι για τη σωστη λειτουργία της ,όχι λόγω κάποιου νομικου πλαισίου αλλα λόγω του ίδιου του γεγονότος οτι έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την οποία εκτιμούν και κατανοούν την αξία της.Ονειρεύομαι ένα κόσμο που τα παιδιά μας πω πω το γάμησα το ζήτημα...
Εν τούτοις πιστεύω οτι η ιδέα του E-Lawyer είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τι στο διάολο κάνουμε εμείς οι bloggers ,ζήτημα κλισέ μεν αλλα ανεξάντλητο δε.

18 σχόλια:

psarras είπε...

Ελέφαντα μας δίνεις ένα Όραμα να στηριχτούμε... να πιστέψουμε σε αυτό!!! Επιτέλους ένα Όραμα!!

psarras είπε...

Πάντως πέρα από την πλάκα, η πρόταση του lawyer είναι ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΡΔΑ!!!

alombar42 είπε...

Διαφώνησα μεν κι εγώ, όχι όμως για την ιδέα (που είναι καλή, υπάρχει ήδη σε άλλη μορφή και μπορεί άλλωστε να βελτιωθεί) όσο για την αδυναμία "δίκαιης" εφαρμογής της, κάτι που λίγο-πολύ αναγνωρίζεις κι εσύ.
Το πρόβλημα όμως υπάρχει και έγκειται στον "αδύναμο" που δεν τολμάει να υψώσει τη διαφορετική φωνή του, αφού (φοβάται οτι) θα συναντήσει το χλευασμό ενός όχλου. Δεν είναι κανόνας αυτό, υπάρχει όμως.

το σεβασμό της διαφορετικότητας του καθενός απο εμάς

Αυτό είναι που κάποιες φορές δεν υπάρχει.

Πολλοί τείνουν να βλέπουν τα πράγματα από την πλευρά του "ισχυρού" ή του "ανώνυμου" (δικτυακά μιλώντας πάντα). Δεν είναι όμως όλοι έτσι - κάποιοι μάλιστα εγκαταλείπουν την προσπάθεια, όταν βλέπουν αντιδράσεις όχλου σε μια διαφορετική πρόταση, και αυτό είναι κακό τελικά.

Απλά περαστικός.

e-Lawyer είπε...

Νομίζω ότι ποτέ δεν ερμηνεύθηκε κείμενό μου τόσο διαστρεβλωμένα όσο εκείνο.
1. Ουδέποτε μίλησα για νομικούς κανόνες, αλλά για δεοντολογία, η οποία ως γνωστόν δεν περιλαμβάνει στην έννοια της κύρωσης. Επομένως φεύγει κάθε μομφή για εισαγωγή αυστηρών πλαισίων, διαδικασιών λογοκρισίας κλπ. Η διαφορά της δεοντολογίας από την σκληρή ρύθμιση (νόμιζα ότι) είναι σε όλους προφανής.
2. Η πρότασή μου δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέθοδος χαλαρής αυτο-οργάνωσης που θα μας φέρει πιο κοντά (όχι όλους, όσους δουλέψουμε για αυτό και όσους ταχθούμε στην εκούσια τήρησή του) και θα διαπλάσει μια κοινή ταυτότητα καλής δικτυακής γειτονίας (ή γειτονιάς) μεταξύ των μελών.
3. Τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχουν λυθεί, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του ελληνικού δικαίου σε σχέση με τις απλοποιημένες νομικές φόρμες για copyright και λοιπά.
4. Τα θέματα προστασίας δεδομένων επισης μένουν εκκρεμή και υπάρχει σημαντική ασάφεια για τις α πριόρι ευθύνες των μπλογκερς. Π.χ. σύμφωνα με το νόμο κάθε υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων πρέπει να γνωστοποιεί το αρχείο του στην αρμόδια διοικητική αρχή. Είμαστε σίγουροι ότι δεν εμπιπτουμε σε αυτήν την διάταξη ή σε εξαιρέσεις της, σύμφωνα με το ελληνικο δίκαιο;
5. Η διαδικασία για τον Κώδικα έχει ήδη ξεκινήσει με την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στο Συμβούλιο που θα καταρτίσει το κείμενο.

