Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ FRUTO 5

Tι σημαίνει fruto 5;
Eιναι ασφαλώς θέμα ερμηνείας . Για μένα μπορεί να σημαίνει κάτι , για κάποιον κάτι άλλο. Αλλωστε το όνομα δεν είναι δική μου ιδέα ,είναι ενός φίλου μου ,εγω απλώς το οικειοποιήθηκα γιατι θεωρώ οτι βρίσκεται πολυ κοντα στο ύφος της μουσικής. Σιγουρα σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο για μένα αλλα δεν θα ήθελα να το αναλύσω αυτό γιατι μου αρέσει το γεγονός οτι κάποιος έχει την ευκαιρία να φαντάζεται τι μπορεί να είναι το φρουτο 5 για τον ίδιο.Δεν πιστεύω στην αξία του πομπού αλλα στην αξία του δεκτη,αν με καταλαβαίνετε

Είναι το τρίτο σου cd που κυκλοφορεί free.. Tι σε κάνει να συνεχίζεις την προώθηση της μουσικής σου με αυτόν τον τρόπο;
Aρχικά μου άρεσε η ιδέα οτι θα μπορεί κάποιος να παίρνει cd στα μέρη που πηγαίνει με την ίδια ευκολία που παίρνει flyers και free περιοδικά.Τα cd γενικά είναι ακριβά στα δισκοπωλεία ,η μουσική θα έπρεπε να είναι αγαθό ευρέως διαδεδομένο και προσβάσιμο , δηλαδη φτηνο . Και ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να αμοίβεται περισσότερο αυτός και λιγότερο οι δισκογραφικές . Εν πάσει περιπτώση απο ότι φαίνεται το τοπίο για τη μουσική αλλάζει (self producted μουσικοί ,ιντερνετ, net-labels, εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων ) και πιστεύω οτι αν κι αλλοι home made μουσικοι ι μοίραζαν και εκείνοι δωρεάν τη μουσική τους θα είχαμε μια ενδιαφέρουσα νέα συνθήκη στην ήδη υπάρχουσα και υπο διαμόρφωση κατάσταση.Δεν λέω οτι πρέπει όλοι οι μουσικοί να μοιράζουν δωρεάν τη μουσική τους , απλά όσοι μουσικοί είναι ανεξάρτητοι και έχουνε τη μουσική τους στο συρτάρι και την ακούνε μόνο αυτός και οι φίλοι του ,γιατί να μήν την μοιραστούν με τον κόσμο? Τωρα όποιος βρεί ενα label να συνεργαστεί, καλως πιστεύω θα κάνει , δεν είναι κακό να αμοίβεσαι για τις ατελείωτες ωρες φρίκης που περνάς μπροστά στον υπολογιστή σου με τα κολλήματά σου. Παντως πιστεύω οτι και οι μουσικοί μπορούν να βοηθήσουν στο να είναι πιο φθηνές οι τιμές των cd στους πάγκους των δισκοπωλείων.Σχετικά με αυτό ενδεικτικά αναφέρω οτι τα 800 αντίτυπα του "a bit more dolphin" κόστισαν συνολικά 200 euro(χαρτιά ,εκτυπώσεις ,κόλλες UHU,άδεια cd, καφές ,όλα).Είναι αρκετά αλλα δεν είναι και τραγικά πολλά.

Το ψάρι, το αρμαδίλο, ο mr Εlephant, o Aντρέας Εμπειρίκος, ο Charles Manson, είναι μερικές από τις φιγούρες που εμφανίζονται στο "A bit more dolphin".. Ποια είναι η λεπτή κόκκινη κλωστή που τους ενώνει;
Τό δελφίνι φαντάζομαι. Όλο το project έχει σαν θέμα το πέρασμα απο μια κατάσταση σε μια άλλη και το πως αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο επικοινωνίας . Πέρα απο αυτό , οι λεπτομέρειες αφορούν δικά μου προσωπικά κολλήματα που ειλικρινά δεν νομίζω οτι μπορώ να εξηγήσω και επιπλέον όπως είπα και πιο πάνω δίνω μεγαλύτερη αξία στον δέκτη των μηνυμάτων παρά στον πομπό.Πάντως το ψάρι είναι ο συνδετικός κρίκος με το "absent minded" και ο mr elephant είναι ο πρωταγωνιστής σε μια σειρά κομματιών απο τα προηγούμενα projects. Αυτό είναι το τρίτο στη σειρά .

"Δεν υπάρχει underground και ούτε υπήρξε ποτέ. Ένα παραμύθι είναι με κάτι τυπάκια που τρώνε τα λεφτά του μπαμπά τους" (περιοδικό black:white 005).. Σχολίασε μου αυτήν τη φράση.
Δεν ξερω να σου πώ, αλλα νομίζω οτι αυτή η ιστορία με το underground ειναι σχετική με την αστική δεισιδαιμονία οτι αν ανάψεις τσιγάρο στη στάση όσο περιμένεις το λεωφορείο ,τοτε το λεωφορείο θα έρθει πριν προλάβεις να το καπνίσεις (το τσιγάρο όχι το λεωφορείο). Θέλω να πώ , το underground υπάρχει όταν κάνεις κάτι και δεν το συνειδητοποιείς οτι είναι underground αυτό που κάνεις. Όταν αρχίζεις να το φωνάζεις στον εαυτό σου και στους άλλους και κυρίως να το διαφημίζεις με αποτέλεσμα να γίνει πολύ γνωστό σε όλους τότε αυτόματα παύει να είναι underground. Αλλα δεν πειράζει . Το underground δεν γίνεται να είναι αυτοσκοπός. Αν γίνει αυτοσκοπός αυτόματα ακυρώνεται όπως αυτόματα εμφανίζεται το λεωφορείο όταν ανάβεις τσιγάρο στη στάση.Πάντως έχουμε συνήθως μια ταυτιση του underground με το ποιοτικό και του mainstream με το εμπορικό κομμάτι της μουσικής σκηνής.Εξου και η κατηγορία για τα λεφτά του μπαμπα που κρύβονται πίσω απο τους "δηθεν" ψαγμένους εναλλακτικούς τύπους . Αυτό είναι αβάσιμο βέβαια γιατι η τέχνη τελικά είναι ζήτημα αισθητικής και όχι θέμα οικογενειακών οικονομικών διαπλοκών :) στη δική μου περίπτωση δεν έφαγα τα λεφτά του μπαμπά μου αλλα οφείλω να ομολογήσω οτι βοήθησε πάρα πολύ κι αυτός και πολλοί φίλοι που εδωσαν ένα χερι στο κόλλημα των εξώφυλλων πάνω στους φακέλους των cd. Thank you people :)

Πώς βλέπεις την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής; Πού πιστεύεις ότι το πάει και αν μπορείς κάνε μία πρόβλεψη για την ηλεκτρονική μουσική του 2050.
Θα ανησυχούσα περισσότερο για το μέλλον του ανθρώπου το 2050 και όχι για το μέλλον της μουσικής.Αλλωστε ο άνθρωπος μπορεί να χαθει κάποτε ως Άνθρωπος αλλα η μουσική θα υπάρχει πάντα. Ειλικρινά δεν έχω εικόνα για την ηλεκτρονική μουσική το 2050 αλλα φαντάζομαι οτι θα έχουμε ακούσει πολύ ακραία πράγματα ως τότε και γενικά θα φρικάρουμε με τη μουσική που θα ακούνε τα παιδιά μας και τι μουσική ειναι αυτή που ακούς παιδί μου, εγω στην ηλικία σου δεν ακουγα τέτοια πράγματα αχ ήταν καλύτερα τα παλια τα χρόνια που ακούγαμε πριόνια και τέτοια. Και τα παιδιά μας θα γελάνε και εμείς δε θα μπορούμε να καταλάβουμε οτι τα παιδιά μας θα έχουν γράψει αριστουργήματα και θα ρουφάμε το τσαγάκι μας έτοιμοι να περάσουμε σε μια άλλη κατάσταση όπως το δελφίνι.

1 σχόλιο:

8-bit είπε...

Οντως ήτανε καλύτερα τα παλιά τα
χρόνια
τα ξύναμε , την πίναμε και ακούγαμε πριόνια.