Σελίδες

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Kακομοίρη άνθρωπε


Με χαρά όλοι λοιπόν ευχόμαστε ο ένας στον άλλον καλή χρονιά, ευτυχία, χαρά και όλα αυτά τα όμορφα λόγια που βγαίνουν απο ψυχές που τελικά κάθε άλλο παρά χαρούμενες είναι. Παρατηρώ τους ανθρώπους του τόπου μου τον τελευταίο καιρό με μια ματιά που εξερευνεί και ψάχνει την αλήθεια.Βλέπω τα μάτια που προσπαθούν μα δυσκολεύονται να μεταφέρουν ένα μήνυμα που δεν υπάρχει.Λάθος, υπάρχει, μα κατοικεί σε έναν τόπο διπλοαμπαρωμένο.Μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε, μα η εξέλιξη της εποχής μας για τον άνθρωπο είναι να μαθαίνει να κρύβεται. Κρυβόμαστε καθημερινά και συμμετέχουμε ενεργά σε μια παράσταση. Την στιγμή που το φέϊσμπουκ μας ρωτάει «πως πάει;» και μας βάζει να φτιάχνουμε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε μέσα από φωτογραφίες και άλλα διαδικτυακά μέσα μας καλούν να αναφέρουμε καθημερινά το τι μας ενοχλεί από τα μαγειρέματα που γίνονται στην κουζίνα μας αλλά δεν πρόκειται να μας σερβιριστούν, εμείς σφυράμε χαρούμενα έναν σκοπό μονότονο. Συναντάς ανθρώπους που σου λένε το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια.«Όλα χάλια», «δεν τραβάει η κατάσταση», «μας αποτελειώνουν» και άλλα τέτοια που το μόνο παρήγορο στοιχείο τους είναι πως συντελούν μια αίσθηση που είναι κοινή. Μαζί όλοι λοιπόν παίζουμε αυτό το έργο το οποίο δεν δείχνει να είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από ανθρώπους που εμείς αλλά και η ανάγκη μας επέλεξε.Γι'αυτό μάλλον και δεν παίζουμε με πάθος.

«Ε κακομοίρη άνθρωπε», είπε δυνατά, «μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!» Ν.Καζαντζάκης

2 σχόλια:

Tic Tac είπε...

Πράγματι οι δυνατότητες του σώματος είναι περισσότερες απ' αυτές που έχουμε ως δεδομένες.
Το ζήτημα είναι να γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μεταβούμε σ' αυτήν την άλλη κατάσταση γνώσης (των δυνατοτήτων αυτού). Το περίεργο όμως που προκύπτει είναι ότι η ίδια η γνώση για τη μετάβαση αποτελεί γνώση που ανήκει στο "άλλο" επίπεδο. Άρα το "πέρα από αυτό που ξέρω" δεν γνωρίζεται αλλά μονάχα επιτελείται. "Just do it" με λόγια του marketing, "εν αρχη ην η πράξις" με λόγια του Γκέτε (Goethe).


Ανώνυμος είπε...

απο τη μια εμεις που φετος θα την βγαλουμε στο κρυο και απο την αλλη οι πλουσιοι που μαλλον θα ξενιτευτουν