Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

μη κοιμαστε στις επάλξεις (γ)

Αυτή η κουλτούρα του στυλ "αυτος φταίει , εσεις ειστε μαλακες , εγω τι σας φταίω" εμένα με ξενερώνει. Σε όλη την ανθρωπινη ιστορία , παγκόσμια ή προσωπικά ο τελευταίος υπεύθυνος που θα σκεφτούμε είναι ο εαυτός μας. Όσο είσαι στην επιφάνεια είναι απλά τα πράγματα. Υπάρχει ενα κακό άτομο , με κακή ψυχή που τον έβαλε σε μια θέση μια κακή υπηρεσία της οποίας τη ευθύνη έχει μια κακή κυβέρνηση. Μεχρι εδώ καλα. Είναι για τον πούτσο ο μπάτσος , η Ε.Α. και η κυβέρνηση που μας δουλεύει στη μουρη και δεν δεχεται παραιτήσεις υπευθύνων. Απαιτούμε να αλλάξουν αυτά τα πράγματα και καλά κανουμε. Για τον απλό λόγο οτι είναι προφανή. Παράλληλα όμως με αυτη την αντίδραση υπάρχει και μια παράληλη που είναι μαζί μας αλλα ταυτόχρονα συμπεριφέρεται και εναντίον μας. Είναι οι αναρχικοί. Θα περιμέναμε αυτοί οι τύποι να τα σπάνε όπως θα θέλαμε να τα σπάσουμε εμείς (αλλα δεν το κάνουμε γιατι δε μας το επιτρέπει η θέση μας , η παιδεία μας , η ιδεολογία μας , μπορεί και το θάρρος μας ). Σε κάποιο βαθμό μας ικανοποιεί λοιπόν λίγο (φανερά ή κρυφά) που καίγονται κάμερες , τράπεζες , σύμβολα οτιδήποτε σάπιου υπάρχει στην ελλάδα. Αν μη τι άλλο κατανοούμε την οργή γιατι σε αυτά τα πράγματα ο εχθρός είναι κοινός. Απο την άλλη δυσαρεστεί που αυτοί οι τύποι καίνε καταστήματα , τα αμάξια μας , τα σπίτια μας. Γιατι? Γιατι εμένα το αμάξι μου τι φταίει? ναι προφανώς δε φταίει , προφανώς είναι μαλακία αλλα επίσης είναι προφανές οτι όταν ο στόχος είναι ο άλλος τότε εμείς είμαστε ήσυχοι , δε φταίμε , δεν έχουμε αμεση σχέση με κάτι τόσο τραγικό όσο ο φόνος ενος παιδιού , δε θα γινόταν άλλωστε να φταίω εγώ , εγώ δεν είχα όπλο , δεν ήμουν εκεί , δε σκότωσα.

Μέσα στη μαλακία λίγων ανθρώπων που η θέση τους , η παιδεία τους και η ιδεολογία τους τους επιτρέπει να κάνουν μπάχαλα , εμφανίζεται ξαφνικά μια νέα πιθανότητα. Αυτοί οι άνθρωποι καίνε ότι βρούν μπροστά τους. Εμάς ο εχθρός μας είναι η αστυνομία , η κυβέρνηση , η ηλιθιότητα. Εκείνων το αντικείμενο της οργής τους είναι η πόλη. Μήπως υπάρχει εδώ η καλά κρυμμένη αλλα πασιφανής δήλωση οτι η πόλη είναι υπεύθυνη για το φόνο ενός παιδιού και όχι μονο ένας μπατσος ή μια κακή υπεύθυνη κυβέρνηση? Κανουμε πολύ καλα και θεωρούμε την κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτό το γεγονός και όντως είναι και ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΩΡΑ. Ωστόσο όταν εμένα μου καίνε το αμάξι , και καίγεται όλη η πόλη τότε αναδιανέμονται οι κατηγορίες για τις ευθύνες του φόνου. Μήπως αυτή κοινωνία στη οποία ζώ είναι πιο σύνθετη απο αυτό που νόμιζα? Μήπως η ζωή μου , ο τρόπος που σκέφτομαι , οι αξίες μου , αυτά που βλέπω και έμαθα να ανέχομαι συνδέονται με ΟΛΑ , όχι μόνο με τη γκόμενα που θα γαμησω ή την καριέρα μου ή ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ μου ή το αυτοκινητό μου αλλα και με την πνευματικότητα , τη ζωή στον κόσμο , με άλλες πόλεις , άλλους ανθρώπους , την άγρια φύση που πεθαίνει , τις φάλαινες , την πολική αρκούδα , τον πόλεμο , την αδικία. Μπά όχι μωρέ. Δε κράταγα εγώ το όπλο. Πως είναι δυνατόν να φταίω εγώ?