Dark Angel είπε...

Elefantas αυτός είναι ο επικήδειος μου?

Chaca-Khan είπε...

Ένα τεράστο θέμα άνοιξε που νομίζω η blogoσφαιρα δεν είναι ακόμη ώριμη να αντιμετωπίσει.
Σέβομαι κ εκτιμώ απόλυτα τον e-lawyer και τις προθέσεις του.
"Εδώ μέσα" ο καθένας έχει την καύλα του, και είναι απόλυτα θεμιτό το γεγονός ότι επικοινωνεί και εξωτερικεύει τις ιδέες του εξαιτίας της.
Θεωρώ την πρόταση του e-lawyer προιόν ενός (θεμιτού) ενθουσιασμού γι΄αυτό που αναδύεται που λόγω των ενδιαφερόντων, του background και της ειδικότητάς του προσεγγίσει από αυτήν την οπτική.
Κατά τ΄άλλα συμφωνώ στα περισσότερα με τον elefanta
Παρόλα αυτά όλοι αυτοί που το παίζουν χάος-αναρχία και διαδίκτυο (βλ psarras), θα ΄ρθει η στιγμή που θα καταλάβουν ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα.
Θα επανέλθω στο θέμα εν καιρώ γιατί τώρα δεν έχω χρόνο για τόσο μεγάλη κουβέντα

Πάντως θυμηθείτε ότι είμαστε virtual comminity λόγω του monitor κ όχι λόγω του blogger.com και μην τρελένεστε κιόλας, δεν είναι forum, δεν έχει administrator(εκτός ίσως από τον vrypan) και προσωπικά εγώ όταν Postάρω δε θέλω καθόλου να τους ξέρω όλους και να το παίζω γειτονιά. Θέλω να έχω κάποιους φίλους ίσως, αλλά κυρίως το βλέπω σαν δημόσια σφαίρα κ έτσι θέλω να παραμείνει. Η πρωτοβουλία του e-lawyer είναι άκαιρη και δυνητικά επικίνδυνη (παρόλες τις καλές του νομίζω προθέσεις)-άστο λίγο να τρέξει- κυρίως για το λόγο ότι συνηγορεί σε μια θέαση σαν κ αυτήν στα έντονα γράμματα.,

Anyway, μεγάλο ζήτημα. Δε με καλύπτει το τόσο μικρό κείμενό μου αλλά δεν είμαι για τέτοια τώρα

Lili είπε...

Aπορω γιατι ασχολειστε καν.



O τυπος δεν ειναι καν δικηγορος το πε μονος του και νομιζω,- αν κρινω απο την αγορευση του στο μπλογκ μου ως προς την "αποστολη" του προς τριτους να τους προστατεψει απο μενα (!!)- οτι θα ηταν πιο ευτυχισμενος αν αντι για μπλογκ, ειχε ΓΚλομπ....




α ρε βρεγμενη σανιδα που θελουν μερικοι

Kyrios Elefantas είπε...

