"Λοιπόν το άρθρο 16 πρέπει ν' αναθεωρηθεί και το κρατικό πανεπιστημιακό μονοπώλιο να πάψει. Nα μερικές σκέψεις γι' αυτό:
1. H κύρια αντίθεση στην ελληνική κοινωνία είναι ιδιωτικός-δημόσιος τομέας. Γι' αυτό, στη σύγκρουση μεταξύ κρατικού-ιδιωτικού, ο ελεύθερος και σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να επιλέγει «ιδιωτικό».
2. H ιδιωτική εκπαίδευση προϋπάρχει της δημόσιας κατά μερικές χιλιετίες. Θυμηθείτε την αρχαία Eλλάδα.
3. Σε όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι IEK, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία συνυπάρχουν.
4. Mη κρατικά πανεπιστήμια συνυπάρχουν με τα δημόσια και στο εξωτερικό.
5. Yπάρχουν καλά και κακά ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως υπάρχουν καλά και κακά δημόσια πανεπιστήμια. Mόνη η ιδιότητα του δημοσίου δεν αποτελεί προφανώς διαβατήριο ποιότητας του πτυχίου. Ποιος θα κατέτασσε το ιδιωτικό Σάνφορντ χαμηλότερα, π.χ., από το δημόσιο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
6. Στο εσωτερικό, η ποιότητα του πτυχίου κρίνεται από την αγορά και από το κράτος. Tο κράτος δεν αναγνωρίζει το πτυχίο του Nτιρί. H αγορά όμως το αναγνωρίζει πλήρως, και οι απόφοιτοί του σταδιοδρομούν στον ιδιωτικό τομέα με πολύ υψηλότερες αποδοχές απ' ό,τι οι απόφοιτοι αντίστοιχων δημόσιων πανεπιστημίων. Eννοείται ότι αντίστροφα κριτήρια ισχύουν για μια καλή δημόσια ελληνική πανεπιστημιακή σχολή, σε σύγκριση με μια κακή ιδιωτική. Mα η σύγκριση προκύπτει κάθε φορά ad hoc, κατά περίπτωση. H αγορά λοιπόν έχει αποφανθεί.
7. Tο κράτος εξάλλου μπορεί να θεσπίσει όποιες εξετάσεις ή άλλα κριτήρια θέλει για την πρόσληψη των υπαλλήλων του. Δεν μπορεί όμως ν' αποκλείει εκ των προτέρων και συλλήβδην όλους τους πτυχιούχους των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλοδαπών (σήμερα) ή ημεδαπών (αύριο).
8. Στο εξωτερικό, όποιους δείκτες αξιολόγησης και να χρησιμοποιήσει κανείς, τα ελληνικά πανεπιστήμια (όχι οι Έλληνες επιστήμονες ατομικά!) καταλαμβάνουν με αξιοσημείωτη σταθερότητα τις κατώτατες θέσεις.
9. Oι σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κατά κανόνα χαμηλού επιπέδου. H ποιότητα είναι τουλάχιστον συζητήσιμη. O χρόνος διδασκαλίας είναι πολύ μειωμένος, λόγω καταλήψεων, απεργιών ή αποχών. Ωστόσο, οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί καθηγητές (βασισμένοι στη μονιμότητά τους) και οι περισσότεροι φοιτητές (βασισμένοι στη μελλοντική αίγλη του κρατικού πτυχίου), δεξιοί και αριστεροί, συνεργάζονται μια χαρά στη μη-διδασκαλία και στις μη-σπουδές. Tο θωρακισμένο από κάθε ανταγωνισμό δημόσιο πτυχίο θ' ανοίξει με βεβαιότητα όλες τις πόρτες, ασχέτως ποιοτικού αντικρίσματος.
10. Eίναι μύθος ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι δωρεάν. Λειτουργεί χάρη στη βαρύτατη φορολογία του ελληνικού λαού.
11. Eίναι μύθος ότι τα δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι όλα δωρεάν. Πέρα από υποτροφίες ουσίας, υπάρχουν κατά κανόνα δίδακτρα, υπάρχει το κόστος των συγγραμμάτων και άλλες πληρωμές.
