Σελίδες

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2007

20ό Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Σήμερα Δευτέρα, 5/2, ξεκίνησε το 20ό Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ "Κινηματογράφος και Πραγματικότητα" στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου(Σίνα 31). Το φεστιβάλ, που έχει κύριο θέμα του την παγκοσμιοποίηση, θα διαρκέσει έως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και οι προβολές γίνονται 17:00 - 23:00, ενώ το πλήρες πρόγραμμα το βρίσκετε εδώ σε μορφή pdf. Όλες ταινίες είναι με ελληνικούς υποτίτλους και η είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθεί ένα περιγραφικό αρθράκι κλεμμένο από το Αθηνόραμα, της Βένιας Βέργου:

  • "Στο κεντρικό αφιέρωμα που αναφέρεται στην παγκοσμιοποίηση, θα δούμε οκτώ ταινίες, ανάμεσά τους το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου» με θέμα το εμπόριο πέρκας στη λίμνη Βικτόρια το οποίο τροφοδοτεί το εμπόριο όπλων, τον «Τραπεζίτη των ταπεινών» με την ιστορία ενός οικονομολόγου από το Μπαγκλαντές, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη τράπεζα μικροδανείων για φτωχούς, το «Ένα καθωσπρέπει εργοστάσιο» που χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Nokia για να καυτηριάσει την εκμετάλλευση χωρών όπου το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα χαμηλό και τη «Νήσο των λουλουδιών» όπου ένας δάσκαλος εξηγεί στα παιδιά τους μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης μέσα από το παράδειγμα μιας ντομάτας.
  • Θα δούμε επίσης ταινίες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων,
  • αλλά και ντοκιμαντέρ των Λευτέρη Ξανθόπουλου, Αντώνη Μποσκοΐτη, Βασίλη Λουλέ και Ηλία Γιαννακάκη.
  • Ξεχωρίζει επίσης το μικρό αφιέρωμα στον Βέρνερ Χέρτζογκ
  • και εκείνο με δώδεκα ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη («Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης», «Ιχθυόσκαλα», «Το ποδόσφαιρο», «Οδοιπορικό στη Σαμαριά», «Τήνος - λαϊκή λιθογλυπτική», «Ο Γιαννούλης Χαλεπάς», «Τότε που ζούσαμε - Μυτιλήνη» κ.ά.).
Σινεμά λοιπόν για σκεπτόμενους θεατές από τον Χέρτζογκ που έφτασε μέχρι τις εσχατιές της γης και τον Βούλγαρη που μας μαθαίνει την Ελλάδα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: