Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η άρση της κουκούλας

Επιθυμώ να απαντήσω στην Ελληνική Κουκουλοκρατορία, με έμμεσο τρόπο, κοιτώντας δηλαδή μία άλλη πλευρά και όχι την αστυνομική αυθαιρεσία. Η άλλη πλευρά είναι η λεγόμενη «νέα γενιά των τρομοκρατών». Νέα, γιατί οι τρομοκράτες είναι νέοι σε ηλικία. Νέα, γιατί οι τρομοκράτες δεν έχουν βεβαρημένο μητρώο. Νέα, γιατί δεν είναι η 17Ν. Νέα, γιατί οι νέοι αυτοί έχουν νέους τρόπους, ιδέες, αντιλήψεις, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν δημοσιογραφίσκοι να τους βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι.

Έπειτα από τη δίκη της 17Ν, δημιουργήθηκε ένας εφησυχασμός, κυρίως στις τάξεις της αστυνομίας, αλλά και της κοινωνίας, ότι ο κύκλος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα έλαβε τέλος. Αυτό βέβαια ήταν ολωσδιόλου αβάσιμο, διότι σε οποιαδήποτε κοινωνία υπάρχουν συνθήκες έντονης ανομίας και ανισότητας, διατηρούνται στο ακέραιο και οι συνθήκες για τη διατήρηση της τρομοκρατίας. Η«νέα τρομοκρατία», λοιπόν, και δανειζόμαστε τον όρο προς διευκόλυνση, αλλάζει τελείως ότι ξέρουμε για τρομοκρατία και αυτό είναι φυσικό σε μία κοινωνία και μία πολιτεία που έχει αλλάξει τελείως:

1) είναι καταρχήν μία τρομοκρατία, που έψαχνε να βρει αφορμές, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τη δράση της, και τις βρήκε πολύ εύκολα στην Ελλάδα του Δεκέμβρη του 2008 (Γρηγορόπουλος) και του Μαρτίου του 2010 (Μνημόνιο),
2) είναι μία τρομοκρατία δικτυακή, που δεν έχει κέντρο και αρχηγούς, που δεν έχει αρχή και τέλος και που σαν το φοίνικα αναγεννιέται από τις στάχτες της, δημιουργώντας και άλλα κεφάλια, εκεί που της κόβονται,
3) μία τρομοκρατία επομένως, που δεν έχει το χαρακτήρα της κλειστής ομάδας που είχε επιβάλλει στις παλιές οργανώσεις η 17Ν, κρατώντας κλειστό τον κύκλο και εξασφαλίζοντας έτσι τα νώτα της, ούτε καν μία τρομοκρατία οριακά λαϊκή όπως των Ερυθρών Ταξιαρχιών, αλλά μία τρομοκρατία που απλώνεται όσο πιο πολύ μπορεί, και δεν φοβάται να «χάσει» τις όποιες «παράπλευρες απώλειες» συντρόφων της,
4) είναι μία τρομοκρατία, που για τους παραπάνω λόγους ανοίγεται και εκτός Ελλάδος, κατανοώντας ότι, όταν η Αγορά, τότε, ούτε και η τρομοκρατία μπορεί να μείνει εντός των συνόρων, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος των σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων δικτύωσης,
5) είναι μία τρομοκρατία, που ακριβώς εξαιτίας του «μετανεωτερικού» της προφίλ, δεν αρκείται μόνο στην αλληλεγγύη των «συντρόφων», αλλά βγαίνει και «εκτός», αγκαλιάζοντας ποινικούς και εκτός νόμου, από τη μία λαμβάνοντας τεχνογνωσία για ένα αγώνα συνεχή και από την άλλη συμπράττοντας με τα λουμπεν στοιχεία μίας κοινωνίας που τιμωρεί, κολάζει ποινικά και περιθωριοποιεί άτομα,
6) είναι μία τρομοκρατία που δε διστάζει να ταυτιστεί και να υπερασπιστεί συντρόφους που είναι έξω και είναι αλληλέγγυοι στη δίκη τους (μήπως διότι και αυτοί κάποια στιγμή αργότερα στο μέλλον θα είναι στην ίδια θέση με αυτούς;) και να συγκρούεται με δικαστές για την υπεράσπισή τους.