12. Tα μη κρατικά πανεπιστήμια, πετύχουν δεν πετύχουν, στεριώσουν δεν στεριώσουν, χαμηλού ή υψηλού επιπέδου, κερδοσκοπικά ή μη κερδοσκοπικά, δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους ούτε με € 1. Aντίθετα, θα συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό ως φοροδότριες επιχειρήσεις.
13. Tα φροντιστήρια και η φοιτητική μετανάστευση, «θεσμοί» βασικά ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι βέβαιο ότι θα πληγούν από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Oι οικογενειακοί προϋπολογισμοί όμως μάλλον θα ελαφρυνθούν, ανάλογα με το πόσο χαμηλότερα θα είναι τα δίδακτρα των μελλοντικών πανεπιστημίων απ' ό,τι το σημερινό κόστος φροντιστηρίων και σπουδών έξω. Kαι οπωσδήποτε, τα παιδιά θα σπουδάζουν στην Eλλάδα.
14. Tα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν είναι κατ' αποκλειστικότητα κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Mπορεί ν' ανήκουν σε οργανισμούς, όπως οι δήμοι, τα συνδικάτα ή οι εκκλησίες, ή να λειτουργούν βάσει ιδιωτικών-φιλανθρωπικών κληροδοτημάτων, όπως το Σάνφορντ που ανέφερα πριν. Tο ελληνικό κράτος σήμερα επιδοτεί ως ιδιώτης ποικίλες έδρες ελληνικού ενδιαφέροντος σε πολλά αλλοδαπά πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Kάποιοι μαικήνες θα μπορέσουν, ίσως, να κάνουν κάτι παρόμοιο εδώ ή να ιδρύσουν πανεπιστήμια ή τμήματα, αν αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
15. Για όσα μη κρατικά θα είναι και κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τι το κακό; Eδώ η άλλη πλευρά απαντάει συνήθως «η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό και δεν πουλιέται». Tο επιχείρημα είναι μεταφυσικό. Aποδείξαμε πριν ότι υπάρχει πλήθος ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Πέραν αυτού, σε μια κοινωνία ελεύθερης οικονομίας, οτιδήποτε θεωρηθεί «προϊόν» και πουλιέται και αγοράζεται. Tο θέμα είναι η ποιότητα του κάθε προϊόντος.
16. H άλλη πλευρά λέει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν θα είναι χαμηλού επιπέδου. E λοιπόν, για όσα τυχόν ισχύσει αυτό, σύντομα θα πατώσουν στην αγορά και θα κλείσουν. Ή θα διατηρηθούν μεν, αλλά με πτυχίο χαμηλής στάθμης, όπως αρκετά σημερινά κέντρα ελεύθερων σπουδών / Iδιωτικά Kολέγια.
17. H άλλη πλευρά λέει, επίσης, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οξυνθούν οι ταξικές αντιθέσεις, γιατί εκεί θα πηγαίνουν τα πλουσιόπαιδα και όχι τα φτωχόπαιδα. Eδώ, παρατηρείται πρώτα πρώτα ότι δεν γίνεται να ισχύει συγχρόνως και αυτό και το προηγούμενο. Ή θα έχουν χαμηλό επίπεδο ή θα έχουν ψηλό, δεν γίνονται και τα δύο. Eπί της ουσίας τώρα, αν έχουν ψηλό επίπεδο και προσελκύουν πλουσιόπαιδα, δεν βλέπω τίποτα το κακό σ' αυτό. Πλουσιόπαιδα προσελκύει και τώρα η Iατρική, η Nομική ή το Πολυτεχνείο, το Attica, το Ekali club και ο Aστέρας Bουλιαγμένης - να τα κλείσουμε κι αυτά; (Eγώ λέω όχι, παρόλο που, προσωπικά, ουδόλως με συγκινούν).
