Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Φάκελος: "#griots: ψηφίδες μιας άτακτης σκέψης"

Περιοδικό: Σύγχρονα Θέματα
Φάκελος: "#griots: ψηφίδες μιας άτακτης σκέψης

Ένα από τα πολλά που μάθαμε και είδαμε αυτή το Δεκέμβρη, τουλάχιστον εμείς που η οθόνη του pc ήταν ένας σημαντικός τόπος επικοινωνίας και δράσης της εξέγερσης, ήταν ο ρόλος των νέων μέσων και του internet. Ρόλος κεντρικός, τόσο στην οργάνωση της δράσης και την πληροφόρηση, όσο και στην συζήτηση και την έκφραση της σκέψης μας. Ο αριθμός, η ένταση, η καθαρότητα και η επίδραση των συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαμε, αλλά και των κειμένων και παρεμβάσεων που διαβάσαμε και γράψαμε στα blogs και τους άλλους δυνητικούς «τόπους», είναι ένα άρρηκτο κομμάτι της «εμπειρίας» χιλιάδων ατόμων. Στέκεται δίπλα στην εμπειρία των συζητήσεων, της συμμετοχής και των κοινών βιωμάτων που αποκτήσαμε στο δρόμο, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. 

 
Το περιοδικό παρουσιάζει μια επιλογή αυτούσιων κειμένων και παρεμβάσεων (όπως και διαφόρων άλλων τεκμηρίων: φωτογραφίες, αφίσες, stencil) από τους δυνητικούς «τόπους» της εξέγερσης. Παράλληλα, με τέσσερα κείμενα επιχειρεί μια προσέγγιση της «άτακτης σκέψης» των κειμένων που παρουσιάστηκαν στην ελληνική σφαίρα του internet και συγκεκριμένα στα blogs, τόσο σε αυτά που προϋπήρχαν της εξέγερσης, όσο και σε εκείνα που δημιουργήθηκαν τις μέρες αυτές. 


«Εξέγερση και Διαδίκτυο: Η ανάδυση ενός άτακτου δημόσιου λόγου»
--
--
«Ο διάλογος στα blogs των free press εντύπων»
Αλέξανδρος Κεσσόπουλος Γιώργος Γιαννακόπουλος

10 σχόλια:

Chaca-Khan είπε...

κάποιος πρέπει να βρεθεί να το κάνει phd αυτό

unpause είπε...

ποιο απ' ολα τα θέματα εννοείς? :)

SaLaMi-EdAfOuS είπε...

κάποιος.. ναι

unpause είπε...

chaca εχει και ένα δικό σου.

Chaca-Khan είπε...

εξαιρετικό το κείμενο του Ματθαίου -αυτός πρέπει να το κάνει το phd

Tic Tac είπε...

Πραγματι ειναι μια καλη προσεγγιση του Ματθαιου. Και χαιρομαι που ανηκω σε μια ομαδα (πολλοι δυσανασχετουν να το πουν αυτο στην εποχη του ατομισμου) που κ α τ ι εκανε.

Κανουμε κι αλλα;

Μπραβο Πωζ!

unpause είπε...

Σιγουρα πολύ καλό το κείμενο του Ματθαίου, είναι βέβαια και λίγο εισαγωγικό -για τους αναγνώστες και του περιοδικού.

Προτείνω να αφιερώσετε και λίγη ώρα στο "Η ατακτη σκέψη ως γνωστική πρόκληση":

"Μέσα από αυτή την κατάσταση των πνευμάτων (άτακτη), η εποχή μας μάς απευθυνεται. Ας την ακούσουμε μέσα από την ετεροφωνία και την κακοφωνία της αντι να της στρέψουμε τα νώτα... Ας αξιοποιήσουμε τη διαταρακτική της δύναμη ως πηγή ανανέωσης της δικής μας σκέψης, μια ανανέωση που επιβάλλεται ως προϋπόθεση κατανόησης των βαθιών πολιτισμικών και κοινωνικών διεργασιών που συντελούνται"

MrT είπε...

προτείνω να αφήσεις τις εξεγέρσεις και να συνεχίσεις το διάβασμα...



:))))))

Tic Tac είπε...

Ειμαστε καλοι μαθητες κ Διδακτωρ, τα διαβασαμε ολα.

idealhsths είπε...

τρίβω σαγόνι.

πολύ πράμα