Παιδια εγω δεν επιτέθηκα στον e-Laywer , τουναντίον , είμαι σίγουρος για τις καλές του προθέσεις και δεν με απασχολει αν είναι πραγματικός δικηγόρος , δεν θα κρίνω κανέναν απο την ιδιότητά του αλλα απο αυτά που λέει , και προφανώς η ιδέα του για τον κώδικα έγινε απο ενθουσιασμό για να πάει το πράγμα μπροστά. Πιστεύω απλά οτι το πράγμα δεν έχει λόγο να πάει μπροστά με αυτή την έννοια και χρειάζεται να κυλήσει κι άλλο όπως λέει και ο Chaka.Επίσης νομίζω οτι ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ασχολούμαστε και οτι δεν χρειάζονται απαραίτητα βρεγμενη σανίδα όλοι αυτοί με τους οποίους διαφωνούμε (λιλι chill out baby :)
όσο για την διαστρεβλωση φίλε e-lawyer εγω δεν μετέφερα το κείμενό σου διαστρεβλωμένο , εγώ παρέπεμψα στο άρθρο σου και μετά παρέθεσα τις σκέψεις μου απο αυτό που κατάλαβα. Ετσι σχετικά με αυτά που έκανες κόμμεντ :
1) Για μένα δεν είναι καθόλου προφανής η διαφορά του Κωδικα δεοντολογίας απο τη νομοθεσία. ο μοναδικός κωδικας δεοντολογίας που ξερω καλά είναι αυτός που έχω μεσα στο κεφάλι μου. όλα τα άλλα έχουν προέλευση εξωτερική. Το οτι δεν μιλάς για νομοθεσία δεν αλλάζει κάτι απο αυτά που έχω πεί πέρα απο κάποιους όρους που χρησιμοποίησα όπως "νομικό πλαίσιο"
2) δε σε κακολόγισα , το γνωρίζω οτι δεν έχεις κακή πρόθεση
3 δε νομίζω οτι αυτό το ζήτημα είμαστε εμείς αρμόδιοι ως χρήστες να το λύσουμε αλλα σίγουρα είμαστε υπεύθυνοι για τη σωστή του αντιμετώπιση , αυτή είναι και η γραμμή μου γενικά οτι δεν χρειαζόμαστε κώδικα αν είμαστε εντάξει με τους άλλους, και αυτό ξέρουμε πώς να το κάνουμε γιατι γεννηθήκαμε ξέροντας τι είναι καλό και κακό και τί δε θα θέλαμε να μας κάνουν οι άλλοι
4) εμείς δε θα έπρεπε να εμπίπτουμε εξ ορισμού σε αυτή την κατηγορία για λόγους προφανείς και νομίζω οτι πρακτικά μέχρι τώρα αυτό γίνεται , γιατί να τα μπερδέψουμε τα πράγματα?
5) Αυτό δεν το κατάλαβα πολύ καλα... δηλαδή ? Εγώ που δεν θέλω να υπάρχει αυτό το συμβούλιο ? Θα εκπροσωπεί την πλειοψηφία αυτό το συμβούλιο ? Αφού έχετε φαγωθεί , δεν θα έπρεπε να ρωτήσετε πρώτα την μπλογκόσφαιρα αν θέλει αυτό το συμβούλιο ? Και δεν βλέπετε οτι μάλλον δεν το πολυγουστάρει ?
Τέλος θέλω να πώ το πιο σημαντικό απο όλα με πολυ μεγάλη φιλικότητα πραγματικά, οτι ενας τέτοιος κώδικας μου μοιάζει σαν να αφορά κάποιους(δεν εννοώ εσένα ,ούτε έχω κάποιον υπόψη μου) που έχουν λόγους να πιστεύουν οτι τα συμφεροντά τους θέλουν προστασία σε περίπτωση διαμάχης. Εγώ δεν έχω συμφέροντα , οι δε διαμάχες που έχω βρίσκονται στο επίπεδο της λεκτικής διαπλήκτισης , πράγμα που δεν χρειάζεται κώδικα δεοντολογίας. Τα συμφέροντα της υπόλοιπης blogoσφαιρας νομίζω οτι κειμένονται (πολύ γενικά το λέω αυτό) στο επίπεδο του " πόσα κόμμεντς είχα σημερα και πόσα profile views μου έχουν κάνει" Απέχουμε πολύ απο το να χρειαζόμαστε κώδικα. Χρειαζόμαστε να ξεκολλήσουμε τα μυαλά μας και να σταματήσουμε τις βλακείες και τις επιθέσεις μεταξύ μας του στύλ "ο τάδε είναι κομπλεξικός , ο τάδε ονομάζεται έτσι και μένει εκεί" και τέτοια. Αυτή θα ήταν μια καλή αρχή.

Kyrios Elefantas είπε...

επίσης ελπίζω να έγινε κατανοητό οτι η αναφορά που έκανα στην αναρχία δεν αποτελεί πολιτική τοποθέτηση , ούτε πιστεύω οτι αυτή η ορολογία είναι η ενδεδειγμένη για να περιγράψουμε την ιδεατή ψηφιακή κοινωνία.

Dark Angel είπε...