Είναι τελικά μία τρομοκρατία που δεν διστάζει να κάνει και αυτό το ακραίο, στα όρια του αληθινά επαναστατικού, να άρει την κουκούλα από το πρόσωπό της, αυτο-προσδιορίζοντας δηλαδή τον εαυτό της ως τρομοκρατία, κάνοντας την κοινωνία να κοντοσταθεί και να σκεφτεί πόσο τα νεανικά αυτά πρόσωπα της διπλανής πόρτας είναι οι υιοί της και αγωνιώντας για το μέλλον του μίσους και της σύγκρουσης (όταν η κοινωνία προβαίνει στην ίδια σκέψη βλέποντας τους ασφαλίτες υιούς της να παρελαύνουν στο κέντρο της Αθήνας για ένα καρβέλι ψωμί).

Όλα τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα. Η αλλαγή φαίνεται από τα δελτία ειδήσεων και τις καλύψεις των δημοσιογράφων. Έπαψαν τα έκτακτα δελτία, ενώ η «τρομοκρατία του μνημονίου» ανταγωνίζεται τη «νέα τρομοκρατία» στο ποία είδηση θα στηθεί πρώτη στο δελτίο των 8. Και η αστυνομία, όπως και οι κατέχοντες την εξουσία δεν έχουν καθόλου γνώση αυτής της νέας τρομοκρατίας, που σημαίνει ότι δεν έχουν ιδέα πως θα αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Σίγουρα η καταστολή τονώνει το ηθικό της αστυνομίας, διότι νομίζει, όπως σε άλλες εποχές, ότι κάθε σύλληψη είναι και ένας αριθμός λιγότερος στο οργανόγραμμά των τρομοκρατών. Αυτή όμως η ηλίθια εξίσωση δεν λογαριάζει το ότι κάθε τρομοκράτης που συλλαμβάνεται, στο νέο αυτό είδος τρομοκρατίας, γεννά, κατά πάσα πιθανότητα, άλλους 2. Οπότε η καταστολή, μπορεί τελικά να είναι περισσότερο επιζήμια από ότι ωφέλιμη, για την περιβόητη «πάταξη της τρομοκρατίας». Σίγουρα η πρόληψη θα ήταν το καλύτερο μέτρο, αλλά αυτό θα επέβαλε μία πεφωτισμένα δικτατορική κυβέρνηση, η οποία ξηλώνει οτιδήποτε φασιστικό από τα σπλάχνα της κοινωνίας, καταγράφει τις κάθε είδους παράγκες και σε συνοπτικές διαδικασίες επιβάλλει πρόστιμα με σκοπό την αποπληρωμή του δημοσίου μας χρέους (στέλνοντας και μερικούς φυλακή) και φυσικά δημιουργεί προϋποθέσεις αμεσότερης ή έστω διαφανέστερης δημοκρατίας. Αυτή η περιγραφόμενη κυβέρνηση απέχει μίλια μακριά (κατά το αγγλικό δίκαιο) από τις κυβερνήσεις που μπορούν να μας κυβερνήσουν σήμερα.

Ερωτήματα όμως μένει να απαντηθούν και να κρίνουν ίσως ακόμη και τις τύχες της λεγόμενης δημοκρατίας μας: αν η αστυνομία συνεχίσει τον κατασταλτικό αγώνα, υπό το φόβο μάλιστα και σοβαρών τρομοκρατικών χτυπημάτων, ο αριθμός των συλληφθέντων συνεχίσει να αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό, που να φτάσει τους εκατοντάδες, αν όχι τους χιλιάδες, τί μέλει γενέσθαι; Μήπως τότε υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικών (ελάτε τώρα, μην αρνιούμαστε τον όρο...οι τρομοκράτες είναι ουσιαστικά πολιτικοί κρατούμενοι, άσχετα αν καταδικάζονται ποινικά) και ποινικών κρατουμένων εντός των φυλακών που σημάνει την απαρχή ενός χώρου κοινωνικής εξέγερσης; Μήπως αυτός ο τεράστιος αριθμός των κρατουμένων δημιουργήσει την ανάγκη για το άνοιγμα νέων τόπων εξορίας; Ή μήπως το κόστος κράτησης των νέων (και στην ηλικία) τρομοκρατών είναι δυσβάσταχτο για την ασθμαίνουσα οικονομία μας, οπότε θεωρηθεί σκόπιμο οι νέοι αυτοί να προσφέρουν εργασία εκτός των φυλακών, φορώντας ηλεκτρονικά βραχιόλια που να δίνουν το στίγμα τους στην Αλεξάνδρας;

Το σίγουρο είναι ένα: οποιαδήποτε η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, η νέα τρομοκρατία θα δοκιμάσει πολύ σύντομα τα όρια της ελευθερίας και της ασφάλειάς μας, εντός ενός κράτους ολοένα και πιο συντηρητικού, καίτοι ήδη αρκετά συντηρητικού...

υγ: τικτακ, αυτό το κείμενο γράφτηκε λάιβ...δεν είναι από τα άλλα τα μπαγιάτικα...

