Σελίδες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Blog action day



<.Fact> Σήμερα, 15η Οκτωβρίου, ορίστηκε να είναι "blog action day". Όλοι -παγκοσμίως- μέσα από τα blogs τους, όσα περισσότερα blogs ,να μιλήσουν για το ίδιο θέμα την ίδια μέρα με σκοπό την προβολή του, την ανάδειξή του, τη συζήτηση, την ευαισθητοποίηση. To θέμα αυτό είναι το περιβάλλον και αυτή μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από κάποια συγκεκριμένη, μικρή ομάδα -για την οποία δε γνωρίζουμε- που απλώθηκε και απλώθηκε και απλώθηκε.. <\Fact>

<.Pοst> Αυτό που με τρομάζει σε αυτού του ύφους τις συλλογικές δράσεις είναι το γεγονός ότι διακρίνω ότι ο τρόπος με τον οποίον δομούνται, οργανώνονται και διαχέονται ομοιάζει στον εμπορικό -ακόμη και αισθητικά. Επικοινωνείτε δηλαδή το όποιο μήνυμα με τη μέθοδο που θα επέλεγε και ένας μαρκετίστας να το κάνει για να προωθήσει ένα προϊόν. Ο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου συνωμοσιολογικός , δεν είναι δηλαδή ότι κάποιοι το κάνουν αυτό και το οργανώνουν και το στήνουν και το τροφοδοτούν γιατί κάπου κάπως κάποτε θα βγάλουν λεφτά. Αυτό βέβαια σε κάποιο βαθμό ισχύει αλλά σε κάποιο βαθμό. Δε θα μπορούσε άλλωστε να λείπει. Ο αληθινός λόγος όμως είναι ότι στην πραγματικότητα και ο ίδιος ο κόσμος αντιμετωπίζει την υπόθεση περιβάλλον "κλινικά", "στιλιζαρισμένα", " ιλουστρασιόν", "επιτιδευμένα", "ρετουσαρισμένα", αποστασιοποιημένα και αποξενωμένα σε τέτοιο βαθμό που καταλήγει να παράγει αισθητική όμοια με αυτή ενός εμπορικού προϊόντος. Καταναλώνει και πάλι. Όπως και τότε με το liveEarth και τις παράλληλες συναυλίες ή τον Al Gore και ούτω κάθ΄εξής. Πας δηλαδή να "πολεμήσεις" κάτι με τα "όπλα" του ίδιου συστήματος που έχει φέρει αυτό το αδιέξοδο έναντι του οποίου πολεμάς. Αυτό δε θα φέρει λύση, και αν φέρει μια κάποια λύση θα είναι μια τζούφια λύση. Αν και πράγματι ο καθένας μας φέρει μια ευθύνη για τη στάση του -στο βαθμό της μικρής συμμετοχής του σε κάτι που παράγει το συνολικό- παρόλα αυτά το πρόβλημα είναι αλλού .

Το πρόβλημα είναι στις πολιτικές και αυτό είναι η μεγαλύτερη ευθύνη του καθενός μας -στο βαθμό πάλι στον οποίον συμμετέχει- στην ανάδειξη των πολιτικών αυτών που θα τεθούν σε ισχύ. Μιλάμε δηλαδή για πολύ μεγαλύτερες ρήξεις. Και αυτές οι μεγαλύτερες ρήξεις προϋποθέτουν άλλη από την καταναλωτική κουλτούρα. Κι αυτή είναι μια ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την οποία οφείλουμε να αναλάβουμε. Το να ανακυκλώσω εγώ τη μπαταρία μου ή να σβήσω τα φώτα θα έλεγα ότι είναι κάτι αναλλογικά αμελητέο και ότι παρόλο που αν όλοι ανακυκλώναμε από μια μπαταρία τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αυτό δε θα σημαίνει ότι και τότε δε θα συνεχίσουμε ουσιαστικά να κοροϊδευόμαστε. Η ανακύκλωση της μπαταρίας από εμένα έχει το νόημα ότι ζω και δρω μέσα σε μια κουλτούρα που υπαγορεύει αυτό ως αυτονόητο και ότι συμμετέχω και γω -στο κομμάτι που μου αναλογεί- στην παραγωγή μιας συνολικότερης κουλτούρας που άπαξ και παγιοποιηθεί πολλά περισσότερα πράμματα από την ανακύκλωση της μπαταρίας μου θα θεωρούνται αυτονόητα -πράμματα που δεν καταφέρνω τώρα να τα δω μέσα σε αυτό το enviromental hypeness. Αυτό που βλέπω είναι massive δομές με όρους αγοράς και λαϊκίστικες, στιλιζαρισμένες και κούφιες ανησυχίες. Φέρνω ένα πραγματικά αστείο παράδειγμα που έχει ευθεία αναφορά στον ελληνικό και μπλογκικό μας μικρόκοσμο και στη συγκυρία για contextual λόγους παρόλο που αυτό για το οποίο μιλάω είναι συνολικό : αυτό.

