Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

KONY 2012

Note: Το παρακάτω post απαιτεί 1 ώρα από το χρόνο σας για τη πλήρη κατανόηση του debate και τις προβληματικές που προκύπτουν σχετικά με την χρησιμότητα της συμπόνοιας ως παρέμβαση σε θέματα της Αφρικής.
Χθες τα social media βομβαρδίστηκαν με την προώθηση του βίντεο για την χρηματοδότηση της ταινίας KONY 2012 (συνέχεια της προσπάθειας των Invisible Children)
Προσπαθήστε να το δείτε, όσο ενοχλητικός μπορεί να φαίνεται ο αμερικανικός συναισθηματισμός και η συμπόνοια


O Joseph Kony ένας ημίτρελος ένοπλος επαναστάτης στην Uganda που επιθυμεί να επιβάλει ένα θεοκρατικό καθεστώς βασισμένο στις 10 εντολές, ενώ ο στρατός του LRA αποτελείται και από παιδιά που απαγάγει και στρατολογεί(περίπου 30.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εχει στρατολογήσει από την έναρξη της δρασης του)
Το concept της ταινίας: Να γίνει ο Joseph Kony όσο το δυνατόν πιο γνωστός ώστε να συληφθεί άμεσα και να σωθούν τα παιδάκια της Uganda.
Προσπαθώ να παρακινήσω μια προβληματική σχετικά με τον τρόπο που οι Invisible Children ως δημιουργοί της ταινίας απευθύνονται στο κοινό: δηλαδή επενδύοντας στο συναίσθημα του θεατή με μια αισθητική reality show και επιπλέον επιλέγοντας έναν τρόπο δράσης που φαίνεται να αγνοεί την πολυπλοκότητα ενός τέτοιου ευαίσθητου θέματος

Κριτικές :

1. Ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων που συγκεντρώνουν (εκ. δολάρια) από εδώ (Η πρώτη? ανοιχτή αντίθεση στο KONY 2012)
2. Η άμεση υποστήριξη του επίσημου στρατού της Uganda και Sudan παρόλο που:
  • υπάρχουν πολλές αναφορές για βιασμούς+λεηλασίες από τον επίσημο στρατό
  • ουσιαστικά ο Kony αποδεδειγμένα έχει διαφύγει από Uganda από το 2006, άρα τι κάνουν στην Uganda?
  • ουσιαστικά στηρίζοντας τον επισημο στρατό Uganda+Sudan εξασφαλίζουν τον θάνατο παιδιών, αφού ο στρατός του Kony αποτελείται και από παιδιά, άρα που είναι η ουσιαστική ανθρωπιστική τους συνεισφορά στο πρόβλημα των παιδιών εφόσον διακυρήττουν έντονα ότι η ταινία γίνεται για την προστασία τους?
  • μια φωτογραφία των δημιουργών της ταινίας με το στρατό του Sudan = 1000 λέξεις
  • ένα άρθρο με αναφορά στο περιεχόμενο, την δυναμική και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η παραπάνω φωτογραφία όπως πχ. από το περιοδικό Vice
3. Η θυματοποίηση του λαού της Uganda και ο ισχυρισμός ότι είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα θέματά τους, άρα ήρθε ή ώρα να παρέμβει ο Δυτικός με συναισθηματισμό, συμπόνοια και λύπηση, σύνηθης τακτική στα προβλήματα της Αφρικής τουλάχιστον
4. Η όπως πάντα περίπλοκη άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ και του Ομπαμα
5. Άλλες κριτικές που προκύπτουν

Τελικά σήμερα ήρθε η επίσημη απάντηση των παραπάνω κατηγοριών από Invisible Children

-Η προσωπική μου ανάλυση-θέση για το θέμα ΚΟΝΥ 2012 και τις social media εκφάνσεις που προκύπτουν καλύπτεται από αυτό το υπέροχο άρθρο.
-Μια οργάνωση για τα παιδιά της Uganda με σωστή προσέγγιση


Τα άρθρα φαίνονται πολλά, όμως πιστεύω ότι όποιος τα διαβάσει θα νιώσει πιο καταρτισμένος για την πολυπλοκότητα των προβλημάτων διαφορων χωρών της Αφρικής και την Δυτική παρέμβαση.
The choice is yours!

update:
-Συνεντεύξεις παιδιών που απήχθησαν από Joseph Kony και LRA http://vimeo.com/38191275
-Η αντίδραση των μαθητών στην Αγγλία για την ταινία http://bit.ly/wRbjEg
-Storify: Uganda, Reactions to the ''Kony 2012'' campaign http://bit.ly/wQKxND
-Kony and the Christian Right http://bit.ly/xUmwbo
- If u spent 30' to watch Kony2012 http://bit.ly/yM87XF & not 30' to read the International Crisis Group’s 2011 report http://bit.ly/zt8saK
-North Ugandans react angrily to video http://bit.ly/wQqVuD
-African&international effort have already solved most of LRA problems in N.Uganda http://bit.ly/xjBDFv
-networks, activism and community + data visualization regarding the campaign http://bit.ly/wfAT8f
-Jason Russell detained for masturbating in public and vandalizing cars naked http://bit.ly/wyzFGH + video http://bit.ly/ywjE1k
-Uganda’s Prime Minister says that campaign misinforms http://bit.ly/zVdq1Q
-A brief history of African stereotypes http://bit.ly/yEj1c5

the end ....?

21 σχόλια:

Tic Tac είπε...

Το θέμα Fade είναι πολύπλοκο. Ανέβασες και συ τον πήχυ πολύ ψηλά και μας έβγαλες από την εσωστρέφεια του καιρού και του τόπου.

Διαβαίνοντας στα λινκς, δεν μπορώ να πω με σιγουριά τίποτα. Κόστος σε ζωές έχει και η απάθεια και το ενδιαφέρον. Πάντα έτσι ήταν. Επεμβαίνουμε ή όχι στη Συρία, στη Λιβύη, παντού όπου δεν τηρούνται τα γαμημένα άρθρα των ΗΕ. Ποιος δικαιούται να σκοτώσει για την ιδέα του, ποιου χώμα είναι, τόσα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί επειδή κόψαμε τη γη με χάρακες.

Καταλαβαίνω.

Ανώνυμος είπε...

οποιος εχει παει στην ουγκαντα ,και εχει δει με τα ιδια του τα ματια αυτες τις απανθρωπες σκηνες,που δεν σβηνωνται με τιποτα απ'το ανθρωπινο μυαλο,δεν μπορει να εκλογικευση ολο αυτο που σημβαινει εκει, αν δεν το δεις, δεν μπορεις να καταλαβεις ποτε τι ειναι ικανος ο "ανθρωπος" να κανει...

Fade είπε...

@tictac η invisible children campaign θα πετύχει το στόχο της να μαζέψει εκ. δολάρια. Όμως είναι απλά από αυτές τις στιγμές που με αυτή την αφορμή έγινε ένα μεγάλο ''κλικ'' και αναδύθηκε μια ιδιαίτερα δυναμική, συσπειρωμένη, συνηδητοποιημένη και δομημένη άποψη ενάντια σε λανθασμένες(για διάφορους λόγους) ανώριμες και συναισθηματικά φορτισμένες επεμβάσεις σε χώρες της Αφρικής, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διαιωνίζουν στερεότυπα.
Η συσπείρωση 'ομως αυτή δεν περιορίστηκε μόνο σε κριτική και αντίδραση, αλλά έδωσε το πάτημα σε όλες τις δημιουργικές οργανώσεις της Ουγκάντα οι οποίες λειτουργούν σε σωστά δομικά πλαίσια όσον αφορά τα παιδιά, να αποκτήσουν ΦΩΝΗ, επιστημονικό κύρος και αναγνώριση για τη μεθοδολογία τους.
Όλα αυτά με κάνουν να μπορώ να πω ότι ''Κόστος σε ζωές έχει και η απάθεια και το ενδιαφέρον'', αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ενδιαφέρον που δείχνουν 3 αμερικανάκια που φτιάχνουν reality show για να μαζέψουν 10 εκ. δολάρια που θα τα διαθέσουν σε ένοπλες συγκρύσεις+παρέμβαση ΗΠΑ και στο ενδιαφέρον καταρτισμένων οργανώσεων που λειτουργούν με γνώση και εκπαίδευση.

