Σελίδες

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο μετεωρίτης αυτός. ένα μεγάλο μάθημα

Σίγουρα οι περισσότεροι πια, αν όχι όλοι, έχετε δει αναλυτικά το σχετικό υλικό από την επίσκεψη του μετεωρίτη του Chelyabinsk στον πλανήτη μας την Παρασκευή 15/2/13 το πρωί. Φαίνεται λοιπόν πως με αυτό μάλλον το όνομα θα μείνει στην ιστορία -το όνομα της ρωσικής πόλης πανώ από την οποία εξερράγη και στην οποία κατέπεσαν τα θραύσματά του [προσοχή το ποστ περιέχει αρκετά ΑΝΩΜΑΛΑ ρήματα!]. Απλώς είναι κάτι που δεν μπορεί να λείπει από το ιστορικό αυτού του blog..



Φυσικά το διαμέτρου περίπου 17 μέτρων εξωγήινο σώμα δεν έπεσε με την ταχύτητά του των 64.400 km/h πάνω στη γη γιατί τότε θα είχαμε τα άλλα. Αναφλέγη γύρω στα 30 km πάνω από το έδαφος (σσ. τα υπερηχητικά αεροπλάνα πετούν στα 17 km) καθώς εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και μόνο μερικά κομματάκια του τη γλίτωσαν μέχρι εδώ κάτω. Και λέω ότι θα είχαμε τα άλλα καθώς η ενέργεια που εξελύθη κατά την ανάφλεξη ισοδυναμούσε με 500 kt (=χιλιάδες τόνους εκρηκτικών TNT), τη στιγμή που η ατομική βόμβα της Χιροσίμα = 16 kt.


 [όχι δείτε το πλάνο του 0:37]:


[Το ακόμα πιο τρομερό ήταν πως ύστερα από το περιστατικό και συγκεκριμένα 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα αργότερα  -κι ενώ λογικά όλοι πια μιλούσαν για αυτό που είχε γίνει-  ακολούθησε ο ήχος της έκρηξης ή το sonic boom του ξεπεράσματος της ταχύτητας του ήχου της έκρξw#%$^αυτό είναι κάτι που δεν έχω διασαφηνίσει ε @8bit  -πώς δεν το είχαμε σκεφτεί ότι θα ερχόταν στο1:12!]:







(λογικά κάπου εδώ -αν είστε στην αρχική του blog- θα πρέπει να σας λέει να πατήσετε για να διαβάσετε περισσότερα. Αν δεν είστε δε θα σας το λέει)






[Εδώ ο κρότος κατευθείαν:]
  





[Ο κρότος και κυρίως το ωστικό του κύμα ήταν τόσο μεγάλο που έσπασαν πάρα πάρα πολλά τζάμια -εξού και η περιοχή μέτρησε περί τους 1000 τραυματίες. Στο 0:13]:
  






[εχμ, όταν μιλάμε για ωστικό κύμα... στο 0:15]:











ένα θραύσμα έπεσε σε ενα εργοστασιο


Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν περίπου κάθε 100 χρόνια. Τώρα, έτυχε να έχουμε κάμερες, ίντερνετ και αρκετούς ανθρώπους τριγύρω (πολλά από αυτά που είδατε άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο 2 μόλις ώρες μετά το συμβάν). Από πρόσκρουση μετεωρίτη κοντά στη χερσόνησο Γιακατάν του Μεξικό θεωρείται πως εξαφανίσθηκαν και οι δεινόσαυροι περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν καθώς η σκόνη που σηκώθηκε έκρυψε τον ήλιο αλλάζοντας το κλίμα της γης για αρκετά χρόνια. Αυτά, πίσω στις δουλειές σας :-)






ΠΗΓΕΣ:
http://zyalt.livejournal.com/722930.html
http://www.reuters.com/article/2013/02/15/us-russia-meteorite-idUSBRE91E05Z20130215
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/15/hundreds-injured-meteorite-russian-city-chelyabinsk
http://www.bluedot.gr/2013/02/meteor/

4 σχόλια:

8bit είπε...

Ανάλογο πολυ πιο έντονο περιστατικό έχει γίνει πριν περίπου 100 χρόνια στην σιβηρία, γνωστό και ως TUGUNSKA event.

Υπολογιζόμενο στα 100 μέτρα περίπου, το αντικείμενο εξεράγει 5-10 ΚΜ πάνω απο την επιφάνεια της γης.

Το ωστικό κύμα υπολογίζεται να μετέφερε ενέργεια 15 μεγατόνων ΤΝΤ (εχμμμμ 1000*χιροσιμα)

Περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα ξεριζώθηκαν σε μια περιοχή 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ουσιαστικά προκάλεσε ΚΑΙ σεισμό 5 ριχτερ.

