Σελίδες

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Μονόδρομος;



Ακρασία είναι η πνευματική κατάσταση κατά την οποία ενώ το υποκείμενο κρίνει μια πράξη ως τη βέλτιστη, παρόλ' αυτά πράττει κάτι διαφορετικό. Μ' αυτή την υπόθεση μπλέχτηκαν πολλοί φιλόσοφοι όπως Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σπινόζα.

Ο τελευταίος στην Ηθική του, στον πρόλογο του 4ου μέρους όπου ασχολείται με την ανθρώπινη δουλεία ή αλλιώς με την ισχύ των συναισθηματικών επηρειών, αναφέρει : Δουλεία καλώ την αδυναμία του ανθρώπου να μετριάσει και να καταστείλει τις συναισθηματικές επήρειες.

Σε αντίθεση με τον Σωκράτη, δεν πιστεύει ότι η ακρασία είναι αποτέλεσμα ελλιπούς γνώσης. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της έντασης με την οποία τα συναισθήματά μας επιβάλλονται στη βούλησή μας. Χρησιμοποιεί τον στίχο από τη Μήδεια του Ευρυπίδη: Βλέπω τα καλύτερα και επικροτώ, πράττω τα χειρότερα.

Η γνώση που έχουμε για τα πολιτικά πράγματα, πολλώ δε μάλλον για τα οικονομικά, είναι σαφώς ανεπαρκής για να μας οδηγήσει σε μια ασφαλή στάση. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι είναι συνολικά καλύτερο να πράξουμε. Ούτε όσοι θέλουν την Κυριακή να μείνουν σπίτι τους, ούτε εμείς που θέλουμε να συγκροτήσουμε το αυριανό πλήθος.

Πρέπει εμείς πρώτα να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε. Αρχικά τα πολιτικά μας συναισθήματα. Ύστερα να πείσουμε τους αντίπερα να μας ακολουθήσουν με μόνα λόγια τις αυριανές μας πράξεις. Αυτές μπορούν να μιλήσουν στους άλλους σε μια γλώσσα ακατανόητη μα πολύ αποτελεσματική.

Δεν μπορώ να αποδεχτώ το μονόδρομο που μου επιβάλλουν. Κι αν θυμάμαι κάτι από τις περιπλανήσεις σε πρωτοειδωμένα μέρη, είναι η συγκίνηση που είχα όταν ακολουθούσα κάποιον που είχε γενναία δηλώσει ότι δεν ήξερε που πήγαινε.

Εμείς, το αυριανό πλήθος, δεν ξέρουμε. Είμαστε. Η πρωτοπορία αυτοακυρώνεται μπροστά μας.
Όταν θα μας είναι χρήσιμη, θα μεταμορφωθούμε εμείς σε πρωτοπορία. Θα θέλουμε και αυτό θα αρκεί για να μπορούμε να είμαστε.




6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με αγγίζει αυτό το κείμενο αρκετά. έχει μία αισιοδοξία, από αυτή που κατείχα και εγώ μέχρι πριν κάποια χρόνια, όταν άρχισα να αλλάζω κατεύθυνση και να γίνομαι απαισιόδοξος.
με άγγιξε η αναφορά στο Σπινόζα που ήταν μεγάλη μούρη και ίσως παραμελημένος από εμάς τους πιο σύγχρονους.
πιστεύω ότι το δύσκολο δεν είναι να βγουν 200 γενναίοι αντιπρόσωποι του έθνους και να καταψηφίσουν το μνημόνιο και να μας τραβήξουν έτσι με μία απόφαση τους σε απάτητα μονοπάτια. στο ίδιο αποτέλεσμα θα έφτανε και μία γενναία διαδήλωση της κυριακής. όπως επίσης και μία γενναία καθολική απεργία για 1-2 εβδομάδες που θα παρέλυε τα πάντα.
αυτό είναι το εύκολο, όπως και αν προκληθεί ή πραγματοποιηθεί.
το δύσκολο για εμένα φαίνεται να είναι το μετά...αυτό που εσύ χαρακτηρίζεις ότι δεν ξέρουμε που πάμε...τον τελευταίο καιρό αυτό που θέτεις το αναρωτιέμαι ως: "ωραία... χρεοκοπία...και μετά; τι;"
δύο φίλοι που περιπλανιούνται σε πρωτοειδωμένα μέρη, μπορεί ο ένας να σπρώχνει τον άλλο, οπότε κάποιος κατευθύνει τον άλλο (ο ένας γνωρίζει ή έχει εικόνα που πάει και ο άλλος βλέπει το μονοπάτι πρώτη φορά). δεν βλέπω στην ελλάδα κάποιον/ους να μπορούν να μας κατευθύνουν κάπου. αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. μπορεί να μην κατευθύνει κανείς, όμως οι δύο φίλοι να πηγαίνουν μαζί, γιατί έχουν κάτι κοινό...μία κοινή όρεξη για περιπέτεια, ένα κοινό όραμα, ένα κοινό στόχο. αυτό δεν το βλέπω επίσης στον ελλαδικό χώρο. είναι εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των ατόμων που θα πουν: ξεβολεύομαι, παρατάω τη δημοσιο-υπαλληλική νοοτροπία (που περιλαμβάνει και άτομα του ιδιωτικού τομέα), παρατάω τη λαμογιά, την γκλαμουριά, την ξιπασιά, την αρπαχτή και συμμετέχω σε μία διαδικασία και μία πορεία προς το άγνωστο...πιστεύω ότι όχι απλά είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. είναι η πλειοψηφία. οι προσεχείς εκλογές, ως μαλακισμένη έκφραση μίας στάσης μας στη σχέση μας με το κοινό, νομίζω θα με επιβεβαιώσει...
αλλά θέλω να κάνω λάθος...θέλω να έχεις δίκιο...θέλω να δω αυτόν τον έλληνα του παρα πέντε να ξυπνά την τελευταία στιγμή και να φυλάσσει θερμοπύλες. να σηκώνει παράστημα και να πληρώνει τα διόδιά της πελασγίας κύριος. λεβέντης και παλικάρι. όχι για το πατριωτικό της ιστορίας, αλλά για το φαντασιακό της αυτονομίας. ειλικρινά το θέλω...θα αφιέρωνα και τη ζωή μου σε ένα τέτοιο λάθος...
μονσιέρ Τ

Ανώνυμος είπε...

προσθήκη στο παραπάνω
νομίζω ότι ο συγγραφέας που πολύ συμπαθώ από αυτά που γράφει συμφωνεί κάπως και με τους δύο μας...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_11/02/2012_427266

μονσιέρ

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

http://www.wimp.com/nofear/

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε tic tac χαίρομαι να διαβάζω τα κείμενά σου οπως και το καθαρό μυαλό σου .Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι ειναι η υπερβολική φιλοσοφική περικοκλάδα ίδιον νεόκοπου μελετητή των γραφών και ουχί ενός νέου-φρέσκου διανοητή.Πάντα φίλος σας .
Route 56

Fade είπε...

@Route 56
χωρίς να επιβεβαιώνω ότι ισχύει αυτό που λες: νεόκοποι μελετητές, φρέσκοι διανοητές, μουσικοί, ποιητές, είμαστε ένα χαρμάνι που κινείται χωρίς συμπλέγματα, κόμπλεξ και μεταμοντέρνα κριτική να μας εμποδίζουν, τουλαχιστον εδώ μέσα.
Φιλικά.

Tic Tac είπε...

@Route 56

Η συγκίνηση είναι μεγάλη να σε βλέπω και στον ηλεκτρονικό μας καφενέ. Για μένα η διαδικασία της συγγραφής αποτελεί ένα ζωντανό πείραμα μέσα από το οποίο ωριμάζω, δοκιμάζω τα όριά μου, σκουντουφλάω και επιδοκιμάζομαι, ενίοτε. Είναι η δημοσιότητα του λόγου που με κάνει να ασχοληθώ με τα θέματα κάπως πιο σφαιρικά, πρωτίστως για να αυτοβελτιώσω τη διανοητική μου σκευή. Για να έρθει η φρέσκια διανόηση θέλει δουλειά πολλή, κι αυτή προσπαθώ να κάνω.

@ Fade

Ποιος είπες ότι δεν έχει κόμπλεξ ρε, ποιος; Εγώ, εγώ; :)