H μοναδική ευκαρία που έχουμε τη δεδομένη στιγμή να εφαρμοστεί έστω και για λίγο η ουτοπία της ουτοπικής ούτως ή άλλως ελευθερίας θα χαθεί γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι κάνουμε. Μάλλον ξέρουμε τι κάνουμε και προσπαθούμε να εκφραστούμε ως οι σύγχρονοι δυσλεκτικοί homo xerox σε ένα κόσμο χωρίς ουσιαστικά συναισθήματα πια. Δεν τα είχα καταλάβει όλα αυτά πριν λίγες μέρες μέχρι που κάποιος μου είπε -και αυτό με ταρακούνησε ως άνθρωπο και όχι ως ψηφιακή περσόνα- Πως θα το κλείσεις? ΔΕΝ είναι δικό σου μόνο...

alombar42 είπε...

@elefantas
Χρειαζόμαστε να ξεκολλήσουμε τα μυαλά μας και να σταματήσουμε τις βλακείες και τις επιθέσεις μεταξύ μας του στύλ "ο τάδε είναι κομπλεξικός , ο τάδε ονομάζεται έτσι και μένει εκεί" και τέτοια. Αυτή θα ήταν μια καλή αρχή.

Αυτό όμως λέγεται κώδικας δεοντολογίας :)

...ο οποίος δεν εφαρμόζεται αρκετά
...ίσως επειδή δεν είναι καταγεγραμμένος
...ίσως επειδή το netiquette δεν αρκεί
...το οποίον ιδού η ανάγκη

Τα υπόλοιπα τα είπα ήδη - και εδώ και εκεί - καλημέρα!

e-Lawyer είπε...

