Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΔΕΥΤΕΡΑ - 30/6/15

Όλη τη χθεσινή ημέρα παρακολουθήσαμε ομοβροντία όλων των εκπροσώπων των θεσμών και των ευρωπαϊκών χωρών να σημειώνουν πως ενδεχόμενο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα εκληφθεί ως GRexit. Είναι θέμα *εκτίμησης* το πόσο απόλυτο στην πράξη είναι αυτό. Δυστυχώς. Μπορεί να είναι περίπου έτσι μπορεί να είναι και η σκληρή στάση που αυτή τη δεδομένη στιγμή τους συμφέρει να διατυπώνουν. Μιλάμε πάντως σίγουρα για ρίσκο. Από την άλλη για λιγοψυχία. Το δίλημμα είναι πάρα πάρα πολύ σκληρό.

Το συλλαλητήριο πάντως υπέρ του ΟΧΙ είναι μαζικό https://www.youtube.com/watch?v=zrwwELoy-rk

Λίγο μετά, επιτέλους, ο πρωθυπουργός παραχωρεί μια ιδιαιτέρως κατατοπιστική και αξιοπρεπή συνέντευξη στην ΕΡΤ https://www.youtube.com/watch?v=fInEpl5ZkKE που ανέβασε ένα τοσοδά σκαλί την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου που σε γενικές γραμμές φλερτάρει με την απόλυτη παράνοια. Σε αυτήν φάνηκε ειλικρινής και μας ξεκαθάρισε πως η δική του *εκτίμηση* είναι οτί μετά από ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί περισσότερο ισχυροποιημένος και πως όλα όσα οι δανειστές μας λένε όλη μέρα είναι αυτά που πρέπει απλώς τώρα να λένε. Επίσης οτί με ένα NAI η κυβέρνηση αυτή θα παραιτηθεί.

Ύστερα από το τέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός λαμβάνει, εμπιστευτικά, ένα last chance offer από τον Γιούνκερ που του ζητά να:

- Διαλέξει ένα (1) θέμα που θα αλλάξει από την πρόταση των θεσμών και κατόπιν να την αποδεχθεί και να προτρέψει τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ σε αυτήν
- Ζητήσει εκείνος έκτακτο Eurogroup για το βράδυ ώστε να δρομολογηθούν τα απαραίτητα δίχτυα ασφαλείας ενόψει όλων των υποχρεώσεων έως τότε

Αυτά.

Το Μαξίμου με sms στο Χατζηνικολάου(!) που βρίσκεται on-air διαρρέει την εμπιστευτική προσφορά μαζί με την απάντησή της οτι "η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη. ακούει ό,τι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση. ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ΟΧΙ". Δεν είναι ξεκάθαρο αν η διαρροή αυτή είναι μέρος ή ολόκληρη ακριβώς η πρόταση. Και γενικά ΟΛΗ αυτή η ιστορία είναι παντελώς ασαφής: ποιος, πότε, τι κτλ. Πάντως ΚΑΤΙ. ΜΑΛΛΟΝ. Δηλαδή YOLO.

Αυτά λίγες μόλις ωρες πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και με το Βαρουφάκη να δηλώνει στο CNN οτί δε θα πληρωθει η αυριανή δόση του IMF και στην Telegraph πως «θα εξετάσουμε μια προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Την επόμενη ημέρα, σήμερα δηλαδή, φημολογείται πως σαν απάντηση στην πρόταση Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά απεργάζεται νέα πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει με κάποιο τρόπο κάποιου είδους δέσμευση σχετικά και με το χρέος (που είναι το Νο1 για την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά) και η οποία θα αποκλείει το IMF. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν τα περί χρέους ειπώθηκαν και από τον Γιούνκερ ή όχι. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρωθυπουργός θα πετάξει για Βρυξέλες.

Παράλληλα, ιδιαιτέρως μαζικό αναμένεται και το σημερινό συλλαλητήριο υπέρ του ΝΑΙ για το οποίο όμως υπάρχουν και φόβοι, δικοί μου, οτί και πάλι θα συναντήσει τους διαφόρους "αντι-διαδηλωτές" με αβέβαιες συνέπειες καθώς ο μισός πληθυσμός και κάτι ψιλά βρίσκεται ήδη στα χάπια. Και είναι ακόμη μόλις Τρίτη.

Στο link του post, η σύγκριση της τελευταίας *επίσημης* προσφοράς/τελεσιγράφου των δανειστών και της τελευταίας *επίσημης* προσφοράς/παραχώρησης της ελλάδας. Σημειώνεται πως αυτό αφορά στα διάφορα δημοσιονομικά μέτρα και ΔΕΝ περιλαμβάνει τα σημαντικότερα θέματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης δηλαδή βιωσιμότητα χρέους, συμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, αναπτυξιακό πακέτο γιούνκερ. Επίσης να σημειωθεί οτί, ως γνωστόν, δεν συζητείται το ύψος των μέτρων (το ύψος των 8 δις ακατέβατα είναι κάτι στο οποίο η Αθήνα έχει υπαναχωρήσει από καιρό) αλλά το πώς αυτά θα κατανεμηθούν, τα περίφημα δηλαδή ισοδύναμα.

Είναι σαφές: παράγουμε περισσότερη Ιστορία απ' όση μπορούμε να καταναλώσουμε.

1 σχόλιο:

Tic Tac είπε...

Μέρες πηχτές.