Bloggers Unite - Blog Action Day

Είδα το μεσημέρι μια καταπληκτική συνέντευξη του Ηλία Φραγκούλη στους δημιουργούς της ταινίας "earth" , καταπληκτική γιατί ο άνθρωπος μπήκε προβοκατόρικα στο χώρο της συνέντευξης και με ηθελημένα υπερβολλικά κυνικό τρόπο έκανε το δικηγόρο του διαβόλου, ζητώντας απαντήσεις σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς που ανέπτυξα και εγώ πιο πάνω : αν παρατηρούν και αυτοί -και αν η ταινία τους συνηγορεί σε αυτό- ότι οι όποιες δράσεις είναι στρογγυλεμένες, ψευτο-συναισθηματικές και τελικά απλώς εμπορικές ή σχεδόν απλώς εμπορικές. Ήταν το πιο παραγωγικό που θα μπορούσε να κάνει έστω και αν σε μεγάλο βαθμό ήταν μάταιο. Δύσκολη η θέση τους αλλά παρόλα αυτά και οι ίδιοι τελικά έγνεψαν πως ναι, αλλά με τη διαφορά ότι όταν μιλάμε για μεγέθη "μαζικού" απλώς και μόνο το να γίνεται η κουβέντα , υπό όποιους όρους, είναι μια πρώτη επιτυχία που δεν ταυτίζεται βέβαια με τον συνολικό σκοπό αλλά όμως σε πρώτο επίπεδο δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Θα συμφωνήσω τελικά και γι΄αυτό άλλωστε γράφω και αυτά που γράφω, αποφάσισα δηλαδή να δημοσιεύσω ποστ με αυτή τη θεματολογία -άρα κατά κάποιο τρόπο να συμμετέχω- ενώ η συμμετοχή μου αυτή δε φάνταζε αρχικά στα μάτια μου καθόλου πηγαία και άρα πιθανή (όπως σε αυτήν την περίπτωση). Εγώ ή ως blog , όπως θέλετε δείτε το.

Είναι δύσκολο όταν οι κλίμακες μεγαλώνουν και γίνεσαι μια μικρή ψηφίδα να διατηρείς το ύφος σου, το είναι σου. Αλλά παράλληλα δεν έχει και νόημα να αποδυναμώνεις τις όποιες προσπάθειες γίνονται στο όνομα της μοναδικότητάς σου. Η χρυσή τομή για απόψε, blog action day, ήταν να μοιραστώ σήμερα όλα αυτά. Μια άλλη αυτή και πάει λέγοντας..<\Post>

[εδώ συγκεντρωτικές πληροφορίες]
[εδώ ένα άλλο (visual) σχόλι


*επ' ευκαιρίας των αναμενώμενων σημερινών hits (blog action day σου λέει), να υπενθυμίσω κι αυτό..

8 σχόλια:

Δημήτρης Πρωτούλης είπε...

Συμφωνώ με όσα λες και επαυξάνω: κάποιοι αποφασίζουν πριν από εμας για μας και μετά μας καλούν να κινητοποιηθούμε. Η ουσία είναι να ΚΑΝΕΙ ο καθένας μας κάτι και όχι απλά να πεί κάτι για το περιβάλλον.

unpause είπε...

Αυτό περί της στυλιζαρισμένης δράσης είναι ένα μεγαλύτερο θέμα της εποχής μας, που έχει να κάνει με τους τρόπους δράσης, επικοινωνίας και του γενικότερου ‘είναι μας στον κόσμο’. Θέμα ‘πολιτισμού’ ενός διευρυμένου παγκόσμιου-δυτικού πολιτισμού που έχει μάθει πλέον να δραστηριοποιείται μέσω συγκεκριμένων τρόπων δράσης. Μιας όχι παθητικής, ίσως πιο ενεργητικής αλλά καταναλωτικής δράσης.