H διαφωνία της πλειοψηφίας δεν μπορεί να εμποδίσει πέντε ανθρώπους να αποδεχτούν ένα κείμενο κοινών θέσεων. Κατ΄ αρχήν είμαστε ένα think tank. Μπορεί να μην ξέρετε τον όρο ορισμένοί, αλλά τουλαχιστον μπορείτε να τον ψάξετε. Μπορεί να είμαστε μια ισχνή μειοψηφία, αλλά έχουμε δικαίωμα να αυτοκαθορίσουμε την πορεία μας ερήμην της μεγάλης μάζας. Δεν εκπροσωπούμε κανέναν τρίτο, παρά μόνο τον εαυτό μας. Το γεγονός ότι το άνοιξα ως θέμα είναι γιατί θα μπορούσε να αφορά πολύ περισσότερους, αλλά και για λόγους διαφάνειας - δεν είμαστε μια κλειστή ελίτ.
Η αυτορρύθμιση αποτελεί μια από τις κορυφαίες ενδείξεις της μετάβασης στη συμμετοχική μορφή πολιτεύματος, που παραπέμπει σε μια εφαρμόσιμη "άμεση" δημοκρατία. Το πόσο "πολίτης" είναι κάποιος πηγάζει όχι από τυπικά προσόντα, αλλά από τη συμμετοχή.
Η διαφορά της δεοντολογίας από τη ρύθμιση είναι ότι η μη τήρηση του κανόνα δεν συνδέεται με κυρώσεις, αλλά με το "πολιτικού" χαρακτήρα ατόπημα του να υποπέσει κάποιος σε αντίφαση (αφού αποδέχθηκε την διακήρυξη, μετά εμφανίζεται να την παραβιάζει). Στη ρύθμιση υπάρχει και κύρωση. Η δική μου πρόταση είναι ότι αφού δεν υπάρχει κύρωση (και εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτό το επίπεδο) να διασφαλιστεί η τήρηση του κανόνα με την ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με την παραβίασή του. Ένας Ombudsman δηλαδή, ο οποίος όχι απλώς θα λειτουργεί ως χελπ ντεσκ, αλλά και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις παραβάσεων της διακήρυξης, χωρίς, φυσικά, περαιτέρω κριτική ή απόδοση απαξίας στον "παραβάτη". Φυσικά και αυτό είναι υπό σκέψη και θα κριθεί από την απόφαση του Συμβουλίου, το οποίο δεν αποφασίζει με πλειοψηφία, αλλά μόνο με ομοφωνία. Δηλαδή και ένας από τους συμβούλους (25 μέχρι στιγμής) να διαφωνίσει, η απόφαση απορρίπτεται.
Ως προς τη δική μου ιδιότητα, είμαι Δικηγόρος Αθηνών και εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά εδώ δεν συμμετέχω με καμία από αυτές τις ταμπέλες. Συμμετέχω ως νομικός, ο οποίος έχει δώσει όρκο όταν αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο να είναι χρήσιμος στην κοινωνία, να αγωνίζεται κατά της αδικίας και να προστατεύει τους αδύναμους από τις παράνομες επιθέσεις. Έτσι, όταν η Λίλη άρχισε να σχολιάζει εν αγνοία τους γνωστούς και αγνώστους μπλόγκερ επώνυμα, δίνοντας λεπτομέρειες για την επαγγελματική τους ζωή ή και άλλα στοιχεία για την προσωπικότητά τους, κάποια στιγμή στο μπλογκ της, της επισήμανα ότι δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό, σε τέτοια έκταση. Η παρέμβασή μου δεν είναι "αστυνομικού χαρακτήρα", δεν ξεκίνησα ανακρίσεις και έρευνες ούτε την αναγκασα να κάνει κάτι που δεν θέλει, ούτε θα μπορούσα φυσικά να ασκήσω βία ή να επιβάλλω την τήρηση του νόμου. Απλώς επισήμανα και υπέδειξα. Εκείνη άρχισε τις ανοησίες περί "ιδιοκτησίας" και λοιπά που δείχνουν πόσο χαμηλή αντίληψη διαθέτει για τις διαδραστικές σχέσεις, οι οποίες φυσικά και δεν χωράνε σε κουτάκια όπως "ιδιοκτησία", "μπλογκ μου", "φύγε" και λοιπά. Το ίδιο λέει και ο Dark Angel που διαπίστωσε ότι το blog "του" δεν είναι μόνο δικό του, αλλά ένας χώρος συμμετοχής, διαλόγου και συνδιάδρασης, στο οποίο έχουμε συμμετάσχει και άλλα πρόσωπα και συνεπώς η απόφαση για το κλείσιμο δεν μπορεί να είναι (δεοντολογικά) μόνο δική του, όπως ήταν η απόφαση για το άνοιγμα. Σε αυτή τη λογική δεν θα μπει ποτέ η Λίλη, η οποία πάντα θα διαγιγνώσκει διαθέσεις επίθεσης και οικειοποίησης της ψυχικής της ισορροπίας και της περιουσιας της, ακόμη κι όταν προκαλεί με τον πιο άμεσο τρόπο (βλ. το ποστ της που έλεγε ότι έχει γράψει το παιδί της σε κομπαρσάδικο) την αντίδραση και την απάντηση κάποιου που απλώς διαφωνεί μαζί της ως προς τις παιδαγωγικές της μεθόδους. Το γεγονός ότι το θέμα αναφέρεται στο πως θα μεγαλώσει το παιδί της μια μητέρα, δεν εξοβελιζει αυτομάτως τον διάλογο, που η ίδια προκάλεσε δίνοντας το κείμενο και έχοντας ανοικτά τα σχόλια. Οι επικλήσεις στους προσωπικούς της αγώνες και τις θυσίες δεν θεμελιώνουν ένα ισόκυρο επιχείρημα που εκτοπίζει το δικαίωμα κάποιου να σχολιάσει, αλλά απλώς εισάγει εξωκειμενικές βάσεις προκειμένου να επιβάλλει την "ηθική" και εμμέσως την συμπόνια ως λόγο παύσης του διαλόγου. Μετά προφανώς αντιλήφθηκε και η ίδια πόσο λάθος είχε ή μάλλον ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει ψυχολογικά το διάλογο (δικαίωμά της σεβαστότατο)οταν υπεισέρχεται και στα θέματα-ταμπού της (τα οποία όμως η ίδια θίγει απλώνοντά τα σαν τραχανά, όπως αναφέρει και στην προμετωπίδα του μπλογκ της) και, πράττοντας άριστα, έκλεισε τα σχόλια. Εφάρμοσε δηλαδή μια πρωτόγονη μορφή δεοντολογίας, έχοντας αφιχθεί όμως από εντελώς διαφορετικά κίνητρα (ψυχολογική της ισορροπία) από αυτά της καλης γειτονίας και αποδοχής του ρόλου της ως μέλους ενός συνόλου όπου η σχέση μπλογκερ-επισκέπτη υπόκειται σε διαρκείς αντιστροφές.
Νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα δείχνει ανάγλυφα τη σημασία της δεοντολογίας και πόσο ξεκάθαρη θα μπορούσε να γίνει η σχέση αυτή μέσα από την υπεροχή της σαφούς διατύπωσης. Η φυσικοδικαϊκή προσέγγιση της δεοντολογίας (η "καλή πίστη" που δεν μπαίνει σε ρητούς κανόνες) έχει ξεπεραστεί από την αυτορρύθμιση. Τα επιχειρήματα για την απουσία ρύθμισης ως πρόταση εξαντλήθηκαν όταν οι έλληνες ζητούσαν από τον Όθωνα την σύνταξη Συντάγματος κι εκείνος του απαντούσε -απόλυτα λαϊκιστικά- ότι "έχουν" σύνταγμα, αλλά άγραφο. Αν θέλουμε να μιλάμε για πέρασμα από την καλή πίστη στην δεοντολογία, πρέπει να έχουμε ρητές διακηρύξεις.