Fade είπε...

@ανώνυμε δεν μπορούμε να πάμε όλοι εκεί, όμως μπορούμε να αναπτύξουμε ένα σωστό κριτήριο για το τι γίνεται εκεί και με αυτό τον τρόπο να δώσουμε κίνητρο και δυναμική σε άτομα που έχουν πιο σωστή προσέγγιση στη χείρα βοηθείας που προτείνουν.

psarras είπε...

Ωραίος ο fade!

Tic Tac είπε...

ind.pn/z4NlyN

Εδω ειναι μια φρεσκια τοποθετηση.

Παντως το βιντεο-απαντηση στις κατηγοριες για τη διαχειριση των $ δεν με πειθει καθολου.

Εντωμεταξυ, θυμαμαι οτι τους κατηγορουσαν πως δινουν μονο το 1/3 χοντρικα στους ντοπιους ενω εδω οι IC λενε οτι δινoυν περιπου το 85%. 

ΥΓ Ενας αναλυτης ψυχοwhatever θα ελεγε ευκολα οτι το blinking στα σημεια που το κανει λεει πολλα. Wild guess αλλα με επιεικεια.

psarras είπε...

Επίσης το ότι έχω γίνει πλέον δύσπιστος απέναντι στα πάντα είναι καλό ή κακό;

Fade είπε...

@psarras δεν ακούγεται καλό ούτε κακό, αλλά ως προς τί είσαι δύσπιστος στο συγκεκριμένο θέμα?

psarras είπε...

Προφανώς και μου είναι αδύνατο να υποστηρίξω ή να διαφωνήσω με κάτι που γίνεται στην Ουγκάντα. Άλλες πραγματικότητες, άλλες πολυπλοκότητες. Βέβαια κάτι πάμε να σκαμπάσουμε με όσα διαβάζουμε εδώ, αλλά εγώ σίγουρα απέχω ακόμα πολύ.
Επίσης πολλά λεφτά, πολλά όπλα, πολύ social media, πολλές μη κυβερνητικές με εδρα στην Αφρική, πολλοί διαμορφωτές γνώμης, πολύ ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό είναι κάτι που με ξεπερνάει.


Α, και στην Κομοτηνή σήμερα είδα αφίσα ΚΟΝΥ 2012!

Fade είπε...

@psarras Δηλαδή δεν μπορείς να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις με τον τρόπο που το Kony2012 προσπαθεί να εμπλακεί στα προβλήματα της Ουγκάντα? Είδες όλο το βίντεο?
αυτό είναι και το νόημα του ποστ. Να φανεί η πολυπλοκότητα του θέματος και η ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων των παιδιών της Ουγκάντα από άλλους παράγοντες και όχι από τα αμερικανάκια του Kony2012 που ποζάρουν με όπλα και ''παίζουν'' με τα social media.
Ως προς αυτό δεν νομίζω να σε ξεπερνάει καθόλου το θέμα.
Αφίσα στην Κομοτηνή?!!!!

Fade είπε...

επίσης οι κριτικές, οι έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Β.Ουγκάντα και οι διάλογοι συνεχίζονται, τα λινκς όμως τα βάζω twitter, γιατί θα γεμίσει από τα updates το ποστ.

Ανώνυμος είπε...

συγνωμη που το σχολιαζω αυτο..αλλα εσεις σ'αυτο το blog , "τα λετε" μονο μεταξι και να συμφωνειτε "μονο" μεταξι σας. Αφου δεν εχετε καμμια εμπειρια για την Αφρικη, ενα τρομερα δυσκολο θεμα,εσεις μιλατε σαν να μην υπαρχουν ανθρωποι που εχουν την αληθινη εμπειρια τις Ουγκαντας, Σομαλιας,και αλλες χωρες τις Αφρικης...νομιζω οτι τα λογια ειναι "φτωχια"...αν σας ενδιαφερει τοσο πολυ το προβλημα που υπαρχει στην Αφρικη,βρειτε την δυναμη να πατε εκει..και φιλε fade?..ε..ΝΑΙ αν δεν πας σ'αυτα τα μεροι, να χεστεις πανω σου απ'τον φοβο και απ'την απελπισια, ολα αυτα τα λογια ειναι μια πολυτελεια...αλλα αυτο ειναι απλα δικια μου γνωμη,τουλαχιστον ομως ειναι βασισμενη σ'αυτο που εζησα εκει..οχι τις αμπελοφιλοσοφιες που εχουν ολοι στην ελλαδα ...

