Σελίδες

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Street Parade : South Nicosia


Το θέμα ξεκίνησε να συζητιέται πριν κανένα-δυο μήνες, όταν έπεσε η ιδέα να επεκταθούν και να εμπλέξουν κι άλλα μέρη της πόλης τα street party που οργανώνονται στην Πλατεία της Φανερωμένης στην «παλιά πόλη».
Έγιναν μερικές συναντήσεις και μέσα σε λίγο διάστημα είχαν φανεί ποιοι θα είναι αυτοί που θα αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα. Η ημερομηνία ορίστηκε για την παραμονή των Χριστουγέννων, η διαδρομή περιορίστηκε, για αυτήν την πρώτη φορά, μόνο στην εντός των τειχών πόλη, το άρμα ή το τρέιλερ κατασκευάστηκε από επαγγελματία σιδερά, οι djs βρέθηκαν και μπλέχτηκαν ενεργά στην οργάνωση και σιγά σιγά όλα ήταν έτοιμα για το...

πρώτο αυτοκινούμενο street party – parade της Λευκωσίας.

Η αισθητική του ήταν πολυσυλλεκτική και χαρούμενη, ο κόσμος που συνεργάστηκε ήταν από διαφορετικές τάσεις - αλλά κατά μεγάλο ποσοστό ενεργός στα πολιτικο-κοινωνικο-καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της πόλης - η γεννήτρια, προς έκπληξή μου, ήταν η ίδια "honda" κλειστού τύπου που ηλεκτροδότησε και το αντίστοιχο Αθηναϊκό τις πρώτες 3-4 φορές και η διαδρομή περιλάμβανε τόσο οικιστικές περιοχές της παλιάς πόλης, όσο και περιοχές μεταναστών, αλλά και κεντρικά και "τουριστικά" σημεία.

Οι επιλογή των σημείων στα οποία στάθηκε το άρμα έγινε στη βάση των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους, αλλά την ίδια στιγμή, περιλάμβανε και κάποιου είδους δηλώσεις. Πρώτη στάση ήταν στο "παλιό δημαρχείο" μια περιοχή η οποία είναι το κέντρο της νέου τύπου "ανάπτυξης που προωθείται στην παλιά πόλη", με τη δημιουργία νέων χώρων νυχτερινής κατανάλωσης που έρχονται σε αντίθεση με τα εγκατεστημένα νοήματα και δράσεις της περιοχής. Παράδειγμα είναι το νέο πολυμπάρ "Στοά" το οποίο πιέζει την λαϊκή αγορά του Σαββάτου -που γίνεται στο σημείο χρόνια τώρα- γιατί θέλει να χρησιμοποιεί το χώρο ως parking.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι αυθόρμητες στιγμές χορού που χαρακτηρίζουν αυτές τις δράσεις, όπως τις ζήσαμε και στην Αθήνα, σε σημεία που για τον ένα ή τον άλλο λόγο προσφέρονται και "ταιριάζουν" με την νέα πρόσκαιρη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Επόμενη στάση ένα σημείο παιχνιδιού...

Επόμενη στάση ένα σημείο συνδεδεμένο με τους μετανάστες της πόλης, μιας και εκεί είναι το σημείο στο οποίο κάθε μέρα στήνονται με τις ώρες άνθρωποι που περιμένουν να έρθει κάποιος που χρειάζεται χέρια για εργασία σε διάφορα ευκαιριακά πόστα, κυρίως στις κατασκευές, αλλά και στον αγροτικό τομέα. Εκεί προσφέρθηκε φαγητό στους παρευρισκόμενους...

Έτσι, έφτασε στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας στην οποία εδώ και μήνες γίνονται έργα ανάπλασης -μια ανάπλαση που έχει προκαλέσει διάφορες κριτικές και αντιδράσεις...

Από τα ποιο σημαντικά σημεία που σταμάτησε η κινούμενη αυτή μουσική δράση, ήταν... η περίφημη πράσινη γραμμή. Στο crossing point Λήδρας-Lockmaci -το οποίο έχει ανοίξει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην καρδιά της παλιάς πόλης- το άρμα πέρασε το ε/κ φυλάκιο και μπήκε στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο της νεκρής ζώνης που εποπτεύεται από τα ηνωμένα έθνη, τα οποία και παρενέβησαν, μέσω των ε/κ αρχών, και τελικά μετά από κανένα 20λεπτο φύγαμε. Ήταν όμως αρκετός χρόνος για να γίνει μια σαφής δήλωση επαναχρησιμοποίησης του συγκεκριμένου "νεκρού" χώρου.

Τέλος, η πορεία του άρματος τελείωσε στην πλατεία της Φανερωμένης όπου μας περίμενε ένα νέο setting με το live του κυπριακού hip-hop συγκροτήματος "pots".

Όπως έχει γίνει και στην Αθήνα, όσο το party προχωρούσε μάζευε και περισσότερο κόσμο. Βέβαια, στην αρχή η προσέλευση δεν ήταν μεγάλη, όμως ήταν η πρώτη φορά και ο κόσμος ενθουσιάστηκε... ήταν δηλαδή μια καλή αρχή!


6 σχόλια:

Tic Tac είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ φωτογραφιες και το κειμενο επισης.

Ααχχ...

Αχ, και να 'μουν νεος.

idealhsths είπε...

ημαν νιος και γέρασα αντε παμεεε

Γεια σου ρε Pause συνπαρτυώτη!!

μια χαρά ε! Σα να είναι Δεκαπεντάυγουστος εκεί (?) πολύ κουλ όλο. και προφέσσιοναλ χάρμα ;)
ΤΗ δράση με τη σίτιση ποιος έιχε την μέριμνα, όλοι μαζί (πόσοι) ? Και το νεκρό σημείο είναι πρώτη φορά που γινεται κάτι τέτοιο εκεί, έτσι?
Μου αρέσει το πως τα γράφεις :)
και ναι χάρηκα που το λες 'αυτοκινούμενο' το party -όταν προτάθηκε εδώ μονο δε με φάγατε τότε. αφού αυτό είναι ! πάει μόνο του ..

καλή αρχή παιδιά!! Yo


..'κάθε μέρα πάντου όλοι κάνουμε στριιιτ πάρτυυυ'

unpause είπε...

Γεια σας ρε παιδιά... Ναι είναι ωραίες οι φωτο επειδή είναι και ωραίο το τοπίο στην παλιά πόλη και γραφει καλά η αντίθεση με το παρτυ!

το φαγητό που λες ideal. το ειχε αναλάβει μια υποομάδα της οργάνωσης... απλά το έφερε εκει που είχαμε πει την ωρα που ειχαμε πει χωρις να θέλει να ξέρει οτιδήποτε άλλο... απλά!

Ναι ήταν η πρωτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στη νεκρή ζώνη... γι αυτό και τη λένε νεκρή ;)

Chaca-Khan είπε...

Ε, καλή αρχή λοιπόν..
Πλήρες το "ρεπορτάζ", επιτελείς κοινωνικό έργο, ούτε ευαγγελιστής.. :-))

ωραίο και το κόλπο read more..

last but not least αυτή η φωτό έπος!

unpause είπε...

Το read more ήταν για να μη γεμίσει η αρχική! Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η φωτο. δεν ήμουν σίγουρος.. :)

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Μπράβο Πάουζ καλό το ρεπορτάζ..!
Καλή αρχή και εκεί.
Ωραίες φωτός