Σελίδες

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Zeitgeist addendum


"Η κατανόηση σημαίνει μεταμόρφωση"
"Η επανάσταση είναι τώρα"

Με αυτά τα λόγια κλείνει το δεύτερο μέρος αυτού του ντοκιμαντέρ, πιο αισιόδοξο από το πρώτο παράλληλα όμως και πιο αποκαλυπτικά αποκαρδιωτικό (ή αποκαρδιωτικά αποκαλυπτικό). Ο tom robins (αν θυμάμαι καλά) έβαζε ένα ήρωα του να επαναλαμβάνει την φράση "τα πάντα στον κόσμο πάνε σκατά όπως συνήθως" και με πολύ απλή γλώσσα και ιδέες αυτό το φιλμ παρουσιάζει μια προσέγγιση του γιατί συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό. Αυτές τις "θείες" μέρες που οι τοπικές συγκυρίες έχουν δημιουργήσει γύρω μας ένα δικό μας ιδιότυπο "zeitgeist" και έχουμε μπει έστω και στιγμιαία (η διάρκεια αυτής της τάσης παραμένει να αποδειχθεί) στην διαδικασία του να σκεφτόμαστε περισσότερο(?) απ’ότι συνήθως, είναι μεγάλη πρόκληση να δεχτούμε τα ερεθίσματα που φωνάζουν απο απόσταση "όλα αυτά είναι απλά συμπτώματα, δεν είναι η ουσία".

Το περιεχόμενο του βιβλίου Modern Money Mechanics πάνω στο οποίο βασίζεται και η ανάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιλάει απο μόνο του, είναι ηλίθιο, επικίνδυνο, ανούσιο, αδιέξοδο, είναι παντού.

Και είναι αλήθεια η άποψη που εκφράζεται απο τους δημιουργούς αυτού του φιλμ, το πραγματικό zeitgeist.....

"of all the social institutions, we are born into, directed by, and conditioned upon.. There seems to be no system as taken for granted, and misunderstood, as the monetary system."



Zeitgeist
Zeitgeist addendum
Modern money mechanics
Zeitgeist addendum (αγγλικό κείμενο)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

euge gia to post!


('metriopa8hs kapitalismos' kaneis?)

Tic Tac είπε...

Σε επεισε ο καραφλας ε;

Αρχισες να το μοιραζεσαι!

Πρεπει να το δω ξανα,
μια φορα ειναι λιγη...

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απολύτως με τον προλαλήσαντα...μία φορά είναι λίγη...πρέπει και γω να το ξαναδω...
άρχισες να το μοιράζεσαι (όπως ένας φίλος)...
σε έπεισε ο καράφλας ε; (όπως ένα φίλο)
...
έχει πολλή μη αλήθεια-ψέμα-ανακρίβεια...αλλά είναι σίγουρα και ενδιαφέρον...και η αντισυστημικότητα είναι μία δαιμονοποίηση που μας κατατρέχει...μόνο και μόνο...γιατί δε βγαίνουμε στο δρόμο...στο δρόμο αδελφές μου...στο δρόμο...
Τ

Ανώνυμος είπε...

η αλήθεια πάντως είναι πως το site του Project Venus είναι πολυ πολυ πολυ περίεργο

Fade είπε...

the venus project link

Chaca-Khan είπε...

alli mia kai gia mena nai

miisa kai ton pethero pou to evlepe me ton mac sta podia tou.. (!)

to 1o 20lepto tou arese. to ipoloipo monos tou

to 1o

Ανώνυμος είπε...

Γεια και χαρα σε ολους!

Καταλαβαινω τον ενθουσιασμο σας για το zeitgeist γιατι κι εγω ετσι ενιωσα οταν το πρωτοειδα. Ομως ψαχνοντας το λιγο παραπανω ειδα οτι περιεχει ανακριβειες και ψεματα. Σας παραθετω link για την ενδιαφερουσα συζητηση που αναπτυχθηκε στο forum του tvxs σχετικα με το θεμα. Η αποψη του Δημητρη Λαμπου που εχει κανει πολλη ερευνα πανω στο θεμα ειναι αποκαλυπτικη.
Το θεμα που πραγματευεται το zeitgeist ειναι τοσο σημαντικο και ειναι λυπηρο που αποδεχομαστε τις προτασεις του μονομιας χωρις να αναρωτηθουμε και να το ψαξουμε λιγο παραπερα! Καμια ταινια δεν προκειται να μας δωσει απαντησεις, μονο η ιδια μας η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

http://www.tvxs.gr/forum/index.php?topic=385.msg3481#msg3481