Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Στην (τρομο)λαϊκή

Μόλις γύρισα από τη λαϊκή, τη μοναδική εναπομείνασα παλλαϊκή γιορτή που συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στα σύγχρονα αστικά κέντρα.. Είναι κρίμα που δεν μπορώ να μεταφέρω εικόνες άνοιξης και ζωτικότητος που ανθίζουν μέσα στην πόλη αλλά σήμερα αφενός ήταν μια γκρι, θανατερή, μολυσμένη, φθινοπωρινή μέρα (και Τρίτη και 13) αφετέρου η λαϊκή της γειτονιάς μου δε γίνεται πλέον σ΄εκείνο τον μεγάλο, ανοιχτό, γεμάτο δέντρα δρόμο αλλά μέσα σ' ένα λαβύρινθο από γκρι, βρώμικα, κλειστοφοβικά και καταπλακωτικά μικροαστικά στενάκια. Είναι απίστευτο το πόσο το γκρι και το μαύρο χρώμα επικρατεί ανάμεσα στο πλήθος. Παρατηρημένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ελλήνων και όχι μόνο στο "ειδικό κοινό" της λαϊκής, τίνω να πιστέψω πως γι΄αυτή τη θλίψη υπεύθυνη είναι η μόνιμα και καλά μαρτυρική φύση της ορθόδοξης ρίζας της κουλτούρας μας που έχει στοιχοιώσει την αισθητική ακόμα και των γενεών μας.
Παρόλα αυτά, έστω κι έτσι, η λαϊκή αγορά συνέχιζει να ασκεί μια παγανιστικού τύπου γοητεία πάνω μου. Η καταθλιπτική αυτή μονοτονία σπάει από τα περήφανα λαχανικά και τα "τουμπανιασμένα" φρούτα που βρίσκονται χυμένα πάνω στους πάγκους, τις σούπερ-γιαγιάδες, παππούδες και γλυκές θείτσες που αναμφίβολα αποτελούν την επιτομή του cult (το υπόλοιπο 85% με τον χρυσό σταυρό να κρέμεται έξω απ΄το ρούχο γκρινιάζει προς πάσα κατεύθυνση κάνοντας επτηδευμένα ενοχλημένες παρατηρήσεις στον πληθυντικό), τα πιτσιρικάκια-αλβανάκια που πιλοτάρουν με περισσή αφοσίωση και μαεστρία το καρότσι ανάμεσα από πλήθος ποδιών με σοσόνια (για να λάβουν το απαξιωτικό βλέμμα της γιαγιάς που της μάγκωσες τη σακούλα) και τις εμπνευσμένες αγριοφωνάρες των χοντρεμπόρων που επαναλαμβάνουν με αμείωτη ένταση την πιο πιασάρικη ατάκα της ημέρας.
Στη βόλτα μου (και ενώ μονίμως χάνω κέρματα και δεν τα βρίσκω ποτέ μέσα στους πάγκους με τα φρούτα) παρατηρώ έναν κι ύστερα κι άλλον σεκιουριτά. Φοράει γκρι flying-μπουφάν που στο ύψος της καρδιάς γράφει security και έχει για tattoo ένα μάτι(!) στη μεμβράνη από δέρμα που ενώνει τον αντίχειρα με τον δείκτη(!). Tough guy, καλύτερα να μη ρωτήσω αυτόν τί δουλειά έχει εδώ..

Παρακάτω ένας άλλος σεκιουριτάς, γυναίκα αυτή τη φορά, θα μπορούσε άνετα να δοκιμάζει πάνω σου διαφημιστικές μάσκαρες σε κάποιο hondos center αλλά όχι : είναι κι αυτή σεκιουριτάς με σκούρο γκρι flying.. Της λέω :
-"συγγνώμη, ποια είναι η δουλειά σας εδώ; εννοώ.. ποιος σας πληρώνει;"
-"φυλάμε τη λαϊκή αγορά, είμαστε από εταιρία ασφαλείας"
-"θέλω να πω, ποιος φορέας σας έχει τοποθετήσει σε αυτή τη θέση; ποιος πληρώνει την εταιρία που δουλεύετε; είναι ιδιωτική, σωστά;"
-"ναι, είναι ιδιωτική. Το υπουργείο εμπορείου μας βάζει.."
-"α μάλιστα, ευχαριστώ" και φεύγω ευγενικά.

Το υπουργείο εμπορείου.. Και γιατί δε βάζει αστυνομικούς αφού πρέπει να φυλάξει και το δίνει outsourcing σε εταιρίες φύλαξης; Και τί να φυλάξει;; Θεέ μου! Λίγο πιο κάτω, τέταρτος.. Εννοείται ότι κάνουν μπαμ στο κάδρο μου, είναι ο ορισμός του ξένου σώματος στην γνώριμη κατά τ΄άλλα παράσταση. Γι΄αυτό βάζουν ιδωτικούς σεκιούριτις; επειδή είναι λιγότερο χαρακτηριστικοί; Δεν έχουν αρκετούς μπάτσους; What the fuck? Τί δουλειά έχουν εποπτεύοντες σεκιουριτάδες στη λαϊκή;;;;

Αυτός εδώ είναι σίγουρα και πατέρας.. Τον πλησιάζω :
-"μίλαγα και πριν με μια κοπέλα, σεκιούριτυ κι αυτή, και αναρωτιόμουν.. πόσοι είστε; εννοώ σε αυτήν εδώ τη λαϊκή πχ, πόσοι άνθρωποι δουλεύουν, πόσοι φυλάνε αυτή τη στιγμή;"

-"εε.. σ΄αυτήν εδώ; αυτή τη στιγμή; εε.." , σκέφτεται.. "8; 10 είμαστε; γιατί ρωτάτε, από που είστε;"
-"τίποτα..έτσι. .εγκυκλοπαιδικά..", "δημοσιογράφος είμαι.." , συμπληρώνω αντανακλαστικά αφου με ρώτησε από πού (τί από πού;) "..και αναρωτιέμαι.."
-"αα.. Από που είστε;;"
-"α τίποτα.. στο ίντερνετ είμαστε.."
-"αα.. άκουσε να δεις..αφού γράφεις στο ίντερνετ.." μου λέει ανοίγοντας το μπουφάν του "βάλε ρε εκεί μια στήλη για τους συναδέλφους" μου δείχνει το πουκάμισό του από μέσα που έχει το σήμα μιας άλλης, δεύτερης ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτυ "να, τώρα, 16:00-00:00 πάω στην άλλη δουλειά.. 2 δουλειές κάνω..και οι συνάδελφοι εκεί πέρα.." δείχνει προς τα κάπου "..πολλοί είναι απλήρωτοι..Βάλε εκεί μια στήλη για τους συναδέλφους εκεί πέρα.." Έφευγα ήδη σιγά-σιγά κοιτάζοντάς τον έκπληκτος αλλά σιωπηλός
-"μμ, εντάξει-εντάξει, ευχαριστώ-ευχαριστώ" λέω και απομακρύνομαι. Ποια στήλη τώρα, τί να σου λέω..

Και ερωτώ :
Σε τί καιρούς ζούμε, ω άνδρες αθηναίοι, που το δεξιό κράτος μας ακολουθεί τόσο πιστά αλλά και τόσο παράλογα την αστυνομοκρατική/"αντιτρομοκρατική" πολιτική των υπόλοιπων μεγάλων (αποικιοκρατικών) δυνάμεων (ΗΠΑ, αγγλία, σαρκοζύ), που επιδιώκει να παρακολουθεί τις διαδηλώσεις μας με κάμερες για να είναι "σύννομες", που "διασφαλίζει" με αστυνομικά μέτρα την "εύρυθμη" λειτουργία της "δημοκρατίας μας" και βέβαια του προπυργίου της κατ΄αυτούς : της αγοράς; ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ;;;; Διαφαίνεται μήπως κάποια περίεργη ρώτα σιγά-σιγά; Μια κάποια δεξιά στροφή παντού γύρω που επηρεάζει την προσλαμβάνουσα από τις αισθήσεις ατμόσφαιρα αλλά και την εννοιολόγηση ακόμα και των πιο αυθόρμητων και θεμελιωμένων κοινωνικών εκδηλώσεων;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ, μαλακίες σου είπαν. Οι γονείς μου δουλεύουν πάνω από δεκαετία σε λαικές και τους σεκιουριτάδες τους προσλαμβάνουν τα εκάστοτε σωματεία με ένα ποσόν που πληρώνει ο κάθε λαικατζής ανά εβδομάδα.

Ο λόγος που βρίσκονται στις λαικές είναι πρώτον για να διασφαλίσουν τις πληρωμένες θέσεις από τους παράνομους που στήνουν και δεν φεύγουν με αποτέλεσμα να χάνουν μεροκάματα μέχρι να συννενοηθούν και δεύτερον για να περιορίσουν τις κλοπές.