Η στιλιζαρισμένη, μαρκετινίστικη αισθητική (logos, σλόγκαν κ.τ.λ.) μπορεί να ομοιάζει με την διαφημιστική επικοινωνιακή αισθητική, όμως χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές να καταφέρνει να ‘περάσει’ το μήνυμα, να κάνει αίσθηση, και κατά κάποιο τρόπο να νομιμοποιηθεί σε ένα κόσμο που, ότι ξεφεύγει από αυτή τη λογική και αισθητική τείνει να περιθωριοποιείται και να κατηγορείται ως ξένο, αντιδραστικό, επικίνδυνο.

Βέβαια, είναι ταυτόχρονα σωστό και το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο καταλήγει αυτό που πρεσβεύει ο κάθε τέτοιος αγώνας να μην ξεχωρίζει, να μην διαφοροποιείται από οποιοδήποτε άλλο προϊόν και έτσι να χάνει τον radical χαρακτήρα που είναι κεντρικός και σημαντικός σε κάθε κοινωνικό αγώνα.

Νομίζω πως τα αποτελέσματα ενός τέτοιου τρόπου δράσης είναι θετικά και προσφέρουν πολλαπλά στον σκοπό, συμμετέχοντας όμως σε αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν χρησιμοποιηθούν και άλλα (ίσως πιο πατροπαράδοτα) μέσα πίεσης και αγώνα, τα οποία στην εποχή μας τείνουν να θεωρούνται γραφικά και όχι τόσο αποτελεσματικά. Ο συνδυασμός μιας ενδυναμωμένης κουλτούρας αφύπνισης που να ενημερώνει όλο και περισσότερους στον κόσμο με μια ανατρεπτικού τύπου δράση που να αντλεί τους τρόπους λειτουργίας της από την υπάρχουσα ιστορία κοινωνικών αγώνων, ίσως προσφέρει μεγαλύτερη ανταπόκριση και λιγότερη αντίδραση προς αυτή.

Chaca-Khan είπε...

Πάντως pause δε θα θελα να μπερδέψω το social networking effect που αποτελεί τη βάση της διασποράς των πληροφοριών στο web με την εμπορικότητα, ούτε τα banners. Τα banners είναι θεμιτά. Μιλάω για άλλα πράγματα που στην προκειμένη περίπτωση φαίνονται από τους χορηγούς, την αισθητική, το "about" κτλ

plants VS anunaki είπε...

@kobontas dromo.
Dhladh otan ginetai p.x. mia mazikh poreia gia thn paideia poy thn diorganwnoyn kapoioi alloi poy pi8anwn na exoyn kapoia symferonta,les oti den einai swsto na symmetexei o kosmos?

Den soy lew oti to blog action day den moy brwmaei,isa isa.
Oyte soy lew oti 1 5 10 10000 ar8ra gia to periballon 8a lysoyn to problhma.
Omws opoiadhpote syzhthsh ginetai gia to 8ema ayto einai euprosdekth kai mporei na ginei kai epoikodomhtikh akoma kai an kapoioi to kanoyn gia logoys life-Stalin

Ανώνυμος είπε...

Η οικολογική "ευαισθητοποίηση" (του τύπου σβήνω τα φώτα μου μετά τις 12 το βράδυ) είναι ουσιαστικά το άλλοθι του καπιταλιστικού επεκτατισμού, που σκοτώνει τη φύση στο όνομα του κέρδους και της γενικευμένης "ανάπτυξης". Αυτό είναι άλλωστε το κοινωνικό πρόταγμα της αστικής δημοκρατίας, που εγκλωβίζει τους υπηκόους της σε άνευρες ψευτοδιαμαρτυρίες. Η οικολογική συνείδηση διαμορφώνεται στο δρόμο...

plants VS anunaki είπε...

pi8hkos,
sigoyra exeis apolyto dikio symfwnw mazi soy.
Omws prepei na peisoyme ton kosmo o opoios kakhn-kakws mono mesw ths tv (para)plhroforeitai (Pretenter-ης,Tragaounakides ktl.) oti den mporei na eimaste oikologoi kai parallhla na apodexomaste to yparxwn systhma kai ton kapitalismo.
Gi ayto to logo opoiosdhpote dialogos ginetai se ayth th bash einai apolyta epoikodomhtikos

cheshire cat είπε...

ο καθένας ζει στον κόσμο του. επόμενο είναι να θέλει σώσει τον δικό...

cheshire cat είπε...

του