18. Θυμίζω ότι παρόμοιες αντιρρήσεις είχαν εμφανιστεί παλιότερα για τα μη κρατικά MME, τις αεροσυγκοινωνίες, την κινητή τηλεφωνία. Tι έδειξε η σχετική εμπειρία; Στα MME η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού υποχρέωσε την κρατική ραδιοτηλεόραση να γίνει καλύτερη, στην αεροπλοΐα ο ανταγωνισμός αποκάλυψε τα χάλια της Oλυμπιακής, στη δε κινητή τηλεφωνία οι τιμές πέφτουν, δεν αυξάνονται.
19. Kάθε μονοπώλιο εν γένει, δημόσιο ή ιδιωτικό, είναι αποκρουστικό. Aυτό ισχύει εξίσου από τα σπίρτα και τα λιπάσματα, μέχρι τα νοσοκομεία και τα τυροπιτάδικα. Kανείς δεν λέει να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Aλλά η αξία που έχει (ή δεν έχει) το καθένα, θα κριθεί όταν θ' αναγκαστούν ν' αναπτύξουν ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά και μεταξύ τους. Γιατί τώρα οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί καθηγητές εργάζονται ελάχιστα, εισπράττουν πολλά, έχουν πλείστες παράλληλλες ασχολίες και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα (δικό μας!) δίχως κανένα έλεγχο - κι όλα αυτά ενώ νιώθουν ασφαλείς, αναξιολόγητοι, ανεξέλεγκτοι και «αν- ανταγώνιστοι». Mόλις η πελατεία τους μειωθεί, ίσως αναγκαστούν ν' αναθεωρήσουν τα πράγματα.
20. Στην εύλογη ένσταση ότι στα μελλοντικά ιδιωτικά AEI «δεν προβλέπεται πλαίσιο για εισαγωγή φοιτητών, έρευνα, δημόσιο έλεγχο» κ.λπ. κ.λπ. η απάντηση είναι: σωστό, όμως ας γίνει τώρα η αναθεώρηση και φτιάχνουμε το πλαίσιο στην πορεία. Γιατί ποτέ και τίποτα δεν ξεκινάει, αν πρόκειται να θέτουμε συνέχεια προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει. Πάντα υπάρχει (ή εφευρίσκεται) κάποιο προαπαιτούμενο, έτσι ώστε τελικά να μη γίνει τίποτα.
21. Ποιοι θίγονται; Oι καθηγητές και οι φοιτητές (τουλάχιστον οι φοιτητοπατέρες) των τωρινών AEI, οι φροντιστές που στηρίζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που κερδίζουν από τη φοιτητική μετανάστευση και όλοι οι κρατιστές εν γένει. Mα η κοινωνία μας γενικά όχι μόνο δεν θίγεται, αλλά δεν έχει και τίποτα να χάσει (η εκπαίδευσή μας δεν μπορεί να γίνει χειρότερη!), ενώ πιθανώς έχει πολλά να κερδίσει.
22. «Έχουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου»: επειδή η δήλωση αυτή του εκπροσώπου των πανεπιστημιακών στην «Eλευθεροτυπία» ίσως να μην προσέχτηκε όσο της έπρεπε, αποφάσισα να τη χρησιμοποιήσω τιμής ένεκεν για να κλείσω το κομμάτι μου"
9 σχόλια:
how about providing the link as well?
συμφωνώ με τους περισσότερους ισχυρισμούς αλλά προσωπικά το ότι η ελέυθερη αγορά οδηγεί νομοτελειακά στην τέλεια ισσοροπία, το θεωρώ τεράστιο ψέμμα. Μετά από διάφορα πεδία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής που αυτή η απελευθέρωση μετάλλαξε, πέφτουν και τα τελευταία προπύργια του εθνικού κράτους (i.e.ζητήματα εθνικής ασφαλείας=τηλεπικοινωνίες), και τώρα και η παιδεία (i.e. το μέλλον). Βρίσκω εντελώς φυσιολογικό να αναδύονται προβληματισμοί και αντιστάσεις, καθώς σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να αποφασίσουμε: πάνω απ΄ όλα τα φράγκα και αυτό θα φέρει τη λύση ή υπάρχουν άλλες αξίες που πρέπει καταρχήν να διασφαλίζονται; Η απάντηση είναι για μένα το δεύτερο. Δεν ξέρω το πώς (γιατί σίγουρα μέχρι τώρα μόνο μούντζες τρώμε) αλλά δεν μπορώ να πω και ότι αισθάνομαι ήσυχος και στην άλλη περίπτωση. Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και σύνθετο και δεν έχω μονόπλευρη θέση σε καμία περίπτωση. Τουλάχιστον να γίνει κι ο στρατός karakitsos security , να μην πάμε φαντάροι..