Οι αναρχικοί άθελα τους (το πιο πιθανό) είναι οι Ρομπέν των Ευθυνών. Αναδιανέμουν τις ευθύνες σε όλους. Το κάνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν συμβολικά , τα καίνε όλα, όχι μόνο τα πρόφανή αλλα και εκείνα που μας αφορούν σε προσωπικό επίπεδο και έτσι μας δίνεται μια ευκαιρία να αντιληφθούμε το πρόβλημα όχι στην επιφάνεια αλλα σε βάθος. Στη βία αυτή (δυστυχώς γιατι τέτοια είναι η εποχή μας) υπάρχει ο σπόρος ενός συνειδησιακού επιτεύγματος. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τα σκατά της κοινωνίας που ζούμε και η ευθύνη αυτή επεκτείνεται απο το οτι ψηφίζουμε ενα κόμμα που ειναι για τον πούτσο , ως το οτι ζούμε τις μικρες ηλίθιες ζωούλες μας με τα κινητά μας και τις σκατοαξίες μας βρίσκοντας πάντα απαντήσεις στα φαινόμενα για κάτι που στην πραγματικότητα εμείς με την κατεύθυνση της ζωής μας δημιουργούμε.

Σιχαίνομαι όταν γίνομαι κλισέ αλλα η αλήθεια είναι οτι τον Αλέξη τον σκότωσε ο μπάτσος που έχουμε μέσα μας.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να μη κοιμασαι, πρεπει να εισαι!
Χρειαζεται να βγει ο κοσμος στο δρομο, να μη φοβαται και να μην ακουει την τιβι.

epistimonas είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η αντίδραση, και λέω ευτυχώς γιατί βλέπουμε οτι η κοινωνία μας σκέφτεται ακόμα, αντιδρά ακόμα. Αν δεν αντιδρούσε τόσο έντονα κι ακόμα πιο έντονα σε ένα τόσο τραγικό και απίστευτο γεγονός τότε ήταν που θα έπρεπε να προβληματιστούμε. Χαίρομαι που γίνεται όλη αυτή η κινητοποίηση των ατόμων, χαίρομαι που δεν πέρασε έτσι στο ντούκου αυτή η ιστορία. Και ας μην γελιόμαστε, ο κόσμος είναι αγανακτησμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ο θάνατος του μικρού Αλέξη ήταν η στογόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και δεν ήταν σταγόνα ήταν χείμμαρος. Και ας με συγχωρήσουν οι καταστηματάρχες αλλά είναι πολύ λίγο οι ζημιές που προκαλούνται μπροστά στην δημοκρατία που δοκιμάζεται... Καλή δύναμη αδέλφιαφ

Chaca-Khan είπε...

thumbs up!

χ.ζ. είπε...

πέτυχες διάνα

Ανώνυμος είπε...

Του Ελ Ρόι, από globalnewswire:

"Σε μια καρέκλα καθισμένος κοιτώ τα γεγονότα. Τα βέλη μου έχουν καρφωθεί στον ουρανό και η φαρέτρα μου είναι άδεια.

Κάποιοι πετούν μολότοφ μπας και φωτίσουν το κουρασμένο σκοτάδι, μα αυτό ανυποχώρητο σκεπάζει τη σκονισμένη πλατεία. «Ας το κουράσουμε κι άλλο!» φωνάζουν μερικοί πετώντας κι άλλες μολότοφ. Μα το σκοτάδι, όσο κουρασμένο κι αν είναι, δε φαίνεται να νικιέται από το φως των μολότοφ. Από την εξουσία των μολότοφ.