------------------------------------

Πάνω σε αυτό που λές, ο ήχος μιας οποιαδήποτε έκρηξης δεν μπορεί να περάσει την ταχύτητα του ήχου, ακριβώς επειδή είναι και ο ίδιος κύμα με συγκεκριμένη ταχύτητα (έστω 343 m/s σε κ.σ).

Αυτό που περιγράφεις συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο που περνάει μέσα απο την ατμόσφαιρα (άρα υπάρχει αέρας άρα και ήχος)ξεπεράσει την ταχύτητα που έχουν θεωρητικά τα ηχητικά κύματα σε αυτό το σημείο.

Κάτι τέτοιο σίγουρα συμβαίνει στα δομικά υλικά ενος εξεραγόμενου μετεωρίτη και πιθανότατα έτσι παράγεται το λεγόμενο "ωστικό κύμα".

Το οποίο κύμα όμως θα ταξιδέψει με την ταχύτητα του ΄ήχου και όχι με κάποια άλλη.

Αρα ότι και να έγινε, το κύμα ταξίδεψε για 2.20 και χτύπησε την γη. Βέβαια κάτι δεν φαίνεται σωστό γιατί θεωρώντας ταχύτητα 331 με 343 m/s βγαίνει απόσταση 46 με 48 km.

Αnyway Καλημέρα.






Chaca-Khan είπε...

επομένως ο κρότος ήταν ο κρότος της ανάφλεξης/έκρηξης;
μπορεί να ονομαστεί αυτό sonic boom όπως διάβαζα εδώ κι εκεί; νόμιζα ότι έτσι ονομάζεται ο ήχος που κάποιο σώμα ξεπερνά την ταχύτητα του ήχου (ωραία ελληνικά ε;).
όσο για την ταχύτητα/απόσταση, νομίζω πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και το γεγονός ότι η ανάφλεξη δε συνέβη από πάνω μας αλλά αρκετά χιλιόμετρα διαγώνιά μας. πάρε εδώ τί έκανε ένας τύπος! --> Reconstructing the Chelyabinsk meteor’s path, with Google Earth, YouTube and high-school math

8bit είπε...

Έχει πολυ πλάκα να αναρρωτιέσαι τα πιο απλά πράγματα και να μην μπορείς να δώσεις μια απάντηση πιο καλή απο το "Ελα μωρέ έκρηξη λέμε" χεχε

Πακέτο, τι να σου πω, καταλήγω πως μάλλον είναι το ίδιο πράγμα με διαφορετικό όνομα. Συνηθίζεται να αναφερόμαστε στο Sonic Boom ως το φαινόμενο το οποίο συνοδευει τα υπερηχητικά ταξίδια (αεροπλάνα, σφαίρες κλπ) και το Shock Wave το φαινόμενο που συνοδεύει μια εκρηξη.

Εν ολίγης και τα δυο παράγονται ως εξής: Απο την στιγμή που κάτι κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη απο αυτή του ήχου, οι αραιώσεις και συμπυκνώσεις του μέσου (ηχητικά κύματα δηλαδή στον αέρα) δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν απο το αντικείμενο αφου αυτό κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα αρχίζουν και συμπιέζονται ως κύματα το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας ένα εξαιρετικά απότομο παλμό που μεταφέρει εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας και δημιουγείται καθ'όλη την διάρκεια του υπερηχητικού ταξιδιού (ή και της εκρηξης) και κινείται με την ταχύτητα του ήχου πάντα. (για αυτό ακούμε πρώτα τo το BOOM του F16, και μετά το βλέπουμε)
Ομοίως σε μια εκρηξη (η οποία μπορεί να οριστεί ως μια εξαιρετικά απότομη έκληση ενέργειας) το μέσο συμπιέζεται τόσο απότομα που ουσιαστικά δημιουργεί το ίδιο φαινόμενο του εξαιρετικά βίαιου παλμού.

Ένα τελευταίο, εάν ο ήχος του βίντεο ήταν sonic boom θα ήταν πιο σύντομος. Ναι μεν ο ήχος παράγεται όπως είπαμε καθ'ολη την διάρκεια την υπερηχητικής πτήσης ΑΛΛΑ εσένα θα σου σκάσει μόνο μια στιγμή καθώς μεταφέρεται στο μέσο. Άρα μάλλον η μεγάλη διάρκεια μπορεί να αποδωθεί σε πολλές μικρές εκρήξεις καθώς σπάει σε κομμάτια ο μετεωρίτης και αυτά σε πιο μικρά και πιο μικρά κλπ.

Αλλά και πάλι εάν θεωρήσεις οτι κάθε τέτοια μικρή έκρηξη προκαλεί μια τέτοιου είδους υπερσυμπίεση στο μέσο τότε πάλι καταλήγουμε στο αρχικό συμπέρασμα ότι είναι ένα και το αυτό.

Πωπω δεν ξέρω, άσε με επιτέλους.....

Tic Tac είπε...

Θα πεθάνουμε όλοι.