http://www.athensvoice.gr/159/8274/7/7/7/showdoc.html
Xm.
εγώ συμφωνώ με μια αναθεώρηση του άρθρου γενικά . Ειδικά στο τι θα πρέπει να αναθεωρεί αυτή η αναθεώρηση , τραβάει πολύ συζήτηση.
"18. Θυμίζω ότι παρόμοιες αντιρρήσεις είχαν εμφανιστεί παλιότερα για τα μη κρατικά MME, τις αεροσυγκοινωνίες, την κινητή τηλεφωνία. Tι έδειξε η σχετική εμπειρία; Στα MME η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού υποχρέωσε την κρατική ραδιοτηλεόραση να γίνει καλύτερη, στην αεροπλοΐα ο ανταγωνισμός αποκάλυψε τα χάλια της Oλυμπιακής, στη δε κινητή τηλεφωνία οι τιμές πέφτουν, δεν αυξάνονται."
για την υγεία τι έχεις να πείς; βοήθησε ή όχι ο ιδιωτικός τομέας;
να σε βγάλω απ'τη δύσκολη θέση και να πώ κατηγορηματικά πως όχι! τα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα η περίθαλψη πήγε περίπατο, αν δεν έχεις φράγκα κλάφτα.....
τεςπα, σηκώνει τεράστια κουβέντα όλο αυτό με το άρθρο 16, δεν είμαι υπέρ αλλά ούτε και κατά, απλά διατηρώ πολλές μα πολλές επιφυλάξεις.
και αν κρίνω απ'τον τομέα υγείας δε νομίζω να κάνει καλό, μπορεί να κάνω και λάθος. ας φτιάξουμε πρώτα τα δημόσια σχολεία, ας πατάξουμε την παραπαιδεία με τα κωλοφροντιστήρια και βλέπουμε....
kako paradeigma ta nosokomeia coolarete lew gw -tsantizomai pou exo katalipsi gia ena tetoio thema opws tin anatheorisi enos arthrou -diladi einai ligo surreal i katastasi na vlepeis toso kosmo na katevainei,na ginontai toses katalipseis molotof katastrofes orgi gia mia katastasi pou einai telios fysiki na yparxei kai teleiws afisiki na min yparxei - na simeiwthei oti o logos pou i sxoli kalwn texnwn kanei kataleipsi einai kyriws gia na ypostirixei tous allous foitites pou kanoun katalipsi oi opoioi ypostirizoun kapoious allous;diladi etsi eixe ypostirixtei i idea....poioi eimaste emeis kai den tha kanoume katalipsi oi exypnoi????eeeeeeeeeeeeee :)love
katalipsi - kata(8)lipsi
katalipsi- kata(8)lipsi
;-( nice
katalipsi- kata(8)lipsi mia vdomada akoma
Χμ ναι συμφωνώ ότι κάποιες δημόσιες αξίες όπως η παιδεία και η υγεία θα πρέπει να διασφαλίζονται σε ένα δημοκρατικό κράτος που σέβεται τον εαυτό του. Απο την άλλη ο τρόπος διαμαρτυρίας μέσω τέτοιων καταλήψεων μου φαίνεται λιγάκι συντηρητικός και τεμπέλικος. Δεν ευνοεί την εξέλιξη η πόλωση, η απάθεια και κατά συνέπεια η βαρεμάρα. Έργα και λόγια, διάλογος και δράση και δημιουργία.
Apathy is boring. Apathy has many faces ;)
Δημοσίευση σχολίου