8 σχόλια:

chaca-khan είπε...

Ωραία ανάλυση.
Στο δεύτερο μισό -από την καταστολή και κάτω- το χτίζεις λίγο αλλά θα επανέλθω..

Penelope without Sporaks είπε...

Wraio! mono i pefwtismeni despotia me fovise ligoulaki...kata tálla polu endiaferousa h analysh sou

psarras είπε...

Δεν ειμαι σιγουρος για ολα αυτα.

Δε νομιζω καταρχην οτι υπαρχει οτιδηποτε νεο σε τροπους (περα απο το οτι στελνουν τις προκυρηξεις στο διαδικτιο), ιδεες, αντιληψεις κτλ. Απλά παλια αυτες οι "τρομοκρατικες" ομαδες ήταν πιο μαρξιστικες, ενω τωρα ειναι πιο αναρχικες. Αναρχικές μεν, αλλά της μηδενιστικής και ψιλοαντικοινωνικής πλευράς οπότε γάμησε τα, καμία συνενόηση. Δεν υπάρχει κάτι νέο σε αυτό, βία στη βία μόνο.
Για τη δομή της δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα, θα δείξει, αν ποτέ μάθουμε. Δεν νομίζω επίσης, ότι για κάθε 1 που πιάνουν 2 γεννιούνται. Δε νιώθω γύρω μου αυτή την τάση να ασχολείται ο κόσμος τόσο απλά με βόμβες και όπλα.
Το ότι με πρόσχημα την καταστολή της "τρομοκρατίας" θα τη φάμε κι εμείς, αυτό είναι σίγουρο, όχι όμως επειδή θα συλλάβουν εκατοντάδες ή χιλιάδες (τραβηγμένο)! Πάντα όπου επιχειρείται καταστολή περικόπτωνται ελευθερίες.

Από κει και πέρα θα ήθελα να πάρω στα σοβαρά αυτούς τους τύπους, αλλά "ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ"!!!! Είναι όνομα αυτό????? Κι εμείς είδαμε τον άρχοντα των δαχτυλιδιών 30 φορές, αλλά δεν τρελαθήκαμε κιόλας.

MrT είπε...

χαχαχα
καλά η τελευταία φράση με έστειλε...μόνο ένας ψάρρας θα μπορούσε να τονίσει έτσι τα ονόματα...

τώρα για τα άλλα...είναι νέο, γιατί είναι δικτυακό και όχι αναρχικό...και για τα άλλα...όπως και εσύ δεν ξέρεις...έτσι και εγώ...είναι άλλωστε ένα ποστ απορίας, παρά θέσης (σε αυτό απαντώ και στα δύο προηγούμενα σχόλια)

Penelope without Sporaks είπε...

xmmmmm skeps skeps skeps, den kataliksa, me berdepsate, eidomen...:-)

MrT είπε...

πάντως, αν σε μπέρδεψα, μπορούμε να το συζητήσουμε το θέμα (για αυτό υπάρχει και αυτό το μαραφέτι με τα κόμεντ...εεε;;;)

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

Ψυχραιμία παιδιά,όλα θα πάνε καλά..έτσι νιώθω αυτόν τον καιρό.
Πάντως είναι αστείο γιατί είχα να κοιτάξω την βλογ καιρό,εχω μπλέξει με τα ρεντερ τωρα,και ξεκίνησα απο πάνω να κοιτάω..
Ετσι,πρώτα είδα ένα τύπο να πυροβολεί με την ψωμή του τον νόμο,μετά άρχισα να ακούω wilie nelson κάτι blue skies και τέτοια και τώρα αυτό..
Ένα τρομοκείμενο που σε μερικά σημεία με έκανε να σκεφτώ πως διαβάζεις πολύ τον τελευταίο καιρό εκει πάνω άρα, να μία γνώση που με το συγχρονο βλέμα που διαθέτει θα αποδώσει.Και το κάνει(ς)..Καλή ανάλυση όντως,αλλά ναι ,αυτά τα στοιχεία που αναφέρεις τα τρομοκρατικά τα φοβάμαι όσον αφορά την ορθή άμεση αντίδραση που λέμε,γιατί εκεί υστερούν και γιατί εκεί της βγαίνουν τα δίκια (άδικα) της ζωής και του Θρύλου και του Πάο.Είναι εκεί βέβαια και περιμένουν.Να μία καλή δράση λοιπόν που προκύπτει,μία προσπάθεια προσέγγισης με σκοπό το γάμο..χαχαχα

Penelope without Sporaks είπε...

To gamo tou Thrylou me ton PAO?!
E twra pia me berdepsate anepanorthwta!