Σελίδες

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006

Τσόντά, Ορθοδοξία και Δεξιά



Φαντάζομαι ότι είτε χαζεύοντας τα πρωτοσέλιδα στο περίπτερο είτε τυλιγμένες στα χέρια μιας κακοντυμένης εξηντάρας σίγουρα κάπου θα έχει πέσει το μάτι σας στα τρομερά προϊόντα του ελληνικού τύπου που λέγονται Espresso και Traffic. Αυτές οι εφημερίδες ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του Ευρωπαϊκού κίτρινου τύπου όπως η Bild στη Γερμανία ή η Sun και η Mirror στην Αγγλία. Βέβαια, όπως κάθε αντιγραφή που σέβεται τον εαυτό της τα έντυπα "προσαρμόζονται στα standards του Έλληνα αναγνώστη (sic)". Έτσι λοιπόν έχουμε την Espresso, μια βαθιά δεξιά και συντηρητική εφημερίδα να παρέχει πρωτίστως κριτική υποστήριξη στην εκκλησία και τα μεσαιωνικά κελεύσματά της από μια πρωτότυπη όσο και φθηνή οπτική. Χαζεύοντας διάφορα πρωτοσέλιδα της θα δούμε ότι προβάλλει αυτά που υποτίθεται απειλούν τα χρηστά ήθη της Ελληνικής οικογένειας (π.χ Γκέι όργια στο διαδίκτυο) ή τους διάφορους κατα φαντασίαν σατανάδες που απειλούν "του Χριστού την πίστη την Αγία" (αξέχαστο το πρωτοσέλιδο με τους Slipknot όταν είχαν έρθει πριν δυο χρόνια στην Αθήνα).
Συνηθισμένοι στα σκατά, δεν μας έκανε ποτέ εντύπωση το ρεπορτάζ του Ιού της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που αποκάλυπτε την επιρροή της εκκλησίας στα θέματα και στη γραμμή του εν λόγω εντύπου.
Από την άλλη ένα άλλο μεγάλο μέρος των θεμάτων της γυρνά γύρω από τη σεξουαλική ζωή και τις προτιμήσεις του Ελληνικού star system (ή σταρ σύστεμ ελληνιστί). Αξέχαστα επίσης και τα πρωτοσέλιδα "Γκέι βουλευτής στο Ελληνικό κοινοβούλιο" ή τα κάθε λογής "¨Ποιούς επωνύμους καίει η ατζέντα της μαντάμ του Κωλονακίου" που συνδυάζουν (αρμονικά?) την πιο φθηνή μορφή σκανδαλοθηρίας με την ενάρετη χριστιανική πίστη και εκκλησία που συνέχεια μα συνέχεια μα συνέχεια δοκιμάζεται και απειλείται από αγνωστικιστές ναυάρχους, "εκφυλισμένους" ομοφυλόφιλους η όλους αυτούς που φοβούνται την δυναμική της ορθοδοξίας και θέλουν να καθυποτάξουν τον ελληνισμό (sic) στο όνομα του προοδευτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (λέγε με Χριστόδουλο).
Και ενώ μπορώ να φανταστώ τις ορδές ενάρετων πλην τηλεορασόπληκτων γέρων και γριών που όλη μέρα "αγανακτούν" με όσα συμβαίνουν γύρω τους από τη μία και από την άλλη θέλουν να μη χαμηλώνουν ούτε στιγμή το αδηφάγο, βλακέστατο βλέμμα τους από τα προσωπικά της Αθηνά Ωνάση, δεν μπορώ να καταλάβω πως διάολο δικαιολογόυν στο κεφάλι τους τις τσόντες που αθρόα μοιράζουν τα εν λόγω έντυπα και οι ίδιοι -πιθανότατα- βλέπουν με τα σάλια να τους τρέχουν πιο γρήγορα και από τον "αδικημένο" Κεντέρη.
Εν ολίγοις, μιλάμε για έναν συνδυασμό Τσόντας, Ορθοδοξίας και Δεξιάς που σπάει κόκκαλα. Ανθρώπους λίγους από κάθε άποψη που σιχτιριάζουν τους Αλβανούς που "γέμισε ο τόπος από 'δαύτους", κάνουν πορείες για να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες και το βραδάκι άμα λάχει τραβάνε και καμμια μαλακία με τις τσοντούλες της Espresso κάτω άπό την εικόνα του Χρηστούλι που όλο μας λένε πως μας αγαπά αλλά όλο μας πρήζει, μας φοβίζει, μας βρίζει και εν τέλει μας χωρίζει...