Κάθε μορφή εξουσίας θρέφει το σκοτάδι. Ακόμη και η φωτεινή εξουσία. Η εξουσία της εξέργεσης που μυρίζει καπνό και καίει φωτιά.

Είναι η οργή και η οδύνη, το ξέρω…

Ας γκρεμίσουμε για να χτίσουμε. Εμείς οι νικημένοι, εμείς τα τέρατα, εμείς οι δημιουργοί. Ας γκρεμίσουμε για να χτίσουμε. Υπάρχει μια εξουσία που νικά το σκοτάδι της πλατείας. Η εξουσία της αγάπης. Η εξουσια της δημιουργίας.

Πετάξτε λουλούδια στην καταστολή. Πνίξτε τους με λουλούδια.

Πετάξτε λουλούδια σε κάθε μορφή εξουσίας. Πνίξτε τη με λουλούδια.

Μην τους παίρνεται τον αέρα. Δώστε άρωμα στον αέρα.

Μη πετάτε βέλη. Πετάξτε χρώματα.

Είναι η ώρα να χρωματίσουμε, ξανά, τη πλατεία."

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια διαβάζω για ολη την ελλαδα που μαζεύονται μαθητες με γονεις για να διαδηλώσουν, και αυτοί ακόμα πετάνε δακρυγόνα

Συγνώμη αλλα δεν θα πρεπε να λουφάξουνε, και να μην κάνουνε τιποτα, παρα να υποχωρούν και να κρυβονται πισω απο τις ασπίδες τους?

Αυτό τώρα δεν ειναι προκλητικό?
Μετα απο ολα αυτά να πετανε χημείες στα παιδακια?
Συνεχίζουν??

ΤΙΠΟΤΑ να κάθονται και να τις τρώνε πρέπει τώρα
Αντε το πολυ να ρίχνουν και κανα νερό ο ένας στον άλλο οταν αρπάζουν φωτια

Καθίκια που θεωρούνε τις κωλοχημείες δεδομένες και τις πετάνε ανεξέλεγκτα

Ειμαι στη δουλεια ρε πουστη και δε μπορω να κατέβω.
Θα τα ακούσει κανενας εδω μεσα μου φαίνεται

Ανώνυμος είπε...

Σκοτώσαμε έναν 15χρονο, κάψαμε σε μία νύχτα πόλεις σε όλη την χώρα, φταίνε οι μπάτσοι, φταίνε οι κουκουλοφόροι, φταίμε όλοι εμείς..

Η σιωπηλή άβουλη πλειοψηφία, αυτή η τεράστια δύναμη που ποτέ δεν έχει ακουστεί.. Δεν μπορεί να μην υπάρχει άλλη λύση ή εναλλακτική μορφή αποτελεσματικής βίας. Και δεν εννοώ την βία της κταστροφής. Εννοώ την βία στην αηδία που παρακουλουθούμε τις τελευταίες δύο μέρες και στην άρνηση του να δεχθούμε την αποτυχία όλων μας στο να μπορέουμε να συμπεριφερθούμε απλά ως άνθρωποι και όχι ως μπάτσοι ή αναρχικοί ή οτιδήποτε άλλό μας μας έβαλε σαν ετικέτα ο πολιτισμός μας.

Η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να κριθεί απο΄τουε νεκρούς ή από τα καταστρεμένα κτήρια.

Η επόμενη μέρα θα πρέπει να κριθεί από το πόσο θα βελτιωθούμε ως άνθρωποι...

Ανώνυμος είπε...

" Η σιωπηλή άβουλη πλειοψηφία, αυτή η τεράστια δύναμη που ποτέ δεν έχει ακουστεί."

Kαταλαβαινεις το οξυμωρο ετσι;

Αμα βγει η πουτανα η πλειοψηφια στο δρομο - μακαρι- δε θα ειμαστε αναγκαιοι ουτε ως σουβενιρ.

Αλλα, κοριτσαρα μου, (αυθαιρετα υποθετω οτι ανηκεις σ' αυτην τη πλειοψηφια) δεν ειμαστε Ισπανοι εμεις. Αμα γινουμε, τα λεμε.

