Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005

ΒLOG MANIFESTO

Δεν είμαι ιδεολόγος. Ένα από τα ζητήματα που με ενδιαφέρουν είναι το Επαναστατικό, με την έννοια της τομής, του νέου, αυτού που ξεπερνάει το υπάρχον και δεδομένο.
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το blogging πολύ πρόσφατα, έχοντας για κάποιο λόγο κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Πολύ σύντομα διαψεύστηκα. Κάθε μέρα συνειδητοποιώ ότι η blogόσφαιρα είναι (άλλη) μία κοινωνία ανθρώπων, δίχως σώμα αυτή τη φορά. Μία ψηφιακή αποικόνιση της καθημερινότητας, με τους κατοίκους της, τις υπηρεσίες της, δικηγόρο, γιατρό, μικρές αγγελίες και που ΄σαι ακόμα. Υπέροχα. Δεν παραπονιέμαι, συμβαίνει και είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό. Οι άνθρωποι άλλωστε έχουν την εξόχως εγωιστική τάση, να μεταφέρουν το μικρόκοσμό τους παντού, στο βουνό, στην παραλία και τώρα τελευταία, μέσω των blogs, στο διαδίκτιο.
Ως εδώ όλα καλά ή μήπως όχί? Πραγματικά δε θα έγραφα τίποτε και θα συνέχιζα να το ξύνω (join the scratchers.com) αμέριμνος, πάντοτε αραχτός στην πολυθρόνα μου με φουλ καλοριφέρ ενώ έξω έχει ψύχος, αν δεν είχα μία ένσταση. Αυτό που με προβληματίζει είναι, ότι αυτή η κοινωνία που σταδιακά εισάγουμε στο διαδίκτιο, δεν είναι κάποια τυχαία, είναι η δική μας εξωτερική fucking κοινωνία, η δομημένη στα σκατά του άγχους, της ανασφάλειας, της εξουσίας, της κατανάλωσης και της τηλεθέασης. Υπέυθυνοι για την ύπαρξη, διατήρηση και διαιώνησή της είμαστε όλοι.
Όταν μπαίνω σε blogs και βλέπω να επαναλαμβάνονται οι ίδιες κοινότοπες ιδέες, που κάθε μέρα όλη μέρα με κατακλύζουν, εκνευρίζομαι. Όταν διαβάζω posts ξεπατικοτούρες δημοσιογραφικών στήλεων και τηλεοπτικών ειδήσεων, τα παίρνω, ενώ όταν ανοίγω link που με παραπέμπει στο ημερολόγιο του τάδε, ο οποίος με γλαφυρότητα και κάθε λεπτομέρεια μου εξιστορεί, πώς πέρασε σήμερα στη σχολή, με τον γκόμενο, στον οφθαλμίατρο, ε, εκεί πια βγάζω αφρούς και σάλια (πράσινα). Έχουμε από τη μία τους μεν που επιδιώκουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας, που τους αναλογούν, έστω και ψηφιακά, τους δε που θα ήθελαν να είναι Χατζηνικολάου στη θέση του Χατζηνικολάου και τους τελευταίους που επειδή δεν τους πήραν στο Big Brother ξεσπαθώνουν πάνω μας (γιατί τι άλλο, αν όχι Bigbrotherισμός, είναι η καταγραφή της καθημερινότητάς σου στο διαδίκτιο)?
Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει και αυτό είναι σεβαστό και υπέροχο. Όπως επίσης σεβαστό και υπέροχο είναι να βαριέσαι, όταν διαβάζεις βλακείες και να απορείς, όταν βλέπεις 45 comments που να επικροτούν και να συμπάσχουν με την γκόμενα που που πήγε στον οδοντίατρο να βγάλει το φρονιμίτη της.
Σημεία των καιρών? Θα μπορούσε. Με τη μόνη όμως διαφορά, ότι πλέον οι καιροί μας δίνουν τη δυνατότητα να τη δούμε λίγο διαφορετικά και το μέσο μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει ΕΙΝΑΙ το διαδίκτιο και τα blogs. Είναι η πρώτη φορά, που δίνεται η δυνατότητα στον οποιοδήποτε να γράφει ανοιχτά, ελεύθερα και αδιαμεσολάβητα ό,τι θέλει και αυτό που γράφει (σκέφτεται), να μεταφέρεται με τον ίδιο τρόπο και σε ασύλληπτες ταχύτητες παντού, προσβάσιμο από τον καθένα. Και αυτό είναι επαναστατικό. Γιατί λοιπόν να μην το χρησιμοποιήσουμε και επαναστατικά? Γιατί τα blogs να μην είναι πηγή και ποταμός νέων αντιλήψεων και σκέψεων, που τόσο απαραίτητα είναι στην εποχή μας? Γιατί στα blogs να μην εκφράζεται το διαφορετικό, το εναλλακτικό, το δημιουργικό, το οργισμένο, το όμορφο, που όλοι έχουμε μέσα μας και που ο καθένας για τους δικούς του λόγους μπλοκάρεται να το εξωτερικεύσει?
Είπαμε η Βlogόσφαιρα είναι μία κοινωνία, ίσως η πιο άμεση και ελεύθερη που υπήρξε ποτέ. Τα παραπάνω είναι οι σκέψεις μου για το πώς είναι, μα πιο πολύ για το πώς ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι αυτή η κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι τα πάντα είναι μία ψευδαίσθηση, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε. Οι καρικατούρες και τα κακέκτυπα είναι οι πιο ανίερες ψευδαισθήσεις.

Jesus loves you- Ι love you

12 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ΘΕΣ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΛΟ BLOG?ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

Kyrios Elefantas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Kyrios Elefantas είπε...

φίλε psarra
τα βλέπω και ανεβάζω άλλα τόσα

Dark Angel είπε...

Βγάζω καπέλο και υποκλίνομαι βαθειά...

Καλημέρες αδέρφια

:)

0comments είπε...

Στά πρώτα χρόνια του ιντερνέτ είχαν οργανωθεί διάφορες ψηφιακές εναλλακτικές κοινωνίες. Κάποιες μεταμορφώθηκαν και σε κράτη (ακουσον! άκουσον! λες και δε μας φτάναν τα ήδη υπάρχοντα). Σιγά σιγά η φάση εκφυλίστηκε. Κάποιοι απ' τους εναλλακτικούς πολίτες είπαν ότι δεν τους ενδιέφερε πια η συνεχής στράτευση κι ότι ήθελαν και λίγο χρόνο για την πάρτη τους, τους έρωτές τους και τα άχρηστα (για κάποιους )θέλω τους. Αυτά τα ίδια "θέλω" που ο καπιταλισμός έχει μάθει να αξιοποιεί στο έπακρο, κάνοντάς την εξάρτηση μας απ' την συντεταγμένη κοινωνία της αγοράς όλο και μεγαλύτερη.


ΥΓ Δε διαφωνώ με τις απόψεις σου, ίσα ίσα που τις θεωρώ μια καλή παρότρυνση για ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων φωνών για μια διαφορετική Μπλογκερία.

Β stong!

Elena είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς (αδιάφορο) ο καθένας μας είναι απο μόνος του Πόλη - Κράτος. Ο Υπέρμετρος Εγωισμός. Έχεις τα δίκια σου, δε λέω. ..

eikonoplastis είπε...

Μετξύ αστείου και σοβαρού,
άκουσες ποτέ τη λέξη "περσοναλισμός";
Προς στιγμήν δεν σημαίνει τίποτα,
αλλά μπορώ να προσπαθήσω να του δώσω περιεχόμενο.
Είναι η θεωρία των καλοπροαίρετων ελεύθερων κοινωνικών σκοπευτών, των ανταρτών τελευταίας γενιάς.
Ζήτω ο προσωπικός τρόπος σκέψης, το τελευταίο καταφύγιο μπρος στην ισοπέδωση, στην ομογενοιοποίηση του μοντέρνου κόσμου.
Ζήτω η προσωπική μου γλώσσα, η τελευταία που θα πεθάνει μπρος στην επικράτηση της γλώσσας του χρήματος.
Φτάνει πια η προβατοποίηση πίσω από ιδέες και θεωρίες αόριστες, που συγκαλύπτουν την έλλειψη ειλικρίνιας.
Κάτω ο ιντιβιντουαλισμός που σέβεται μόνο την άποψη του υποκείμενου. Όχι στο νόμο του ισχυρού.
Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας μας αξίζει, να μπούμε στο πετσί των άλλων πριν τους κρίνουμε. Ας απαιτήσουμε για τους άλλους αυτό που έχουμε ανάγκη για τον εαυτό μας.
Χωρίς ανάγκη για αναφορές σε θεούς, έθνη, και άλλες αοριστίες που μας κάνουν να χάνουμε το μπούσουλα...
Παρέα με όλα τα παραμύθια της ανθρωπότητας, με όλα αυτά που μας κάναν να φτάσουμε ως εδώ. Και με τη λογική, και με τα όνειρα.
Καλά τα λέει η Αβάντι, και ο Μηδενσχόλιος, ...
είμαστε σε καλό δρόμο.
Μην τα παίρνεις στο κρανίο φίλε μου. Παραείναι μεγάλος ο κόσμος για να βρούμε στα γρήγορα μια κοινή γλώσσα. και οι λέξεις είναι γενικά κακοποιημένες,... που να βγάλεις άκρη.
Με τον κίνδυνο να ακουστώ αφελής, καλή συνέχεια, ...

Kyrios Elefantas είπε...

Αφελής δεν είσαι ,αυτό ειναι σίγουρο και αυτό είναι και το πρόβλημα.όσο υπήρχαν αφελείς άνθρωποι δεν περιμέναμε και πολλά πράγματα.Σήμερα γιατι να αναλωνώμαστε σε αφέλειες αφου μπορούμε να πάμε πιο μπροστά ?
και εννοείται ,σεβασμός στην προσωπική γλώσσα αλλα χρειάζεται και μία γλώσσα να επικοινωνούμε μεταξύ μας για να καταλαβαινόμαστε και να μήν είμαστε εγωιστές που το μόνο που τους νοιάζει είναι η προσωπική τους γλώσσα και το αν έχουν πολλά κόμμεντς στο μπλόγκ τους. Απο τη Βαβελ μεχρι σήμερα αυτό το λούκι τραβάμε :)

Dark Angel είπε...

"Απο τη Βαβελ μεχρι σήμερα αυτό το λούκι τραβάμε :)"

Δυνατό!

Li@kos είπε...

Πραγματικά φίλε μου. Τα blogs είναι ένα υπέροχο καινούργιο μέσο, όπου σαν κάθε υπερβατικό εργαλείο, κληρονομεί την μιζέρια του χρήστη του. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση ότι σε όποιον δώσεις πινέλο, θα σου ζωγραφίσει την Μόνα Λίζα. Μακάρι να ασβεστώσει την τουαλέτα του. Γενικότερα, όσο η ‘ανατρεπτική’ τεχνολογία μετουσιώνεται σε ‘μόδα’, τόσο θα συμπαρασύρει και την υποκουλτούρα (ποιοτικά) του πόπολο.

Γκρινιάρης είπε...

Γαμώτο, θέλω να δουλέψω και μετά διαβάζω κάτι ποστ σαν κι αυτό και κολλάω! Φίλε psarra μην τα παίρνεις γιατί πληκτρολογούν τη μιζέρια τους. Είναι φθηνότερο από ψυχολόγο και πιο εχέμυθο από τον γείτονα. Σημασία έχει το "αδιαμεσολάβητο". Κοίτα την ούγια.

Ανώνυμος είπε...

Best regards from NY! Cell phone plans based in mexico Bose roommate ii model a9425 Mazda 6 add a sunroof call center quality controller boorley green