Επειδή η δημοσιογραφία είναι πολύ της μόδας.
Επειδή ο βόθρος της τηλεόρασης και σία δεν είναι ο μοναδικός δρόμος δημοσιογραφίας.
Επειδή (σ)κατά βάθος την αγαπάμε..
Γνωρίστε εδώ και εδώ και όπου αλλού βρείτε, τη GONZO δημοσιογραφία###
Για όποιον βαριέται να διαβάσει, του λέω ότι καταρχήν "gonzo" είναι μία λέξη που χρησιμοποιέιται από τους Ιρλανδούς της Β. Βοστώνης, για να περιγράψει τον τελευταίο τύπο που ξεμένει ύστερα από ένα ξυδομαραθώνιο (νομίζω ότι η εικόνα είναι ξεκάθαρη)..
Ο Ηunter Thompson (respect) πήρε αυτή την εικόνα-αίσθηση-ενέργεια και τη μετέτρεψε σε δημοσιογραφία (αυτά είναι). Αυτό που προκύπτει είναι μία δημοσιογραφία, που θεωρεί ότι μπορεί να είναι ειλικρινής χωρίς τους αυστηρούς κανόνες παρατήρησης, που επιβάλλει η παραδοσιακή σχολή. Μία δημοσιογραφία που δεν αγχώνεται να χώνει λίγη αίσθηση λογοτεχνίας στα κείμενά της, όπου το mood ενός μέρους- γεγονότος αποκτάει σημαντικότητα και κατέχει πρωτεύον ρόλο μαζί με τόν ίδιο το ρεπόρτερ και την ίδια τη διαδικασία της έρευνας (all right). Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν..
Στο gonzo σημασία έχει η εμπειρία, το βίωμα στην καταγραφή του γεγονότος. Gonzo (για τις μάζες) είναι ο τρόπος που κάλυψε ο ρεπόρτερ Ραούλ Ντιουκ τον αγώνα μοτοσυκλετών Μιντ 400, στο βιβλίο του Hunter Thomson "Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας" (auf griechisch). Eξήγηση: Το gonzo δεν απαιτεί τη χρήση ναρκωτικών στη δημοσιογραφία, θεωρεί όμως ότι δεν μπορείς να γράφεις για τα ναρκωτικά, αν δεν έχεις πάρει ναρκωτικά.
Ίσως η μοναδική μορφή δημοσιογραφίας που δεν υποκρίνεται, ότι είναι αντικειμενική.
Συνεπώς... LET'S GONZO boys and girls!!
3 σχόλια:
Είναι ακριβώς αυτό που έπρατταν στην Ελλάδα οι εναλλακτικοί ραδιοσταθμοί απ'το '88 μέχρι και το 98. Αυτό που ασκεί το δίκτυο indymedia κι αυτό που εκμεταλεύτηκε ως μότο για την νεανική κωλοfreeλάδα του ο Λάλας.
Καλό μήνα guyz!!
Λιγο πιο επιστημονικα, μου θυμιζει το φιλοσοφικο ρευμα της Φαινομενολογιας.
Η φαινομενολογια πιστευει πως ο δρομος προς την πραγματικη γνωση και κατανοηση του κοσμου μας ειναι μεσω της βιομένης εμπειριας. δηλαδη το να δινεις βαση στο φαινομενο αλλα απο την πλευρα του πως το βιώνει ο καθένας και το τι σημαινει γι αυτόν. Η φαινομενολογία αν και οχι και το πιο γνωστο φιλοσοφικο ρευμα έχει επειρεάσει πολλούσ θεωριτικούς και αλλες δράσεις όπως την δημοσιογραφία ακόμα και ας μην το παραδεχονται ή το ξερουνε.
Τσέκαρα κάποια πράγματα για τη γκονζο δημοσιογραφία και έπεσα στο blog σου, και στη συγκεκριμένη ανάρτηση που τη βρήκα απλά γαμάτη! Για την ακρίβεια είδα γραμμέντα τα ίδια πράγματα που σκεφτόμουν και εγω...! (hunter thompson respect και λοιπα) Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τη γκόνζο δημοσιογραφία να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο του thompson, ούτε όμως μπορούμε να πούμε ότι έχει χαθεί τελείως.... Anyway, let's gonzo!
Δημοσίευση σχολίου