8 σχόλια:

Chaca-Khan είπε...

έχεις δίκιο για την παρατήρηση της "νομιμοποίησης" της τσόντας στις εφημερίδες [και στις πολιτικές εφημερίδες εμφανίζεται αυτό]

Τώρα όμως θα σε ρωτήσω κάτι άλλο: εξήγησέ μου επιτέλους τί είναι αυτό το (sic)..

Και κάτι άλλο μια και σε βρήκα εύκαιρο: πιάσε κι ένα "τ΄όνομά μου + 1" κ τα λέμε βράδυ..

Ανώνυμος είπε...

Πριν από 10-15 χρόνια βρέθηκα σε δεξίωση σε δυτικο-ευρωπαϊκή χώρα φυλλάδας, αντίστοιχης με την Espresso, την Traffic και άλλες όμοιες εφημερίδες. Ήμουν συνοδός κυρίας (ραδιο-) δημοσιογράφου και πήγα από περιέργεια, να δω τον κόσμο που απαρτίζει αυτούς τους κύκλους.

Λοιπόν, σχεδόν όλοι αποκαλούσαν τούς αναγνώστες τους "ερείπια", "ηλίθιους", "ζώα" κλπ. Ήξεραν δηλαδή πολύ καλά σε ποιους απευθύνονται και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίζουν, έβλεπαν τους εαυτούς τους ανώτερους και πίστευαν ότι κάνουν αυτή τη δουλειά προσωρινά, μέχρι να πάνε σε "μεγάλη" εφημερίδα, όπου (νομίζουν ότι) θα κορόϊδευαν τους νέους αναγνώστες με πιο ευφυή τρόπο.

Μερικά από τα άτομα (ας πούμε δημοσιογράφοι) που γνώρισα τότε, είναι ακόμα στις ίδιες ή άλλες όμοιες φυλλάδες, 1-2 που πήγαν σε "σοβαρές" εφημερίδες, έφυγαν ή τους έδιωξαν γρήγορα. Ουσιαστικά ήταν οι σωστοί άνθρωποι για τους σωστούς αναγνώστες, αναμοχλευτές σκουπιδιών που τα προσέφεραν με διαφορετική συσκευασία...

Μαύρος Γάτος είπε...

Μπράβο ρε Λέρνινγκ. Εξαιρετική ανάλυση. Μού θύμισες τον Χάρυ Κλυν:

Με σεξ ορθοδοξία και με μιά ζεϊμπεκιά
να' την η Ελλάδα ανά-σκε-λα


(την Λερναία Ύδρα τί την έχεις; στην Ύδρα δεν έχω πάει)

Kyrios Elefantas είπε...

sic = stupid in context

absinthia είπε...

sic

Rodia είπε...

Sic transit gloria mundi

Ανώνυμος είπε...

Ελέφαντα σε βρίσκω παρά παρά πολύ σωστό! Τελικά οι ελέφαντες έχουνε την δικιά τους άποψη… !

Ανώνυμος είπε...

Λερνινγκ, να σου πω:
Έστω οτι πίσω από την Espresso κρύβεται η εκκλησία κ έστω ότι υπάρχει το οξύμωρο να προβάλει η συγκεκριμένη εφημερίδα από τη μία πλευρά το συντηρητισμό (βάλλοντας κατά gay,σατανιστών κτλ) και από την άλλη τσόντες και ευτελιστικό gossip,so what?
Εδώ βλέπαμε τα όργια των παπάδων στην τηλεόραση πριν 2 χρόνια κ εσένα σου κάνει εντύπωση μια γυμνή photo σε μια κωλοφυλλάδα που ίσως να συνδέεται με την ορθοδοξία και τη δεξία?
Αλλά ακόμα κ αυτό τι σε ενοχλεί, μήπως γιατί είσαι πιο συντηρητικός κ από τους συντηρητικούς? Μιλώντας για τους δεξίους γενικά, αύτό θυμίζει το υπεραπλουστευμένο επιχείρημα ότι:" Είσαι δεξιός κ ορθόδοξος? Τότε γιατί βλέπεις τσόντες?" ή όπως αντιστοίχως λένε πολλοί βλακωδώς: " Είσαι αριστερός? Τότε γιατί έχεις λεφτά?" Μια καθαρά συντηρητική γενίκευση.
Και μην κατηγορείς 'δεξιούς' ότι τραβάνε μαλακία με τσόντες,εσύ δηλαδή δεν το χεις κάνει ποτε? (την αλήθεια πες).