Chaca-Khan είπε...

http://karakatsanis.blogspot.com/2006/01/blog-post_113848608249530850.html

Kyrios Elefantas είπε...

@alombar42
man ,όχι δεν είναι αυτό κωδικας δεοντολογίας. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη την οποία δεν ζητάω να θεσπίσουμε :)

@e-Lawyer
"H διαφωνία της πλειοψηφίας δεν μπορεί να εμποδίσει πέντε ανθρώπους να αποδεχτούν ένα κείμενο κοινών θέσεων" .Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω , δικαίωμά σας είναι εννοείται . και κατανοώ την πρώτη σου διάθεση να μην δημιουργηθεί μια κλειστή ελίτ παρότι αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων,όχι με την έννοια της ελίτ ίσως , αλλα σίγουρα με την έννοια του κλειστού κύκλου.Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς Ίσως να το συζητούσα , τώρα δε νομίζω οτι είναι καλή εποχή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν έχω καμμία ουσιαστική σχέση με τη νομικη επιστήμη (πέρα απο στοιχεία εκκλησιαστικού δικαίου) ,δεν έχω ούτε γνώσεις , ούτε διαμορφωμένη επιστημονική σκέψη πάνω στο αντικέιμενο και διατυπώνω τις σκέψεις μου απλοικά όπως πιστεύω θα έπρεπε να κάνουν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας. Προσωπικά θα ήθελα να μήν περάσω απο την καλή πίστη στη δεοντολογία , αυτό ακριβώς λέω. Θα ήθελα περισσότερη καλή πίστη . όπως το διατυπώνεις (κείμενο κοινών θέσεων) δεν νομίζω οτι έχω δικαίωμα να αντιδράσω άλλο , εφόσον θα αφορά μια ομάδα για δικιά της εσωτερική χρήση. Αλλα για να αφορά όλη τη blogoσφαιρα δεν θα έπρεπε πρώτα να έχουν συνηδητοποιηθεί κάποια πράγματα? Είναι νιάνιαρο ακόμα , δεν έχει μεγαλώσει , πώς θα κάνει σωστή χρήση του μαχαιριού που της προσφέρετε?
όλα τα υπόλοιπα με θλίβουν όσο και εσένα (κράξιμο-καρφώματα και ανάλωση σε προσωπικές χαζοδιαμάχες) γιατί το θεωρώ χάσιμο χρόνου τη στιγμή που αυτός ο χρόνος θα μπορούσε να είναι δημιουργικός. Δε βλέπω όμως πώς θα βοηθήσει τελικά πρακτικά όλη την blogoσφαιρα apo τη στιγμή που δεν θέλει να πάρει μέρος. Θα φτιάξετε ένα κώδικα δεοντολογίας εσυ και κάποΙοι άλλοι που πιθανότατα δε θα τον χρειάζεστε γιατι δεν θα αντιμετωπίζατε μεταξύ σας προβλήματα ούτως ή άλλως (καλή πίστη και συνείδηση της θέσης). Με τη λίλι όμως πχ (δεν είναι προσωπικό και κακώς το κάνουμε σε αυτό το ποστ) μια που ανέφερες το όνομα Θα σε βοηθήσει αυτό που κάνεις ? οχι. Anyway καλή τυχη στο εγχείρημα , εγω πάλι τίθεμαι κατά αλλα θα ήθελα όταν τελειώσει να δώ τι βγήκε , το αντιμετωπίζω ως πείραμα.
παντως η σύγκριση με τον Όθωνα και το άγραφο σύνταγμα είναι λίγο άκυρη πιστεύω . Δε μιλάμε εδώ για σχέση εξουσίας - πολίτη αλλα για τη συνείδηση του blogger. και το σύνταγμα το ζητάει η διαμορφωμένη συνείδηση. Δεν μπορείς να το κάνεις ανάποδα . Και δεν πρέπει κιόλας.