S G είπε...

"ως το οτι ζούμε τις μικρες ηλίθιες ζωούλες μας με τα κινητά μας και τις σκατοαξίες μας "

γενικα συμφωνω αλλα οχ σαυτο. Αν ο καθενας κοιτουσε την ζωη του και το κινητο του, θα ειμασταν μια βαρετη αλλα ευημερουσα και ησυχη χωρα. Το προβλημα ειναι οτι καθενας κοιτα το κινητο του αλλου και πως θα το φαει.

unpause είπε...

εδω κολλάει πραγματικά και το αρθρο του Δήμου απο το ΒΗΜΑ το 85 που εβαλε ο tic tac στο cbox... οι αναρχικοί "δειχνούν το δρόμο" τον δειχνούν και με τον τροπο που λες...

λέει κάποιος στο indymedia σε ενα ποστ με τιτλο "γιατι καιμε" ότι καιμε τα καταστήματα γιατι ειμαστε εμπορεύματα και δεν μας αρεσει.. αν δεν μπορούμε να δείξουμε οτι δεν πρεπει να καταναλώνουμε τοσο γιατι γινόμαστε κι εμεις εμπορεύματα.. τοτε θα στερίσουμε τη δυνατότητα για κατανάλωση με το να καιμε τα μαγαζια.. ριζοσπαστική άποψη δε λεω.. δείχνει όμως τον δρόμο... οχι?

φταιμε κι εμεις, αναδιανομή των ευθυνων, συμβολικά και πραγματικά..
μπορεί να μη μας αρεσει, τελικα γιατι δειχνει και τη δική μας ευθυνη, αλλα καποιος δε πρέπει να κάνει και τη βρώμικη δουλεια?

mao tse tung είπε...

ναι ο γαμώμπατσος και κάθε μέρα τον παλεύω αλύπητα στον καθρέφτη αλλά νικάει και σηκώνει τ΄όπλο και πάρτον κάτω τον αλέξη και βγαίνω στο δρόμο βλέποντας τηλεόραση και να μαι που σπάω 10 αμάξια - και ωχ αμάν αυτό ήταν το δικό μου- και σπάω και το κεφάλι μου να τα κατανοήσω τα ακατανόητα και είναι όλα όμορφα στην αναταραχή γιατί εκρίνουμε όλοι φόβο και κοινωνική ευαισθησία και ουφ επιτέλους μπορεί να αλλάξουνε, να αλλάξουμε και ακόμα ως μπορεί μοιάζει υπέροχο το γαμημένο. έτσι που λες αλέξη μου.

oof o είπε...

ωραια τα λες κυριε...
ερμηνευεις τις σκεψεις ή μαλλον τα συναισθηματα μου, δλδ την "παραλογη" ικανοποιηση που εχω βλεποντας τις τραπεζες-αποκαϊδια ή το συμβουλιο της επισκατιας να πασχιζει να καει εστω και λιγακι...
Λυπαμαι μαλιστα για το οτι δεν ειμαστε εμεις που τα σπαμε με τροπο+συστημα αλλα αφηνουμε τους μεταμφιεσμενους μπατσους να κατυεθυνουν την κατασταση και να εκμεταλλευονται την οργη του κοσμου και την κουταμαρα των τηλεθεατων.
Αυτη η φαση με τους "βαλτους" ειναι για μενα το ο,τι πιο τομακτικο σ'ολο το παιχνιδι της καταστολης και ευχομαι να επισημοποιηθει καποτε (δλδ τωρα!). Οχι τοσο επειδη ελπιζω να υποστει κανεις συνεπειες σ'αυτη την χωρα που τα δαση καιγονται, πλοια βυθιζονται, αεροπλανα πεφτουν, εγροστασια γκρεμιζονται και κανεις δεν παει ποτε "μεσα", αλλα για να μην εχουμε εμεις οι ιδιοι κανενα περιθωριο να σκεφτουμε οτι ισως τελικα ειναι ενα σεναριο συνομοσιας... ουφ, ανατριχιαζω

Chaca-Khan είπε...

μαο @ !