Θα μου πεις γιατί δεν απευθύνονται στην αστυνομία αλλά καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι η αστυνομία στ΄αρχίδια της.

Αυτό με το υπουργείο εμπορίου πρώτη φορά το ακούω.

Chaca-Khan είπε...

δλδ αυτοί οι σεκιουριτάδες που είδα εγώ έχουν αρμοδιότητα και ελέγχουν τα χαρτιά (του δήμου; ποιανού;) που δείχνουν ποιος έχει πληρώσει για τη θέση και ποιος όχι;; (...)

Ανώνυμος είπε...

Οι θέσεις είναι αριθμημένες και υπάρχει πλάνο που δίνει ο πρόεδρος των λαικών στους σεκιουριτάδες. Αν και μετά από κάποιο καιρό ξέρεις όλους τους εργαζόμενους στην λαική. Ξέρεις σε ποιόν ανήκει η κάθε θέση.

Chaca-Khan είπε...

μάιστα..
πού το σκέφτηκε τότε αυτή το υπουργείο εμπορίου;
τέλοσπάντων. πολύ άσκημη εικόνα πάντως..

Ανώνυμος είπε...

α, επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι όσο πιο παλιός είσαι στην λαική, τόσο πιο κεντρική θέση κατοχυρώνεις. Έτσι, οι θέσεις δεν είναι κάτι που αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Π.χ. στο Λαύριο οι γονείς μου έχουν την ίδια θέση δέκα χρόνια τώρα και αν κάποια μέρα αργήσουν λίγο να φτάσουν πρέπει να διαπληκτίζονται για ώρες με παράνομους που εκμεταλλεύτηκαν το κενό. Αυτά και πολλά άλλα οδήγησαν τα σωματεία να προσλάβουν σεκιουριτάδες (πολλές φορές δεν είναι εταιρείες σεκιούριτι, είναι απλοί άνθρωποι που θέλουν συμπλήρωμα στο εισόδημα).

Ανώνυμος είπε...

και πολύ σκληρή δουλειά. Βράστα.

Γιώργος είπε...

Τον παιδαγωγικό τους ρόλο όμως τον παίζουν.
Βάσει πάντως της λογικής "η αστυνομία αδρανεί οπότε αναθέτω την εφαρμογή του νόμου για λογαριασμό μου σε τρίτους ιδιώτες" μπορεί π.χ. και ο ΟΠΑΠ -που έχει την οικονομική επιφάνεια -να καλέσει την Blackwater να βομβαρδίσει τα καφενεία με τα φρουτάκια και τα παράνομα στοιχήματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά είμαστε σοβαροί τώρα σεκιουριτάδες στη λαϊκή?
Οχι ότι δεν εμπιστεύομαι την πηγή αλλά πρώτη φορά τ’ ακούω….και δεν μ’ αρέσει καθόλου.
Αυτή δε τη δικαιολόγηση «ότι είναι εκεί για το καλό όλων μας, για να μην τσακώνονται οι λαικατζίδες μεταξύ τους για τις θέσεις αλλά να αναγνωρίζεται η προτεραιότητα του παλιού και να ελέγχουν και τη νομιμότητα των αδειών …» την βρίσκω αχαρακτήριστη για να μην πω επικίνδυνη.
Το γεγονός ότι οι σεκιουριτάδες είναι και αυτοί θύματα μια που δουλεύουν χωρίς ωράριο και με πενιχρούς μισθούς και σε πολλές περιπτώσεις και ανασφάλιστοι δεν αλλάζει την κατάσταση.

Oneiros είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ (JJJameson σπίκινγκ: νεξτ τάιμ γκετ φότοζ!). Τα τζιμάνια οι τηλεδημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ από τις λαϊκές πως και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι το θέμα ποτέ;

μπορεί π.χ. και ο ΟΠΑΠ να καλέσει την Blackwater να βομβαρδίσει τα καφενεία με τα φρουτάκια και τα παράνομα στοιχήματα
Ακριβώς. Ακούγεται αστείο, αλλά αν αρχίσουν να εκχωρούν οι κρατικές υπηρεσίες την αστυνόμευση και την καταστολή στις ιδιωτικές εταιρείες, εκεί θα φτάσουμε. Το προέβλεψαν κι οι σεναριογράφοι του Robocop, πριν 20 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό το κείμενο, και στη δική μας λαϊκή έχει κάτι γκρι τύπους

MrT είπε...

να δεις τι σου έχω για μετά...

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

ποσο είχαν τα πορτοκάλια?