Fade είπε...

@ανώνυμε ίσως είσαι εκτός θέματος.
Ή απλά δεν διάβασες το ποστ και δεν είδες το βίντεο και τα λινκς και έβγαλες δικά σου συμπεράσματα.
Δεν διαφωνώ μαζί σου ότι η επιτόπια εμπειρία πιθανώς να προσφέρει μια πιο εν θερμώ επαφή με αυτά που γίνονται στην Ουγκάντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να μιλάω, να ενημερώνομαι και να κρίνω.
Δηλαδή δεν μπορούμε να μιλάμε για τις παρεμβάσεις στο Αφγανιστάν με βάση τις εικόνες που έρχονται από κει?Πρέπει απαραίτητα να πάμε στο Αφγανιστάν για να έχουμε άποψη για το πως προσεγγίζεται το θέμα από ΗΠΑ?
Αλήθεια ποια είναι η εμπειρία σου εσένα από Ουγκάντα? Μειράσου το, ήσουν εκεί διακοπές? Δούλευες σε κάποια ανθρωπιστική οργάνωση? Τι είδες?

Fade είπε...

και προς όλους.
Η ύπαρξη του ποστ είναι με αφορμή το kony2012, να βγει ένα debate για τον τρόπο παρέμβασης του Δυτικού σε περίπλοκα θέματα όπως αυτό της Ουγκάντα. Μόνο σε αυτό μπορώ να πάρω θέση και όχι στο τι πραγματικά συμβαίνει εκεί.
To ποστ δεν ισχυρίζεται ότι κατέχει κάποια γνώση και αλήθεια.
Αλλά αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτό το σημείο να πάρετε θέση για το αν το kony2012 είναι υγιής παρέμβαση, ε τότε τι να πω?

Fade είπε...

αν και ο ανώνυμος μου θυμίζει γνωστό τρολ εδώ μέσα που πάντα κάνει αυτό το παιχνίδι υπερασπίζοντας το δικαίωμα της ανωνυμίας, χωρίς να είμαι σίγουρος βέβαια.
Αναμένω με ανυπομονησία την εμπειρία του από Ουγκάντα

Ανώνυμος είπε...

Sawa Fade,dhahiri kusubiri kwa ajili ya kujibu kwa usalama wa sofa yangu..wewe ni kama kila mtu,unafikiri ni mapinduzi makubwa na kidogo..kubali kukosolewa..na ndiyo,mim nina kutoka Uganda.Hivyo hakuna nina kuelezea kwa chochote.

Fade είπε...

Αυτό έβγαλε το google translate για το προηγούμενο σχόλιο:
''Εντάξει Fade, σίγουρα περιμένουμε την απάντηση για την ασφάλεια του καναπέ μου .. είστε όπως όλοι, δεν νομίζετε ότι είναι μια μεγάλη επανάσταση και δέχεται κριτική .. λίγο .. και ναι, είμαι από την Ουγκάντα. Έτσι, δεν έχω να εξηγήσω τίποτα.''

Fade είπε...

και μέσα στον χαμό ο Jason Russel ιδρυτής της ΜΚΟ Invisible Children μάλλον παθαίνει νευρικό κλονισμό και βγαίνει στο δρόμο γυμνός καταστρέφοντας αμάξια! .... και βίντεο

Ανώνυμος είπε...

Ένα ακόμα βίντεο σχετικά με το KONY 2012. Απλό και κατατοπιστικό. http://www.youtube.com/watch?v=8J2P4Diu-TM

Tic Tac είπε...

on.rt.com/rkxkc3

Απαντηση της κυβερνησης. Καλα μας τα λεει ο προεδρας :) .

(το Video ειναι στο λινκ)

Fade είπε...

@tictac ναι από τις βασικές κριτικές ότι ο kony δεν είναι πια στην Ουγκάντα