Eλπίζω γενικά να καταλαβαίνετε τους λόγους που διαφωνώ μαζί σας , δεν έχω να χωρίσω κάτι με κανέναν , πόσο μάλλον με εσάς.
καλημερα :)

Dark Angel είπε...

Συμφωνώ απολύτως με Ελέφαντα. Ειναι η χειρότερη στιγμή για κάτι τέτοιο. e-lawyer ξέρεις την άποψη μου για Δυνητικούς Σερίφηδες κτλ. Ας αφήσουμε το πράγμα λίγο να τρέξει και ας ηρεμήσουμε όλοι. Αν δείτε τις επισκέψεις τελευταία στα μπλογκς σας θα παρατηρήσετε την 200 300% αύξηση και δεν είναι όλοι αυτοί μπλογκερς. Είναι άτομα που μπήκαν χάρη στα φρη πρες και άλλες αναφορές από έντυπα και μη.Αυτό σημαίνει ότι αρκετά μάτια είναι στραμμένα πάνω στη μπλογκόσφαιρα παρατηρώντας και έχοντας απαιτήσεις γιατί θεωρούν τα μπλογκς το πιό εναλλακτικό κομμάτι πληροφορίας, σκέψεων και απόψεων. Αυτό μας δημιουργεί μια σύγχιση γιατί ξεφευγουμε σταδιακά από τα στενά πλαίσια του μονιτορ όπως είπε και ο Τσακα Καν και απευθυνόμαστε σε περισσότερο κόσμο. Ο καθένας μας αν έχει συνείδηση του τι λέει θα προσφέρει και κάτι διαφορετικό σε όλους μας. Αρα δεν χρειάζονται κώδικες κτλ και ειδικά αυτή την εποχή. Ο καθένας από εμάς ρυθμίζει το δικό του ρολόι δεοντολογίας και γράφει ξέροντας ότι πια απευθύνεται σε πολύ περισσότερους και επαναλαμβάνω ΟΧΙ μόνο μπλογκερς...

Ανώνυμος είπε...

Είναι τρομακτικό, άλλα κατάλαβα εγώ κι άλλα όλοι οι άλλοι.. έλεος ρε παιδιά. Είπαμε να γράψουμε πέντε πράγματα, πιο πολύ για προστασία της μελλοντικής μας ελευθερίας και για την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ μας. Δεν είπε κανείς να βάλουμε μπάστακα στο κεφάλι μας.
Άποψη μου, βλέποντας τι γίνεται τριγύρω με τις πατέντες λογισμικού, τα digital rights και τις πνευματικές ιδιοκτησίες είναι πως.. πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο με το Common Creative License στην Ελλάδα για να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you!
» » »

Ανώνυμος είπε...

Cool guestbook, interesting information... Keep it UP
merchant services iso&aposs dino ferrari for sale Ear bud headphones used in the 1900 Topamax nipolar lamborghini http://www.hornymilfs.info/free-pictures-nude-pregnant.html Are whirlpool duet washer and dryer stackable Paris hilton close up